Каков статус ужива денес вредноста на жената?

Член од
28 декември 2011
Мислења
4.371
Поени од реакции
6.207
@Идиот на Социјализмот јасно е се, само не е логично. Не и забранувам, ама, ако сака да работи како проститутка нема да биде со мене. Ако ова не е индиректна забрана што е? Еве, девојката сака да биде со тебе, ама во исто време сака да го работи тоа што го работела претходно. Со самото твое "нема да бидеш со мене, ако продолжиш" ти забрануваш. Што не ти е јасно на тебе не знам :)
Таа има право да биде со мене, но истовремено нема право да ми ја одземе слободата да бидам со кого сакам. Со тоа што не сум со неа јас не и кршам никакво право туку го исполнувам своето. Она има право да биде со кој сака, али никој нема бескомпромисно да и го поклони тој што го сака. Правото да биде со кој сака значи дека доколку е со некој, ондак никој не смее правно да ги раздели доколку и двајцата сакаат да бидат заедно.
Пандан на тоа е правото на приватна сопственост. Никој нема да ти подари нива ако ти го имаш тоа право. Тоа значи дека никој нема беззаконски да ти ја одземе нивата доколку ја имаш.
По твојата логика разводот би бил илегален.
tl;dr доколку јас и она сме во врска, законски не смее да се меша трето лице. Да се меша во смисол она да сака да биде со мене а татко и да и забранува.(Доколку е полнолетна.)
 
Последно уредено:
Член од
20 април 2012
Мислења
3.678
Поени од реакции
9.691
На темата да му се дозволи дискусија само со предходно доставен венчан лист.
Не мојш да зборуваш за вредност на жена а не си способен да имаш жена.
Dali dostavi vencalen list,ili seuste si vo procedura?
 
Член од
24 мај 2014
Мислења
5.297
Поени од реакции
5.871
Колку си само ти лесен и наивен да знаеш? :D Жената секогаш била и ќе биде "глава" на семејството. Како што имаше претходно "ако дигне глас одма ќотек", така секогаш имало "ако дигнам глас и ме удри, на комшијата ќе му се дигне нешто друго". Сега ти види кој ја има ситуацијата во раце. Мажот може да скока колку сака, ама џабе му е. И не е ова темата, ама ај.
Не ме разбра битно сум јас лесен и наивен :D ОК поздрав.
 
Член од
23 јуни 2013
Мислења
12
Поени од реакции
2
Жените стануваат рамноправни со мажите во речиси секој поглед.
Замислете порано речиси сите работи биле поделени на женски и машки, денеска речиси и да не може да се распределат кои се женски, а кои машки работи.Така денес има жени кои работат како молери, возачи на гратски автобуси и таксисти,пилоти и работат во градежништвото.Работи кои порано се сметале за типични машки работи(се зависи и од тоа во која земја се живее, пример слушнав дека работата како молер ја работат повеќе жените во Русија,отколку мажите ). Жените стануваат економски независни и мислам дека тоа е и најголемата причина за раводи.Не се повеќе домаќинки кои само седат дома и се грижат за семејството, туку личности кои одржуваат баланс помеѓу домот и работата која ја работат.Еконимски способни сами да се издржуваат и да не зависат од никого.
Одма по ова се доаѓа до заклучок дека и мажите добиваат поинакви улоги.Помош околу домашните обврски чистење, готвење, перење и воспитување на децата. Обврските околу домот стануваат поделени.
Жално е што некои жени се уште потиснати и немаат никави права, ниту можност на образование како во исламските земји, каде жената е гледана само како објект кој се грижи за домот и размножување.
Од друга страна на моменти и жените со еманципацијата забораваат на нивното достоинство и се пласираат како секс симболи и го продаваат голотија за да заработат пари се во име " уметноста" , кое повеќе наликува на порнографија отколу на уметност.
 
Т

Триптико

Гостин
Жените стануваат рамноправни со мажите во речиси секој поглед.
Жените стануваат економски независни и мислам дека тоа е и најголемата причина за раводи.Не се повеќе домаќинки кои само седат дома и се грижат за семејството, туку личности кои одржуваат баланс помеѓу домот и работата која ја работат.Еконимски способни сами да се издржуваат и да не зависат од никого.
Знаеш колку е ова контрадикторно? Економски независни и одма бараат развод, ама одржуваат баланс меѓу домот и работата. :ROFLMAO: Кој дом кога ќе се разведат?
 
Член од
23 јуни 2013
Мислења
12
Поени од реакции
2
Значи не е контрадикторно.Жените балансираат помеѓу домот и работата и не се само домаќинки.А сите што работат не се одма разведуваат(не знам кај го тоа прочита).Туку економската независност е ПРИЧИНА(тоа стои и во текстот погоре) поради која жените не се плашат да побарат развиод, бидејки се способни сами да се издржуваат.
 
Последно уредено:
Т

Триптико

Гостин
Горе пишува ...економски независни...најголемата причина за разводи. Е ај сега? Или јас не знам да читам, или ти не знаеш што пишуваш. Бирај кое е :)
 
Член од
23 јуни 2013
Мислења
12
Поени од реакции
2
Да, ЕКОНОМСКАТА НЕЗАВИСНОСТ Е ЕДНА ОД ПРИЧИНИТЕ ЗА РАЗВОД.И што е нејасно тука.Не викам дека одма ќе се разведат(кај го прочита тоа).Ти си сфатил дека ако работи жената и одма оп развод ќе бара.Ако бракот не им оди, жените честопати бараат развод поради тоа што, ако самите работат(што е нормално во денешно време, а многупати и подобро заработуваат од нивните мажи) немаат страв дека ќе останат без финансиски средства после разводот(ако дојде до тоа) и затоа се понезависни.Сега е јасно мислам или треба уште да дообјаснувам
 
Т

Триптико

Гостин
Економска независност не е ( не смее да биде) причина за развод. Со последново сакаш да ми кажеш дека, ако жената не е финансиски независна нема да бара развод без разлика во каков брак е? Свесна си дека со последново ги направи жените опортунистки и паразити?
 
Член од
23 јуни 2013
Мислења
12
Поени од реакции
2
Не се опуртунисти, ниту паразити ако трпат за децата.Има многу случаеви во кои жените не можат сами да им овозможат добар живот на децата и затоа остануваат во лоши бракови.Ако некоја може да јаде леб и сол, нејзиното дете не може.А, ако не може да му овозможи добри услови за живот, сигурно старателството нема да и падне на неа.За жал тоа е реалноста, и немој да кажеш дека досега немаш слушнато за ваков случај во нашата земја.На таквите искрено ги жалам што мораат да си го уништуваат животот за да бидат со децата.
И ако за тебе овоа е опортунизам или паразитско однесување за мене не е.Не е светот црно-бел.Лесно е да се суди од страна ама треба да се влезе во кондурите на другиот за да видиш колку стегаат.Верувај никој не сака да зависи од друг, затоа е и борбата за еднаквост меѓу половите.
Сигурно знаеш колку им е убаво на "паразитките" од исламските земји кои немаат потреба од образование оти имаат образовани мажи кои работат по цел ден, а они така мрзливи само се грижат за семејството и без желба да најдат вистинска работа, оти мажите нивни се им овозможуваат;)
 
Последно уредено:
Т

Триптико

Гостин
Не се опуртунисти, ниту паразити ако трпат за децата.Има многу случаеви во кои жените не можат сами да им овозможат добар живот на децата и затоа остануваат во лоши бракови.Ако некоја може да јаде леб и сол, нејзиното дете не може.А, ако не може да му овозможи добри услови за живот, сигурно старателството нема да и падне на неа.За жал тоа е реалноста, и немој да кажеш дека досега немаш слушнато за ваков случај во нашата земја.На таквите искрено ги жалам што мораат да си го уништуваат животот за да бидат со децата.
И ако за тебе овоа е опортунизам или паразитско однесување за мене не е.Не е светот црно-бел.
Така е! Ако таа може да јаде леб и сол, нејзиното дете ќе биде кај неа, па покрај него ќе јаде друго и плус ќе молзе пари демек за детето.
Имало случаеви жени да не можат да обезбедат пристоен (добар е релативно) живот за децата и затоа остануваат во бракот? Деееем да сум женско не би сакал ти да бидеш мој адвокат и да ги браниш моите права.
И, да. НЕМАМ слушнато за одземање на дете од мајка поради непостоење на "добри" услови за живот на детето. ИМАМ слушнато за еден куп татковци кои земале неспособни глупачи на кои им се доделени децата и на кои мора да им исплаќаат алиментација. Правниот систем воопшто не е наклонет кон мажите во овој поглед. Или ова не го знаеше?
 
Член од
23 јуни 2013
Мислења
12
Поени од реакции
2
Така е! Ако таа може да јаде леб и сол, нејзиното дете ќе биде кај неа, па покрај него ќе јаде друго и плус ќе молзе пари демек за детето.

ИМАМ слушнато за еден куп татковци кои земале неспособни глупачи на кои им се доделени децата и на кои мора да им исплаќаат алиментација.

За еден е полесно да се прехрани, тоа демек за детето го направи како детето на воздух живее,без потреба од школски прибори и облека и храна, а она ги молзи парите од некој напатен татко кој е жртва што мора да плаќа алиментација на вештицата која парите ги користи за сопствени потреби оти детето не троши ништо.Алоооо во кој свет живееш, едно куче да земеш треба да му купуваш храна и вакцини, а не дете.
И баш Македонија е една од земјите во која се плаќа алиментација:tapp:.Да да само сонувај, пак ќе кажам недај боже да паднеш на тај стап од друг да чекаш пари друг да ти даде, оти ќе ги дочекаш.
 
Последно уредено:
Т

Триптико

Гостин
За еден е полесно да се прехрани, тоа демек за детето го направи како детето на воздух живее,без потреба од школски прибори и облека и храна, а она ги молзи парите од некој напатен татко кој е жртва што мора да плаќа алиментација на вештицата која парите ги користи за сопствени потреби оти детето не троши ништо.Алоооо во кој свет живееш, едно куче да земеш треба да му купуваш храна и вакцини, а не дете.
И баш Македонија е една од земјите во која се плаќа алиментација:tapp:.Да да само сонувај, пак ќе кажам недај боже да паднеш на тај стап од друг да чекаш пари друг да ти даде, оти ќе ги дочекаш.
Точно. Само на суд токму жената е онаа која вришти детето да живее со неа. Имала/немала услови небитно, нели? Таа му е мајка, тато кој го е*е. Ако и е тешко да му обезбеди услови, зошто воопшто на суд БАРА детето да биде кај неа? Проблем е да биде со таткото, па таа да има два дена во месецот по неколку часа да биде со него? Изгледа е проблем и тоа голем. И, ДА, Македонија е една од државите во кои и тоа како се плаќа алиментација. Во претходните постови сама кажа:

-...финансиската независност кај жената е една од најголемите причини за развод
-...кога не би била финансиски независна, таа би останала во мизерен брак само поради децата (како да не, би останала за да си ја заштити својата егзистенција, покрај децата)

Само овие два поста кажуваат дека жената и тоа како е опортунист. Барем според твоето пишување. Дали си ти свесна дека меѓу редови кажуваш:
- ако имам пари за сама да живеам, што го е*ам, ќе се разведам од него, нема да го трпам
-ако немам пари за сама да живеам и ме откачи, ќе му ги земам децата по секоја цена и плус ќе мора да плаќа алиментација (пак ќе бидам колку толку обезбедена финансиски)
- ако немам пари за сама да живеам, ќе го трпам каков и да е, само да бидам со децата и плус да бидам финансиски згрижена

Последен пат ти кажувам. Престани да го браниш женскиот пол. Повеќе штета нанесуваш, отколку што браниш. И поважното. Муабетов, ама ич нема врска со почетното прашање. А, ако го сметаме за соодветен, слободно може да се каже дека денешната жена, мајка...е опортунистичка бескрупулозна, манипулаторска, пресметлива кучка! Слободно брани ги жените. И да не сте такви, кога жена ќе ги претстави во некое светло, на мажите и тоа како им е полесно да кажат: Така е!
 

Kajgana Shop

На врв Bottom