Каков ефект има казнувањето?

\m/arko

A place where the beer flows like wine...
Член од
15 јануари 2008
Мислења
6.357
Поени од реакции
789
ефектот е никаков, детето е изнервирано, и то
 

Ајверсон

Confessions*
Член од
4 август 2007
Мислења
3.116
Поени од реакции
5
Тотално обратен ефект од тој што наводно би требало да се добие. ..
 

Chombe_United

Да ми бричите ташаците!
Член од
14 декември 2007
Мислења
8.809
Поени од реакции
452
Не секогаш но најчесто е негативен и прави после тоа децата кога ќе стигнат во повозрасни години да се психички нестабилни и со некои фобии!
 
Член од
23 декември 2007
Мислења
2.247
Поени од реакции
57
Казни треба да има но, во нормала, да нема тепање и др. глупости, туку на посмирен начин, ако згреши детето, подобро би било да му подвикнеш малку и да седнеш да поразговараш со него и да му објасниш дека тоа што го направил не е добро, и ако го направи истото пак малку поголема казна. а и покрај казни треба да има и наградување за некои паметни работи кое детето само ги направило.
 

EVIL-B

Hip-Hop Legend
Член од
2 декември 2007
Мислења
357
Поени од реакции
4
Казнувањето има обратен ефект.Од страна на детето се' се сведува на инает и ке продолжи да го прави тоа што му е забрането.
 

*LittLe heart*

*најубави очи-ЗЕЛЕНИ*
Член од
14 јануари 2008
Мислења
751
Поени од реакции
289
Со казнувањето може да се добие само спротивен ефект, детето за инает да прави поголеми глупости од таа за која е казнето.Мене никогаш не ме казниле ,ниту ми забраниле нешто, секогаш сум ги научувала лекциите со добар смирен разговор со моите родители.:pipi:
 

Fabullous_178

Psychonautics:.
Член од
21 февруари 2007
Мислења
2.987
Поени од реакции
190
Мислам дека зависи од карактерот на детето.
Кај некои деца,казната скоро секогаш дава спротивен ефект и предизвикува уште поголема бунтовност.Затоа најдобар е разговорот.
Сепак,има и деца,за кои казната е прифатлив начин на превземање одговорност,и кај нив носи позитивен ефект.
Во секој случај,родителите треба да знаат најдобро какво им е детето,и според тоа да превземаат мерки.
 
Член од
30 август 2007
Мислења
50
Поени од реакции
1
Јас мислам дека голема улога има претходното воспитување а секако и карактерот на детето, ако намислило да биде по негово можеш и да го треснеш од земја ама џабе (има многу такви примери).
Инаку ме казнувале и имам правено глупости ама најчесто тоа било болната точка одземање мобилен тел. или нема да излезеш денес ама тоа ми го правеле во првиот момент кога се изнервирани (одма по бељата што ја имам направено) а после максимум 1 изминат саат ме викале да разговараме околу проблемот И СЕКОГАШ РАЗГОВОРОТ ПОМАГАЛ, така и јас си ја сваќав грешката така и моите ме разбираа дека годините ми биле такви:toe:, сега кога гледам БУНТОВНИЦИ БЕЗ ПРИЧИНА како да се гледам себеси ама мислам дека порано или покасно сите деца прават по неколку испади :wink:, само треба да се натераат да ги сватат грешките :)
 

E*V*I*L~G*I*R*L

>>>uvek tu<<<
Член од
2 декември 2007
Мислења
192
Поени од реакции
5
Нема ефект оти и по казната ако се науми да се продолжи по старо така и ќе биди.Се зависи од стравопочитта кон нашите родители.
 
S

StormRage

Гостин
неее знам како е сум бил казнат... ама после казната истото ке го прајш само за инет
 
Член од
12 февруари 2008
Мислења
323
Поени од реакции
4
zboruvam kako roditel -kazna da no i nagrada da .Kazna no so kutek narocito4esto ne -preminuva vo navika.Dzabe e sve ako deteto ne go po4ituva roditeloti obratno zosto bolkata od kaznata pominuva no omrazata ke ostane.probaj te prvo so razgovor.
 

**The Beauty**

and the beast
Член од
4 февруари 2007
Мислења
552
Поени од реакции
10
Казната нема да има никаков ефект, ако детето не почувствува каење и жал за тоа што го направило... Ако ич не му чуе, родителот може и да се преобрне, детето пак и пак намерно ќе ги прави истите работи.. Разговорот е мн поефективен од казната, со зборови натерај го детето да каже дека му е жал и дека згрешило.:pipi:
 

Ece

*Sunshine*
Член од
7 јули 2006
Мислења
2.567
Поени од реакции
47
Зависи од детето. Ако си е такво детето, ти со казна ќе постигнеш само контра ефект.
Има случаи кога казната не е воопшто добро решение и мислам дека е подобро да се разговара со детето, отколку да се казни. :toe:
 

samantha

who's tha boss?
Член од
16 октомври 2007
Мислења
196
Поени од реакции
1
Nikakov..A ako sme uste "posrekni" kontra efekt.:uvo:
Ona sto e potrebno e komuniokacija.deteto treba da se cuvstvuva kako ramnopraven clen vo semejstvoto i donesuvanje na odlukite, pa ottuka i sloboda da gi iskaze svoite cuvstva, zelbi i stravovi.
Vo takva sredina deteto voopsto nema da ima potreba od "pravenje belji" za da go iskaze svojot revolt zatoa sto realno revolt i presija nema ni da postoi..

Znaci kako i za se vo zivotot komunikacijata e najbitna...

Sekako uste nemam deca i ova e samo moe mislenje:helou:
 
Член од
29 ноември 2007
Мислења
1.149
Поени од реакции
38
Ама баш никаков ефект.Само допринесува кон раѓање на траума и омраза од страна на детето кон повозрасните.Со детето треба да се разговара како со возрасен ако сакаш да те почитува.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom