Каков ефект има казнувањето?

ada

Модератор! ок?
Член од
21 август 2006
Мислења
5.706
Поени од реакции
566
Fortune напиша:
Ете знаеме што се случува денес со тие аздисувања на децава по училиштата, со клипчињата. Дали може казна да ги среди? Каква казна би била соодветна?
Конкретниов случај, според мене, не е обична детска "палавштина" туку нешто многу посериозно кое оди подалеку од непочитување на "правила", па затоа сметам дека било каква казна не би била ефикасна, туку треба децава заедно со своите родители да одат на "разговор" кај психолог(не мислам на психологот во училиштето).

А што се однесува општо за казнувањето на недисциплина и сл., не верувам во строги казни, а уште помалку во физичко казнување, затоа што истите ствараат кај детето револт, несигурност и го тераат на повторување на грешките или пак на уште подевијантно однесување. Непоходно е прво со смирен разговор да му се стави до знаење каде погрешило и да му се укаже на можните казни доколку ја повтори грешката. Ако и покрај тоа го направи истото, дури тогаш може да се применат некои помали рестрикции, како скратување на нештата во кои ужива и сл.,но мора да му се нагласи зошто е казнето и да му се укаже дека има избор. Најчестата грешка која родителите, па и учителите ја прават, е тоа што ги казнуваат децата онака импулсивно и без да поразговараат со нив.На тој начин детето не ја согледува сопствената грешка, ниту пак чуствува одговорност, туку се доживува себе како жртва и му се раѓа уште поголем отпор, а со тоа се "отвора вратата" за понатамошно недисциплинирано однесување.
Јас лично не сум била казнувана.Моите дури одеа до крајност, па и за реални мои грешки не сум сносела никакви последици. Се раководеа по девизата дека сама треба да сносам одговорност(и тогаш кога бев премала за такво нешто).Сепак сметам, од лично искуство, дека и таквата либералност(да не речам индиферентност) е исто погрешна како и премногу ригорозните казни.

Член од
2 април 2006
Мислења
2.842
Поени од реакции
31
Мислам дека претежно има спротивен ефект.:nenene:

Efro

Happy place,happy place!
Член од
1 февруари 2007
Мислења
104
Поени од реакции
0
Nema nikakov efekt,samo te inaeti uste tolku!

ПрИтИ_гРл

Unforgivable ♥
Член од
6 јуни 2006
Мислења
2.554
Поени од реакции
22
испровоцирана од синокешната случка реплицирам на темава...си идам кај еден без дваесет и таткоми налутен ме чека....и седнав ова она и почна нешто...шо си снимала со камерата(јас на школо снимав во соблекувална за на физичко али само едно девојче беше по гаќи другите сите во ред) и почна од тоа се почнува што ум имаш во главата,арно јас што го видов,па ако ти го земел некое машко апаратот,бла бла....
сеа знам дека сум крива малку али не до толку!!! и како казна ми рече секој викенд до дванаесет најкасно...и почнав нешто јас да му префрлам и затоа што му префрлав си добив уште една ми го зеде мобилниот!!!
и шо дека ме казни? знам каде е мобилниот си проверувам на секои пет минути исто како да е кај мене! па дека ме казни до 12 шо? ништо пола саат или 45 мин воопшто не ми менуваат!! ако почнам и јас да се инаетам нема крај да има!!!
ако почнеше со убаво-абе тато не прави така не е убаво....се ке завршеше ок! али тој го запали огнот а јас уште повеке и кога ке почни така на крајот остануваме скарани!
јас нема шанси да попуштам или да молам-знам дека ќе дојди тој и пак ке се извини...и пак по старо...само ме нервира ептен вака!

Член од
3 март 2006
Мислења
231
Поени од реакции
2
Со разговор најмногу се решава, само како што кажа некој претходно тоа треба уште од пелени да се пази, а не кога ке наполни 16-17. Зависи и родителите какви се, какви морални вредности ке му пренесат, но главно се треба најпрвин со разговор, ако неке така, тогаш настапуваат санкциите. Одземање на определени права ко што и прават на ПрИтИ гРл(ме нервираат луѓе што пишуваат така, мала голема мала голем..не е битно) доаѓа потоа, а за некои ситуации мора да има и шамар. Кој што сака нека каже шамар ти е брачко инстант лексилиум за секое дете, ако не слуша првиот или вториот пат кога ке му кажеш, наредниот пат следува шамарот и тоа без предупредување, да направи онаква збунета фаца да се укочи 5 секунди.

А тие со порките треба да летаат од школо. Не ради порката него ради сексање у школо бе. АЛООО со кој памет, не дека сум против секс на јавни места ама пред цел клас и уште да те снимаат?

duffy_f

денес те сакам повеќе од вчера
Член од
29 јануари 2007
Мислења
353
Поени од реакции
13
ЅОНЕ напиша:
За кого како ..... Некој извлекува поука од тоа некој го боли уво едвај чека да помине казната и се да се врати по старо....
Да баш е овака затоа што има дете кое и само да му укажеш на грешката само ке размисли и веке нема да ја повтори истата а има и дете кое и да го казниш ке помине казната и тоа пак ке брка по старо.Значи казната нема подеднакво дејство кај сите деца а дали воопшто треба да се казнат е тука треба да се подзастане и да се размисли и сепак мислам дека секој родител најдобро си го знае детето и согласно со неговиот карактер да најде начин го натера да се покае и да види дека направил нешто погрешно.И нека не забораваат родителите дека и тие биле некогаш деца,нека не бидат претерано строги за работи кои не бараат строгост и нека не глумат авторитети.:salut:

еци^^^

Walking the line of nature's palm
Член од
9 декември 2005
Мислења
2.945
Поени од реакции
58
Spored mene kaznuvanjeto e ocajna merka na roditelite koi veke ne znaat so da im napravat na svoite deca. Najcesto, cvrstinata na vrskata roditel-dete se gradi uste na pocetokot, koga roditelite pokazuvajki odredeni svoi principi treba da vlijaat vo pravilna nasoka da go nasocat ponatamosnoto odnesuvanje na svoite deca. Kaj poveketo se slucuva tomu sprotivnoto, prvo na deteto ne mu se dopusta da napravi nisto pokonkretno od gledanje tv,sedenje pred kompjuter,skap mobilen i sl, zasto be da se maci deteto,neka si uziva sega koga e pomalo,za veke vo narednata faza od zivotot,do tolku mnogu se opusteni decata, veke neznaat sto da napravat so svoeto sekojdnevie, pa se pojavuvaat isfrustrirani i brilijantno destruktivni pojavi, a kako rezultat na toa, sledi kaznuvanjeto od strana na roditelot koj e ocaen. I najcesto, kaznuvanjeto ima sprotivne efekt. E da si puknes od zal! Mislam deka samite roditeli se vinovni pred i posle kaznuvanjeto i negovite posledici!

Iskreno jas,nikogas ne sum bila kaznuvana. Epten sum srekna sto imam roditeli kako moite, dlaboko gi pocituvam zasto smetam deka se prviot i najvazen stolv na licnosta koja se narekuva Jas. A seto toa go imaat izgradeno tokmu na nacini sprotivni na kaznuvanjeto!

doti4nata

Drama Queen
Член од
25 септември 2005
Мислења
3.390
Поени од реакции
35
хмм мене ретко ме казнувале, претежно од збор сум се разбирала...не сакам казни и мислам дека претерано казнување на деца може да има само негативен ефект, не само што може да створи инает кај детето, туку ако е некое дете со послаб карактер може да го искомплексираат некои строги казни и после да има последици...е сега за некои големи глупости треба казна за да сфатат децата дека тоа не смеат да го прават, али казната треба да биде правилно спроведена и не да биде некое кршење коски, тепање или затварање во темна соба туку некоја казна колку да разберат децата дека сносат одговорност за одредени постапки...

Скулгрл

Queen of the superficial::..
Член од
17 јануари 2006
Мислења
5.059
Поени од реакции
69
Spored mene kaznuvanjeto e ocajna merka na roditelite koi veke ne znaat so da im napravat na svoite deca.
Не е очајна, туку напротив, нормална воспитна мерка која помага во образувањето на понатамошниот карактер на детето. Да се разбереме, мислам на нормално казнување (плескање по газ, забрана за видео игри и слично).
Najcesto, cvrstinata na vrskata roditel-dete se gradi uste na pocetokot, koga roditelite pokazuvajki odredeni svoi principi treba da vlijaat vo pravilna nasoka da go nasocat ponatamosnoto odnesuvanje na svoite deca.
Не може детето да се роди плукнато на родителот. Секогаш ќе има различни сфаќања кај двете страни. Колку и да влијае родителот, тоа влијание не значи дека детето нема во иднина да направи грешка поради која ќе биде казнето. И со помош на таа казна-ќе сфати дека згрешило и нема да ја повтори истата.
Kaj poveketo se slucuva tomu sprotivnoto, prvo na deteto ne mu se dopusta da napravi nisto pokonkretno od gledanje tv,sedenje pred kompjuter,skap mobilen i sl, zasto be da se maci deteto,neka si uziva sega koga e pomalo,za veke vo narednata faza od zivotot,do tolku mnogu se opusteni decata, veke neznaat sto da napravat so svoeto sekojdnevie, pa se pojavuvaat isfrustrirani i brilijantno destruktivni pojavi, a kako rezultat na toa, sledi kaznuvanjeto od strana na roditelot koj e ocaen.
Разгалувањето на децата обично трае цел живот. Барем јас не сум сретнала пример некое дете прво да е разгалувано, а кога ќе ја премине границата-казнувано. Можеби има обиди за казнување, но и самите родители не знаат како би функционирало тоа, нели бидејќи до претходно само го разгалувале детето.:)

еци^^^

Член од
9 декември 2005
Мислења
2.945
Поени од реакции
58
Не е очајна, туку напротив, нормална воспитна мерка која помага во образувањето на понатамошниот карактер на детето. Да се разбереме, мислам на нормално казнување (плескање по газ, забрана за видео игри и слично).
Znaes, mislev na epten devijantnite pojavi so koi se soocuvame sekojdnevno, koi poteknuvaat od mladite, a za koi definitivno pleskanjeto po gaz ne gledam kako bi pomognalo

Колку и да влијае родителот, тоа влијание не значи дека детето нема во иднина да направи грешка поради која ќе биде казнето. И со помош на таа казна-ќе сфати дека згрешило и нема да ја повтори истата.
Najcesto poradi nevlijanieto na roditelot, kaznuvanjeto e merka koja ne nosi nikakvi rezultati, i najmalku se odlikuva so nepovtoruvanje na greskata, za sto barem denes,definitivno sme svedoci.

N

NeMiRnA

Гостин
Razlicni deca,razlicno reagiraat na kaznite.Treba roditelot pred se da si go poznava dobro deteto za da znae kako da postapi.Emotivno detence ako bide kazneto moze da mu bide golema frustracija vo zivotot i da stane nesigurno i koleblivo vo sto i da napravi,pa duri i da smeta duri i pravilnoto deka e nepravilno.Megutoa ima i decinja sto apsolutno nikakva kazna ne gi smiruva,makari da bidat istepani...tie teraat po svoe,pa duri i se polosi od inaet.Kompleksno e vospituvanjeto na decata,treba da se sozdade edna vrska megu roditelot i deteto,no ne po sekoja cena da napravi da stane kako nego,sekoe dete treba da se tretira kako licnost,pa taka da sto i da napravi prvo da se napravi eden dobar razgovor,zasto napravilo nekoja belja,a posle toa da se reagira.Roditel ne e samo do 18godini i posle deteto e samo,tuku roditelot e za cel zivot,verojatno nikoj nesaka da eden den deteto nemoze da go podnese negoviot tatko ili majka,samo zatoa sto nosi gnev vo sebe od toa sto bilo kaznuvano.Poznavam roditeli sto od najmala sitnica sto ke napravi deteto izbuvnuvaat i vednas gi kaznuvaat.Samo dobar i iskren razgovor,da se stekne doverbata na detenceto i da se pocuvstvuva bezbedno,no vo nikoj slucaj ako negovata rekacija bila losa da ne se opravda,ke prerasne vo malo monstrumce sto ke saka se da dobiva,sebicno i egocentricno...Kazni od tipot na neizleguvanje,tepanje,vikanje...nikako...

Скулгрл

Queen of the superficial::..
Член од
17 јануари 2006
Мислења
5.059
Поени од реакции
69
Znaes, mislev na epten devijantnite pojavi so koi se soocuvame sekojdnevno, koi poteknuvaat od mladite, a za koi definitivno pleskanjeto po gaz ne gledam kako bi pomognalo
Да ги плескале по газ кога правеле мали грешки, сигурно немаше да прават такви деликвенции сега,не?

Najcesto poradi nevlijanieto na roditelot, kaznuvanjeto e merka koja ne nosi nikakvi rezultati, i najmalku se odlikuva so nepovtoruvanje na greskata, za sto barem denes,definitivno sme svedoci.
Читај убаво:
Колку и да влијае родителот, тоа влијание не значи дека детето нема во иднина да направи грешка поради која ќе биде казнето. И со помош на таа казна-ќе сфати дека згрешило и нема да ја повтори истата.
Јас го имам истото тоа напишано. Но ако навреме е казнувано, ќе знае за во иднина. Освен ако не е глупо.:smir:

Сума сумарум-казнувањето не е очаен акт на очаен родител. Сосема е нормално, и делува како превентива од понатамошни грешки кои можат да бидат прилично сериозни.

еци^^^

Член од
9 декември 2005
Мислења
2.945
Поени од реакции
58
Сума сумарум-казнувањето не е очаен акт на очаен родител. Сосема е нормално, и делува како превентива од понатамошни грешки кои можат да бидат прилично сериозни.
No sepak, nekako kaznuvanje na tinejdzeri koi imaat po 16-17 godini, poveke mi izgleda kako ocajno izgubena kontrola vrz sopstvenoto dete! Oti, duri i smesno mi izgleda, na nekoj koj posle godina dena treba da odi na fax,tolku blisku do odlukite za sopstveniot zivot, da mu se zema mobilniot, da mu se zabrani izleguvanje...

N

NeMiRnA

Гостин
Nisto sto pravi roditelot ne e ocajno...ednostavno smeta deka toa e najdobro za negovoto dete...Ne sum za kaznuvanjeto koga stanuva zbor za mali decinja,ama za razgaleni derlinja sto nasle pa zasle od 16-17 godini i te kako moze da upalat edna dobra samracina ili zimanje na telefonot,zasto ima takvi drski i arogantni sto nepokazuvaat nikakva pocit kon roditelot.Zamisli situacija ti se vraka deteto mrtvo pijano doma,sto ke pravis?Muabet ke napravis?Nema saaansi,ednostavno ima slabi karakteri sto kako sunger vpivaat od okolinata i vrsnicite i se pravat za da se dokazat,nema iskacanje i aj da go vidam da pie posle...Mislev na temava se zbori za mali deca samo...

Kajgana Shop

На врв Bottom