Арен пример...цигари. И слични примери... Доказ повеќе за оние кои мислат дека со ќотек ќе решат нешто. А само ќе го осакатат (и психички и физички) детето.
Додека беше во основно на моето дете му се гадеше мирис од цигара. Средно при крај почна...Сега...јбг, одвреме навреме заедно чуриме (со мене, не со мајка му). Забрана со што? Да не му давам пари, сам ќе заштеди од џепарац. Да не му давам да излага-ќе го направам социо-феномен, ќе го упропастам. И? Нема чаре, казни физички, забрани...сето тоа е само фарса-моментално нешто-кое може да води кон подруги и поголеми проблеми. Дали на некој од вас (пошто примерот е за цигари) пушачите забраните ви делувале? :nenene:
За некои минорни работи во живот да, постојат одредени казни и забрани, но...повеќе ќе зависи од самото дете, друштвото...
Како бре да казнам и тепам (порано, сега се големи) кога и ја сум го правел истото :wink:
Затоа...кога ќе има некој од вас дете нека размисли што пишал овде пред некоја година...мислам дека ќе се смее на тие желби за казни.
Инаку Самара она горе ми беше саркастик риспонс на претходно наведените желби за ќотеци и не знам какви казни :smir:
Токму тоа е мојата поента.Џабе се казни и физички „пресметки“ со детето. Со збор се решава се. Доколку едноставно тоа неможе да се реши со нормална дискусија , рака да кревам на дете па нема шанси.Попрво ќе си ја исечам сама раката отколку да си удрам дете.
Ако удрите дете , само нанесувате психичка болка и гнев спрема самите Вас. Нема да сака да подели ништо со Вас.Ни како поминал денот во училиште , ни како е , ни со кого е , ни каде е... И така работите се зголемуваат...И што сте постигнале?Ништо!
Пример за ова сум јас.Немам поголем и поописен пример од мојот однос со мојот татко.
Општеството во кое денес живееме е приказна за себе.Владее тиранија , анархија ...ма хаос е! И сите родители очекуваат и се надеваат дека ќе успеат низ едно вакво ненормално општество да кренат нормални деца со амбиции за нешто повеќе во животот.
Казни го затоа што не учи - ќе седи во соба со книгата пред лице и мобилниот скриен позади книгата . Ќе игра игри.
Казни го заради цигари - првото излегување од дома , ќе ги вади цигарите од чорапа , затоа што тоа е единственото место каде што родителот нема да погледне и е најскришното место (докажано!)
Казни го за било што - добиваш контра ефект.
Крени рака....еден ден ќе врати...порано или подоцна...