Каква ќе биде одлуката на Меѓународниот суд на правдата за независноста на Косово?

Како ќе постапи Судот по прашањето за независноста на Косово?


  • Вкупно гласачи
    46
Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.584
Утре, 21 јули, МСП ќе донесе одлука по прашањето за легитимноста на одлуката за независност на Косово.

Ќе имаме прилика да ја видиме дофатот на меѓународната правда. Исто така, ќе имаме прилика да извлечеме поуки за нашиов случај бидејќи не еднаш беше сугерирано да го дадеме на некаков суд да одлучува за нашето име.

Мислам дека МСП е подложен на влијание и дека ќе постапи политички т.е., ќе одлучи нерешено (7:7).

Така Србија демек ќе добие морален поен дека Косово е нејзина открадната територија, додека косово може врз основа на одлуката да биде признаено од уште неколку земји.

Мислења?
 

hotmail

GiO
Член од
1 февруари 2008
Мислења
1.333
Поени од реакции
426
Jas mislam deka ke bide legitimna, no moze da se sluci da bide nereseno, no nikako neligitimna.
 

апец

Јувентус фан
Член од
5 декември 2007
Мислења
1.083
Поени од реакции
60
Ке си биде легитинмна, нема зашто да се прогласи за нелегитимна, може да има притисоци од опозицијата заради нивната приврзаност кон тито,кпј,југаславија и денешна србија :)
 
H

HITCH

Гостин
Мислам дека Косово ќе си биде протекторат на ЕУ и мислам дека така ќе си функционира :toe: мислам дека нема ниаде да го вклучуваат бар следниве 50 години. Мое мислење е ова!
 

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.687
Легитимна... ќе си остани самостојно, бидејќи така му одговара на сите крупни играчи во светот. А Србите ќе мора да ја прифатат одлуката.

п.с. и со нерешено пак Србија нема да биде победник.
 

k@z@n

RS power
Член од
3 март 2008
Мислења
997
Поени од реакции
53
Се знае легитимна каква може да биде..:toe:
 

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Винаги во такви случаи международните судове судат двустранчиво. Ке кажат дека има прекршоци,но има и легимитет. Никога нема да застанат на едната страна,а ако го направат - това си е равно на нов иден конфликт. Не е изклучено и да гласат 7:7 Така ке си измиjaт рацете.
 
Член од
30 август 2008
Мислења
2.232
Поени од реакции
286
Kosovo e suverena i nezavisna zemja , nema smisla sudot da odluci nesto protiv Kosovo, Koga Kosovo e priznata zemja od SAD i NATO..

Srbite nikogas ne ke mozat da go povratat Kosovo,ova e fakt i realnost...
 
S

smart ass

Гостин
Меѓународниот суд мислам дека ќе донесе одлука-независноста на Косово е НЕЛЕГИТИМНА!

Во спротивно НАТО кампањата не беше да се спречи евентуален Геноцид-туку ДИРЕКТНО мешање во внатрешни работи и АГРЕСИЈА на Суверена Држава,членка на ООН а се со цел одземање на територија-имајте ја предвид 12-44-ако ја прогласат независноста за легитимна фактички плукаат по ООН,и истовремено правниот принцип на непроменливост на граници веќе нема да важи......така да евентуална пресуда за легитимна независност ќе има несакани дејства во Низа држави-логиката е едноставна,кога можеа овие зошто и ние не:)

А сепаратистички движења имаме доволно така да нус појавата е неизбежна.
 
Член од
16 декември 2009
Мислења
1.317
Поени од реакции
1.159
Двете страни се спремаат за славење.Изгледа дека изреката ќе биде двосмислена за двете страни да имаат простор да прогласат победа.Тоа ќе биде така на прв поглед.Меѓутоа понатаму со детална анализа ќе се утврди убаво кој ја однел победата и кој принцип е посилен;принциот на неменување на границите на суверените држави по пат на сила или принципот на самоопределување на народите на кој се повикуваат привремените косметски власти и нивните сојузници и моменталната состојба(или во превод принципот на сила).Ако судот во неговата одлука претежне ма страната на принциот на сила тогаш овој преседан ќе биде иницирачка каписла за стотиците иредентистички движења во светот дека со сила можат да дојдат до независност а тоа ќе значи уште многу судири и војни на таа основа во иднина.Дали ќе имаат совест и морално кредо да можат да го издржат притисокот врз својот грб судиите ќе видиме.Јас лично не верувам дека ќе го издржат тој притисок судиите а би сакал да грешам.
 

Славјански

Антички Словен
Член од
2 мај 2008
Мислења
5.644
Поени од реакции
1.346
Сила бога не моли.
Србија ќе си добие по таквото, Косово и тоа ќе си добие и на крај сите среќни ќе мора да си седнат да си се договорат.
Кај ќе биде најслаба кариката таму ќе избие.
 
B

Borg_Drone

Гостин
Србите велат: „отишло је у курац“. Па така и за Косово сега ќе викаат.
 

Круме

Life, Get One!
Член од
28 март 2010
Мислења
449
Поени од реакции
32
а бе Косово одамна е отидено...
 
Член од
28 јануари 2010
Мислења
493
Поени од реакции
117
Kosovo е наркодржава создадена со сила и прекршени сите мегународни закони и никогаш нема да биде нормална. Тачи е терорист.
 
Член од
4 февруари 2007
Мислења
1.093
Поени од реакции
163
Realno da gledame Kosovo e ''etnicki cisto''...znaci glavnata etnicka grupa se Albanci,a ostanatite Romi,Gorani,Turci,Bosnjaci se ostanati na milost i nemilost da ziveat na svoj rizik tamu...Albancite imaat ''fobija'' ako slusnat nekoj da zboruva na drug jazik,osven na Albanski...Toa e teskata realnost za Kosovo...

Ne znam kakva odluka ke donese sudot,ama ako donese odluka vo korist na Albancite,Amerika ke mu dade los primer na Rusija, ''kako da se resavaat vakvite problemi vo svetot''...
 

Kajgana Shop

На врв Bottom