Каде ова лето? - прашања и предлози за туристички дестинации

M

macgowan

Гостин
Планирам оваа година да ги посетам плажите на Португалија,во своја режија. Доколку бил некој нека каже како е.
И секако ќе скокнам доле јужно на некој ден,чисто за релаксација,да не ми пишат минус грците.
Се ова во духот кукаме,а одиме на летување.
Има многу убаво напишано од прва рака на српскиот `путовања` за оваа тема.
Само кажи како мислиш да стигнеш до таму,јас `ремче` бев за натаму ама со кола е наваму/натаму 7000км,јес да ја врвиш цела Европа ама ајде колата ми нема гајле сеуште за таква екскурзија ама не отепа овај бензинот.
А со авион нешто барав лани ама се испишманив(уљандисав поточно од цените и достапноста на летови за натаму),па ајде гледавме `барем до Барселона` и на крајот се отиде во ветар и отидовме Крит

--- надополнето ---

И маст дринк Ефес :)

Мислам дека три аквапаркови беа, третиот се викаше Waterland мислам. Јас бев у Адаленд, препрепреубаво беше.

--- надополнето ---

Морето и плажите се топ.
Со кола се исплаќа да одиш али секоја чест ако издржиш да возиш толку време.
Обавезно да одиш во воден парк.
Јас бев оломлани преку агенција и за пат и смештај во хотел со 3 ѕвезди со доручек и вечера платив 200 евра.

--- надополнето ---

И дај бе некој кажете ми дали во Албанија има аква паркови - ако да, нивно место и состојба. Зеленко ќе ви дадам.
Razor,послушај го првиот совет!

А за должината на патот и се останато во врска со одење сокола ич не се думај!Roadtripot e составен дел на патувањето!
Не мора да возиш наеднаш 1200км,испланирај сипреспивање на пример Canakkale или малку подолу кај Akcay.За на бегање цмени на пр.Александрополис(само таму ако можиш и да си резервираш,оти јас во 12 на полноќ имам барано на 25јули преноќиште и маста ми излезе,не само што немаше туку и то што го најдам да не ти кажвам колку го платив-на второто одење додуше,првиот пат се беше smooth!)

За Албанија досега немам чуено да има некаде аквапарк.
Може да има некој базен со три тобогани кај Драч и да го рекламираат како аквапарк,не сум сигурен.

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Има многу убаво напишано од прва рака на српскиот `путовања` за оваа тема.
Само кажи како мислиш да стигнеш до таму,јас `ремче` бев за натаму ама со кола е наваму/натаму 7000км,јес да ја врвиш цела Европа ама ајде колата ми нема гајле сеуште за таква екскурзија ама не отепа овај бензинот.
А со авион нешто барав лани ама се испишманив(уљандисав поточно од цените и достапноста на летови за натаму),па ајде гледавме `барем до Барселона` и на крајот се отиде во ветар и отидовме Крит

Планираме со авион до Милано,во Милано премештај до Лисабон,од Лисабон до туристичките места со автобус.Сега ќе има малтретирање ама мислам дека ќе се исплати.Плус и во Милано ќе остане некој ден вишок.

Srcee

Unforgettable
Член од
29 април 2008
Мислења
5.275
Поени од реакции
3.496
Сакам да одам крајот на јуни околу 27-29 на сопствена режија околу 12 ноќевања. Затоа и ме интересира колку отприлика чини наем на четворокреветен апратман (не барам луксузи да има), со пристојна цена и нормално добар апартман, во кој опсег се движат цените, сепак ќе фатам и пред сезона... И колку чинат отприлика цените на храна и пијалоци (дали се изгор скапи или во некоја нормала со оглед дека се работи туристичко место). Знам дека има доста наши луѓе што одат таму, кој преку агенција, кој сопствена режија, затоа и реков да си се распрашам совреме. Ако не се исплаќа да се оди, да барам алтернатива...
А кај јужњациве не е да цапниш, четворокреветен апартман, среќен биди и клима ако има, скромно наместен го изнајмуваат по 35-45 евра од вечер, а храната и пијалоците 3-4 пати повисоки отколку кај нас (ова од луѓе што биле и ми кажувале, лично не знам како е).
Цените по ресторани/кафиќи беа одприлика како во Бугарија во Сончев Брег. Ама не како во Бугарија пред 10 години кога за 40 лева јадеа 8 души.

Член од
13 април 2008
Мислења
7.592
Поени од реакции
6.959
Како е во Кушадаси за летување некој да ми даде информации? Колку чини отприлика апартманско сместување, какви се цените на храната, се исплаќа ли да се тепа толкав пат со кола, какво е морето, плажите итн...???
Штом сте со кола супер !! :) Кушадаси е големо место и одите преку агенција со нивен превоз - исто како да не сте биле. Јас бев во Кушадаси пред 7 години и стварно одличен одмор поминав. Сместени бевме во хотел и не кошташе околу 70 евра од вечер. Собата беше опремена со 4 кревети, ТВ, клима, фрижидер .. И плус вклучен полн пансион.

Бидејќи бевме со кола шетавме повеќе и баравме по мирни и ненатрупани плажи, што и ги има, се наоѓаат убави помали плажи .. Но пак ќе ти кажам, обавезно ауто. :) :)

Ноќниот живот е океј, добро е за шетање навечер .. И аранжмани за околни прошетки и посети еден куп !! Од мене : Ефес, Аквафантази и Памук Кале да си испуштил !! - За ова третото уствари и не сум баш најсигурен, бидејќи слушав инфо дека ќе го затварале за туристи .. Демек почнало да се рони и попушта.

Сума сумарум - Дефинитивно се исплаќа и вреди да се оди !! ;)

Член од
28 мај 2008
Мислења
3.231
Поени од реакции
4.103
Razor,послушај го првиот совет!

А за должината на патот и се останато во врска со одење сокола ич не се думај!Roadtripot e составен дел на патувањето!
Не мора да возиш наеднаш 1200км,испланирај сипреспивање на пример Canakkale или малку подолу кај Akcay.За на бегање цмени на пр.Александрополис(само таму ако можиш и да си резервираш,оти јас во 12 на полноќ имам барано на 25јули преноќиште и маста ми излезе,не само што немаше туку и то што го најдам да не ти кажвам колку го платив-на второто одење додуше,првиот пат се беше smooth!)

За Албанија досега немам чуено да има некаде аквапарк.
Може да има некој базен со три тобогани кај Драч и да го рекламираат како аквапарк,не сум сигурен.
Ич не се думам за возењето, планирам ако се решам да идам во еден здив да го возам (од досегашново искуство не сум имал проблем)... ќе причекам месец-месеципол да излезат агенцииве да видат што имаат тие да понудат.
Барав претходно тема за Кушадаси или пак за Турција, видов оти нема отворено, а не е лошо да се има една да се споделат искуства.

Член од
17 јули 2008
Мислења
1.560
Поени од реакции
1.019
Турција , за македонците одговара или во предсезона или после , средлето е изгор и со цени и во вистинска смисла !!!! Кушадаси е убаво мало место ама малку нечистечко , не како Охрид ама тука некаде , ако имаш можност бегај понадоле Бодрум ако си за поактивен нокен живот или Мармарис за поспокоен одмор , за Анталија и појужно мислам дека е предалеку за со кола , натаму само со авион , инаку таму е поново и поубаво !!!!

Член од
28 мај 2008
Мислења
3.231
Поени од реакции
4.103
Турција , за македонците одговара или во предсезона или после , средлето е изгор и со цени и во вистинска смисла !!!! Кушадаси е убаво мало место ама малку нечистечко , не како Охрид ама тука некаде , ако имаш можност бегај понадоле Бодрум ако си за поактивен нокен живот или Мармарис за поспокоен одмор , за Анталија и појужно мислам дека е предалеку за со кола , натаму само со авион , инаку таму е поново и поубаво !!!!
Како не сум се закренал 1200 километри да фрлам пари на ноќен живот ко го имам и тука за 5 пати поевтино. Се’ шо барам е добар одмор/авантура/road trip.... како сакаш наречи го. Пристоен и евтин смештај, чиста плажа и море без да голтам песок од што е гужва... Да прошетам и видам места кај што не сум бил, капење, сончање...

M

macgowan

Гостин
Razor , ако одиш веќе натаму со колата и сакаш апартмански смештај гуглај vacation rentals и ќе ти излезат еден куп суперповолни апартмани во комплекси долж егејскиот брег,баш на тој дел каде сакаш да одиш.На пример јас гледав на www.alwaysonvacation.com овие дена ама за накај Анталија (ме нервират и јужните комшии и бившите сонародници на јадранот со цените - ќе го палам Турција пак многу веројатно...)изнапуштив еден куп мејлови-што ми вратија што не ама стварно се поволни мајку му...Напишав некаде за ова-од Tripadvisor почнав со `ренталите` а сега ради нив и до Гореме,Кападокија стигнав од што ми `палат фитљи`.
И пак велам-порадо би тргнал со колата и би платил еден куп за гориво и пак со тие цени кои се нудат 14 дена низ ТР ќе поминам во два правци и 4000км(дури уште ме служи ок колата...) до Кападокија преку Стамбол и Анкара па надолу Анталиски регион - па накај Денизли(памуккале пак,дури не се доизронат базените) и налево круг преку Дарданелите и дома.Голем е господ!
И да,Roadtripot и авантурата e составниот дел на одмарањето на главата!Само напред!

Член од
6 октомври 2008
Мислења
1.884
Поени од реакции
2.088
Имаше ли лани низ туристичкиве агенции аранжмани за Санторини или...? И ако имало цените кои биле одприлика. Фала :)

Член од
25 јануари 2011
Мислења
505
Поени од реакции
216
Како не сум се закренал 1200 километри да фрлам пари на ноќен живот ко го имам и тука за 5 пати поевтино. Се’ шо барам е добар одмор/авантура/road trip.... како сакаш наречи го. Пристоен и евтин смештај, чиста плажа и море без да голтам песок од што е гужва... Да прошетам и видам места кај што не сум бил, капење, сончање...
Разор, преди неколку дена имам вратено от Турциа, бех до Кападокиа, да знаеш горивото е скапо: бензин 4.2 ТЛ, дизел 3,6ТЛ, LPG 2.5TL

Член од
28 мај 2008
Мислења
3.231
Поени од реакции
4.103
Разор, преди неколку дена имам вратено от Турциа, бех до Кападокиа, да знаеш горивото е скапо: бензин 4.2 ТЛ, дизел 3,6ТЛ, LPG 2.5TL
WTF?! тоа иди некаде 1,5 еур ако не се лажам, така?

M

macgowan

Гостин
4,2 turski liri se 1,91 eur!
Deka e gorivoto skapo - skapo e.Ama pak sporedbeno so avioprevozot pak e poeftino(da ne spomnuvam eventualno rentanje kola tamu)
A so sopstven prevoz se isplati-zavisi sto sakas i na kakov odmor/patuvanje odis.
Ako odis za da se brckas na edno mesto cel odmor,ajde de-i toa pak zavisi za kolku lugje zboruvame-ne e isto da plakjas avion za 4 lica ili da odis so kolata!
Da ima low budget letovi - vo red!
Ama avionskiot prevoz sose aerodr.taksi sporedeno so benzinot ma kolku i da e hmm....
Eve edna najprosta matematika- da pominam 4000km (so prosecna potrosuvacka na bezoloven 95 od 7,5l/100km za litar od 2 eur-so vklucena klima zboram celo vreme) mi trebaat 600 eur.
Za avion za cetvorica sose taksi nema sansa za najdam carter za tie pari.Da ne zboram deka so kolata imas komocija sto si sloboden kade sakas,kolku sakas da zastanuvas,setas i uzivas po patot...

Член од
25 јануари 2011
Мислења
505
Поени од реакции
216
Отрпилика 1.65 евра.Бензинот во Турција е изгор скап.Не се исплаќа да се оди со сопствен превоз.
Скапо е, ама у нас велат...Кеф цена нема...:toe:
Преку Бугариа ке ти излезе по ефтино, дизела падна, сега е 2.50лв., ке влезеш во Турциа со пален резорвар, до Кушадаса ке ти стигне. Во Гр'чка дизела е исто скап.

Член од
28 мај 2008
Мислења
3.231
Поени од реакции
4.103
Па добро бе мајкему, колкав стандард имаат Турциве па 2 евра бензинот да го плаќаат?!
Ко шо гледам вака, ќе се тепа одмор во Албанијана или најдобар случај Црна Гора/Хрватска...

Kajgana Shop

На врв Bottom