Lester Freamon
A man of focus, commitment, sheer will...
- Член од
- 14 јануари 2015
- Мислења
- 15.656
- Поени од реакции
- 34.946
Во Форца имаат убава храна, ама и троа претерани цени.
троа?Во Форца имаат убава храна, ама и троа претерани цени.
Ако се спореди со други ресторани кои забегуваат така со цените, а нудат чкарт храна може да пасува тој збор, инаку да не е соодветен. Неколку пати имам таму јадено и тоа само во ситуации кога сум имал гости од странство или пак некоја специјална прилика, инаку под 1500 денари предјадење+главно јадење+десерт+2 пијачки тешко да помине еден човек.троа?
Не личи баш на соодветно избран збор.
Ja јадам таму, да речеме, 6-7 пати годишно, а одам и на други места. Ова е од поскапите, но ако споредуваш квалитет со цена, тогаш е поисплатлив од некои други со приближни цени.Ако се спореди со други ресторани кои забегуваат така со цените, а нудат чкарт храна може да пасува тој збор, инаку да не е соодветен. Неколку пати имам таму јадено и тоа само во ситуации кога сум имал гости од странство или пак некоја специјална прилика, инаку под 1500 денари предјадење+главно јадење+десерт+2 пијачки тешко да помине еден човек.
Во Скопје поголемиот број на ресторани/кафеани/сендвичари имаат забегано со цените во споредба со квалитетот што го нудат али тоа е тоа јбг, многу народ ќе изеде секакво ѓубре, а во последно време и многу народ со лесно стекнати финансии.Ja јадам таму, да речеме, 6-7 пати годишно, а одам и на други места. Ова е од поскапите, но ако споредуваш квалитет со цена, тогаш е поисплатлив од некои други со приближни цени.
Генерално личи доста скапо, ама не сум бил во Камник и Воденица, да речеме. Венето е тука негде со цени, а нуди (IMO) полоши јадења.
По темава, ако се споредува квалитет со цена, тогаш Киоск е подобар од Барбакан (кој чув дека не постои сега), Бруклински, Фиш'н Чипс и други.
Седмица, Вили и слични, не се за луѓе, тие се добри за ова тука што живее околу мене.
За среќа ја и ти не сме такви и јадеме стално у ресторани и места кои се таман, кои перфектно одговараат на општо прифатените норми и мерила за тоа што е вкусно и квалитетно, а не многу скупо.Во Скопје поголемиот број на ресторани/кафеани/сендвичари имаат забегано со цените во споредба со квалитетот што го нудат али тоа е тоа јбг, многу народ ќе изеде секакво ѓубре, а во последно време и многу народ со лесно стекнати финансии.
На Киоск не им се такви цените. А од другиве фенси бургери јадев само по еднаш, колку да видам за што се работи. Неисплатливо за тие пари.Реално во моментов не ни постои место каде може човек да изеде сендвич со плескавица во метрополата, седмица и вили се чкарт, а во овие што ги пишувате со по 350-400 денари за сендвич не би влегол чисто ради принцип, во Македонија каде што говедското се движи од 400-600 денари за кг да продаваш плескавица од 150-200 грама со една лажица сос, 5 компирчиња и 3 краставички и лепиња која во фурна ја прават за 8 денари парче за 350 денари е вон разум. Сепак се додека има луѓе што го купуваат, ќе опстојуваат, на крај секој си одлучува каде да ги потроши парите.
Мелено апла ретко јадам, најчесто си јадам свинско ребро/вешалица или стек па не се замарам многу дали ми ставиле соја или рскавци во месото, тоа што не знаат и чисто месо да подготват и на многу места е тегаво како опинок е друга работа.За среќа ја и ти не сме такви и јадеме стално у ресторани и места кои се таман, кои перфектно одговараат на општо прифатените норми и мерила за тоа што е вкусно и квалитетно, а не многу скупо.
На Киоск не им се такви цените. А од другиве фенси бургери јадев само по еднаш, колку да видам за што се работи. Неисплатливо за тие пари.
У Форца инаку не сум била никоаш, али се до сеа кај шо сум била (генерализирам) ка-та-стро-фа! А за тоа како спремам лосос не ми преостанува ништо друго да ти речам освен - дојди пробај, па после збори . Иам искуство у готвење и те какво, хоби ми е.. со експериментирање, со проучување кои состојки со кои соодветствуваат, со читање книги.. со правење омлет на милион начини, со сто фрлени јајца додека научам да праам перфектно поширано јајце, со мавање шпагети по плочки у кујна за да не се ни малку повеќе од "ал денте", усовршување свинско, јагнешко, говедско и сл.
И да, фала на препорака, ќе го пробам дефинитивно у Форца.
Друг проблем, лигни. Не знаат да ги спремаат.. Само прстени лигни на скара правени, без пипци (главниот вкус иде од пипците). Сидро, па и у сите други ресторани кај шо сум порачала лигни - без вкус. А бе коа ќе ги наполнам внатре со ситно сецкани пипци, коцки добра сланина, печурки, моцарела, кромид, сето тоа во сос од вино кромид и печурки.. Особено разочарана сум од Сидро, пошо се рибен ресторан. Исто октоподот не им е сочен воопшто. За рибен ресторан и за таа цена е срамота. Да им простам на морнарската салата и ракчињата, пошо само тоа беше добро.
Ако знаеш место кај шо има добри морски плодови, слободно препорачај.
Машала, колку пола леб...Мелено апла ретко јадам, најчесто си јадам свинско ребро/вешалица или стек па не се замарам многу дали ми ставиле соја или рскавци во месото, тоа што не знаат и чисто месо да подготват и на многу места е тегаво како опинок е друга работа.
Е сега за скапо или ефтино, за човек како мене кој доаѓа од Прилеп каде сендвич со плескавица со кашкавал голема колку половина леб и пола леб печен на дрва со буковец,салата, кромид и луто пиперче е 70-100 денари и е подобра од 90% од местата во Скопје, душа не ми дава да му платам 350 денари, секако 2 пати месечно си одам накај мој крај, па ако толку ме фати стрв ќе јадам таму наместо во метрополата.
Е не ќе биде преценет минијатурен хамбургер,Машала, колку пола леб...
Лудница.
А замисли да беше колку цел леб.
Шо се заебавате со бургери бе?Е не ќе биде преценет минијатурен хамбургер,
единствено доволен да најаде 10 годишно девојче не возрасен човек