Каде и како го изгубивме најдрагоценото - човечноста?

Curious

пичкин дим
Член од
24 јули 2007
Мислења
1.652
Поени од реакции
1.899
Што подразбираш под помош?
Под помош подразбирам да му помогнеш на човек кога му е потребно или кога ќе побара.

Но да се разбереме, ја поддржувам идејата да подадеш рака за да човек застане на свои нозе, но не ја поддржувам идејата да носиш некого на грб. Фак ит, не сум христијанин. Хух!
Затоа не ми кажувај дека е не човечно кога моите тешко заработени пари не ги давам на питачи и бездомници. Таков тип на трансфер на ресурси едноставно не е модел на помош кој е одржлив.
Најдобрата помош што може човек да ја понуди е можноста. Можноста човек сам да си заработи и да си застане на свои две нозе. А тоа се прави со отварање бизнис а не со давање пари на питачи. Давање милостина е пример за онаа поговорка, дека патот до пеколот е поплочен со добри намери.

Windfucker

Телемит, Темплар, Масон, Сциентолог во целибат
Член од
30 април 2010
Мислења
8.459
Поени од реакции
15.326
Срам да ти е, каде е твојата човечност .?
Тие романци и бугари не си ги видел, работат како цигани, растовараат, копаат све физичка работа, зарем очекуваш девојчево да копа и да дига тешки работи .?
Има и Романки и Бугарки таму, не му се секирај. И те молам не се поставувај сексистички и мисли малку на полова рамноправност кога викаш дека жените не можат да работат такви работи, 21 век сме ебаго. ;)
Ова видео е наменето за британските пензионери за да видат какви неправдини се случуваат во нивната земја. девојката е намерно избрана да биде локална, односно со локален акцент за поголем ефект. Ако истава девојка беше од Македонија they don't give a fuck and waste a camera on that.
Oh dear did you watch this docs on tele about this homeless girl, she is home grown and born in London. Such a terrible life, here in country side is not that bad as in London.
Oh is tea time, isn't it my dear? Let's go and drink one....
Не знам што тука ти се најде погоден со ова видео, како да живееш на Бел Ер или во Сен Тропе па немаш видено бездомници.
Еве јас викам дека добри 90% од популацијата во Индија и пола од Македнија би се менувала со неа, фрлени беспомошни во Лондон како неа со британско државјанство и пасош.

Tzeentch

Дискретен Херој
Член од
6 октомври 2011
Мислења
581
Поени од реакции
347
Срам да ти е, каде е твојата човечност .?
Тие романци и бугари не си ги видел, работат како цигани, растовараат, копаат све физичка работа, зарем очекуваш девојчево да копа и да дига тешки работи .?

Полова еднаквост, тоа што е женско она нема везе, она е исто способна за секоја работа како и машкото.

nescafe

за освестување
Член од
27 август 2009
Мислења
604
Поени од реакции
277
у реду је, по никот се познава
Ај објасни, што се познава по никот.?
Што има врска дали ми е никот nescafe,figher for justice, warrior, итд.?

Curious

пичкин дим
Член од
24 јули 2007
Мислења
1.652
Поени од реакции
1.899
Полова еднаквост, тоа што е женско она нема везе, она е исто способна за секоја работа како и машкото.
Полова еднаквост значи еднаквост во правна смисла бе алоооооооооо.......:tapp:

Christian Lovato

stonecold
Член од
2 април 2012
Мислења
601
Поени од реакции
272
Не е само оваа жена бездомничка во лондон, има и илјадници други бездомици во Лондон, а нешто треба да се превземе!

Anco

За солун ДА, ЗА срем НЕ
Член од
1 ноември 2011
Мислења
8.603
Поени од реакции
15.407
Ќе почнам со видеово:

.

Каде ја изгубивме човечноста, како.?
Дали парите се се во животот .?
Зашто не си помагаме еден на друг.?
Дали некогаш сте се запрашале ако таму горе има две места на кое ќе одите вие.?
Зашто се отиде во неповрат, брат со брат не се сака, сестра со сестра, татко и син.?
Каде е нашата човечност .?
не е баш така
ние родителите,се ште си ги сакаме децата(не ги оставаме на улица)
Еве мојте иако многу одамна се одомија,но се уште немат со свој пари
купено: еден леб,една лубеница,цуцла или тетратка и патики.
Таква е државава т.с. транзицијата,кој се снајде-снајде,некој успеава но некој не.Почни негде работа - газди не плаќат,напушти а години проааѓаат.Деца растат,си бараат а родителите немаат свој пари.
И тие семејства а има многу такви во државава,се на грб на старите,и сега не ли тие помагаат еден на друг, во овој случај на својте деца и внуци.
Ако мислиш па по твое е помагање да дадеш 10 денари на Ромчињата што се по семафори,мислам грешиш.Тие имаат повеќе пари во џебовите од мене.А тие се од такви со такво мислење.Тие Ромчиња така ги учиме да никогаш не работат,своја работа за да заработат кога може на ваков лесен начин да собираат пари од некој даватели кој ги „жалат“.
Истите тие Ромчиња,(можеби не си го видел ова) со парите твој и мој,се ранат подобро од..... бар од мене.Купуват без мера најдобри-најскапи производи од Промес,па и така ќе каснат-јадат но и повеќе го расврлаат да кажам не го штедат или да го чуваат,знаат дека и утре без работа ќе добијат доволно пари за „све“ што ќе посакаат.
Треба да се учат на работа а не на живот со помош - со молење,просјачење.
Но има луѓе на кој им е потребна помош.
Посебно на фамилии што не „просјачат“ а што немат ни еден запослен во семејството,а обично имаат и повеќе деца.Е тука треба да се јави државата,и да помогне но најголема помош ќе биде запослување на еден од родителите - но ова не функционира,НИКАКО, тоа кој не го осетил и тешко може да му го објасниш,како може да живеат а не работат, а тоа зошто не работат е веќе подолга приказна и Коце и Грујо и компанија треба малку да размислат за тоа.(а не само нивните бутајги на работа)
Каде е нивната човечност на државата ,на владата.............
воопшто дали ја имаат......да не мислат они ќе бидат вечни.
Јас ја ќажав само мојата (и тоа многу пати)

Anon

/b/ House /b/
Член од
13 декември 2007
Мислења
16.733
Поени од реакции
27.721
Ај објасни, што се познава по никот.?
дека личноста не е баш баш
има голема разлика кога некој има едноставен ник од еден збор и голем плус е ако користи капитализација

никови како jon4e_od_bu4in, krastavata^tetratka, risto_prvi-henri^^14 веднаш асоцираат на личности кои не се баш баш или се деца.

slobbo

LoneRyder
Член од
16 ноември 2008
Мислења
1.686
Поени од реакции
583
За се во ова јас имам да кажам само еден збор: Капитализам...

Tzeentch

Дискретен Херој
Член од
6 октомври 2011
Мислења
581
Поени од реакции
347
Оди летај бе.
Соочи се со реалните разлики помеѓу мажите и жените !
Цитирај ме пак циги, иди тоа објасни го на феминисткињите и либералистите , до тогаш исти се , и можат тешка физичка работа да работат.

Член од
20 мај 2008
Мислења
1.099
Поени од реакции
1.079
ОК ОК,свтив,сега моето тешко спечалено богатство ќе го раздадам на питачите,исто така и куќата ќе им ја оставам,и фирмата ќе им ја оставам...
Величате луѓе кој неработат ништо а вредните и работливите се ги нарекувате нечовечни,нехумани,вакви биле такви биле...а уууу....
Абе ајде,кој сака да работи ќе се снајде и ќе заработи. Девојката си живее во некој филм.Искраено,на нејзе и пари да и се даде и куќа и работа и тон злато, се ќе потроши и пак ќе биде на улица.До човекот е,не дека господ ја казнил или дека имала лоша среќа.Единствено признавам болест,ама државата е тука да помогне.
Недавам на никој пари,имам ама недавам,недавам ама и незимам.Пофер здравје :cool:

V

Vollstandig

Гостин
И сега после видеово женскава ќе стане богата, а што е со ДЕЦАТА што сеуште се на улица, каде видео за нив?
Поголема донација од раширувањето на видеово нема. Доста е медиумската фама што се крена околку девојката, која забележав оти не е ружна, има прилично добар (културен) акцент на зборење, што значи сигурно, ама сум милион % сигурен дека некој ќе се најде фраер, да си ја однеси дома, и прстенува.

Kajgana Shop

На врв Bottom