Ќе почнам со видеово:
.
Каде ја изгубивме човечноста, како.?
Дали парите се се во животот .?
Зашто не си помагаме еден на друг.?
Дали некогаш сте се запрашале ако таму горе има две места на кое ќе одите вие.?
Зашто се отиде во неповрат, брат со брат не се сака, сестра со сестра, татко и син.?
Каде е нашата човечност .?
не е баш така
ние родителите,се ште си ги сакаме децата(не ги оставаме на улица)
Еве мојте иако многу одамна се одомија,но се уште немат со свој пари
купено: еден леб,една лубеница,цуцла или тетратка и патики.
Таква е државава т.с. транзицијата,кој се снајде-снајде,некој успеава но некој не.Почни негде работа - газди не плаќат,напушти а години проааѓаат.Деца растат,си бараат а родителите немаат свој пари.
И тие семејства а има многу такви во државава,се на грб на старите,и сега не ли тие помагаат еден на друг, во овој случај на својте деца и внуци.
Ако мислиш па по твое е помагање да дадеш 10 денари на Ромчињата што се по семафори,мислам грешиш.Тие имаат повеќе пари во џебовите од мене.А тие се од такви со такво мислење.Тие Ромчиња така ги учиме да никогаш не работат,своја работа за да заработат кога може на ваков лесен начин да собираат пари од некој даватели кој ги „жалат“.
Истите тие Ромчиња,(можеби не си го видел ова) со парите твој и мој,се ранат подобро од..... бар од мене.Купуват без мера најдобри-најскапи производи од Промес,па и така ќе каснат-јадат но и повеќе го расврлаат да кажам не го штедат или да го чуваат,знаат дека и утре без работа ќе добијат доволно пари за „све“ што ќе посакаат.
Треба да се учат на работа а не на живот со помош - со молење,просјачење.
Но има луѓе на кој им е потребна помош.
Посебно на фамилии што не „просјачат“ а што немат ни еден запослен во семејството,а обично имаат и повеќе деца.Е тука треба да се јави државата,и да помогне но најголема помош ќе биде запослување на еден од родителите - но ова не функционира,НИКАКО, тоа кој не го осетил и тешко може да му го објасниш,како може да живеат а не работат, а тоа зошто не работат е веќе подолга приказна и Коце и Грујо и компанија треба малку да размислат за тоа.(а не само нивните бутајги на работа)
Каде е нивната човечност на државата ,на владата.............
воопшто дали ја имаат......да не мислат они ќе бидат вечни.
Јас ја ќажав само мојата (и тоа многу пати)