Каде и како го изгубивме најдрагоценото - човечноста?

Член од
20 мај 2008
Мислења
1.099
Поени од реакции
1.079
Не знаев дека нашето вработување зависело од тебе:facepalm:
--- надополнето: 9 јули 2012 во 14:23 ---

Ако ова не е жив пример за самобендисаност, не знам што е:tapp:
Ооооо даааа....најдобар сум :)
Не за друго...туку не се плашам од работа.И да,мојата фирма не е многу голема,но имам неколку вработени.Замисили,ниту јас а ниту мојте вработени не избравме да бидеме клошари. Чесно секој ден си доаѓаме на работа,се трудиме и си го заработуваме лебот.Ете,значи без клошарење,без питачење и плачење ние неколку луѓе,успеавме во овој свет.
За вас незнам,но ако мислите дека питачењето е добар избор тогаш повелете,има многу семафори низ градов.
Но...би било чудно по некоја случајност вие да работите во мојата компанија.Би ве частел кафе,сладолед и часови по слободна филозофија и моабет :):):)
--- надополнето: 10 јули 2012 во 02:16 ---
Но не значи дека ако се алкохоличари тешки и пропаднати случаеви треба да се баталат и да се игнорираат овие луѓе... да се остават да гнијат по улиците... Пред се е државата крива бидејки она треба да ги згрижи сите што се бездомници, а тие што им треба мед. или душевна помош да им ја обезбеди... но тоа не значи дека само државата е крива сите сме криви за таквото ни општество бидејки директно или индиректно сите влијаеме и самото општество рефлектира на нас во зависност од тоа какво било нашето влијание... така да кога ќе видам пред се ромчиња како шетаат по улицине и како спијат ко заклани навечер на плоштад стварно е жалосно а не можеш ништо да помогнеш, едино во моментот доколку имаш нешто да му дадеш и тоа е се... Ете ќе речеме тие старите роми си се криви што не сакаат да работат и си придонеле да се во таква ситуација... но дали е така... нивните деца кои сега шетаат по улица се тотално невини но сепак патат поради нивните грешки, поради глупостите на општеството и поради сите нас... и ќе речеш тие се мали треба да им се помогне да им се даде работа и сл. да но кој ќе сака да им даде работа на деца или малце повозрасните кои се пијанчат и дрогираат со лепак... никогаш нема да најдат работа дури и да сакаат и да не се алкохоличари сите ќе се дистанцираат на страна и пак ќе останат на улица и по години кога ќе бидат возрасни пијаници и скитници на нив пак она од погоре ќе им се препише како они не сакале да работат и сами си се криви и така во недоглед со нивните деца па нивните итн...
Еволуцијата ќе го однесе,или ќе станат луѓе или ќе исчезнат.Просат затоа што знаат дека некој ќе им даде нешто и затоа немаат потреба да заработат нешто.Не се криви тие,криви се тие што им помагаат да бидат такви.Следниот пат,пак дај им пари затоа што со тоа ќе си купат лепче и ќе прележат до другиот ден кога пак некој ќе им даде нешто....итн итн итн
Луѓе со инвалидитет,наоѓаат работа,и заработуваат и живеат,а овие прави,здрави и способни ги мрзи да се фатат за работа.Не,ако ја барате нечовечноста,најдете ја кај тие што живеат нечовечки.
--- надополнето: 10 јули 2012 во 02:16 ---
Но не значи дека ако се алкохоличари тешки и пропаднати случаеви треба да се баталат и да се игнорираат овие луѓе... да се остават да гнијат по улиците... Пред се е државата крива бидејки она треба да ги згрижи сите што се бездомници, а тие што им треба мед. или душевна помош да им ја обезбеди... но тоа не значи дека само државата е крива сите сме криви за таквото ни општество бидејки директно или индиректно сите влијаеме и самото општество рефлектира на нас во зависност од тоа какво било нашето влијание... така да кога ќе видам пред се ромчиња како шетаат по улицине и како спијат ко заклани навечер на плоштад стварно е жалосно а не можеш ништо да помогнеш, едино во моментот доколку имаш нешто да му дадеш и тоа е се... Ете ќе речеме тие старите роми си се криви што не сакаат да работат и си придонеле да се во таква ситуација... но дали е така... нивните деца кои сега шетаат по улица се тотално невини но сепак патат поради нивните грешки, поради глупостите на општеството и поради сите нас... и ќе речеш тие се мали треба да им се помогне да им се даде работа и сл. да но кој ќе сака да им даде работа на деца или малце повозрасните кои се пијанчат и дрогираат со лепак... никогаш нема да најдат работа дури и да сакаат и да не се алкохоличари сите ќе се дистанцираат на страна и пак ќе останат на улица и по години кога ќе бидат возрасни пијаници и скитници на нив пак она од погоре ќе им се препише како они не сакале да работат и сами си се криви и така во недоглед со нивните деца па нивните итн...
Еволуцијата ќе го однесе,или ќе станат луѓе или ќе исчезнат.Просат затоа што знаат дека некој ќе им даде нешто и затоа немаат потреба да заработат нешто.Не се криви тие,криви се тие што им помагаат да бидат такви.Следниот пат,пак дај им пари затоа што со тоа ќе си купат лепче и ќе прележат до другиот ден кога пак некој ќе им даде нешто....итн итн итн
Луѓе со инвалидитет,наоѓаат работа,и заработуваат и живеат,а овие прави,здрави и способни ги мрзи да се фатат за работа.Не,ако ја барате нечовечноста,најдете ја кај тие што живеат нечовечки.
--- надополнето: 10 јули 2012 во 02:27 ---
На видеото не изгледа така. Стоеше на штаки и некаде при крај на видеото рече дека би сакала да и оздрави ногата за да може да работи. Значи сака и да работи. Бидејќи тргна од претпоставката дека девојкава е здрава права затоа ти паѓа тезата дека не се ангажира доволно
(Ти го скратив постот за да не завзема многу место. Сфатив дека сакаше да објасниш дека девојката не се ангажира доволно и дека постојат начини да се снајде.).

Сакав само да кажам дека со модернизацијата и капитализмот си доаѓаат во пакет и некои проблеми како на пример бездомништвото. Модернизацијата носи и карактерни особини како игноранцијата и незаинтересираноста да му се помогне на човекот. И нечовечноста е дел од тоа.
Ако не ми веруваш оди во некое село и провери дали има бездомници. Нема. Ги има само во големите градови. Во селото луѓето се повеќе склони кон тоа да си помагаат еден на друг. Да не ме разбереш погрешно не велам дека во селата е многу убаво да се живее туку дека некои ексцеси не постојат само заради начинот на живот.
Некои работи им се својствени на големите модерни градови. Затоа и реков дека е лошо да се зборува за животот во другите градови и држави кога не сме таму и не знаеме детали за животот таму.
Што сакав да прејудицирам. Сакав да прејудицирам дека и Македонија колку и да е заостаната кај и да е во многу сегменти ќе се модернизира. А тоа значи и дека луѓето се повеќе ќе бидат игноранти и нема да им биде гајле за ништо. Па така во поголемите градови секоја година ќе има се поголем број на бездомници. А меѓу нив ќе има и вакви
случаи.

И за крај ќе речам само едно: Богатиот за гладниот мисли дека пости.
Бездомништвото е стил на живот...за жал некој мислат дека така е полесно да се помие низ животот.

Член од
20 март 2012
Мислења
1.465
Поени од реакции
2.366
За вас незнам,но ако мислите дека питачењето е добар избор тогаш повелете,има многу семафори низ градов.
Но...би било чудно по некоја случајност вие да работите во мојата компанија.Би ве частел кафе,сладолед и часови по слободна филозофија и моабет :):):)

Direct X, oвде не станува збор за успешноста на твојата фирма, ти посакувам од се срце да ти биде се најдобро:)
Никој не рече дека питачењето е добар избор, далеку од тоа, туку дека ретко кој, кога се му иде добро, му текнува да помисли и на тие луѓе, да им помогне некако.

Како што има речено еден добар писател: Проверете дали сте навистина добар човек, помогнете им на оние кои не можат да ви возвратат.

И за крај, кога веќе спомна частење кафе, сладолед и слично...не знам дали да те частам јас тебе, или ти мене...Не си ти овде единствен кој што имаш фирма и заработуваш, но тоа е ирелевантно за муабетов - човечноста. Поздрав;)

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
18.924
Поени од реакции
23.332
И за крај, кога веќе спомна частење кафе, сладолед и слично...не знам дали да те частам јас тебе, или ти мене...Не си ти овде единствен кој што имаш фирма и заработуваш, но тоа е ирелевантно за муабетов - човечноста. Поздрав;)
Ај не се карајте, частете ме мене;)

PIRATIC

diplomiran klozetar
Член од
26 јануари 2012
Мислења
7.854
Поени од реакции
6.497
И јас сакам кафе и сладолед ! :LOL::P

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
18.924
Поени од реакции
23.332
Гледам јас, како што тргнало, темава полека но сигурно ќе се претопи со: Заеднички излегувања:LOL::LOL:
Не мора ни да се запознаваме ни да излегуваме, туку фино лепо ке ви дадам трансакциона сметка, ке ми префрлите пари со дознака од ТАА И ТАА за кафе и сладолед и слично и толку.
Тука ке ви напишам фала многу и тоа би било тоа;).

Член од
20 мај 2008
Мислења
1.099
Поени од реакции
1.079
Гледам јас, како што тргнало, темава полека но сигурно ќе се претопи со: Заеднички излегувања:LOL::LOL:
Да да,веќе темата го изгуби огнот.Кој си имал проблем,одсабалје пак ќе си се разбуди со проблем,некој ќе проба да го реши а некој ќе го мрзи да бара решенија :)

Kajgana Shop

На врв Bottom