Каде да наjдам? [Food Edition]

LustingVertigo

Snopdan Dogovich
Член од
1 декември 2017
Мислења
833
Поени од реакции
1.215
Каде може да најдам коњски мадлаци? За другар прашувам бидеќи заслужува

Harald

King of Norway
Член од
12 јули 2009
Мислења
3.401
Поени од реакции
9.700
И јас само во Рамстор сум нашол. Порано го купував често, ама прочитав нешто за него што ме одврати од желбата да јадам басмати.
+ е поздрав од било кој друг ориз.
baki sho e fintata so orizot?
sho e problemot so basmati?
jas najchesto jasmin ili basmati kupuvam (ne sum vo mkd).

Член од
17 октомври 2011
Мислења
14.700
Поени од реакции
36.528
baki sho e fintata so orizot?
sho e problemot so basmati?
jas najchesto jasmin ili basmati kupuvam (ne sum vo mkd).
Басмати не се произведува во Македонија, туку таму Пакистан, Индија. Обично се извезува во големи количини спакуван во големи вреќи во кои многу често мувлосувал. За да не се создава мувла, го прскале со хемикалии, за да остане "свеж". Сега, ова е тоа што сум читал, не можам да тврдам дека е така, ама постои сомнеж. Затоа најдобро - кочански. :)

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.108
Поени од реакции
30.174
Parboiled ориз ми го решава проблемот. Зрното не е лепливо и се двои како што сакам. 900 грама чини 105 денари, 4 пати поевтин од басмати :cool:
Земи обичен ориз
1. Изми го оризот неколку пати додека водата не е проѕирна
2. Свари го на ниска темп со 1:1 размер вода
3. По 1 саат размешај до вилушка
4. Спакувај во фрижидер
5. Додавај го како последен во готвењето

Член од
14 јануари 2009
Мислења
3
Поени од реакции
1
Басмати ориз. Каде бре да најдам басмати што не е толку изгор скап. До сега само во Рамстор најдов али 500 грама е 240 денари. Тинекс, Веро, Жито, Кам, Стокомак, Кипер никој од овие нема басмати. Во Веро има еден што го пишува басмати дека е али везе нема само е подолго зрно. Значи не ми треба Long Grain Rice, не е Басмати тоа.
Работата е што само басмати можам да го направам како што сакам затоа што е сув и нелеплив, па секое зрно посебно паѓа и се двои откако ќе се зготви.
Jas zemam od Albania, 5kg nekade 20 Evra. Odlicen kvalitet.
Firmava sto go prodava, ima prodavnici na nekoluku lokacii po Albania i Kosovo (Lokacii). Jas za sebe imam prijatel sto ide redovno za Albania, pa narucuvam preko nego.

Kajgana Shop

На врв Bottom