Кабелски интернет, предности, штети...

Член од
29 ноември 2005
Мислења
125
Поени од реакции
0
Jane напиша:
А кажете ми како сте задоволни од Зора??? Јас се мислам дали да се префрлам уште од сега на Зора ако стварно има брзина од 1Мбпс и неограничен download. Вистина е ова или сепак после неколку гигабајти ја намалуваат брзината? И ме интересира брзината каква е? Дали скоро цело време ее 1Мбпс или не се ни постигнува? И што опрема ми треба или ми ја даваат на користење? И како иде тоа со ИП адресите дека мислам статичка даваат.
Јас имав големи проблеми со ВАДСЛ од Оннет, и пред некој ден го раскинав договорот, а вчера ставив од Зора ( сега Кејблтел ). Во договорот што го потпишав стои 15 ГБ и после брзината се намалува под 128 кбс.

vmx

Член од
25 април 2005
Мислења
5.633
Поени од реакции
201
Mac)) напиша:
Што ќе им е моја адреса? :pos:
Епа на твојата MAC адреса пуштаат интернет, ваљда така им иде протоколот.
Кабловскиот модем има своја MAC адреса и до него иде интернет и од него за да земеш интернет треба MAC адресата на твојата мрежна да ја впишат. Значи ќе имаш интернет само на 1 компјутер, пробај на друг компјутер нема да има, пошо само твојата МAC адреса им е внесена во серверот. Сеа укопча? Инаку зашто би барале MAC адреса.
Ова со MAC адресава е слично као со user и pass на АДСЛ-от. :)

Али добро е шо постои опција да се смени MAC адресата на мрежната. :)

T

The Blob

Гостин
не бе мајтапот беше дека никот негов му е Mac. И јас прво со реков што зборува детето :):):)
A vodka ти велам немам во Бт сретнато така адреса да бараат педериве, ама затоа ја земаат MAC адресата од кабелскиот модем. И ако купиш модем на старо, а претходниот газда не си го платил долгот,ти не можиш да користиш интернет дури не се измири тој долг. И на ТВ дават соопштение да пазат оние кои на старо купуваат кабелски модем

Jane

Кајганџија
Член од
5 февруари 2006
Мислења
3.394
Поени од реакции
114
angelce1 напиша:
Јас имав големи проблеми со ВАДСЛ од Оннет, и пред некој ден го раскинав договорот, а вчера ставив од Зора ( сега Кејблтел ). Во договорот што го потпишав стои 15 ГБ и после брзината се намалува под 128 кбс.
Како го раскина? Регуларно или фати врски?

п.с. оф топик е ова затоа пиши ми ПП

Рунчев

Esi mi dobaaar
Член од
29 мај 2007
Мислења
1.263
Поени од реакции
191
angelce1 напиша:
Леле луѓе па вие сте супер јас тука се мачам со бежичен со брзина од 128кб/с. А како се движат цените кај вас ??

Член од
8 јуни 2005
Мислења
90
Поени од реакции
0
Jas sum na Zora podolgo vreme i sum zadovolen.Na paketot od 1000den sum ama posto delam so drugari plakjame 1500den posto redovno go precekoruvame limitot ot 5GB.Brzinata do 15GB e 1mbps/256kbps posle toa pagja na okolu 128kbps.

Член од
2 април 2006
Мислења
14.363
Поени од реакции
3.069
vodkamixx напиша:
Кабловскиот модем има своја MAC адреса и до него иде интернет и од него за да земеш интернет треба MAC адресата на твојата мрежна да ја впишат. Значи ќе имаш интернет само на 1 компјутер, пробај на друг компјутер нема да има, пошо само твојата МAC адреса им е внесена во серверот. Сеа укопча? Инаку зашто би барале MAC адреса.

Падна бе ти мали на трик :pos:

Lajce

Не за сркање
Член од
19 април 2006
Мислења
997
Поени од реакции
116
vodkamixx напиша:
А како може да се смени МАС адреса кај е таа опција?

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.654
Поени од реакции
7.500
vodkamixx напиша:

Wrong wrong wrong...
MAC adresata na modemot e bitna za provajderot, MAC na mrezni karti ne igraat uloga. MAC od modemot im treba za da na nekoj ne mu tekne da si kupi modem od prodavnica i da se zakaci na divo na kabelot od komsijata. Znaci DHCP serverot ti dodeluva IP spored MAC na modem, ako te najde u bazata ke imas net t.e. ke ti dodeli IP.
Ako smenis mrezna karta pak ke imas net....primer ja imam dve mrezni karti, na koja i da go zakacam modemot ima net.

vmx

Член од
25 април 2005
Мислења
5.633
Поени од реакции
201
Аа значи така, пошо ме зачуди тоа шо кај другаров кај шо местевме ни побараа MAC адреса од мрежната. Па затоа мислев.

Lajce

Не за сркање
Член од
19 април 2006
Мислења
997
Поени од реакции
116
Strelec напиша:
Wrong wrong wrong...
MAC adresata na modemot e bitna za provajderot, MAC na mrezni karti ne igraat uloga. MAC od modemot im treba za da na nekoj ne mu tekne da si kupi modem od prodavnica i da se zakaci na divo na kabelot od komsijata. Znaci DHCP serverot ti dodeluva IP spored MAC na modem, ako te najde u bazata ke imas net t.e. ke ti dodeli IP.
Ako smenis mrezna karta pak ke imas net....primer ja imam dve mrezni karti, na koja i da go zakacam modemot ima net.
Грешка си ти бате, играат улога бар кај мене :wink:

Јас најдов баш денес програма за клонирање МАС адреса и сеа и на другиот компјутер ме конектира пошо му ја пишам МАС адресата од компјутерот на кој претходно ми беше ставена конекцијата а претходно неможеше пошо мрежната ми имаше друга МАС адреса.
Ова зборвам за мојот кабловски интернет оператор:toe:

Член од
17 февруари 2007
Мислења
296
Поени од реакции
0
Lajce напиша:
Грешка си ти бате, играат улога бар кај мене :wink:

Јас најдов баш денес програма за клонирање МАС адреса и сеа и на другиот компјутер ме конектира пошо му ја пишам МАС адресата од компјутерот на кој претходно ми беше ставена конекцијата а претходно неможеше пошо мрежната ми имаше друга МАС адреса.
Ова зборвам за мојот кабловски интернет оператор:toe:
Според ова што го кажуваш, ти немаш кабловски интернет со модем, туку директно ти иде у мрежна, па според тоа, тоа погоре исто важи и за тебе, само место МАЦ на модемот на твојот интернет провајдер му е битна МАЦ адресата на твојата мрежна. А да, со софтвер за менување на МАЦ адреса може да се промени истата, но не доаѓа до вистинска промена, туку тоа е моментална, и при рестарт се враќа старата (ок, може да има софтвер кој при секое подигање на системот автоматски ја менува МАЦ). Инаку скоро сите нови рутери имаат опција за клонирање на МАЦ адреси. :smir:

vmx

Член од
25 април 2005
Мислења
5.633
Поени од реакции
201
Поздрав од кабловски:

Нон стоп со оваа брзина. :)

Овердрајв

Модератор
Член од
5 ноември 2005
Мислења
4.255
Поени од реакции
569
vodkamixx напиша:
Поздрав од кабловски:

Нон стоп со оваа брзина. :)
Ај честито.. глеј само под 50 гига да правиш месечно, зашто после тоа брзината е катастрофа (512 или 256к).

Kajgana Shop

На врв Bottom