Кабелски интернет, предности, штети...

vmx

Член од
25 април 2005
Мислења
5.633
Поени од реакции
201
Да прашам нешто. На 6-ти ми завршува договорот со АДСЛ и сакам да се префрлам на кабловски. Е сега прашањето ми е следно:

кабловскиот ќе го делам со уште 1 комшија, а можно е и 2-јца, имам рутер, а нели кабловскиот модем кога ќе го приклучат преку Ethernet ја бараат MAC адресата од мрежната картица, е сега ме интересира која MAC адреса да им ја дадам, од рутерот или од мрежната картица на мојов компјутер? Ако треба од рутерот, која MAC адреса треба, пошто рутеров има 2 MAC адреси, LAN MAC Address и WAN MAC Address.
Ај кажете вие поискусните што користите кабловски и го делите. :)

T

The Blob

Гостин
Ме буни малце прашањето. Не е потребно никако внесување на MAC адреси, тоа автоматски си се конфигурира самото. Нели идат кабловците го местат модемот на едно ПЦ (на мрежна картица да речеме). Кога ќе го делиш интернетот, кабелот што оди до мрежна го префрлаш до WAN влезот на рутерот, а од излезите на рутерот си вадиш кабли до мрежните на оние ПЦа кои ќе користат интернет. Барем кај мене (на WinXP со Repotec рутер), не беше никаде потребно внесување на адреси. Евентуално ако прави проблем, селектирај го Automatically Detect Settings во IE/Tools/Internet Options/Connections/LAN Settings.
Можда сево ова го знаеш и ти објаснував ко на дете :) ама ако те интересираше друго преформулирај го прашањето :)

vmx

Член од
25 април 2005
Мислења
5.633
Поени од реакции
201
Изглеа не си го сватил прашањето, значи ја не викам за внесување некои MAC адреси кај мене на компјутерот или на рутерот. Туку таму од серверот на кабловскава, дали бараат MAC адресата на мрежната картица за да знаат каде да пуштат интернет. Пред некое време кај едно другарче кабловскиот му го наместиле да му иде преку USB и го средувавме за преку Ethernet картица и немаше интернет, и се јавивме во кабловската и само ни побараа MAC адресата на мрежната картица и рекоа за 5 минути да го рестартираме модемот и ќе има интернет и по 5 минути дојде интернет преку Ethernet картица.
Значи мене прашањето ми беше која MAC адреса да им ја кажам за да знаат кај да пуштат интернет. :)

Член од
2 април 2006
Мислења
14.363
Поени од реакции
3.069
Swifty напиша:
КТВ Зора нема веке лимит на пакетот од 1500 ден. т.с сеа е Кејблнет.. пакетот е 1500 ден. со брзина од 1мб/с и без лимит.
Немогуче! а јас сеа треба да се селам на ВАДСЛ до септември...Аргхххх секоја чест на зора

Jane

Кајганџија
Член од
5 февруари 2006
Мислења
3.394
Поени од реакции
114
А кажете ми како сте задоволни од Зора??? Јас се мислам дали да се префрлам уште од сега на Зора ако стварно има брзина од 1Мбпс и неограничен download. Вистина е ова или сепак после неколку гигабајти ја намалуваат брзината? И ме интересира брзината каква е? Дали скоро цело време ее 1Мбпс или не се ни постигнува? И што опрема ми треба или ми ја даваат на користење? И како иде тоа со ИП адресите дека мислам статичка даваат.

neo-geo

The Empire Strikes First!
Член од
17 август 2005
Мислења
500
Поени од реакции
2
vodkamixx напиша:
Изглеа не си го сватил прашањето, значи ја не викам за внесување некои MAC адреси кај мене на компјутерот или на рутерот. Туку таму од серверот на кабловскава, дали бараат MAC адресата на мрежната картица за да знаат каде да пуштат интернет. Пред некое време кај едно другарче кабловскиот му го наместиле да му иде преку USB и го средувавме за преку Ethernet картица и немаше интернет, и се јавивме во кабловската и само ни побараа MAC адресата на мрежната картица и рекоа за 5 минути да го рестартираме модемот и ќе има интернет и по 5 минути дојде интернет преку Ethernet картица.
Значи мене прашањето ми беше која MAC адреса да им ја кажам за да знаат кај да пуштат интернет. :)
WAN.....

Член од
2 април 2006
Мислења
14.363
Поени од реакции
3.069
Jane напиша:
А кажете ми како сте задоволни од Зора??? Јас се мислам дали да се префрлам уште од сега на Зора ако стварно има брзина од 1Мбпс и неограничен download. Вистина е ова или сепак после неколку гигабајти ја намалуваат брзината? И ме интересира брзината каква е? Дали скоро цело време ее 1Мбпс или не се ни постигнува? И што опрема ми треба или ми ја даваат на користење? И како иде тоа со ИП адресите дека мислам статичка даваат.
Брзината 90 посто од времето е 1мбпс :)
Јас сум на пакетот до 5 гига за 1000 ден и до сега имам дл едно 12 гига и пак си фурам (уште денес :()
Не му се мисли...топла препорака :)

Jane

Кајганџија
Член од
5 февруари 2006
Мислења
3.394
Поени од реакции
114
Mac)) напиша:
Брзината 90 посто од времето е 1мбпс :)
Јас сум на пакетот до 5 гига за 1000 ден и до сега имам дл едно 12 гига и пак си фурам (уште денес :()
Не му се мисли...топла препорака :)
A модем? ИП адреси?

T

The Blob

Гостин
vodkamixx напиша:
Првпат слушам дека треба да им дадеш MAC адреса. Кај еден другар му наместија на USB, пошто овај имаше слаб PC со WinME,и клошариве не знаеја да наместат. Само го ставивме мрежниот кабел до рутерот и мрежната, и самото си проработи, без никакви подесувања. Ама можеби зависи од кабелските оператори. А ако веќе бараат, тогаш треба MAC адресата на рутерот да им ја дадеш. Кај мене во менито на рутерот е наведена како WAN's MAC Address.

Член од
2 април 2006
Мислења
14.363
Поени од реакции
3.069
Jane напиша:
A модем? ИП адреси?
Уфф не знам за модемот сеа дали ти го даваат во мое време беше 2700 ден :)
А да...ќе имаш статична ип адреса нема више рапидшер :)

The Blob напиша:
Првпат слушам дека треба да им дадеш MAC адреса. Кај еден другар му наместија на USB, пошто овај имаше слаб PC со WinME,и клошариве не знаеја да наместат. Само го ставивме мрежниот кабел до рутерот и мрежната, и самото си проработи, без никакви подесувања. Ама можеби зависи од кабелските оператори. А ако веќе бараат, тогаш треба MAC адресата на рутерот да им ја дадеш. Кај мене во менито на рутерот е наведена како WAN's MAC Address.
Што ќе им е моја адреса? :pos:

Jane

Кајганџија
Член од
5 февруари 2006
Мислења
3.394
Поени од реакции
114
Mac)) напиша:
Уфф не знам за модемот сеа дали ти го даваат во мое време беше 2700 ден :)
А да...ќе имаш статична ип адреса нема више рапидшер :)
Уфф ми скрши кејф со ИП адресата. Па ќе умрам без рапидшеар. Ќе мора да се префрлам на торенти целосно:raz:. А договори нешто таква работа? Делење на 2 компјутери со свич? Многу сакам да го пробам само ме кочи една работа. Што за овој месец ќе треба и WADSL и кабелски да плаќам. Да можеше некако трампа да направиме со јузерите:) колку да пробам. Иначе во секој случај во септември се селам на новата кабелска.

Член од
2 април 2006
Мислења
14.363
Поени од реакции
3.069
Абе ќе ти даеф да пробаш ама јас денес го откажувам :(
Иначе нема договори нема ништо колку сакаш си користиш :)
А за ип на рапидшер има мислам програми на www.mrw.blog.com.mk
Викет си знае тоа :)

Jane

Кајганџија
Член од
5 февруари 2006
Мислења
3.394
Поени од реакции
114
Mac)) напиша:
Абе ќе ти даеф да пробаш ама јас денес го откажувам :(
Иначе нема договори нема ништо колку сакаш си користиш :)
А за ип на рапидшер има мислам програми на www.mrw.blog.com.mk
Викет си знае тоа :)
Ништо тогаш. Ќе мора да чекам до септември. Тогаш дефинитивно ако ОнНет не се промени ќе се префрлам, само да најдам некоја далавера за договоров да го раскинам:zlo:

T

The Blob

Гостин
Mac)) напиша:
Што ќе им е моја адреса? :pos:
Зборував за Vodkamixx тој рече дека барале MAC адреса во кабелскиот оператор. Мене тоа досега ми се нема десено

Ау гад дем сега ми текна мајтапот шо е :pos2:

S

Stef Bachatero

Гостин
Sega na zora ide upm 8kb/s nekoj da ne znae sto e ebate nemozam nisto da vidam:(

Kajgana Shop

На врв Bottom