Исчезнати лица

Con Artist

the man with the key
Член од
1 мај 2012
Мислења
5.296
Поени од реакции
21.388
Каков црн импулсивен момент, девојчето е убиено откако и била ставена перница позади глава, знаеш ваљда зошто се ставаат перници кога се пука. Да имало туркање или некоја борба па да пукнал несакајќи би сфатил, ама вака нема теорија да е импулсивно или по грешка утепана. Прашањето е зошто? Искрено не верувам дека исклучиво мотивот е изнуда на пари, поверојатно ми е да е освета. Кога се изнудуваат пари се киднапира пленот и се чекаат парите, а ако извршиш убиство ни пари ќе добиеш ни слобода, само ќе гниеш во затвор.
Мене ми има совршена логика мотивот да е изнуда на пари, ама не од мајката само, туку од нивната фамилија севкупно, а тука спаѓа и дедото влав-банкстер, бидејќи, нели, богата фамилија биле.

Точно дека кога се изнудуваат пари се киднапира пленот и се чекаат пари, но што ако првичниот план пропадне и после кратко време од киднапирањето на пленот буквално цела држава дознава за тоа, полиција, медиуми, ударни вести на сите телевизии. Уште треба да чекаат пари? Какви пари ќе бидат тие, обележани? Како ќе се изврши примопредавањето на парите, на нишан на полиција?

Во таква ситуација, кога планот А ќе пропадне, сосема логично е да преминеш на план Б и да го ликвидираш пленот, со намера и надеж дека ќе успееш да се спасиш. Малку фалело, чиста среќа и случајност, случајот да остане нерешен и вечно да се трага по исчезнатото девојче.

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.493
Поени од реакции
27.313
Иначе сакам да те пршам од прееска Јамајка.
Викаш татко на Вању не е сумњиф.А како ке га објасниш идење по качанички пут до Бразду и вибер поруку по грешку у групу?
Не викам дека не е сомнителен, баш е сомнителен. Затоа и го затвориле, туку мислам дека е тоа чиста случајност. Да беше некој друг човек можеби ... но татко е. И колку што можам да забележам грижлив татко, Вања живеела со него одреден период, одел во школо, се грижел за децата. Без разлика дали некој бил коцкар, пијаница или наркоман, дете си е дете.

Е сега за некои работи можам да претпоставам зошто ги направил да изгледа сомнителен, но за некои незнам, ама па јас не ги имам сите информации. На пример тоа дека зборел дека ја киднапирале уште од прв ден, може да е од причина што контактирала со Албанец од Шведска, може затоа и пробал да оди на Блаце како што рекол. Нели уште првиот ден рекле на полицијата дека контактира со Албанец и дека се упалил ред флаг на полицијата, затоа и делувале вон сите процедури. Знаеш како викаат недај боже да ти се случи тоа што ти мислат најблиските, нели они се најиспаничени.

После, околу колите, има логика да го барал цитроенот, кога го видел на видео пред зграда, па одтаму му дошла сликата од бензиска после неколку дена. Он правел све за да ја најдат Вања, уствари ради него ја нашле ама на жал убиена и затоа си мислам дека нема врска со све ова што се случува.

Иначе да, ми текнува дека се пукавме на кантер :)
Автоматски споено мислење:

Мене ми има совршена логика мотивот да е изнуда на пари, ама не од мајката само, туку од нивната фамилија севкупно, а тука спаѓа и дедото влав-банкстер, бидејќи, нели, богата фамилија биле.

Точно дека кога се изнудуваат пари се киднапира пленот и се чекаат пари, но што ако првичниот план пропадне и после кратко време од киднапирањето на пленот буквално цела држава дознава за тоа, полиција, медиуми, ударни вести на сите телевизии. Уште треба да чекаат пари? Какви пари ќе бидат тие? Обележани? Како ќе се изврши примопредавањето на парите, на нишан на полиција?

Во таква ситуација, кога планот А ќе пропадне, сосема логично е да преминеш на план Б и да го ликвидираш пленот, со намера и надеж дека ќе успееш да се спасиш. Малку фалело, чиста среќа и случајност, случајот да остане нерешен и вечно да се трага по исчезнатото девојче.
Поентата со ова е што не дознале. Мајката кога пушта на социјални медиуми, веќе Вања е убиена. А и башка Палчо не може да не знаел дека со овие дебили некогаш ќе биде исцинкарен. Ако не сега тогаш во некоја наредна прилика.

Последно уредено:

Con Artist

the man with the key
Член од
1 мај 2012
Мислења
5.296
Поени од реакции
21.388
Поентата со ова е што не дознале. Мајката кога пушта на социјални медиуми, веќе Вања е убиена. А и башка Палчо не може да не знаел дека со овие дебили некогаш ќе биде исцинкарен. Ако не сега тогаш во некоја наредна прилика.
Во ред, ама првичниот план може да пропадне ако и полицијата е веднаш известена. Тоа што се случувало во позадина помеѓу таткото и мајката, не знаеме. Можеби таткото утнал нешто во планот (ако бил и тој инволвиран, а според мене бил).

jamajka

Член од
28 април 2007
Мислења
19.493
Поени од реакции
27.313
вибер поруку по грешку у групу?
Ова го заборавив, за ова не знаеме точно, ова е шпекулација.

Колку што знам Вања имала спор за некоја книга со некоја соученичка. Можеби пораката била пуштена претходно, може за книгата колку пари треба.

Во ред, ама првичниот план може да пропадне ако и полицијата е веднаш известена. Тоа што се случувало во позадина помеѓу таткото и мајката, не знаеме. Можеби таткото утнал нешто во планот (ако бил и тој инволвиран, а според мене бил).
Таткото го имал веке станот кај што живееле на негово име. Можел слободно да го продаде. Ако бил таткото умешан, гарант знаел и за Панче, и глуп ми е моментот да го ризикува животот на девојчето. Па макар и да мислел дека е само киднапирање, тоа е огромен ризик и огромна траума за едно дете.

Член од
12 март 2009
Мислења
20.157
Поени од реакции
16.297

Точно дека кога се изнудуваат пари се киднапира пленот и се чекаат пари, но што ако првичниот план пропадне и после кратко време од киднапирањето на пленот буквално цела држава дознава за тоа, полиција, медиуми, ударни вести на сите телевизии. Уште треба да чекаат пари? Какви пари ќе бидат тие, обележани? Како ќе се изврши примопредавањето на парите, на нишан на полиција?

колку се сеќавам имаше и теорија за мотивот, одмазда кон дедото Влав, мислам и Палчо имаше изјави против власите на позиции ???

Член од
23 август 2010
Мислења
39.354
Поени од реакции
113.655

Брат, Вања е убиена 1 саат после киднапирањето, не гледам тука пропаѓање на некаков план или погрешна жртва што имаше некој поназад пишано. Ископани дупки унапред, ја киднапираат од Дебар Маало, ја носат во Бразда и ја кинат со ставена перница на глава... Ова е класична егзекуција ради икс причина, веројатно освета према некој член од фамилијата, можно е покојниот дедо на Вања кој бил директор на царина.

Инаку јас се слагам со Јамајка околу Палчо, гарант и порано има извршувано убиства, зашо нормален човек после егзекуција на две човечки битија од кои едното е дете нема да снима подкаст како ништо да не се случило и да изгледа како да е се океј.

Con Artist

the man with the key
Член од
1 мај 2012
Мислења
5.296
Поени од реакции
21.388
Таткото го имал веке станот кај што живееле на негово име. Можел слободно да го продаде. Ако бил таткото умешан, гарант знаел и за Панче, и глуп ми е моментот да го ризикува животот на девојчето. Па макар и да мислел дека е само киднапирање, тоа е огромен ризик и огромна траума за едно дете.
Зошто да го продава станот и да тера толкави долги процедури, кога може да искористи пари од дедото влав банкстер? Од кај знаеш дека би го чекале да го продаде станот? Можеби сакале брз кеш. Од кај знаеш дека би била доволна таа сума?

Вака на форум можеби е глуп моментот да го ризикуваш животот на девојчето, можеби е голема траума за едно дете, но што ако во главата на избезумен и исплашен татко, закана дека ќе му ја убијат цела фамилија во drive-by напад како што прават албанциве (и никогаш не ги наоѓаат извршителите), било полоша опција од привремено киднапирање на девојчето? Да си татко, што е подобро, трауматизирано девојче или мртва фамилија (со се девојче)?

jamajka

Член од
28 април 2007
Мислења
19.493
Поени од реакции
27.313
Зошто да го продава станот и да тера толкави долги процедури, кога може да искористи пари од дедото влав банкстер? Од кај знаеш дека би го чекале да го продаде станот? Можеби сакале брз кеш. Од кај знаеш дека би била доволна таа сума?

Вака на форум можеби е глуп моментот да го ризикуваш животот на девојчето, можеби е голема траума за едно дете, но што ако во главата на избезумен и исплашен татко, закана дека ќе му ја убијат цела фамилија во drive-by напад како што прават албанциве (и никогаш не ги наоѓаат извршителите), било полоша опција од привремено киднапирање на девојчето? Да си татко, што е подобро, трауматизирано девојче или мртва фаилија (со се девојче)?
Ок, значи твојата теза е дека таткото должи пари на некој лихвар, му се закануваат дека ќе ја убијат цела фамилија и он од сите луѓе на светот ги нашол Палчо и тројцата дебили да го извршат киднапирањето.

Види, си праиме муабет тука ни јас незнам што се десило, ама некако не ми држи логика оваа теза. Еве и да пробам да ја разработам... Прв предизвик со кој што се соочувам е дека овие убиле веќе друг човек за да ја киднапираат Вања. Не ми држи некако вода.

Io Sono Interista

The original, one and only IoSono.
Член од
21 декември 2007
Мислења
28.619
Поени од реакции
59.432
Мене еден друг момент ме мачи во врска со таткото, ако бил вмешан на начинот на кој се тврди дека е: од каде бил толку сигурен палчо дека во моментот кога ќе му соопшти на таткото дека ја убил ќерка му, овој нема инстанто да се скрши и да признае се? По што палчо не би стигнал ни до центар, а не до Турција.

Сакам да верувам дека таткото не е виновен, дека некако е контактиран или вмешан во целата работа но не баш на начинот на кој се тврди дека е. Таткото е единствената мистерија во случајов, сите други се виновни како црниот ѓавол.

jamajka

Член од
28 април 2007
Мислења
19.493
Поени од реакции
27.313
Мене еден друг момент ме мачи во врска со таткото, ако бил вмешан на начинот на кој се тврди дека е: од каде бил толку сигурен палчо дека во моментот кога ќе му соопшти на таткото дека ја убил ќерка му, овој нема инстанто да се скрши и да признае се? По што палчо не би стигнал ни до центар, а не до Турција.

Сакам да верувам дека таткото не е виновен, дека некако е контактиран или вмешан во целата работа но не баш на начинот на кој се тврди дека е. Таткото е единствената мистерија во случајов, сите други се виновни како црниот ѓавол.
Ама башка тоа, зошто сега откако ја изгубил ќерката не каже све, што има да изгуби.

Ако на пример има луѓе кои им се закануваат да ќутат, и се толку моќни што мајката и таткото се плашат да кажат све, тогаш немало потреба тие луѓе воопшто да прават киднапирање и откуп, едноставно можеле да им се заканат и да добијат пари.

Све поише и поише ми нема логика таткото да е крив. Но никад не се знае.

Член од
17 август 2011
Мислења
10.253
Поени од реакции
18.201
Ама башка тоа, зошто сега откако ја изгубил ќерката не каже све, што има да изгуби.

Ако на пример има луѓе кои им се закануваат да ќутат, и се толку моќни што мајката и таткото се плашат да кажат све, тогаш немало потреба тие луѓе воопшто да прават киднапирање и откуп, едноставно можеле да им се заканат и да добијат пари.

Све поише и поише ми нема логика таткото да е крив. Но никад не се знае.
Mozhebi nesvesno kazal informacija. Ne mi ze veruva deka imal umisla bilo kako da im nasteti na decata.
Site so go poznavaat vikaat deka prakticno toa mu bil zivotot, se grizel za niv. Kidnapiranje e neso traumaticno by default, a on se grizel so kje nosi kjerkata.

Vistina e deka bil low life, eks narkoman, no ima ednoto ne go negira drugoto.

jamajka

Член од
28 април 2007
Мислења
19.493
Поени од реакции
27.313
Одмазда кон починато лице не држи многу вода.
Човек кој убива дете без око да му трепне, нема конвенционални размислувања. Не викам дека е вистина, ама не би го исклучил ова.

Член од
12 декември 2010
Мислења
10.431
Поени од реакции
11.348
Не кажувала зошто е на име на Александар дека е некоја мучка во прашање, анкетна комисија чуда и нема што да се знае таква работа, тоа е фамилијарна работа. Не го познавала лично Палчо, туку го знаела како соработник на татко и.

Станот во којшто живеат е веќе на име на Александар. Немал потреба да ја убива.

Има логика таа снимка да е набавена одкако прво ја виделе снимката пред зграда, па да пуштиле муабет да го бараат тој ист цитроен низ други камери.

Интересна работа е што нема логика е:
Прво викаат дека таткото кажал за Вања, а после викаат дека ја згрешиле жртвата. Или не мотаат нешто медиумите или не им се совпаѓаат овие изјави на Кешишев
Па ова би го навеле они дека. итроенот као сомнителен па ајде да го пребарувале а не адвоктот дава изјава имал таткото интуиција и така рандом и Велес на бе зизка камери да гледаат абе оди бегај

Kajgana Shop

На врв Bottom