Исхрана - првиот клучен фактор за постигнувањето на атлетско тело

S

Stef Bachatero

Гостин
Да бе и скапо :свиркам: Дај долови ни ја поентата која ти е целта сега со ова џанк фуд.
Џанк фуд има маснотии а телото ги сака маснотиите.Сега ќе речеш зашто ги јадам па се наградувам за трудот што го вложив овие 4 дена иако е 1900 калории сепак потрошив 4 пати повеќе од тоа.Затоа има успех.Плус џанк фуд има и шеќери кој те тераат повеќе да се храниш и никогаш не се чувстуваш гладен.Ова ми е првпат после година и пол да ставам вакво нешто но за 240 ден се исплати.

MajMyH

EngineereD Fr0m DarknesS proTected by Divini✞Y ☤
Член од
11 септември 2011
Мислења
2.630
Поени од реакции
2.256
Дали користите сардина и како стои сардината со протеин (мислам дека на 100 гр, околу 180 калории има сардина од конзерва), но како стојат со протеини, масти и тн. И исто ме интересира за ослич како е осличот со нутритивна вредност, го користите или не.

Член од
4 октомври 2008
Мислења
4.014
Поени од реакции
1.247
Дали користите сардина и како стои сардината со протеин (мислам дека на 100 гр, околу 180 калории има сардина од конзерва), но како стојат со протеини, масти и тн. И исто ме интересира за ослич како е осличот со нутритивна вредност, го користите или не.
Околу 20-25 грама имаше на 100гр чиста риба. Исто битно од тежината на конзервата 25% негде се масти така да земи ги во предвид освен ако не ја цедиш сердината пред да ја јадеш.

RocknRolaa

Rafa Para Siempre
Член од
21 февруари 2010
Мислења
6.869
Поени од реакции
9.740
Нешто ме интересира околу сојата. Значи зборувам за онаа на Виталија што се вари па се пржи. Колку тоа чудо може да се користи во режим на исхрана и дали го препорачувте за консумација. Мене ептен ми се допаѓа вкусот, ама не знам дали тоа може да се вметне во режим на исхрана или треба целосно да се исфрли.

Член од
30 јули 2009
Мислења
1.770
Поени од реакции
1.058
Нешто ме интересира околу сојата. Значи зборувам за онаа на Виталија што се вари па се пржи. Колку тоа чудо може да се користи во режим на исхрана и дали го препорачувте за консумација. Мене ептен ми се допаѓа вкусот, ама не знам дали тоа може да се вметне во режим на исхрана или треба целосно да се исфрли.
Доколку баш мораш и си принуден да користиш соја во исхраната, гледај тоа да биде во мали количини без да претеруваш.
Има некои истражувања кои укажуваат дека сојата го зголемува лачењето на естрогенот, женскиот хормон во телото што е еден од најголемите непријатели за оној кој што се занимава со овој спорт.
Но ништо не е потврдено, така да ќе мора се да оставиме на сопственото искуство.

S

Stef Bachatero

Гостин
Соја топчиња или текстуриран протеин од соја е 50% протеин и е добро за било кој.Се добива од производството на соја брашно како остаток и по состав е 30% јх скроб,50% протеин и 3.5% масти перфектно за девојки зашто има фитоестрогени кој помагаат при менструалниот циклус а и добар е за регенерација после вежбање.Јас ги јадам нема никакви не пожелни ефекти и внимавам само колку дневно внесувам.Некој велат дека го намалува тестостеронот но јас не се осеќам така.Јас јадам се и сешто дур е во границите на нормалата.Ако вежбаш после тренинг касни без проблем :)

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
Доколку баш мораш и си принуден да користиш соја во исхраната, гледај тоа да биде во мали количини без да претеруваш.
Има некои истражувања кои укажуваат дека сојата го зголемува лачењето на естрогенот, женскиот хормон во телото што е еден од најголемите непријатели за оној кој што се занимава со овој спорт.
Но ништо не е потврдено, така да ќе мора се да оставиме на сопственото искуство.
Ја ко шо читав тоа “зголемува лачење на естроген“ е парцијално мит.
Демек не “зголемува лачење на естроген“ туку “спречува лачење/креирање на тестостерон“.
Али у секој случај не е добро :D

Член од
30 јули 2009
Мислења
1.770
Поени од реакции
1.058
Ја ко шо читав тоа “зголемува лачење на естроген“ е парцијално мит.
Демек не “зголемува лачење на естроген“ туку “спречува лачење/креирање на тестостерон“.
Али у секој случај не е добро :D
Ме мрзи да барам низ списанијава на Херкулес, каде имаше една статија во која се говори токму за сојата. Кога ќе го најдам, ќе ја препишам целата статија овдека, за да ги разјасниме сите дилеми околу сојата.

Накратко, во статијата се говореше за тоа дека сојата не е штетна, и имаше научна студија која го потврдува истото до кое е дојдено со тестирање на повеќе луѓе.

S

Stef Bachatero

Гостин
Ме мрзи да барам низ списанијава на Херкулес, каде имаше една статија во која се говори токму за сојата. Кога ќе го најдам, ќе ја препишам целата статија овдека, за да ги разјасниме сите дилеми околу сојата.

Накратко, во статијата се говореше за тоа дека сојата не е штетна, и имаше научна студија која го потврдува истото до кое е дојдено со тестирање на повеќе луѓе.
Имате и тема на херкулес споредување на соја против сурутка.И двете имаат предности и негативности :)

MajMyH

EngineereD Fr0m DarknesS proTected by Divini✞Y ☤
Член од
11 септември 2011
Мислења
2.630
Поени од реакции
2.256
Соја топчиња или текстуриран протеин од соја е 50% протеин и е добро за било кој.Се добива од производството на соја брашно како остаток и по состав е 30% јх скроб,50% протеин и 3.5% масти перфектно за девојки зашто има фитоестрогени кој помагаат при менструалниот циклус а и добар е за регенерација после вежбање.Јас ги јадам нема никакви не пожелни ефекти и внимавам само колку дневно внесувам.Некој велат дека го намалува тестостеронот но јас не се осеќам така.Јас јадам се и сешто дур е во границите на нормалата.Ако вежбаш после тренинг касни без проблем :)
Од каде ги купуваш и колку пари?

Gjoroski

Master in Bodybuilding and Fitness Methods, IFBB
Член од
14 септември 2009
Мислења
1.332
Поени од реакции
998
Она што е пишувано и анализирано во Херкулес, се протеините од соја. Споредувано е со млечните протеини, или казеин, сурутка и комплексен млечен протеин. А од соините протеини споредбата е со соја протеин концентрат или изолат.
Она што го купувате во продавници како соини брашна, грицки и сл. не е споредливо со соја протеин концентрат или изолат. Исто како да споредувате протеин од сурутка наменет во прехрамбената индустрија со протеин од сурутка изолат или концентрат.
Ова го кажувам од причина што повеќето купци кога ќе дојдат во продавница и во составот ќе видат дека одреден протеински производ во себе содржи и протеини од соја, веднаш доаѓаат до погрешен заклучок дека поради тоа тој не чини и не е квалитетен. Што е голема грешка.

Кога сме кај исхраната, "Не можам без пиперките на мајка ми".
Тоше Зафиров, 4 недели пред настап. Интервју во ФАЦИ.

Attachments

Член од
4 октомври 2008
Мислења
4.014
Поени од реакции
1.247
Која е разликата меѓу саламурен и свеж стек? Гледам во Тинекс ги продаваат посебно и тоа бајаги е разликата во цената, 230 денари саламурен, 300 денари свеж.

S

Stef Bachatero

Гостин
Која е разликата меѓу саламурен и свеж стек? Гледам во Тинекс ги продаваат посебно и тоа бајаги е разликата во цената, 230 денари саламурен, 300 денари свеж.
Саламурен оставен во сол повеќе денови при крај на рокот на траење.Обичен стек е смрзнат и трае повеќе.

Kajgana Shop

На врв Bottom