Исхрана - првиот клучен фактор за постигнувањето на атлетско тело

Член од
28 март 2006
Мислења
17.901
Поени од реакции
12.450
Пиперката ја јадеш жива?
Пиперката му е супер избор. Има на пример (покрај другите придобивки) повеќе витамин ц од лимонот
http://nutritiondata.self.com/facts/vegetables-and-vegetable-products/2536/2
http://nutritiondata.self.com/facts/fruits-and-fruit-juices/1936/2
А витаминот ц е нестабилен на температура.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.901
Поени од реакции
12.450
Ја ги делам вака -повеќето здрави намирници имаат бљантав вкус. Скоро сите нездрави имаат одличен вкус:) Затоа е и тешко (покрај што чини повеќе) да се одржи долго време одреден режим на исхрана.

deXterche

тадаммм
Член од
12 февруари 2006
Мислења
4.920
Поени од реакции
942
Онака прашувам, мене ми е ептен тапа жива да ја јадам ама секој си има свој вукс. ;)
Од пиперка до пиперка зависи, јас обично бирам убави сочни и тазе иначе додека е сезона речиси во секој оброк ја конзумирам (жива/печена/пржена)
--- надополнето: 20 септември 2012 во 21:32 ---
Ја ги делам вака -повеќето здрави намирници имаат бљантав вкус. Скоро сите нездрави имаат одличен вкус:) Затоа е и тешко (покрај што чини повеќе) да се одржи долго време одреден режим на исхрана.
Стави малце сол и ќе се опраи вкусот :) Мада што не е препорачливо ама не е ни страшно

The Edge^

the force
Член од
11 јуни 2011
Мислења
2.882
Поени од реакции
2.397
И сеа, генерално за оној третиот тип за дефиниција, како би требало да изгледа еден дневен план за исхрана - доручек (на колку време од станувањето) ручек и вечера? Сигурно имате напоменето некаде во темава но неможам да најдам.
Возраст 18 год. висина 188цм тежина 85кг. Тренинг: 3 пати дневно (пон, сре, пет) кардио и тежински вежби со сопствена тежина (склекови стомачни и сл) и останатиот дел од неделата може уште 1-2 или 3 дена кардио и тежински.

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
И сеа, генерално за оној третиот тип за дефиниција, како би требало да изгледа еден дневен план за исхрана - доручек (на колку време од станувањето) ручек и вечера? Сигурно имате напоменето некаде во темава но неможам да најдам.
Возраст 18 год. висина 188цм тежина 85кг. Тренинг: 3 пати дневно (пон, сре, пет) кардио и тежински вежби со сопствена тежина (склекови стомачни и сл) и останатиот дел од неделата може уште 1-2 или 3 дена кардио и тежински.
Што ти значи “дефиниција“?
1000 пати како шо е прашано твоето прашање, 1000 пати ќе биде поставено моето.
Не те напаѓам, не се секирај, само сакам да знаеш што сакаш.
Зошто. Бидејки постои “булкање“ (кревање маса чување масти) и топење (топење масти чување маса).
Моеш да напраиш некоја комбинација од 2те и да ја наречеш “дефиниција“ но всушност е од 2те по малце и на крај ништо.

The Edge^

the force
Член од
11 јуни 2011
Мислења
2.882
Поени од реакции
2.397
Што ти значи “дефиниција“?
1000 пати како шо е прашано твоето прашање, 1000 пати ќе биде поставено моето.
Не те напаѓам, не се секирај, само сакам да знаеш што сакаш.
Зошто. Бидејки постои “булкање“ (кревање маса чување масти) и топење (топење масти чување маса).
Моеш да напраиш некоја комбинација од 2те и да ја наречеш “дефиниција“ но всушност е од 2те по малце и на крај ништо.
Те разбрав многу убаво истото го знам и јас, но така реков зошто во воведниот пост во темата така е речено па ај реков да се придржувам до тоа....
А мислам на успешно топење на телесните масти и притоа да не се дозволи мускулната маса да страда од таа диета. Моите тренинзи вклучуваат и кардио и тежински вежби и знаат да бидат и доста интензивни и напорни (во суштина и сите такви ми се). Значи ми треба еден примерок да знам на што да се придржувам, да не јадам непотребни состојки и да знам добро да искомбирам.

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
Те разбрав многу убаво истото го знам и јас, но така реков зошто во воведниот пост во темата така е речено па ај реков да се придржувам до тоа....
А мислам на успешно топење на телесните масти и притоа да не се дозволи мускулната маса да страда од таа диета. Моите тренинзи вклучуваат и кардио и тежински вежби и знаат да бидат и доста интензивни и напорни (во суштина и сите такви ми се). Значи ми треба еден примерок да знам на што да се придржувам, да не јадам непотребни состојки и да знам добро да искомбирам.
Нема филозофија ондак.
3 дена кардио, 3 дена тежински, ден одмор.
500 калории под потребната дневна вредност, 2 грама протеин по кило тежина, деновите со кардио ќе намалиш јаглехидрати
тоа е тоа

deXterche

тадаммм
Член од
12 февруари 2006
Мислења
4.920
Поени од реакции
942
Нема филозофија ондак.
3 дена кардио, 3 дена тежински, ден одмор.
500 калории под потребната дневна вредност, 2 грама протеин по кило тежина, деновите со кардио ќе намалиш јаглехидрати
тоа е тоа
Ок е ова ама за искусни атлети, аматери и почетници треба малце полабав режим

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
Ок е ова ама за искусни атлети, аматери и почетници треба малце полабав режим
Па да ама ако сака да се “дефинира“ значи има мускул шо ќе искочи од под салото. Мојата логика ме однесе дека е физички спремен за топење.

The Edge^

the force
Член од
11 јуни 2011
Мислења
2.882
Поени од реакции
2.397
Па да ама ако сака да се “дефинира“ значи има мускул шо ќе искочи од под салото. Мојата логика ме однесе дека е физички спремен за топење.
Така е. Тренирам подолго време и проблемот ми е со салото, физички сум секако спремен.

Член од
13 јули 2010
Мислења
1.373
Поени од реакции
1.596
Во последните 20 дена ослабев 5 кила од 98 на 93 при што сум висок 190 цм... Единствено користев посредена исхрана од претходно, помалку леб, благо ич , газирани -негазирани сокови сведени на минимум , меѓутоа сега сакам да ослабнам до негде 88 кила , при што сакам предлог од вас која поздрава храна да ја користам напоредно работејќи со кардио вежби се со цел од 93-88 тоа што ќе го намалам да биде сало.
Добро би било некој совет од поискусните да слушнам , Фала !

Член од
30 јули 2009
Мислења
1.770
Поени од реакции
1.058
Во последните 20 дена ослабев 5 кила од 98 на 93 при што сум висок 190 цм... Единствено користев посредена исхрана од претходно, помалку леб, благо ич , газирани -негазирани сокови сведени на минимум , меѓутоа сега сакам да ослабнам до негде 88 кила , при што сакам предлог од вас која поздрава храна да ја користам напоредно работејќи со кардио вежби се со цел од 93-88 тоа што ќе го намалам да биде сало.
Добро би било некој совет од поискусните да слушнам , Фала !
Е вака е веќе подобро :icon_mrgr:

Да се вратиме на темата, тоа што си ослабел 20 кила, поголемиот дел е изгубена вода, па масти и мускули.
Доколку не се занимаваш со тежински тренинг, потешко ќе ти иде слабеењето, затоа ти препорачувам да почнеш да посетуваш теретана, или доколку не си во можност, имај барем 2-3 пати неделно тренинг во домашни услови (склекови, згибови, стомачни, итн) плус додатно кардио кое веќе го практикуваш и варирај со темпото и времето.

Исхраната најчесто гледај да ти се состои од варена храна (пилешко, телешко, јајца) за протеини, и овес, кафеав ориз, кафеав леб за јаглехидрати. Ова се споро разложувачки јаглехидрати богати со фибри кои ќе ти помогнат да останеш сит во текот на денот без да гладуваш.
Зелените салати се исто така препорачливи.
Мастите ќе се обезбедат и горенаведените производи, но доколку можеш да купиш и омега 3 од аптека (не се многу скапи) ќе ти помогнат во регулација на холестеролот во крвта што е голем плус кога сакаш да слабееш.

Дневно конзумирај по 3-4 литри вода, која многу ќе ти помогне во твојот случај да го забрзаш метаболизмот и побрзо да трошиш калории, а со тоа и индиректно да слабееш.
Зелениот чај е исто така препорачлив, особено пред тренинг (кардио, тежински) кој исто така помага во слабеењето.

Исто така, од аптека можеш да купиш мултивитамински производ за да ги надокнадиш дневните потреби на витамини и минерали.

Член од
13 јули 2010
Мислења
1.373
Поени од реакции
1.596
Е вака е веќе подобро :icon_mrgr:

Да се вратиме на темата, тоа што си ослабел 20 кила, поголемиот дел е изгубена вода, па масти и мускули.
Доколку не се занимаваш со тежински тренинг, потешко ќе ти иде слабеењето, затоа ти препорачувам да почнеш да посетуваш теретана, или доколку не си во можност, имај барем 2-3 пати неделно тренинг во домашни услови (склекови, згибови, стомачни, итн) плус додатно кардио кое веќе го практикуваш и варирај со темпото и времето.

Исхраната најчесто гледај да ти се состои од варена храна (пилешко, телешко, јајца) за протеини, и овес, кафеав ориз, кафеав леб за јаглехидрати. Ова се споро разложувачки јаглехидрати богати со фибри кои ќе ти помогнат да останеш сит во текот на денот без да гладуваш.
Зелените салати се исто така препорачливи.
Мастите ќе се обезбедат и горенаведените производи, но доколку можеш да купиш и омега 3 од аптека (не се многу скапи) ќе ти помогнат во регулација на холестеролот во крвта што е голем плус кога сакаш да слабееш.

Дневно конзумирај по 3-4 литри вода, која многу ќе ти помогне во твојот случај да го забрзаш метаболизмот и побрзо да трошиш калории, а со тоа и индиректно да слабееш.
Зелениот чај е исто така препорачлив, особено пред тренинг (кардио, тежински) кој исто така помага во слабеењето.

Исто така, од аптека можеш да купиш мултивитамински производ за да ги надокнадиш дневните потреби на витамини и минерали.
Хаха , далеку од тоа дека сум ослабнам 20 кила , да ослабев така ќе бев сучка , ма да те разбирам си згрешил од брзање... Порано одев активно во теретана , меѓутоа сеа во склоп со времето неможам да најдам период за такво вежбање, па затоа во домашни услови правам склекови, стомачни и кардио... Фала на одговор , па ваљда ќе ја остварам својата цел , при што највеќе сакам во стомакот да ослабнам , бидејќи горе долу конституцијата ми е добро развиена ...

deXterche

тадаммм
Член од
12 февруари 2006
Мислења
4.920
Поени од реакции
942
Колку е препорачана доза на протеини дневно во однос на тежина? Јас сум некаде 77кг а пресметав дека внесувам 115г протеини дневно. Во фаза на чистење сум.

Kajgana Shop

На врв Bottom