Исхрана - првиот клучен фактор за постигнувањето на атлетско тело

Anon

/b/ House /b/
Член од
13 декември 2007
Мислења
16.744
Поени од реакции
27.744
Zdravo na site

Potrebna mi e pomos, na kratko ke objasnam za sto stanuva zbor se nadevam deka ke ima nekoj, koj ke mozi i ke saka da pomogoni.
Jas sum 25/186 imam 97 kg, sakam da namalam na tezina se trudam veke godina i pol i nekako tesko mi odi probuvav na sekakov nacin so dieti so trening itn no nekako tesko. MInatata zima odev redovno na trening 4 do 5 pati vo nedelata pravev i kardio vezbi po 15 minuti sekoj den do maj. Poradi odredeni pricini letoto nemozev da prodolzam sega sakam da prodolzam da treniram. No ovoj pat sakam da bidi pravilno vo sekoja smisla na zborot pocnuvajki od ishrana, pravilno treniranje pa do suplementi koi bi mi bile potrebni.
Za zal tamu kade sto odam da treniram nemame trener i nemam na koj tocno da se obratam kon rabotite. A taa teretana e edinstvena vo mojata okolina. Teretanata e 100% opremena.
E sega koga na prv pogled na nekoj ke mu kazam deka odam tolku vreme na trening sekogas se faka na toa deka najverojatno jadam premnogu poradi toa nemozam da simnam, no ne jadam tolku kollku sto imam kilaza jadam dva do tri pati vo denot, gledam najcesto poslednoto jadenje da mi bide pred 19 casot. Najcesto jadam stek przen najcesto, kompiri od sekoj vid osven varen, jogurt, ribi przeni :), mleko so cornfleks, oriz, pire, testenini, seto toa go mesam so senf ili kecap. Mnogu malku pijam voda, caj voopsto ne. Ne jadam voopsto zelencuk.
I zavisnik sum od nesto blago vo denot :)
Pusam cigari, (sakam da otkazam ama strav mi e da ne se dozdebelam dopolnitelno)
Utvrdena mi e tahikardija i redovno primam tarapija.
Moite konkretni prasanja se:
Kako i na koj nacin mozam da ja sinmanm kilazata ?
Kako i na koj nacin mozam da go oformam svoeto telo ?
Kade i na sto da smenam vo ishranata ?
Dali mi e dozvoleno da zemam suplementi i kakvi poradi toa sto sepak zemam terapija za srce ?
I dokolku e mozno koi suplementi bi odgovarale i za sto ?

Odnapred blagodaram na vasiot odgovor
Мора да откажеш цигари, мислам, утврдена ти е тахикардија а ти се замараш да не качиш некое килце ако откажеш цигари?
Мораш, крај, нема повеќе муабет. Види си сам дали си од оние кои можат наеднаш да ги откажат или постепено да ги искоренат.
Мораш.
Вода мораш да пиеш повеќе и мора да јадеш зеленчук.
Килажа се симнува со доволно сон, правилна исхрана и вода, и вежбање.
Тело се оформува со истиве работи од горе само вежбите да се тежински.
За исхраната мора да пиеш повеќе вода, да не пржиш туку да печеш и да користиш само по малку сенф а кечапот да го баталиш тотално.
Суплементи не ти требаат а доктор ќе си прашаш дали ти е дозволено.

nE0n1nja

Eat nerds get shredded
Член од
25 јануари 2007
Мислења
3.482
Поени од реакции
3.294
@zastava како дополнување на овие прекрасни совети од погоре само да нагласам дека покрај внесување на зеленчук во исхраната треба да се потрудиш колку можеш да избегнуваш процесирана храна, барем во овој период додека да ја намалиш телесната тежина. На пример јади овесни снегулки или друг вид на непроцесирани житарки наместо корнфлекс кој што е полн со шеќери и други гомна. Исто така под процесирана храна спаѓаат и белите пецива, бел леб, тестенини итн.. Исфрли све тоа и пошто си зависник од благо земи темно чоколадо, мед и слично, избегавај ефтини чоколади, еуро кремови или сладоледи.

Sent from my A8 using Tapatalk

X3m

Титула по желба
Член од
20 јуни 2007
Мислења
445
Поени од реакции
177
Zdravo na site

Potrebna mi e pomos, na kratko ke objasnam za sto stanuva zbor se nadevam deka ke ima nekoj, koj ke mozi i ke saka da pomogoni.
Jas sum 25/186 imam 97 kg, sakam da namalam na tezina se trudam veke godina i pol i nekako tesko mi odi probuvav na sekakov nacin so dieti so trening itn no nekako tesko. MInatata zima odev redovno na trening 4 do 5 pati vo nedelata pravev i kardio vezbi po 15 minuti sekoj den do maj. Poradi odredeni pricini letoto nemozev da prodolzam sega sakam da prodolzam da treniram. No ovoj pat sakam da bidi pravilno vo sekoja smisla na zborot pocnuvajki od ishrana, pravilno treniranje pa do suplementi koi bi mi bile potrebni.
Za zal tamu kade sto odam da treniram nemame trener i nemam na koj tocno da se obratam kon rabotite. A taa teretana e edinstvena vo mojata okolina. Teretanata e 100% opremena.
E sega koga na prv pogled na nekoj ke mu kazam deka odam tolku vreme na trening sekogas se faka na toa deka najverojatno jadam premnogu poradi toa nemozam da simnam, no ne jadam tolku kollku sto imam kilaza jadam dva do tri pati vo denot, gledam najcesto poslednoto jadenje da mi bide pred 19 casot. Najcesto jadam stek przen najcesto, kompiri od sekoj vid osven varen, jogurt, ribi przeni :), mleko so cornfleks, oriz, pire, testenini, seto toa go mesam so senf ili kecap. Mnogu malku pijam voda, caj voopsto ne. Ne jadam voopsto zelencuk.
I zavisnik sum od nesto blago vo denot :)
Pusam cigari, (sakam da otkazam ama strav mi e da ne se dozdebelam dopolnitelno)
Utvrdena mi e tahikardija i redovno primam tarapija.
Moite konkretni prasanja se:
Kako i na koj nacin mozam da ja sinmanm kilazata ?
Kako i na koj nacin mozam da go oformam svoeto telo ?
Kade i na sto da smenam vo ishranata ?
Dali mi e dozvoleno da zemam suplementi i kakvi poradi toa sto sepak zemam terapija za srce ?
I dokolku e mozno koi suplementi bi odgovarale i za sto ?

Odnapred blagodaram na vasiot odgovor
Јас пред 5 недели кога се вратив бев исто како тебе - 25/186 само место 97 беше 106 :) Еве сабајле се мерев последно 99.8 кг. Бев на диета со низок внес на јх, повеќе масти и протеини, од суплементи земав мултивитамин, монохидрат, whey, yohimbine hcl и кофеин. Вежбам 5-6 пати неделно, кардио не правам, освен теретана др физичка актвиност немам бидејќи работам канцелариска работа. Цигари пушам и јас ама не многу 3-5 дневно и не сум осетил да ми смета на вежбањето. Суплементи можеш да земаш, незнам причина зошто би ти сметало протеинот, креатинот, мултивитаминот... е сеа за некој стимуланси советувај се со доктор, ама не со некој приглуп кој ќе ти каже и протеин да не пиеш... Еве пиши му на овој доктор- https://www.facebook.com/aleksandar.stojmenov.31?ref=br_rs, ќе ти врати на фб сигурно.

Член од
13 октомври 2014
Мислења
1.094
Поени од реакции
367
19 години, 178цм и 72 кила. Е сеа зимото убаво си качив маса убаво се стегнав али имав некоја мала повреда на колено од скијање и престанав со теретана од март, баш кај што требаше да почнам да се чистам. Е сеа имам малце вишок масти на нозете и кај половимата, другото горе доле си е супер. Прашањето ми е како да останам 70-72 кила а да го симнам тоа малце сало што го имам

Sent from my SM-G900F using Tapatalk

Anon

/b/ House /b/
Член од
13 декември 2007
Мислења
16.744
Поени од реакции
27.744
Прашањето ми е како да останам 70-72 кила а да го симнам тоа малце сало што го имам.
Со правилна исхрана, кардио и вежбање.
Се надевам дека во 2016 година веќе ти е јасно дека не можеш да стопиш сало каде што ти сакаш.

nE0n1nja

Eat nerds get shredded
Член од
25 јануари 2007
Мислења
3.482
Поени од реакции
3.294
Прашањето ми е како да останам 70-72 кила а да го симнам тоа малце сало што го имам

Sent from my SM-G900F using Tapatalk
За да останеш истата килажа мора салото да го замениш со мускул. Доколку останеш со истата мускулна маса како што си сега а го стопиш салото, нормално ќе ти се намали и целокупната телесна тежина. За да ставаш нов мускул и топиш сало истовремено ќе треба да манипулираш со внесот на јаглехидрати, односно да имаш денови со низок, среден и висок внес на јх. Можеш тука да прочиташ за ова подетално: http://www.bodybuilding.com/fun/build-muscle-burn-fat-simultaneously.htm

Sent from my A8 using Tapatalk

Член од
7 октомври 2009
Мислења
310
Поени од реакции
151
Здраво , режимов го платив 100евра па ако некој се затрча да плати нешто вакво волку, боље да го прочита овде или искомбинира нешто од истово.
Само ме интересира критики/коментари од тие што се поупатени у ова, нечиво мислење ?!

1.Оброк - Омлет од 5 белки + 100гр житарици + банана
2. Оброк - 200-250 гр месо + 100гр ориз
3. Оброк - 200-250 гр месо + 150гр компир
4. Оброк - 100гр Макарони + 50гр урда
5. Оброк - 200гр месо + 100гр ориз
6 Оброк - Банана + шејк(протеин + БЦА)
7 Оброк - 5 белки + брокула/морков/златна мешавина
Пред спиење протеински шејк со ниско маслено млеко

ПРЕД ТРЕНИНГ 1 банана + шејк(протеин, глутамин, бца, стимуланс)
ПОСЛЕ ТРЕНИНГ 1 Банана + шејк(протеин, глутамин БЦА)

Член од
8 јануари 2015
Мислења
150
Поени од реакции
43
Мн
Здраво , режимов го платив 100евра па ако некој се затрча да плати нешто вакво волку, боље да го прочита овде или искомбинира нешто од истово.
Само ме интересира критики/коментари од тие што се поупатени у ова, нечиво мислење ?!

Многу е 100 евра :)

nE0n1nja

Eat nerds get shredded
Член од
25 јануари 2007
Мислења
3.482
Поени од реакции
3.294

Ваљда не си платил 100 евра само за да ти ја дадат листава, веројатно тука спаѓа и тренинг и други консултации..

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.513

Ова ти го правеа специјално за твоја висина, тежина, возраст, ниво на активност, вежбачко искуство, или ти ја шитнаа како готова?

Член од
3 септември 2013
Мислења
380
Поени од реакции
195

Ако не е тајна, од каде ја купи услугава?

Член од
7 октомври 2009
Мислења
310
Поени од реакции
151
Ова ти го правеа специјално за твоја висина, тежина, возраст, ниво на активност, вежбачко искуство, или ти ја шитнаа како готова?
Како беше народната, со овците и монтките :D Иначе ја зедов од нашиот единствен професионален билдер.
Како и да е ,чисто информативно очекуав некој коментар од вас неколку што имате поголемо разбирање.

Kajgana Shop

На врв Bottom