Исмејување и вреѓање помеѓу децата

Член од
28 декември 2011
Мислења
4.371
Поени од реакции
6.207
Triggered much ?

За што зборувам јас кој метод (а со тоа кои лица) ќе го реши (спречи) buling - от или дали имало последици ?

Ако сите се напнуваме за лепење мрсули или оти му рекол некој педер, 3та сверска војна ќе настанеше.

Едноставно, има некои кнедли кој треба да ги голтнеш.
Поголема свест кај надлежни лица како наставници за тоа што се случува во училиштето. Истите надлежни лица, како и родителите да се информираат за последиците од bullying и да превземат соодветни мерки доколку нивното дете покажува знаци на агресија и антисоцијално однесување. Миљарда докази ти нафрлив кои покажуваат дека игнорирањето не функционира.
 

LordDragonII

Dr.Strangelove
Член од
15 август 2008
Мислења
10.995
Поени од реакции
5.725
Поголема свест кај надлежни лица како наставници за тоа што се случува во училиштето. Истите надлежни лица, како и родителите да се информираат за последиците од bullying и да превземат соодветни мерки доколку нивното дете покажува знаци на агресија и антисоцијално однесување. Миљарда докази ти нафрлив кои покажуваат дека игнорирањето не функционира.
Па јас (затоа напишав според лично искуство) имам приметено дека функционира, незачи дека е најдобар начин а сигурно насилството не е подобро.

Тоа ти велам, поголема свест - ништо не функционира од самите учители/учителки (наставници) до психолози.

Да не зборувам за дефектолозите (друга тема е тоа), во мое време ги немаше секаде.

Како и да е, овој проблем не останува внатре во училиштата.
(значи тепање и изживување а не заебанции од типот педер медер и сл.)
 
Член од
30 јули 2014
Мислења
5.182
Поени од реакции
16.513
Баш денес во еден од нашиве весници имаше на насловната страна дека е алармантна ситуацијата во врска со физичкото и психичко малтретирање на децата во основните и средните училишта, од свои соученици, овде, во Македонија.
 

Ska Maniac

Бараба
Член од
2 октомври 2013
Мислења
9.634
Поени од реакции
23.639
Баш денес во еден од нашиве весници имаше на насловната страна дека е алармантна ситуацијата во врска со физичкото и психичко малтретирање на децата во основните и средните училишта, од свои соученици, овде, во Македонија.
Во Србија уште по алармантна била ситуацијата зошто таму и до убивање дошло (и тоа баш во некое основно во Земун).
 
Член од
28 декември 2011
Мислења
4.371
Поени од реакции
6.207
Па јас (затоа напишав според лично искуство) имам приметено дека функционира, незачи дека е најдобар начин а сигурно насилството не е подобро.

Тоа ти велам, поголема свест - ништо не функционира од самите учители/учителки (наставници) до психолози.

Да не зборувам за дефектолозите (друга тема е тоа), во мое време ги немаше секаде.

Како и да е, овој проблем не останува внатре во училиштата.
(значи тепање и изживување а не заебанции од типот педер медер и сл.)
Проблемот се наоѓа во начинот на (не)справување со проблемот. Нашиве наставници/учители се во голема рака незапознати со проблематиката и истиот го третираат како детска игра.

Ко што реков, bullies се луѓе кои уживаат во нанесување болка и мизерија кај други луѓе.
Така им е wired мозокот. Ова во ниеден случај не може да биде здраво однесување и игнорирање на вакви случаи доведува до пуштање во светот уште еден антисоцијален човек кој ќе придонесе до развој на дисфункција во општеството. Игнорирање на ваква личност не прави ништо друго освен тоа што му доведува до знаење дека може да прави што сака без никакви реперкусии.
Од друга страна, ги имаш жртвите на bullying кои долги години после сите училишни трауми сеуште не можат да се адаптираат и интегрираат во секојдневието, имаат проблеми со ефикасност на работа/факултет поради анксиозност и депресија иако можеби се двеста пати поквалитетни од тоа што им е дозволено да го прикажат, па и ова придонесува до намалена функционалност на општеството.
Ваквите случаи не можат да се третираат како детска игра пошто очигледно е дека од нив страдаат бизниси, институции и побогу луѓе.

Проблемот со нефункционалноста на обидите на учителите и психолозите е тоа што ги третираат симптомите на bullying-от, односно ги третираат жртвите. Али жртвите не се проблемот пеер. Жртвите не се тие кои вршат дестабилизација на нормалниот тек на животот во едно општество. Оние кои малтретираат се оставани под разлог дека "кога ќе пораснат ќе се смират", али истражувања покажуваат дека едноставно не е така. Веројатно си свесен дека ваквите луѓе уште од деца се доста способни да киднат под радарот на и онака незаинтересираниот наставник кој единствено едвај чека да му ја фати магла накај дома и е таму од причина што му/и требаат пари и си го мрази сопружникот. Со текот на времето овие луѓе единствено учат како подобро да ги сокријат своите постапки и продолжуваат да си го тераат своето.

Исто така многу психолози и психијатри имаат кажано дека однесувањето на вакви луѓе не се подобрува после talk терапии, туку и учат од психијатрите како да бидат посуптилни во егзекуцијата на своите постапки.
Затоа во ниеден случај не смее ниту да се игнорира, ниту вака да се забушава во третирањето на оваа проблематика туку активно да се работи на соодветно третирање на вакви луѓе така што ќе се атакува на коренот на нивното однесување, а тоа е меѓудругото фактот дека нивниот мозок е дисфункционален.
 

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
43.901
Поени од реакции
80.575
Пред некое време се видов со еден другар-историчар, и ми вика имало случаеви каде што за време на Турско, башибозик влегува во село со македонци, ги изведуваат
на сред село сите селани и убиваат 30 души, а другите гледаат. Замисли, никој од нив не им дошло на мисла да им се спротивстават.
Додека имаш случаи каде што Турчин доаѓа да собира данок, а нашиве му го ргнуваат ножот. Праќаат чета да го гонат "злосторникот", ги пукаат Турците од сите страни.
На крај Турците прават математика и заклучуваат дека овие каури се будали не им се исплати да собираат данок во тие села, со тие загуби, и фактички Македонците таму живееле слободно.
 
Член од
9 јули 2017
Мислења
380
Поени од реакции
80
Празни души се хранат со злоба.[DOUBLEPOST=1510179051][/DOUBLEPOST]
Поголема свест кај надлежни лица како наставници за тоа што се случува во училиштето. Истите надлежни лица, како и родителите да се информираат за последиците од bullying и да превземат соодветни мерки доколку нивното дете покажува знаци на агресија и антисоцијално однесување. Миљарда докази ти нафрлив кои покажуваат дека игнорирањето не функционира.
Игнорирањето делува како да жртвата нема начин како да се спаси од ситуацијата и деликвентот продолжува самоуверено да дејствува.
 
Последно уредено:

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
22.904
Поени од реакции
30.601
[DOUBLEPOST=1510269076][/DOUBLEPOST]Eве што им се случува на децата кои родителите не ги спремаат за страњата што се случуваат во животот. Разгалувањето и галењето резултира со неспособност за справување со реалноста... :([DOUBLEPOST=1510269327][/DOUBLEPOST]
Едноставно, има некои кнедли кој треба да ги голтнеш.
 
Последно уредено:

LordDragonII

Dr.Strangelove
Член од
15 август 2008
Мислења
10.995
Поени од реакции
5.725
[DOUBLEPOST=1510269076][/DOUBLEPOST]Eве што им се случува на децата кои родителите не ги спремаат за страњата што се случуваат во животот. Разгалувањето и галењето резултира со неспособност за справување со реалноста... :([DOUBLEPOST=1510269327][/DOUBLEPOST]
Ова не е исмејување и вреѓање ова е малтертирање, изживување.
 

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
22.904
Поени од реакции
30.601
Исмејување и вреѓање се увертира во малтертирање и изживување.
Двете бараат пасивна жртва, жртва која не се брани.Дури и јадење повеќе ќутек одошто се враќа за возврат, е супериорна стратегија против насилниците (во однос на ретардираното пасивно јадење ќутек) - затоа што насилниците следниот пат ќе гледаат да одберат некој пасивен, некој што не се брани.[DOUBLEPOST=1510278391][/DOUBLEPOST]На страна што некогаш тепачката трае само еден удар.
Боречките спортови се правилен избор за секое дете, таму се вежба и телото и духот. И наспроти глупите предрасуди - сите традиционални боречки вештини промовираат ненасилство, и насилство само во самоодбрана.
 
Последно уредено:

LordDragonII

Dr.Strangelove
Член од
15 август 2008
Мислења
10.995
Поени од реакции
5.725
Исмејување и вреѓање се увертира во малтертирање и изживување.
Двете бараат пасивна жртва, жртва која не се брани.Дури и јадење повеќе ќутек одошто се враќа за возврат, е супериорна стратегија против насилниците (во однос на ретардираното пасивно јадење ќутек) - затоа што насилниците следниот пат ќе гледаат да одберат некој пасивен, некој што не се брани.[DOUBLEPOST=1510278391][/DOUBLEPOST]На страна што некогаш тепачката трае само еден удар.
Боречките спортови се правилен избор за секое дете, таму се вежба и телото и духот. И наспроти глупите предрасуди - сите традиционални боречки вештини промовираат ненасилство, и насилство само во самоодбрана.
Кога станува збор за физички напад, да, треба да се врати со иста мера.
Вербален напад - може и да не го ставиш на кур, може да му вратиш и ти исто си педер и крај.
 
Член од
9 јули 2017
Мислења
380
Поени од реакции
80
Исмејување и вреѓање се увертира во малтертирање и изживување. Двете бараат пасивна жртва, жртва која не се брани.
Мора отпор давање,никогаш игнорирањето нема да го реши проблемот.
 

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
43.901
Поени од реакции
80.575
Денес купив тоа Лице у Лице или како и да се вика (купуем понекад, пошто нели пола сума иде за тие што продаваат) и беше посветен цел број на злоставување на деца у школо од нивни врсници, они не го ни превеле и го викаат едноставно булиинг.

И видов разни причи на родители, али една ептен ми падна у очи и ме надрка поштено -
Замисли, го мавале со кеси пуни со вода, затоа што не знаел да имитира ликови од некоја турска серија што сите ја гледале у школо. И родителите ко решение, му дозволиле да гледа и он турски серии за да не биде отуѓен од другите деца.

:pos::tapp:

(се надевам дека ја измислиле причава)[DOUBLEPOST=1531074580][/DOUBLEPOST]Куј знае што би напраил ја, да сум на место на тие родители. Неќам ни да помислам.
Не ме надрка толку тоа што му праеле на детето, него причината поради која тоа е праено.

Ова е све за бацач пламена онаков ко од виетнамскине војни, со напалм, со сите салтанати.
 
Последно уредено:
D

dARK_ElementaL

Гостин
И родителите ко решение, му дозволиле да гледа и он турски серии за да не биде отуѓен од другите деца.
Oh my fuckin darkness. Ајдеееее :facepalm::boksix::tapp::tapp::tapp:

Ова е све за бацач пламена онаков ко од виетнамскине војни, со напалм, со сите салтанати.
Или ко што вика татко ми, едно добро дрво у рака и млати дур не се посере 5 пути.[DOUBLEPOST=1531153458][/DOUBLEPOST]
И родителите ко решение, му дозволиле да гледа и он турски серии за да не биде отуѓен од другите деца.
Oh my fuckin darkness. Ајдеееее :facepalm::boksix::tapp::tapp::tapp:

Ова е све за бацач пламена онаков ко од виетнамскине војни, со напалм, со сите салтанати.
Или ко што вика татко ми, едно добро дрво у рака и млати дур не се посере 5 пути.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom