Иран

Член од
23 август 2010
Мислења
39.377
Поени од реакции
113.784
Koj ti rece deka nema pravila ?
Ок ај ќе преформулирам, знам дека има правила, конвенции и слично, ама поговорката е таа, во војна и љубов нема правила. Ја користат и Израел и Русија и Хамас и сите на светот кои војуваат, затоа му реплицирав на Ванлок. Не ме сфаќај погрешно, не мислам на тоа една држава да земе да рока нуклеарки кај стигне пошо така им прднало.

Член од
8 февруари 2020
Мислења
5.292
Поени од реакции
7.650
верувај од радикален ислам поголемо зло не постои во светов.
Значи во последни 100 години, радикалниот ислам е виновникот за убиството на десетици милиони христијани во источна Европа, десетици милиони низ Азија. Радикалниот ислам повеќе од пола век бил на чело на САД, па затоа низ многу арапски држави, им го сјебаа претходниот начин на живот.
Радикалниот ислам стои и позади воук и кансел пропагандата.
Радикалниот ислам насекаде пуштиле пипците. Сигурно и во Ватикан е големо нивното влијание.

Се надевам спремни ви се камите и кубурите, оти за 3-4г радикалните исламисти и на Балканов ќе прават злодела, какви што ни Србите, ни Хрватите, ни Бугарите, ни Гејците, ни шќиптарите од Албанија немаат правено досега.

Ако се води војна, нека биде тотална.Тоа вклучува и цивили и жени и деца.
Па нека увидат и двете страни колку е војната бесмислена и сурова кога не знаат човечки да се договорат.
И мене ова не ми е јасно. Ако е војна сите треба да се вклучени во одбрана, а не едни да си тераат со животот, други да умираат. Украинците добар дел гледаме си тераат животот, додека други ги ловат ко пилци за на фронт да ги пратат.
Ја би донел правило, за да се почне војна или специјална операција како САД, Русија или Израел, првин референдум нека има, па ако 2/3 од населението е за такво нешто, бујрум. Ако одговорните во системот не испочитуваат одлуката од народот, тогаш народот има обврска да ги тргне. Бидејќи народ не реагира, како што е случај со Украинците, Америте и Русите, тогаш заслужено е све што му се случува и ќе се случува.

Член од
23 август 2010
Мислења
39.377
Поени од реакции
113.784
Значи во последни 100 години, радикалниот ислам е виновникот за убиството на десетици милиони христијани во источна Европа, десетици милиони низ Азија. Радикалниот ислам повеќе од пола век бил на чело на САД, па затоа низ многу арапски држави, им го сјебаа претходниот начин на живот.
Радикалниот ислам стои и позади воук и кансел пропагандата.
Радикалниот ислам насекаде пуштиле пипците. Сигурно и во Ватикан е големо нивното влијание.

Се надевам спремни ви се камите и кубурите, оти за 3-4г радикалните исламисти и на Балканов ќе прават злодела, какви што ни Србите, ни Хрватите, ни Бугарите, ни Гејците, ни шќиптарите од Албанија немаат правено досега
Никаде не го реков ова, само реков дека радикален ислам е поголемото зло. Никаде не гледам терористички напади од евреи, од христијани или од други заедници, или па ако има тоа се изолирани и ретки случаи, ама затоа за исламистите секој ден слушаме нови и нови случаи. Не гледам во земји каде што се малцинство христијани или евреи да прават проблеми на другите заедници, или да има тоа се изолирани случаи, а од друга страна па не познавам место каде исламистите кога се малцинство не бараат права и не прават проблеми. За вакво зло ти зборувам, а таквото зло треба да се искорени. Треба и другото секако.

Член од
8 февруари 2020
Мислења
5.292
Поени од реакции
7.650
Никаде не го реков ова, само реков дека радикален ислам е поголемото зло.
Како го мериш злото?

Никаде не гледам терористички напади од евреи, од христијани или од други заедници, или па ако има тоа се изолирани и ретки случаи
Ако е само терористички напади, солунските атентатори според тебе се зло...
Кулите близначки според тебе ги срушија козоебачи, со две леви научија за 2 дена авиони да возат.

Член од
29 јуни 2014
Мислења
25.657
Поени од реакции
42.208
Како го мериш злото?

Ако е само терористички напади, солунските атентатори според тебе се зло...
Кулите близначки според тебе ги срушија козоебачи, со две леви научија за 2 дена авиони да возат
на тв така рекоа. Муслиманите лоши, евреите добри.

Член од
8 февруари 2020
Мислења
5.292
Поени од реакции
7.650
на тв така рекоа. Муслиманите лоши, евреите добри.
Дел од Евреите си се добри, плус Евреите во арапските земји живееле без проблеми, се додека зионистите не решиле да го формираат Израел.
Земја без луѓе, за луѓе без земја. Само што во Палестина секогаш имало луѓе.

Член од
29 јуни 2014
Мислења
25.657
Поени од реакции
42.208
Дел од Евреите си се добри, плус Евреите во арапските земји живееле без проблеми, се додека зионистите не решиле да го формираат Израел.
Земја без луѓе, за луѓе без земја. Само што во Палестина секогаш имало луѓе.
Имам истражувано дека проблемот со Иран се ствара ради ционистите за време на шахот. Ради нив шахот е отстранет зошто Иран станува голема регионална сила и не го сака Израел. И овие ги носат овие исламистиве со надеж дека полесно ќе го контролираат Иран. Но и сентиментот на исламистите за Израел е ист како и на ројалистите, ако не и многу полош.

Еве едно добро интервју на шахот каде дискутира за како еврејското лоби во Уса го контролира Картер и работи против Иран.

Последно уредено:

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
4.893
Поени од реакции
5.017
Еве што се тиче Трамп и неговата идна наводна „миротворност“, и што се тиче неговата независност од „мочуриштето“.
Да не го линкам пак Mиершајмер за AIPAC и американската политичка сцена (а треба изгледа почесто да се покажува тоа)

Со вакви ставови, другарот Трамп уопште не се грижи за екологијата и за климатските промени...

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.497
Поени од реакции
27.314
Имам истражувано дека проблемот со Иран се ствара ради ционистите за време на шахот. Ради нив шахот е отстранет зошто Иран станува голема регионална сила и не го сака Израел. И овие ги носат овие исламистиве со надеж дека полесно ќе го контролираат Иран. Но и сентиментот на исламистите за Израел е ист како и на ројалистите, ако не и многу полош.

Еве едно добро интервју на шахот каде дискутира за како еврејското лоби во Уса го контролира Картер и работи против Иран.

Иран за време на шахот бил единсрвен пријател на Израел во муслиманскиот свет.

Член од
29 јуни 2014
Мислења
25.657
Поени од реакции
42.208
Иран за време на шахот бил единсрвен пријател на Израел во муслиманскиот свет.
па можеби не посакувал смрт за нив, но ја поддржувал Палестина. Ционистичкото лоби во Америка работело 24/7 да го отстранат и да ги накалемат исламистите. Кои ете се испоставиле како грешка и за Америка и за Израел. Прво пробаа со Садам да ги уништат како прокси, еве сега кога Иран стана регионална сила гледаме и директни конфронтации.

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
4.893
Поени од реакции
5.017
па можеби не посакувал смрт за нив, но ја поддржувал Палестина. Ционистичкото лоби во Америка работело 24/7 да го отстранат и да ги накалемат исламистите. Кои ете се испоставиле како грешка и за Америка и за Израел. Прво пробаа со Садам да ги уништат како прокси, еве сега кога Иран стана регионална сила гледаме и директни конфронтации.
Една работа никако да ја вклопам во иранската исламска револуција; ако шахот не бил по мерак од Израел па беше соборен, тогаш оној другиот (Хомеини) кој го замени шахот беше бетер во однос на Израел. Кој го намести Хомеини, онака шверцуван од Швицарска во Иран?...Има повеќе муабети, ме занима што точно се случило и што САД и ВБ добиле местејќи го Хомеини, кога го изгубија Реза, кој беше млак владетел и послушен, оставајќи ја иранската нафта на „пумпање„ од британско-американски фирми речиси за џабе?...

Член од
29 јуни 2014
Мислења
25.657
Поени од реакции
42.208
Една работа никако да ја вклопам во иранската исламска револуција; ако шахот не бил по мерак од Израел па беше соборен, тогаш оној другиот (Хомеини) кој го замени шахот беше бетер во однос на Израел. Кој го намести Хомеини, онака шверцуван од Швицарска во Иран?...Има повеќе муабети, ме занима што точно се случило и што САД и ВБ добиле местејќи го Хомеини, кога го изгубија Реза, кој беше млак владеел и послушен, оставајќи ја иранската нафта на „пумпање„ од британко-американски фирми речиси за џабе?...
Исто како и со Ленин кога е наместен од западните земји. Лидер некој магично се враќа од егзил и прави револуција. Они очекувале тој што е наместен да биде по нивен терк, но тоа што се дешава после е обратно у реалноста.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
18.870
Поени од реакции
23.265
Ок ај ќе преформулирам, знам дека има правила, конвенции и слично, ама поговорката е таа, во војна и љубов нема правила. Ја користат и Израел и Русија и Хамас и сите на светот кои војуваат, затоа му реплицирав на Ванлок. Не ме сфаќај погрешно, не мислам на тоа една држава да земе да рока нуклеарки кај стигне пошо така им прднало.
Ostaj ti pogovorkata, ima pravila na vojuvanje utvrdeni so megjunarodni zakoni, konvencii i sto ti znam jas, no pogresno ja imas sfateno. Pobednikot gi sudi pobedenite za krsenjeto na pravilata, primer kaj nas. Nas ni sudeja za prekrsuvanje na pravilata, ne na siptаrite iako gi napravija eden kup tuka. Ali posto ja izgubivme vojnata, fino lepo nas ne sudeja za navodni voeni zlostorstva. I toa pogodi koj? Nasite strateski partneri po koi tuka svrsuvaat, SAD i EU.
I za da ne bidam offtopik, niti da se zamaram so hristijani, muslimani, evrei pa da trgam paraleli, proiranski sum nastroen bas radi toa pogore sto go napisav. Utre ISIS da koli i besi amerikanci i nivni sojuznici, bezrezervno za niv ke bidam. Znaci nema nijansi na sivo, emocii i neznam sto, strogo crno belo gledam na rabotite, ginat amerikanci i nivni sojuznici, ok se deckite i nivnata borba e pravedna. Tolku.

Член од
23 мај 2019
Мислења
4.441
Поени од реакции
5.162

Велат во Иран има Евреи
Jews have had a continuous presence in Iran since the time of Cyrus the Great of the Achaemenid Empire. In 1948, there were approximately 140,000–150,000 Jews living in Iran. According to the Tehran Jewish Committee, the Jewish population of Iran was (more recently) estimated at 25,000 to 35,000, of which approximately 15,000 are in Tehran with the rest residing in Hamadan, Shiraz, Isfahan, Kermanshah, Yazd, Kerman, Rafsanjan, Borujerd, Sanandaj, Tabriz and Urmia. However, the official 2011 state census recorded only 8,756 Jews in Iran.[24]
Прашањето е колку Персијанци живеат во Израел?

мала помош, јазични и етнички групи според вики

И едно наградно за демокративе, колку “стан“-ови има?

Vartolu

1897 Fighter
Член од
29 декември 2007
Мислења
14.992
Поени од реакции
5.607

Есмаил Каани, командантот на најелитната Иранска единица, Кудс, при пристигнувањето во Бејрут го снема човекот.

40 девици на небесата. Да или не?

Kajgana Shop

На врв Bottom