- Член од
- 9 јануари 2006
- Мислења
- 5.650
- Поени од реакции
- 7.491
На првиот линк ти е све убаво објаснето само од многу брзање да го примениш си го рипнал уводот кој вика вака:абе вака имам на пц ама не можам да си конектирам лаптоп и мобилен, не ми дава ип адреси сега како switch ми е само?
There are two ways to cascade a Linksys router to another Linksys router:
Option 1: Connecting one of the Ethernet ports of the second Linksys router to one of the Ethernet ports of the main Linksys router (Not using DHCP configuration)
и она што тебе ти треба е опција 2 т.е. ova
Option 2: Connecting Internet port of the second Linksys router to the Ethernet port of the main Linksys router (Using DHCP)
Опцијата 2 е да ги споиш со кабел LAN порт од Рутер1 (на кој ти е прикључен модемот и МАЦ клонирана) со WAN порт на Рутер2 (со вирелесот и DHCP активиран) и да ги оделиш во посебен сабнет еден од друг рутерите со тоа што ке го смениш 3тиот октет од ИП адресите на Рутер2.
пример: Рутер1 IP 192.168.1.1 , DHCP server ОN
Рутер2 IP 192.168.2.1 (pazi ja 2-jkata) , DHCP server ON
Ако добро го направиш треба конектираните ПЦја да добиваат ИП адреси 192.168.2.100, 192.168.2.101 итн ако на Рутер2 за DHCP стартна ИП му е 192.168.2.100 како што е и на примерот од линков.
DHCP-е тоа што доделува ИП адреси, а во Опција1 тој ко шо гледам го искључуваат во упатствово и затоа недобиваш ИП преку вирелес.
П.С. Убаво погледни ја последната слика пред да уштекаш кабел во Рутер2, гледај у сликата кај ги става каблите батали текстот на сликата Internet port mu e WAN port