Интернет и мрежи помош (прашања, совети, трикови)

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.650
Поени од реакции
7.492
абе вака имам на пц ама не можам да си конектирам лаптоп и мобилен, не ми дава ип адреси :( сега како switch ми е само?
На првиот линк ти е све убаво објаснето само од многу брзање да го примениш си го рипнал уводот кој вика вака:
There are two ways to cascade a Linksys router to another Linksys router:
Option 1: Connecting one of the Ethernet ports of the second Linksys router to one of the Ethernet ports of the main Linksys router (Not using DHCP configuration)
и она што тебе ти треба е опција 2 т.е. ova
Option 2: Connecting Internet port of the second Linksys router to the Ethernet port of the main Linksys router (Using DHCP)
Опцијата 2 е да ги споиш со кабел LAN порт од Рутер1 (на кој ти е прикључен модемот и МАЦ клонирана) со WAN порт на Рутер2 (со вирелесот и DHCP активиран) и да ги оделиш во посебен сабнет еден од друг рутерите со тоа што ке го смениш 3тиот октет од ИП адресите на Рутер2.
пример: Рутер1 IP 192.168.1.1 , DHCP server ОN
Рутер2 IP 192.168.2.1 (pazi ja 2-jkata) , DHCP server ON
Ако добро го направиш треба конектираните ПЦја да добиваат ИП адреси 192.168.2.100, 192.168.2.101 итн ако на Рутер2 за DHCP стартна ИП му е 192.168.2.100 како што е и на примерот од линков.
DHCP-е тоа што доделува ИП адреси, а во Опција1 тој ко шо гледам го искључуваат во упатствово и затоа недобиваш ИП преку вирелес.
П.С. Убаво погледни ја последната слика пред да уштекаш кабел во Рутер2, гледај у сликата кај ги става каблите батали текстот на сликата :) Internet port mu e WAN port

Schhh87

schhh...
Член од
3 февруари 2009
Мислења
356
Поени од реакции
16
На првиот линк ти е све убаво објаснето само од многу брзање да го примениш си го рипнал уводот кој вика вака:
There are two ways to cascade a Linksys router to another Linksys router:
Option 1: Connecting one of the Ethernet ports of the second Linksys router to one of the Ethernet ports of the main Linksys router (Not using DHCP configuration)
и она што тебе ти треба е опција 2 т.е. ova
Option 2: Connecting Internet port of the second Linksys router to the Ethernet port of the main Linksys router (Using DHCP)
Опцијата 2 е да ги споиш со кабел LAN порт од Рутер1 (на кој ти е прикључен модемот и МАЦ клонирана) со WAN порт на Рутер2 (со вирелесот и DHCP активиран) и да ги оделиш во посебен сабнет еден од друг рутерите со тоа што ке го смениш 3тиот октет од ИП адресите на Рутер2.
пример: Рутер1 IP 192.168.1.1 , DHCP server ОN
Рутер2 IP 192.168.2.1 (pazi ja 2-jkata) , DHCP server ON
Ако добро го направиш треба конектираните ПЦја да добиваат ИП адреси 192.168.2.100, 192.168.2.101 итн ако на Рутер2 за DHCP стартна ИП му е 192.168.2.100 како што е и на примерот од линков.
DHCP-е тоа што доделува ИП адреси, а во Опција1 тој ко шо гледам го искључуваат во упатствово и затоа недобиваш ИП преку вирелес.
П.С. Убаво погледни ја последната слика пред да уштекаш кабел во Рутер2, гледај у сликата кај ги става каблите батали текстот на сликата :) Internet port mu e WAN port
зачи се убаво си се потрудил да објасниш, браво за тоа. него мене сето то ми е јасно :) така и направив, така и ми беше најпрво, како вторава опција. зато си реков со првава да не имам повеќе среќа. него јас на првиот рутер немам контрола - тој е од кабелнет и има само една опција за лан(слика) И од тој лан кабел оди во ван портата на мојот ТП линк рутер, а од лан портата на ТП Линк рутерот во мојот ПЦ. И снемувам нет по некое време користење. А ако кабелот од ПЦ наместо во лан влезот на ТП линкот, го ставам во ЛАН на Линксисот( рутерот од кабелнет) има нет. Значи ме заебава мојов рутер. А не знам дали прочита, во линксисот кабелот од бандера дирек иди во него, во интенет портот. Поздрав

Mr.HyPNoTiC

UnTraceable Guest!
Член од
13 ноември 2007
Мислења
1.450
Поени од реакции
239
Незнам дали ова треба овде да стои но ако не е за овде нека го преместат мислењето каде што му е местото.
БТВ има ли некое решение да го одбранам (да поставам нешто) против Досирање на IRC сервер ? Пред неколку часа ме досираа неколку илјади ботови и ме соборија за неколку секунди ...

Член од
3 декември 2010
Мислења
168
Поени од реакции
77
Како да апдејтирам драјвер за мрежна?

atheros communications inc.(R) ar81family gigabit/fast ethernet driver - име на драјверот.

Член од
6 септември 2007
Мислења
8.186
Поени од реакции
8.263
имам Тренднет рутер дали може да се блокира на одредени мак адреси youtube?

KoNtEjNeR

sapun
Член од
19 декември 2005
Мислења
2.306
Поени од реакции
44
1. компјутер со две мрежни картички
2. интернет од близу
3. рутер

дали може, кабелот од модемот, да оди во директно во компјутерот во првата мрежна картичка, со што тој ќе ја користи јавната IP адреса, а на втората мрежна картичка да биде приклучен рутерот, да добива приватна IP адреса, и да дели приватни IP адреси на wifi уреди?

што треба да биде исконфигурирано на компјутерот и на рутерот, за да може тоа така да работи? (ако може)

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301
1. компјутер со две мрежни картички
2. интернет од близу
3. рутер

дали може, кабелот од модемот, да оди во директно во компјутерот во првата мрежна картичка, со што тој ќе ја користи јавната IP адреса, а на втората мрежна картичка да биде приклучен рутерот, да добива приватна IP адреса, и да дели приватни IP адреси на wifi уреди?

што треба да биде исконфигурирано на компјутерот и на рутерот, за да може тоа така да работи? (ако може)
Зашто да не оди кабелот од модемот во рутерот???

KoNtEjNeR

sapun
Член од
19 декември 2005
Мислења
2.306
Поени од реакции
44
Зашто да не оди кабелот од модемот во рутерот???
сакам од било каде да можам да пристапам до компјутерот преку јавната ip адреса... односно да работи како веб сервер, но само за мои потреби

Член од
7 јануари 2008
Мислења
5.366
Поени од реакции
804
Како да апдејтирам драјвер за мрежна?
atheros communications inc.(R) ar81family gigabit/fast ethernet driver - име на драјверот.

Кликни тука, симни го драјверот и инсталирај го како обична програма. Или пак втора опција, симни ја Driver Genius и автоматски ќе ги најде сите неопходни апдејти за драјверите.

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301
сакам од било каде да можам да пристапам до компјутерот преку јавната ip адреса... односно да работи како веб сервер, но само за мои потреби
Што има ова врска со тоа што ти сакаш да го направиш?

Hurin

Pokerface bastard
Член од
3 јуни 2009
Мислења
8.543
Поени од реакции
14.678
не ми се доотвараат страниве, еве кајгана добро ми се отвара ама фејсбук слабо, некој на пример не ги отвара воопшто, и кога фејсбук ќе ми се отвори вака излегува

Kajgana Shop

На врв Bottom