Интернет и мрежи помош (прашања, совети, трикови)

Член од
31 јули 2011
Мислења
270
Поени од реакции
237
Добро бе никој нема за помош?
:place:
Ваков рутер имаш?
http://www.anhoch.com/pcmarket/index.php?pid=30176
Еве и друга тема за рутер како твојот ама нема решение таму само проблеми
http://forum.kajgana.com/threads/Проблем-со-gembird-рутер.19333/

Ај вака:
Пробај исклучи го од струја и приклучи го по 15-20 сек.
Дали од кога го купи имаш ваков прблем?
Оди во рутерот би требало да има некаде Firewall, исклучи го.
Ако има и опција за Virtual Servers додади го порт 80-види ја сликава
Кај мене има опција DMZ, на пр. ставаш 192.168.0.2 да биди надвор од NAT Firewall, кај тебе можи да е поинаку напишано или да нема воопшто.
Пробај со друг фирмвер, ама тешко дека воопшто има нов за ваков рутер. Нема ни страна од каде да симнеш.
Види во фајрволот од антивирусот или од виндовсот ако имаш уклучено, за мозилата напрај се на Allow
Пробај со мозила,хром,опера...

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
Имам на едно место инернет од Т-хоум, и сакам да пуштам линија некои 80 метри подалеку од таму, со кабел пошто местото е незгодно како в дупка и не може да фаќа вајрлес. дали може 2х40 метри кабел на средина со рутер заради сигналот (мислам дека со утп категорија 5 не се оди над 50 метра??

Член од
2 мај 2009
Мислења
276
Поени од реакции
170
Имам на едно место инернет од Т-хоум, и сакам да пуштам линија некои 80 метри подалеку од таму, со кабел пошто местото е незгодно како в дупка и не може да фаќа вајрлес. дали може 2х40 метри кабел на средина со рутер заради сигналот (мислам дека со утп категорија 5 не се оди над 50 метра??
Оди до 100 метра (проверено е во мојата зграда).

bobipp

Let's cook!
Член од
15 август 2008
Мислења
11.937
Поени од реакции
7.050
Ваков рутер имаш?
http://www.anhoch.com/pcmarket/index.php?pid=30176
Еве и друга тема за рутер како твојот ама нема решение таму само проблеми
http://forum.kajgana.com/threads/Проблем-со-gembird-рутер.19333/

Ај вака:
Пробај исклучи го од струја и приклучи го по 15-20 сек.
Дали од кога го купи имаш ваков прблем?
Оди во рутерот би требало да има некаде Firewall, исклучи го.
Ако има и опција за Virtual Servers додади го порт 80-види ја сликава
Кај мене има опција DMZ, на пр. ставаш 192.168.0.2 да биди надвор од NAT Firewall, кај тебе можи да е поинаку напишано или да нема воопшто.
Пробај со друг фирмвер, ама тешко дека воопшто има нов за ваков рутер. Нема ни страна од каде да симнеш.
Види во фајрволот од антивирусот или од виндовсот ако имаш уклучено, за мозилата напрај се на Allow
Пробај со мозила,хром,опера...
Еве пинг тест:

и спид тест:
еве па сега добро изгледа...

1. Со вклучи исклучи и со ресет сум пробал, ништо.
2. Да откако го купив приметив дека за сурфање го успорува интернетот, а за торенти нема гајле. И за конекција е стабилен, ич не паѓа.
3. Во сетапот за фајрвол нема чекирано ништо, значи не е активен.
4. Ова за виртуелен сервер го наместив, а за DMZ не знам која адреса треба да ја внесам.
5. Фирмвер не ни побарав, не верувам дека има.
6. Антивирус немам одамна, само фајрвол од виндосо.
7. Сум пробувал со Хром (по дифолт сум на овој), Мозила...исто е.

Член од
31 јули 2011
Мислења
270
Поени од реакции
237
Еве пинг тест:

и спид тест:
еве па сега добро изгледа...

1. Со вклучи исклучи и со ресет сум пробал, ништо.
2. Да откако го купив приметив дека за сурфање го успорува интернетот, а за торенти нема гајле. И за конекција е стабилен, ич не паѓа.
3. Во сетапот за фајрвол нема чекирано ништо, значи не е активен.
4. Ова за виртуелен сервер го наместив, а за DMZ не знам која адреса треба да ја внесам.
5. Фирмвер не ни побарав, не верувам дека има.
6. Антивирус немам одамна, само фајрвол од виндосо.
7. Сум пробувал со Хром (по дифолт сум на овој), Мозила...исто е.
Ова тестов добро ми изгледа на моменти има. Тоа за DMZ треба да ја напишиш ип адресата од компјутерот-кај мене рутерот е 192.168.2.1 компјутерот ми е 192.168.2.2 кај тебе можи да е различно. Во cmd пиши ipconfig. Не знам како стоиш со гаранцијата, и дали ова влегува под гаранција ама нешто не е во ред со рутерот. Сетинзите се тие. Дали си пробал со лаптоп на wireless дали е вака исто?

bobipp

Let's cook!
Член од
15 август 2008
Мислења
11.937
Поени од реакции
7.050
Ова тестов добро ми изгледа на моменти има. Тоа за DMZ треба да ја напишиш ип адресата од компјутерот-кај мене рутерот е 192.168.2.1 компјутерот ми е 192.168.2.2 кај тебе можи да е различно. Во cmd пиши ipconfig. Не знам како стоиш со гаранцијата, и дали ова влегува под гаранција ама нешто не е во ред со рутерот. Сетинзите се тие. Дали си пробал со лаптоп на wireless дали е вака исто?
Па се ова досега шо ти кажав се однесува за лаптопот преку wireless.
A за гаранција има 1 година уште важи ама кој ти гледа гаранција бе, ќе ти кажат па таков ти е интернетот или имаш многу ѕидови дома и такви слични срања...инаку еден другар ми кажа дека кабелскиве интернети биле поограничени за сурфање а скроз проточни за торентите, можда и до тоа е. Ете сменав и за DMZ па ќе видам следниве денови како ќе биде, инаку на спидтест скоро секогаш ми вади вредности за down помали од 1Mb..

Член од
31 мај 2009
Мислења
1.257
Поени од реакции
2.595
Имам проблеми со интернетот, односно со поврзувањето на телефонската линија. Пред неколку дена, забележав дека не светат сите сијалички на рутерот, и ми паѓаше интернетот. Единствено што направив, го рестартирав рутерот од позади. Потоа се оправи интернетот, и беше во најдобар ред, интернет имам, но од фиксниот телефон кога барам било кој број кажува зафатено.

Пробував со каблите, се е како што беше во најдобар ред. Ме интересира што би можело да биде проблемот, ако некој се нашол со исти проблем можеби од вас?

Член од
21 ноември 2005
Мислења
5.222
Поени од реакции
952
Од пред неколку дена имам чуден проблем со торенти, односно сите ми застануваат до 10% и потоа се влечкаат, не сакаат да продолжат.
Само еден торент успеа да се симне цел, а другите сите застануваат на 9-10%.
Инаку сум на Виста, антивирус имам Авира, немам firewall и само торентите така ми прават (други download-и не)

Член од
5 ноември 2010
Мислења
4.841
Поени од реакции
3.873
untitledwwerw.jpg untitledwwerw.jpg
Глејте што стана со мозилава,све ми прикажува со болд.
Пробав и на опера,таму па со италик.Некој фикс?

Член од
28 март 2006
Мислења
17.805
Поени од реакции
12.295
Глејте што стана со мозилава,све ми прикажува со болд.
Пробав и на опера,таму па со италик.Некој фикс?
упс, преѓеска погрешно цитирав :)
Во Фирефокс во менито Поглед-Зум-штиклирано е зумирај само текст и после ctrl + +.
Пробај да не е до тоа. Кај тебе view е поглед.

Член од
5 ноември 2010
Мислења
4.841
Поени од реакции
3.873
упс, преѓеска погрешно цитирав :)
Во Фирефокс во менито Поглед-Зум-штиклирано е зумирај само текст и после ctrl + +.
Пробај да не е до тоа. Кај тебе view е поглед.
Фала,ама забораив да пишам дека у меѓувреме средив ^^.
Нешто било до Arial фонтот,симнав нешто поврзано су тој фонт,ни јас не знам што,и се среди

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301
Имам проблеми со интернетот, односно со поврзувањето на телефонската линија. Пред неколку дена, забележав дека не светат сите сијалички на рутерот, и ми паѓаше интернетот. Единствено што направив, го рестартирав рутерот од позади. Потоа се оправи интернетот, и беше во најдобар ред, интернет имам, но од фиксниот телефон кога барам било кој број кажува зафатено.

Пробував со каблите, се е како што беше во најдобар ред. Ме интересира што би можело да биде проблемот, ако некој се нашол со исти проблем можеби од вас?
Јави им се во техничка поддршка, кажи им што е проблемот, или (ако знаеш) ресетирај го комплетно рутерот и подеси го од ново.

Од пред неколку дена имам чуден проблем со торенти, односно сите ми застануваат до 10% и потоа се влечкаат, не сакаат да продолжат.
Само еден торент успеа да се симне цел, а другите сите застануваат на 9-10%.
Инаку сум на Виста, антивирус имам Авира, немам firewall и само торентите така ми прават (други download-и не)
Симни торенти од друг сајт (замунда на пример).

Член од
10 февруари 2007
Мислења
4.773
Поени од реакции
2.082
Има ли начин да сменам пасворд на wireless мрежа, или треба да ги повикам тие којшто се задолжени за тоа ? :) Секако моја е мрежата.​

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301
Има ли начин да сменам пасворд на wireless мрежа, или треба да ги повикам тие којшто се задолжени за тоа ? :) Секако моја е мрежата.​
Влези си во рутерот и смени си што сакаш.

Kajgana Shop

На врв Bottom