Интернет и мрежи помош (прашања, совети, трикови)

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301
da standarden moden motorola sho znam jas:D
Епа едниот РС поврзи го преку LAN кабел (од модем до РС) а другиот РС поврзи го со USB кабел (од модем до РС).

Ако неможе вака, јави се во техничка поддршка таму во кабловската телевизија, ќе ти кажат што ти е потребно за да поврзеш 2 или повеќе РС. Може ќе треба само од кај нив да ти пуштат и толку.

Член од
30 ноември 2008
Мислења
32
Поени од реакции
0
Па помислив на ова варијанта ама ми требит на 10-20 метри растојание да се така да дали се купвит поголемо usb кабелче?

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301
Па помислив на ова варијанта ама ми требит на 10-20 метри растојание да се така да дали се купвит поголемо usb кабелче?
Епа тој што ти е поблиску, поврзи го со USB, тој подалеку со LAN.

Или купи си Wireless Router за да имаш безжичен интернет.

Член од
27 април 2009
Мислења
217
Поени од реакции
13
Поврзуваш со LAN кабел?

Пробај поврзувај со USB кабел.
Која кабловска ја имаш?
Ако си на Кејблтел, тие праат глупости за џабе.
да на Cabletel сум како да ја средам работава или да им се јавам на нив?

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301
да на Cabletel сум како да ја средам работава или да им се јавам на нив?
Да, јави им се, кажи дека сакаш на 2 компјутери да поделиш и се ќе ти објаснат што и како и ќе ти пуштат од таму.

џимеј

џимилино
Член од
4 март 2007
Мислења
10.401
Поени од реакции
25.262
Дали мозилата има некаква опција, на пример да блокира страна? На пример сакам мозилата да не ја уклучува имдб.ком (пример) и дали можам да направам никогаш да не ја отвора таја страна?
Или глупости прашвам? Пошо стварно ми требит.

Член од
30 септември 2009
Мислења
2
Поени од реакции
1
VE MOLAM POMOSH !!!!

se skrshiv probuvajki da share fajlovi pomekju mojte 2 kompjutera! no nishto.. koristam switch so 5 porti, podesiv isto ime na kompjuterite isti work group , ip adresi pr.135.125.1.101 i 135.125.1.102 (samo primer, ne se tie, :) ) ama pak ne biva , na sakanite fajlovi i papki im staviv share folder...
a najprvin probav so manage home conection i staviv internet - switch - 4 pc , primerot sho go dava windowsot, togash sakashe ama mi pojavuvashe host win 32 error, pa morav da gi zatvoram portite, ne mi teknua kako se vikaa, i pocnav probuvajki taka, ve molam ako imate nekoj trik ili bilo shto pisete. eve vi i mail martin_coksi@Hotmail.com fala odnapred ( na dvata pc ima windows xp service pack 2 profesional )

Член од
21 септември 2008
Мислења
267
Поени од реакции
84
Техничко ограничување на USB стандардот, ти е максимална должина на кабелот од 5 метри. Се над тоа ти треба дополнителни сплитери/продолжувачи за USB.

Дали мозилата има некаква опција, на пример да блокира страна? На пример сакам мозилата да не ја уклучува имдб.ком (пример) и дали можам да направам никогаш да не ја отвора таја страна?
https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/11879 - читај упатство

Или пак ако сакаш комплетно да блокираш некоја вебстраница на локалниот компјутер без можност да се отвори со ниеден интернет пребарувач искористи го следното решение:

Start -> Run -> "C:\WINDOWS\system32\drivers\etc\hosts" (без наводници), притисни ентер.

Отвори ја датотеката со Notepad, на крајот од текстот под "127.0.0.1 localhost" стави го следното:

Код:
127.0.0.1       imdb.com
127.0.0.1       www.imdb.com
рестартирај го компјутерот.

se skrshiv probuvajki da share fajlovi pomekju mojte 2 kompjutera! no nishto.. koristam switch so 5 porti, podesiv isto ime na kompjuterite isti work group , ip adresi pr.135.125.1.101 i 135.125.1.102 (samo primer, ne se tie, :) ) ama pak ne biva , na sakanite fajlovi i papki im staviv share folder...
a najprvin probav so manage home conection i staviv internet - switch - 4 pc , primerot sho go dava windowsot, togash sakashe ama mi pojavuvashe host win 32 error, pa morav da gi zatvoram portite, ne mi teknua kako se vikaa, i pocnav probuvajki taka, ve molam ako imate nekoj trik ili bilo shto pisete. eve vi i mail martin_coksi@Hotmail.com fala odnapred ( na dvata pc ima windows xp service pack 2 profesional )
Start -> Run -> \\135.125.1.102

Вака ако направиш ти се отвора вториот компјутер, ако не што грешка ти јавува?

Член од
7 јануари 2008
Мислења
5.366
Поени од реакции
804
C:\WINDOWS\SYSTEM32\DRIVERS\ETC for windows Vista and XP

HOSTS фајлот отвори го преку Notepad и најдолу во фајлот напиши:
127.0.0.1 imbd.com
127.0.0.1 www.imbd.com

На тој начин си ја блокирал страната www.imbd.com од понатамошно отварање :)

Член од
2 мај 2009
Мислења
276
Поени од реакции
170
C:\WINDOWS\SYSTEM32\DRIVERS\ETC for windows Vista and XP

HOSTS фајлот отвори го преку Notepad и најдолу во фајлот напиши:
127.0.0.1 imbd.com
127.0.0.1 www.imbd.com

На тој начин си ја блокирал страната www.imbd.com од понатамошно отварање :)
Маде голо. На овој начин не се блокира веб страница! Вака само ќе си играш играчки за мали деца! Што ќе се случи ако со оваа конфигурација некој паметен се најде да напише во мозилата http://207.171.166.140/ ?

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301
Маде голо. На овој начин не се блокира веб страница! Вака само ќе си играш играчки за мали деца! Што ќе се случи ако со оваа конфигурација некој паметен се најде да напише во мозилата http://207.171.166.140/ ?
Се пофали дека знаеш да пингаш страници... браво.

Ако е така, некој паметен може СЕКОГАШ да влезе било каде, без разлика ти што ќе блокираш и како. И обратно, некој паметен може СЕ да блокира и никако да неможеш нигде да пристапиш.

Се кладам дека потребата да блокира страници му е за домашна употреба (брат, сестра, татко, мајка....) да не чепкаат, а не да ја блокира страната во NOTEPAD и некој хакер да неможе да влезе :vozbud:

Член од
2 мај 2009
Мислења
276
Поени од реакции
170
Оф леле... Ајде да одеме со ред...
Се пофали дека знаеш да пингаш страници... браво.
Најпрво никаде не се пофалив, напротив критикував и дадов пример со кој тие што го дадоа „решението“ ќе ги натерам да го вклучат мозокот.
Потоа, во дадената „конфигурација“ ИП адресата на веб страната не можеш да ја добиеш со пинг, зашто ќе се пингаш самиот себе.

Ако е така, некој паметен може СЕКОГАШ да влезе било каде, без разлика ти што ќе блокираш и како. И обратно, некој паметен може СЕ да блокира и никако да неможеш нигде да пристапиш.
За жал, горниве две реченици немаат логика т.е. една со друга се поништуваат и немаат никаква вредност. Од една страна „некој паметен“ може да пристапи секаде (уште со големи букви), а од друга страна „некој паметен“ може да блокира се (исто со големи букви). Што ќе се случи ако „ги седнеме“ двајцата „некој паметен“ еден спроти друг?

Се кладам дека потребата да блокира страници му е за домашна употреба (брат, сестра, татко, мајка....) да не чепкаат, а не да ја блокира страната во NOTEPAD и некој хакер да неможе да влезе :vozbud:
Претпоставката е најчестата причина за правење грешки. Во неговиот пост не беше наведено за што и каде има намера да ја користи „забраната“.
Нејсе. Решението кое му го понудија е технички неиздржано. Јас еве, не сум хакер, па успеав да ја заобиколам забраната. Со малку гуглање и просечен корисник (брат, сестра, татко, мајка...) ќе ја заобиколи оваа забрана.

Sephiroth

One-winged angel
Член од
28 април 2006
Мислења
4.034
Поени од реакции
130
Па добро, ако му е мултијузер видновсот, ке ги одземе пермисиите на etc фолдерот, да бидат само негови. Ама ако не е, јебига.

џимеј

џимилино
Член од
4 март 2007
Мислења
10.401
Поени од реакции
25.262
Ама солидно, ама сепак... тешко некој со минимално познавање од компјутери да напише нешто вакво во мозилата. Така да, убав начин, фала погоре на дечките за помошта.

Kajgana Shop

На врв Bottom