Илуминати

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Ама нормално,ти и да ги слушаш овие луѓе на јутуб,нема да го прифатиш за вистина сето тоа што ќе го кажат.
Вмровци со свои уши слушаа како нивната партија прави страшен криминал,но сепак не ги прифаќаат бомбите како веродостоен доказ.
Истото ќе биде и со тебе.

Ќе заборавев.
Знаеш ли колку дефектори подоцна завршиле во затвор ?
Многу.
И тоа е истотака многу сумљиво.

Долина на Волците знаеш ли зошто е забранет ?
Ајде пиши на јутуб : valley of the wolves illuminati exposed.
Има сцена каде што Илуминатите вршат ритуал и го убиваат баронот што беше главен на мафијата.
Ти сериозен си.....?! Долина на волците....? Турски серии за тебе се аргумент?! Со цел памет мислиш дека во турската серија бил прикажан автентичен ритуал на Илуминатите?!:vozbud:
А јас постирам книги, автентични документи, контактирам со луѓе од странство....за да дојде некој и да ми прераскажува турска серија......:sramezliv:

Ciudad Juarez

rothschild
Член од
18 март 2015
Мислења
385
Поени од реакции
403
Затоа што и змијата и окото се езотериски симболи далеку постари од христијанството. Змијата како симбол е присутна во сите древни митологии и религии, ќе ја најдеш и на исток, ќе ја најдеш и во древниот египет, ќе ја најдеш и кај древните цивилизации во северна, средна и јужна америка. Исто е о со окото. Зошто баш тие е исклучително обемна област. Оној што навистина сака да дознае, ќе проучува и ќе дознае, останатите ќе веруваат во теории на завери.

Интересна работа како сите што се надвор од организацијата, се убедени дека знаат повеќе од оние што се дел од неа. Јасно било?! Од каде е јасно? Како тебе ти стана јасно? Колку книги прочита ти од автори што се членови? И кој се тие книги? Дали воопшто си прочитал било каква книга напишана од член на илуминатите или од масон, или од телемит?
Дали воопшто си се обидел да видиш и дознаеш што означува одреден поим? Дали си свесен дека постојат повеќе концепти за еден ист поим? Ако теист, деист и пантеист кажат - Бог, тој ист збор, има три различни концепти, едно значи за оној што е теист, друго за тој што е деист, трето за оној што е пантеист.
И да, можеби тебе ти е нелогично, и за тебе е будала оној што се "замара" со човештвото, но постојат луѓе што сакаат да го направат човештвото подобро.

Демантирањето на глупостите и невистините е едноставно демант, а не нечие бранење!
Во врска со твоето прашање за поврзаноста, ќе ти копи пастирам дел од манифестот на ОТО:

LIBER LII: “МАНИФЕСТОТ НА О.Т.О.” за првпат е печатен околу 1912 e.v., а повторно во THE EQUINOX, Vol. III, No. 1, 1919 e.v.
Репринтот е објавен во THE EQUINOX, Vol. III, No. 10, 1986 e.v.
МАНИФЕСТОТ НА О.Т.О е прифатен и како А.’. А.’. публикација, но не е класиран.

МАНИФЕСТ НА О.Т.О.
МИР, ТОЛЕРАНЦИЈА, ВИСТИНА:
ПОЗДРАВ НА СИТЕ ТОЧКИ ОД ТРИАГОЛНИКОТ:
ПОЧИТ КОН РЕДОТ.
ДО СИТЕ ЗАИНТЕРЕСИРАНИ: ПОЗДРАВ И ДОБРО ЗДРАВЈЕ.
Прави што ти е волја и тоа нека биде целиот Закон

1. О.Т.О. е тело од иницијанти во чии раце се концентрирани мудроста и знаењето од
следните тела:

a. Гностичка Католичка Црква.
b. Ред на Витезите од Светиот Дух.
c. Ред на Илуминати.
d. Ред на Храмот (Витези Темплари).
e. Ред на Витези од Св. Јован.
f. Ред на Малтешки Витези.
g. Ред на Витези од Светиот Гроб.
h. Скриена Црква на Светиот Грал.
i. Херметичко Братство на Светлината.
ј. Светиот Ред на Розиниот Крст на Хередом.
к. Редот на Светиот Кралски Свод на Енох.
l. Древен и Првобитен Ритуал на Масонеријата (33 степени).
м. Ритуал на Мемфис (97 степени).
n. Ритуал на Мизраим (90 степени).
о. Древен и Прифатен Шкотски Ритуал на Масонерија (33 степени).
p. Сведенборшки Ритуал на Масонерија.
q. Ред на Мартинисти
r. Редот Sat Bhai, и многи други подеднакво значајни Редови, иако помалку славни О.Т.О. не го вклучува А… А… иако е во близок сојуз со тоа возвишено тело. О.Т.О. на ниеден начин не ги прекршува привилегиите на правилно овластените Масонски тела.
Во јавност имаат испаднато безброј дефектори што биле членови на Илуминатите.
Ете од каде се знаат некои информации за Илуминатите.
Прочитај за Џон Тод.
Прочитај за Свали.
Ама нормално,ти и да ги слушаш изјавите на овие луѓе,нема да го прифатиш за вистина сето тоа што ќе го кажат.
Вмровци со свои уши слушаа како нивната партија прави страшен криминал,но сепак не ги прифаќаат бомбите како веродостоен доказ.
Истото ќе биде и до тебе.

Да те прашам нешто Ипси.
Како тоа,дел од оние што ги разоткриле Илуминатите во јавност-загинале,дел завршиле во затвор,на дел некои битни работи во животот им се саботирани,дел од нив мистериозно исчезнале...
КАКО ТОА ?

Долина на волците знаеш ли зошто е забранет ?
Ајде пиши на јутуб:
Valley of the wolves Illuminati exposed.
Имс сцена каде што Илуминатите вршат ритуал и го убиваат баронот што беше главен на мафијата.

Прочитај во темата за Масони.
Имам пишано за двајца кои се убиени заедно со нибните фамилии.
Ти сериозен си.....?! Долина на волците....? Турски серии за тебе се аргумент?! Со цел памет мислиш дека во турската серија бил прикажан автентичен ритуал на Илуминатите?!:vozbud:
А јас постирам книги, автентични документи, контактирам со луѓе од странство....за да дојде некој и да ми прераскажува турска серија......:sramezliv:
Само за овоа ми даде одговор.
Зошто ги прескокна другите прашања ?
Ајде за агентите одговори.[DOUBLEPOST=1438432072][/DOUBLEPOST]
Затоа што и змијата и окото се езотериски симболи далеку постари од христијанството. Змијата како симбол е присутна во сите древни митологии и религии, ќе ја најдеш и на исток, ќе ја најдеш и во древниот египет, ќе ја најдеш и кај древните цивилизации во северна, средна и јужна америка. Исто е о со окото. Зошто баш тие е исклучително обемна област. Оној што навистина сака да дознае, ќе проучува и ќе дознае, останатите ќе веруваат во теории на завери.

Интересна работа како сите што се надвор од организацијата, се убедени дека знаат повеќе од оние што се дел од неа. Јасно било?! Од каде е јасно? Како тебе ти стана јасно? Колку книги прочита ти од автори што се членови? И кој се тие книги? Дали воопшто си прочитал било каква книга напишана од член на илуминатите или од масон, или од телемит?
Дали воопшто си се обидел да видиш и дознаеш што означува одреден поим? Дали си свесен дека постојат повеќе концепти за еден ист поим? Ако теист, деист и пантеист кажат - Бог, тој ист збор, има три различни концепти, едно значи за оној што е теист, друго за тој што е деист, трето за оној што е пантеист.
И да, можеби тебе ти е нелогично, и за тебе е будала оној што се "замара" со човештвото, но постојат луѓе што сакаат да го направат човештвото подобро.

Демантирањето на глупостите и невистините е едноставно демант, а не нечие бранење!
Во врска со твоето прашање за поврзаноста, ќе ти копи пастирам дел од манифестот на ОТО:

LIBER LII: “МАНИФЕСТОТ НА О.Т.О.” за првпат е печатен околу 1912 e.v., а повторно во THE EQUINOX, Vol. III, No. 1, 1919 e.v.
Репринтот е објавен во THE EQUINOX, Vol. III, No. 10, 1986 e.v.
МАНИФЕСТОТ НА О.Т.О е прифатен и како А.’. А.’. публикација, но не е класиран.

МАНИФЕСТ НА О.Т.О.
МИР, ТОЛЕРАНЦИЈА, ВИСТИНА:
ПОЗДРАВ НА СИТЕ ТОЧКИ ОД ТРИАГОЛНИКОТ:
ПОЧИТ КОН РЕДОТ.
ДО СИТЕ ЗАИНТЕРЕСИРАНИ: ПОЗДРАВ И ДОБРО ЗДРАВЈЕ.
Прави што ти е волја и тоа нека биде целиот Закон

1. О.Т.О. е тело од иницијанти во чии раце се концентрирани мудроста и знаењето од
следните тела:

a. Гностичка Католичка Црква.
b. Ред на Витезите од Светиот Дух.
c. Ред на Илуминати.
d. Ред на Храмот (Витези Темплари).
e. Ред на Витези од Св. Јован.
f. Ред на Малтешки Витези.
g. Ред на Витези од Светиот Гроб.
h. Скриена Црква на Светиот Грал.
i. Херметичко Братство на Светлината.
ј. Светиот Ред на Розиниот Крст на Хередом.
к. Редот на Светиот Кралски Свод на Енох.
l. Древен и Првобитен Ритуал на Масонеријата (33 степени).
м. Ритуал на Мемфис (97 степени).
n. Ритуал на Мизраим (90 степени).
о. Древен и Прифатен Шкотски Ритуал на Масонерија (33 степени).
p. Сведенборшки Ритуал на Масонерија.
q. Ред на Мартинисти
r. Редот Sat Bhai, и многи други подеднакво значајни Редови, иако помалку славни О.Т.О. не го вклучува А… А… иако е во близок сојуз со тоа возвишено тело. О.Т.О. на ниеден начин не ги прекршува привилегиите на правилно овластените Масонски тела.
Во јавност имаат испаднато безброј дефектори што биле членови на Илуминатите.
Ете од каде се знаат некои информации за Илуминатите.
Прочитај за Џон Тод.
Прочитај за Свали.
Ама нормално,ти и да ги слушаш изјавите на овие луѓе,нема да го прифатиш за вистина сето тоа што ќе го кажат.
Истото ќе биде и до тебе.

Да те прашам нешто Ипси.
Како тоа,дел од оние што ги разоткриле Илуминатите во јавност-загинале,дел завршиле во затвор,на дел некои битни работи во животот им се саботирани,дел од нив мистериозно исчезнале...
КАКО ТОА ?

Долина на волците знаеш ли зошто е забранет ?
Ајде пиши на јутуб:
Valley of the wolves Illuminati exposed.
Имс сцена каде што Илуминатите вршат ритуал и го убиваат баронот што беше главен на мафијата.

Прочитај во темата за Масони.
Имам пишано за двајца кои се убиени заедно со нибните фамилии.
Ајде за агентите одговори.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Затоа што се глупости, затоа што на youtube може секој да постира било што.
Политичарите, владините агенции и слично немаат врска со Редот на Илуминати! Дискутирано е наназад на темава, специјално за таа дискусија стапив во контакт со еден Брат од странство кој со години ги проучува баварските Илуминати. Човекот неодамна издаде книга, која е прва и моментално единствена која ги содржи автентичните степени, ритуали, катахизиси и слично. Во таа дискусија која е поназад на оваа тема, опфатена е наводната поврзаност на политичките и олигарски центри на моќ, со баварскиот Ред.[DOUBLEPOST=1438434381][/DOUBLEPOST]
ФБИ, ЦИА, како и многу американски политичари, сенатори и претседатели, се сметаат за членови на "илуминатите" поради членството во черепи и коски, сите поубедливи теоретичари на завери, како аргумент го користат основачот на овој Ред - Робисон и неговиот престој во баварија, поврзувајќи ги сличностите во ритуалите на черепи и коски, со ритуалите на баварските Илуминати. Но, никој не го зема во обзир фактот што баварската влада од тоа време, ги изменува и модифицира оргиналните ритуали, со цел да обезбеди оправдана причина да ги забрани. Робисон имал пристап и увид во она што баварската влада го дала на увид, оргиналните - автентични ритуали, за прв пат ги преведува од германски и ги објавува во книга, авторот со кој контактирав, ќе го постирам нашиот разговор во прилог на изнесеново:
Еве дел од разговорот помеѓу мене и Java Singh, авторот на книгата што ја посочив предходно:

- Supposedly this was connected with the regent degree ritual of the Bavarian Illuminati:http://www.markdice.com/index.php?option=com_content&view=article&id=135:skull-a-bones-connection-to-bavarian-illuminati-&catid=66:articles-by-mark-dice&Itemid=89

Is there any truth in this: http://www.illuminatirex.com/illuminati-prince/ ?

Jeva Singh Dice is referring to the Lesser Regent Degree. Princeps, which was the highest degree of the Lesser Mysteries.

- So are they really connected?

Jeva Singh The skeleton symbolism in the antechamber is there, and it is supposed to remind the candidate that life on this earth is finite.

No, the Illuminati and the Skull and Bones are not connected.

I'm familiar with the Illuminati Rex site.

The artist who does these cartoons has a bit of a conspiratorial bent, athough not all of the material on the site is wrong.

Jeva Singh Josef Wages and I have helped him out with getting some of the facts straight.

Jeva Singh His conclusion "they promise to make members Gods on Earth who live like kings at the expense of others, who are kept in ignorance of the actually monetary, political, and social policies that affect us little slaves" is patently false.

- Yeah...there are some individuals who use this information to connect the order of skull and bones with Bavarian Illuminati and make their point that thy are a branch....that thy are connected.

Jeva Singh Skull and Bones is a Yale University thing, and I don't know much about them.

The skeleton is a common symbol of mortality, and the idea that we are all equal in death has never been rare or secret.

Jeva Singh But as an organization, they never saw the 19th century.

We know that the prohibitions of 1784/85 pretty much spelled the death blow the order and that it then clung on for another 3-7 years.

Jeva Singh The other thing to keep in mind is that Dice never looked at the primary sources, but secondary sources. He mentions Barruel, Robison, and Payson. Barruel and Robison only looked at material that had been published by the Bavarian government, but they did not do an archival study.
And Payon flat out plagiarized Barruel and Robison.

- So that's the only connection between Robison and Bavarian Illuminati - the materials that Bavarian government published?

Jeva Singh exactly. Those materials were reproductions of the archived materials. But these materials were edited and arranged to suit the purposes of the Bavarian govt.
Here's an excerpt of the translation of the Scottish Knight degree. https://bavarianilluminati.wordpress.com/2014/07/12/scottish-knight-degree-excerpt/

- Thank you very much Mr. Java!
П.С. Обрати внимание на делот што го болдирав.

Последно уредено:

Ciudad Juarez

rothschild
Член од
18 март 2015
Мислења
385
Поени од реакции
403
Затоа што се глупости, затоа што на youtube може секој да постира било што.
Политичарите, владините агенции и слично немаат врска со Редот на Илуминати! Дискутирано е наназад на темава, специјално за таа дискусија стапив во контакт со еден Брат од странство кој со години ги проучува баварските Илуминати. Човекот неодамна издаде книга, која е прва и моментално единствена која ги содржи автентичните степени, ритуали, катахизиси и слично. Во таа дискусија која е поназад на оваа тема, опфатена е наводната поврзаност на политичките и олигарски центри на моќ, со баварскиот Ред.[DOUBLEPOST=1438434381][/DOUBLEPOST]
ФБИ, ЦИА, како и многу американски политичари, сенатори и претседатели, се сметаат за членови на "илуминатите" поради членството во черепи и коски, сите поубедливи теоретичари на завери, како аргумент го користат основачот на овој Ред - Робисон и неговиот престој во баварија, поврзувајќи ги сличностите во ритуалите на черепи и коски, со ритуалите на баварските Илуминати. Но, никој не го зема во обзир фактот што баварската влада од тоа време, ги изменува и модифицира оргиналните ритуали, со цел да обезбеди оправдана причина да ги забрани. Робисон имал пристап и увид во она што баварската влада го дала на увид, оргиналните - автентични ритуали, за прв пат ги преведува од германски и ги објавува во книга, авторот со кој контактирав, ќе го постирам нашиот разговор во прилог на изнесеново:

П.С. Обрати внимание на делот што го болдирав.
Значи на моите извори да не им веруваме,а на твоите да им веруваме.Не си реален Ипси.Ги земаш во предвид само твоите извори.Ти ми ставаш само еден извор тука.Јас можам да ти ставам буквално стотици извори.Но,за тебе тоа ништо не значи.
Јасно е дека дебатава ќе нема крај.

Во врска со тоа што пиша дека секој може да постира глупости на Јутуб.
Не само на Јутуб,дефектори имаат зборувано за Илуминатите и на ТВ и на радио.
Не се вади одма со Јутубот.

За заговорот на Илуминатите против светот,првата книга е напишана уште некаде кај 1820 (не сум сигурен точно која година беше ).

Во врска со Долина на волците.
Филмот е забранет во повеќе земји затоа што ги експонираше Илуминатите и гомнариите кој ги прават преку ЦИА.
Не се ретардирај одма од типот: Турска серија била,бла,бла,бла...
Кој ја има гледано таа серија знае за што зборувам.
Има премногу реални работи.
А,ќе заборавев.Што правиме со Анонимус.
Они се едни од најголемите разоткривачи на Илуминатите.
И они ли шлапаат глупости ?
Пушти малку алтернативна медија.Види ја малку другата страна на приказаната.
Слушни малку што велат Анонимусите.

Уште нешто.Ај одговори ми за убиените од страна на Илуминатите за кој ти пишав погоре.

Последно уредено:

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Значи на моите извори да не им веруваме,а на твоите да им веруваме.Не си реален Ипси.Ги земаш во предвид само твоите извори.Ти ми ставаш само еден извор тука.Јас можам да ти ставам буквално стотици извори.Но,за тебе тоа ништо не значи.
Јасно е дека дебатава ќе нема крај.
Твоите "извори" користат клевети, шпекулации, полувистини и лаги. И на крај се се сведува на поентата дека товарот на докажување, секогаш паѓа на оној што го изнесува тврдењето, а не на оној за кого истото се однесува. А доказ во никој случај не е монтирано клипче од youtube или турска серија. Ако тоа не си способен да го сватиш, тогаш да, дебатава може да нема крај.
Во врска со изворите што јас ги споменав и книгата што ја посочив на темава, истите се базираат на темелно архивско истражување, не на претпоставки, не на шпекулации, не на полувистини.
Во врска со тоа што пиша дека секој може да постира глупости на Јутуб.
Не само на Јутуб,дефектори имаат зборувано за Илуминатите и на ТВ и на радио.
Не се вади одма со Јутубот.

За заговорот на Илуминатите против светот,првата книга е напишана уште некаде кај 1820 (не сум сигурен точно која година беше ).
Какви црни дефектори какви бакрачи?! Ако некој абдал желен за внимание излезе и тврди дека бил член на илуминатите, тоа за тебе е доказ? Се додека youtube ви е основен или уште полошо единствен извор за информирање, ќе си останете "боси" во било која посериозна дискусија.
Во врска со Долина на волците.
Филмот е забранет во повеќе земји затоа што ги експонираше Илуминатите и гомнариите кој ги прават преку ЦИА.
Не се ретардирај одма од типот: Турска серија била,бла,бла,бла...
Кој ја има гледано таа серија знае за што зборувам.
Има премногу реални работи.
А,ќе заборавев.Што правиме со Анонимус.
Они се едни од најголемите разоткривачи на Илуминатите.
И они ли шлапаат глупости ?
Пушти малку алтернативна медија.Види ја малку другата страна на приказаната.
Слушни малку што велат Анонимусите.
Добро не човек....!! Ај пред да продолжиме кажи ми колку години имаш. Да не си губам време со дечишта на форумов, од муабетов ми изгледа дека токму тоа е случај....

Ciudad Juarez

rothschild
Член од
18 март 2015
Мислења
385
Поени од реакции
403
Твоите "извори" користат клевети, шпекулации, полувистини и лаги. И на крај се се сведува на поентата дека товарот на докажување, секогаш паѓа на оној што го изнесува тврдењето, а не на оној за кого истото се однесува. А доказ во никој случај не е монтирано клипче од youtube или турска серија. Ако тоа не си способен да го сватиш, тогаш да, дебатава може да нема крај.
Во врска со изворите што јас ги споменав и книгата што ја посочив на темава, истите се базираат на темелно архивско истражување, не на претпоставки, не на шпекулации, не на полувистини.

Какви црни дефектори какви бакрачи?! Ако некој абдал желен за внимание излезе и тврди дека бил член на илуминатите, тоа за тебе е доказ? Се додека youtube ви е основен или уште полошо единствен извор за информирање, ќе си останете "боси" во било која посериозна дискусија.

Добро не човек....!! Ај пред да продолжиме кажи ми колку години имаш. Да не си губам време со дечишта на форумов, од муабетов ми изгледа дека токму тоа е случај....
25 години имам.
Каква врска има сега овоа со дечишта мечишта.
Многу сте арогантни понекогаш брат.

Ок.може ли вака да направиме ?
Верувај си дека Илуминатите се добри,јас ќе си верувам дека се живи ѓаоли.
Крај на муабетот.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
15 имам.
Така нека биде.
Види....не сакам да те навредам, ама турска серија да ја сметаш за аргумент...?![DOUBLEPOST=1438447698][/DOUBLEPOST]
Ок.може ли вака да направиме ?
Верувај си дека Илуминатите се добри,јас ќе си верувам дека се живи ѓаоли.
Крај на муабетот.
Јас избегавам да верувам, се трудам да дознавам. Голем дел од тврдењата на теориите за заговор не верувам, туку знам дека се лажни. Инаку ја имам гледано сцената од долина на волците со наводниот ритуал. И не верувам, знам дека нема врска со реалноста.
Тоа е предноста на знаењето, немора да веруваш.

Член од
21 март 2013
Мислења
104
Поени од реакции
156
Иам приметено дека сите луѓе шо некад дишеле воздух, умреле. Има нешо тука кријат илматициве.

Ciudad Juarez

rothschild
Член од
18 март 2015
Мислења
385
Поени од реакции
403
Види....не сакам да те навредам, ама турска серија да ја сметаш за аргумент...?![DOUBLEPOST=1438447698][/DOUBLEPOST]
Јас избегавам да верувам, се трудам да дознавам. Голем дел од тврдењата на теориите за заговор не верувам, туку знам дека се лажни. Инаку ја имам гледано сцената од долина на волците со наводниот ритуал. И не верувам, знам дека нема врска со реалноста.
Тоа е предноста на знаењето, немора да веруваш.
Знаеш ли дека Очи широко затворени е снимен во замокот на Мајер де Ротшилд ?
Што ќе кажеш за овој факт ?
Чудно,а ?

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Чудно,а ?
Значи сега од турски серии, преминавме на холивудски филмови?
Нема дијалог со тебе, терај.

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Чудно,а ?
Има и други чудни работи.
Режисерот Кјубрик умира само 2-3 денови пред премиерата од филмот. Се разбира, „случајно„ и „природно„.
Филмот практично е прв филм, кој задира во тајновитоста од масонската дискреција.

Con Artist

the man with the key
Член од
1 мај 2012
Мислења
5.350
Поени од реакции
21.741
Чудно,а ?
За малку ме претрка. Баш сакав тој филм да ти го предложам да го гледаш, ако го немаш гледано. Ремек дело на Кјубрик.

Иначе, турските серии се забранети во повеќето држави, бидејќи се турски серии. :гик:
Кој воопшто гледа вакви срања!? Освен некои вукојебини како нас... :D

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Има и други чудни работи.
Режисерот Кјубрик умира само 2-3 денови пред премиерата од филмот. Се разбира, „случајно„ и „природно„.
Филмот практично е прв филм, кој задира во тајновитоста од масонската дискреција.
Тотална глупост. Ритуалите во филмот немаат ама баш никаква сличност ниту со масонските, ниту со ритуалите на било кој друг Ред поврзан со масонеријата.

Kajgana Shop

На врв Bottom