Извршител, застарени сметки

Pance24

Мариовец
Правилник, ако не е според Закон, не би ни требало да биде донесен. Сигурно во Правилници, донесени од Регулаторната Комисија е предвидено исклучување поради долг. И во Америка ги исклучуваат должниците. Цитираниот член од Законот се однесува на оштетуење и уништуење на инсталации, а не на искључуење.
Сечење на жица од бандера што е ? Сигурно тоа е тренирање по бандера качување .
 

Let 3

The Nipple Erector
Правилник, ако не е според Закон, не би ни требало да биде донесен. Сигурно во Правилници, донесени од Регулаторната Комисија е предвидено исклучување поради долг. И во Америка ги исклучуваат должниците. Цитираниот член од Законот се однесува на оштетуење и уништуење на инсталации, а не на искључуење.
кој ќе уништи, оштети, измени, направи неупотребливо, отстрани, или спречи во работата на направата од јавна употреба за вода, топлина, плин, електрична или друга енергија, или електронички комуникаиската опрема, и со тоа предизвика пореметување во редовниот живот на граѓанинот, ќе биде казнет со казна затвор од шест месеци до пет години.
 
кој ќе уништи, оштети, измени, направи неупотребливо, отстрани, или спречи во работата на направата од јавна употреба за вода, топлина, плин, електрична или друга енергија, или електронички комуникаиската опрема, и со тоа предизвика пореметување во редовниот живот на граѓанинот, ќе биде казнет со казна затвор од шест месеци до пет години.
И, сега секој што му била исклучена струјата заради долг во последниве пет години да поднесе кривична пријава за Уништување или оштетување јавни инсталации?
Да не се разбереме погрешно: воопшто не ги мирисам ЕВН и сличните битанги. Ама, тие се заштитиле како бела мечка и, сигурен сум дека нема да има правосилна пресуда за ова.
 

Let 3

The Nipple Erector
И, сега секој што му била исклучена струјата заради долг во последниве пет години да поднесе кривична пријава за Уништување или оштетување јавни инсталации?
Да не се разбереме погрешно: воопшто не ги мирисам ЕВН и сличните битанги. Ама, тие се заштитиле како бела мечка и, сигурен сум дека нема да има правосилна пресуда за ова.
Па ако нема правосилна пресуда треба судот да образложи зошто “спречување во работа на направа“ со која се “пореметува редовниот живот на граѓанинот“ не е казниво како што пиши во закон, и зошто , на пример тоа не би важило за сите и секое “пореметува редовниот живот на граѓанинот“
 
Таа направа што ја спомнуваш ја нема во членот, кој гласи вака:
(1) Тој што ќе уништи, оштети, отстрани, измени или ќе ги направи неупотребливи инсталациите за јавна употреба на вода, топлина, плин или енергија или инсталациите на системите за врски и со тоа ќе предизвика значително нарушување на редовниот живот на граѓаните или стопанското работење, ќе се казни со затвор од шест месеци до пет години.
Значи, станува збор за јавни инсталации, кои прво треба да се оштетат или уништат, а со тоа ќе им се наруши редовниот живот на граѓаните.
 

Let 3

The Nipple Erector
Таа направа што ја спомнуваш ја нема во членот, кој гласи вака:
(1) Тој што ќе уништи, оштети, отстрани, измени или ќе ги направи неупотребливи инсталациите за јавна употреба на вода, топлина, плин или енергија или инсталациите на системите за врски и со тоа ќе предизвика значително нарушување на редовниот живот на граѓаните или стопанското работење, ќе се казни со затвор од шест месеци до пет години.
Значи, станува збор за јавни инсталации, кои прво треба да се оштетат или уништат, а со тоа ќе им се наруши редовниот живот на граѓаните.
Негде пишеше дека во 2007 година уставен суд донел одлука дека “струјата е општо добро и нужен опстанок на обичниот човек“
не сум правник, барем не дозавршен, али ако има ваква одлука тогаш секој кој на граѓанин му ускратува струја е исто како да ти ускратува вода
 
Негде пишеше дека во 2007 година уставен суд донел одлука дека “струјата е општо добро и нужен опстанок на обичниот човек“
не сум правник, барем не дозавршен, али ако има ваква одлука тогаш секој кој на граѓанин му ускратува струја е исто како да ти ускратува вода
(1) Операторот на соодветниот систем е должен по барање на снабдувачот, да ја прекине испораката на електричната енергија на пресметковното мерно место поради неплаќање на доставена сметка или фактура, ако потрошувачот, не ја платил сметката или фактурата по истекувањето на рокот од опомената,согласно член 17 став 3 од овие правила. Службен весник на РМ, бр. 144 од 15.11.2012 година 25 од 32 (2) Потрошувачот на кој му е прекината испораката на електричната енергија поради неплатена сметка или фактура е должен да ги плати трошоците за повторно приклучување.
 

Let 3

The Nipple Erector
(1) Операторот на соодветниот систем е должен по барање на снабдувачот, да ја прекине испораката на електричната енергија на пресметковното мерно место поради неплаќање на доставена сметка или фактура, ако потрошувачот, не ја платил сметката или фактурата по истекувањето на рокот од опомената,согласно член 17 став 3 од овие правила. Службен весник на РМ, бр. 144 од 15.11.2012 година 25 од 32 (2) Потрошувачот на кој му е прекината испораката на електричната енергија поради неплатена сметка или фактура е должен да ги плати трошоците за повторно приклучување.
Тоа е правилник, не закон и не одлука на уставен како највисок правен орган, ако има некаква одлука на уставен дека струјата е основно човечко право, правилникот каде се налега исклучување на струја - е неважечки
 
Тоа е правилник, не закон и не одлука на уставен како највисок правен орган, ако има некаква одлука на уставен дека струјата е основно човечко право, правилникот каде се налега исклучување на струја - е неважечки
Јас овде би го прекинал муабетот. Ако дознаете дека има пресуда против одговорни лица во ЕВН за искључуење, јавујте, да прекинам да плаќам
 
пред многу години, 10-15г, во Шут сити водовод ги затвори вентилите на цела улица.... се дигна врева, демек имало во улицата 2 - 3 куќи што немале неплатени насобрани сметки, водовод реагираше дека на нив ќе им прати цистерна и + кисела вода гратис:cool:
... инаку слична шема имаше и во Арачиново, кога почнаа да ги исклучуваат неплаќачите се разгаламија дека имало 2 -3 ца што плаќале струја... а имаше и протест на арачиновци со блокада на Автопатот поради исклучување на струја....
А има друга работа околу јавната и приватна опрема... На времето на луѓе во индивидуални куќи Телеком им ги демонтира и одзеде ормарите кој предходно им ги постави со дебела наплата. Луѓе по околните селата во времето на дојч марки плаќаа о 3000 дм за бандери, а подоцна бандерите им ги земаа...
 
dali moze da se odbie slednovo izvrsuvanje?
smetkite se plateni so zakasnuvanje 4-5 meseci (3 smetki po 900 den, na BEG, na koi stoi AVANS bidejki ne koristam toplina od centralno , isklucen sum od sistemot od 2006g.)
mi stiga izvrsitel t.e mi ja blokiraat smetkata, i mi vikaat da platam 4200denari posto sum zakasnil so plakanje, iako im kazuvam deka smetkite se plateni, oni mi vikaat da si gi platil ama od koga te tuzele,
(a inace oni interno me tuzat najverojatno " aj ke go tuzime ovoj , ajde , ajt sega si tuzen" sozdravje,) nikakov dokument ne mi e dostaven,..

a sega mi stiga smetka deka nedolzam nisto na 3- smetki prethodno (za avans, bidejki ne se gream) a slucajno se javiv, oni mi vikaat aaa imas neplateno 3-smetki, kako be neplateno???
e nemas!
cekaj vo smetkata ti stoi deka nemam dolg, vo poleto neplatenismetki stoi "0"
a toa sto pisuva tamu nevazi,
znaci vrednostite i informaciite vo smetkata se magicni, koga sakaat vazat koga sakaat nevazat?
a kako vrednosta za plakanje vazi? zasto taa da nevazi a "0" da vazi??
i da ima advokat so m-dinja kaj nas pa za vakva smetka da gi osuri..
nego
makedonce,
zasto ti kuburot, da se najde
 
Дечки до кога е апсолутно застарување на долг од сметки макар и да има тужба за истиот ? Негде читав дека ако помине 10 години и од тужбата тогаш се застарува. Кој е чекорот ако случајно побараат да се наплати толку стара сметка. Треба да се поднесе приговор негде ?
 
Дечки до кога е апсолутно застарување на долг од сметки макар и да има тужба за истиот ? Негде читав дека ако помине 10 години и од тужбата тогаш се застарува. Кој е чекорот ако случајно побараат да се наплати толку стара сметка. Треба да се поднесе приговор негде ?
Прашуваш најверојатно за сметки од Топлификација. Уште пред 20-тина години кај себе имаа печати и демек, тужеле. Би сакал некој правник да објасни, ама, колку што знам, сметка застарува за 10 год после правосилна пресуда, а не после тужба. Проблемот е што тие сметки Суд не виделе, па нема пресуда. Од Топлификација се правдаат дека Судот е виновен, не сум убеден дека е така, бидејќи и понатаму сите документи се кај нив, а не во Судот. Да сум на твое место, јас би влегол во борба. Не им потпишувај ништо на битангите, чекај да добиеш покана од нотар. Таму ќе потпишеш, ама ќе бараш да ги видиш оригиналите за задолжување и датумите кога се утужени. Ова не е само за да провериш дали се тужени за 1 година, туку и да провериш дали се во Судот заведени. Не сум сигурен дали би го добил спорот (има адвокати кои се рекламираат за вакви спорови и велат дека имале успех), ама, после неповолна пресуда, најверојатно би можел да се жалиш заради судење во (не)разумен рок.
Ако се одлучиш вака, ти посакувам среќа и, споделувај ги искуствата тука
 
Прашуваш најверојатно за сметки од Топлификација. Уште пред 20-тина години кај себе имаа печати и демек, тужеле. Би сакал некој правник да објасни, ама, колку што знам, сметка застарува за 10 год после правосилна пресуда, а не после тужба. Проблемот е што тие сметки Суд не виделе, па нема пресуда. Од Топлификација се правдаат дека Судот е виновен, не сум убеден дека е така, бидејќи и понатаму сите документи се кај нив, а не во Судот. Да сум на твое место, јас би влегол во борба. Не им потпишувај ништо на битангите, чекај да добиеш покана од нотар. Таму ќе потпишеш, ама ќе бараш да ги видиш оригиналите за задолжување и датумите кога се утужени. Ова не е само за да провериш дали се тужени за 1 година, туку и да провериш дали се во Судот заведени. Не сум сигурен дали би го добил спорот (има адвокати кои се рекламираат за вакви спорови и велат дека имале успех), ама, после неповолна пресуда, најверојатно би можел да се жалиш заради судење во (не)разумен рок.
Ако се одлучиш вака, ти посакувам среќа и, споделувај ги искуствата тука
Работата е што за некои од периодите за кои има наводно тужби имам платено ама ајде кој чува сметки од пред 15 - 20 години ? Јас како што читав ако и од тужбата поминале 10 години тогаш би требало да има апсолутно застарување.
 
Retko koj cuva stari smetki, pa i gospodata od Toplifikacija. Ne si ni dolzen da gi cuvas, sigurno ne tolkav period. Ama, da dokazes deka si platil, mozes samo so smetka. Toj period sto go spomnuvas, doagjaa inkasatori na vrata i naplakaa za pogolem neplaten period, navodno so popust. Davaa kasa-primi, a prasanje e sto od toa e proknizeno vo Toplifikacija. Zatoa ti velam, spodeluvaj gi tvoite iskustva ovde, ke se javat i drugi so slicen problem.

Sent from my SM-A510F using Tapatalk
 
На врв