Извршител, застарени сметки

А

Атлантист

Гостин
Имаат ли во банките евиденција за постари трансакции?
Ме теретат дека немам платено данок за куќа за 2010 година, а не можам да ја најдам уплатницата.
 
Член од
16 декември 2012
Мислења
1.478
Поени од реакции
1.003
Имаат ли во банките евиденција за постари трансакции?
Ме теретат дека немам платено данок за куќа за 2010 година, а не можам да ја најдам уплатницата.
Evidencija sigurno imaat. Stanuva zbor za pobaruvanje postaro od 5 godini. Ako ne se promenil zakonot i ako ne si tuzen, toa pobaruvanje e zastareno

Sent from my SM-A510F using Tapatalk
 
Член од
23 април 2014
Мислења
12
Поени од реакции
0
Дали некој знае кога станува извршно судско решение, односно како се пресметува датумот од клаузулата за извршност и согласно кој закон? Конкретно ме интересира дали датата од клаузулата за извршност се пресметува по поминување на рокот за доброволно постапување од должникот, кој секако се пресметува откако решението го добил должникот, или откако решението го добил доверителот? Дали ако на пример должникот го добил решението (од второстепена за да не настанат забуни околу роковите за жалба) на 1 март, датата од клаузулата за извршност треба да биде 9 март или тие 8 дена се пресемтуваат од денот кога решението го добил доверителот, односно дали ако тој го добил на 15 март датата од клаузулата за извршност треба да биде 23 март? Споре член 14, став 1 од закон за извшување вика одлуката е извршна ако е поминат рокот за доброволно делување од должникот (секако има и клаузула за правосилност), а во став 3 вели рокот тече од достава до должник, ама не прецизира како точно се пресметува датата од печатот за извршност... или јас нешто не читам правилно :). Благодарам однапред за одговорите
 
Член од
12 март 2009
Мислења
11.940
Поени од реакции
5.821
Evidencija sigurno imaat. Stanuva zbor za pobaruvanje postaro od 5 godini. Ako ne se promenil zakonot i ako ne si tuzen, toa pobaruvanje e zastareno

Sent from my SM-A510F using Tapatalk
лично имам гледано 2005 година како во Охрид во даночно службеник го советува пријателот да не плаќа данок, нема да те тужиме по 5 години застарува... а во Скопје , во градск парк, на времето бараа да се плати и 10 години стар данок...
 
На врв Bottom