ИТ фирми и пракси во Скопје

Член од
21 февруари 2012
Мислења
1.649
Поени од реакции
867
Не ми се верува овие за надеж да го напишале ова во огласов :) Не реков дека нема вработени без сертификати , без познавање сертификат никој и никогаш нема да земи , а колку ти се во предност еве чист пример

http://www.jobsite.co.uk/job/cisco-systems-engineer-ccnp---voice--security--routers---switches-956173812?src=search&tmpl=lin&sctr=IT&position=3&page=1&engine=stepmatch&search_referer=internal&new_vac=true

http://www.cwjobs.co.uk/JobSearch/JobDetails.aspx?JobId=65925564&Keywords=centos&LTxt=&Radius=10
И јас не велам дека нема фирми што не браат сертификати, велам дека за да се вработиш сертификатот не е предусден, пресудно е знаењето.
"без познавање сертификат никој и никогаш нема да земи" освен да се насмеам немам друго што да кажам.[DOUBLEPOST=1467401318][/DOUBLEPOST]
Не ми се верува овие за надеж да го напишале ова во огласов :) Не реков дека нема вработени без сертификати , без познавање сертификат никој и никогаш нема да земи , а колку ти се во предност еве чист пример

http://www.jobsite.co.uk/job/cisco-systems-engineer-ccnp---voice--security--routers---switches-956173812?src=search&tmpl=lin&sctr=IT&position=3&page=1&engine=stepmatch&search_referer=internal&new_vac=true

http://www.cwjobs.co.uk/JobSearch/JobDetails.aspx?JobId=65925564&Keywords=centos&LTxt=&Radius=10
И јас не велам дека нема фирми што не браат сертификати, велам дека за да се вработиш сертификатот не е предусден, пресудно е знаењето.
"без познавање сертификат никој и никогаш нема да земи" освен да се насмеам немам друго што да кажам.

Последно уредено:
Член од
23 септември 2015
Мислења
995
Поени од реакции
511
Ако може искуства со Ever-Near и Infinite Solutions за другар прашувам, кој годинава го привршува факултетот.Благодарам.

Член од
15 јуни 2014
Мислења
316
Поени од реакции
301
Друже оди нет аплицирај за работа во ит компанија без сертификат , апсолутно никој нема да те исконтактира за сериозна работна позиција , освен ако немаш некои 10 гофини про искуство во некоја апла компанија па да те соберат!

Си полагал до сеа за сертификат ? Знајш од прилика шо е pearson vue , etc?

Да, одиш на интервју нормално, али сертификатот ти е одскочна даска за тоа интервју.

Плус, зависи шо работиш, ако работиш некој супорт сигурно нема да ти побараат сертификат. А дека некој ќе те собери од улица и ќе ти остави фул пристап до сервер то сигурно нема да се случи,

Sent from my iPhone using Tapatalk
1. А хостинг компанија што е ако не ИТ? Правна фирма? Кафе-бар?
2. Во моментот кога аплицирав немав ниту 1 ден професионално искуство. На мои лични проекти сум се занимавал со Линукс. Компанијата во која работам во моментов кога го пишувам ова има 1150-1200 сервери, над 100.000 клиенти (активни).
3. Не сум полагал за ниту еден сертификат до сега. Да, знам што е Pearson Vue, но не сфатив како е повржано со тоа што ти кажав дека немам сертификат.
4. Јас ти кажав пример дека за мене тоа што немам никаков сертификат не преставуваше никаков проблем, ниту кога аплицирав за работа, ниту по време на интервјуто а најмалку пак во работа.
5. Што и да работиш на некој начин е супорт. Јас сум Систем Администратор и поддржувам сервери, кое на некој начин е супорт, нели?
6. Не знам тебе дали те собираат од улица, но во светот каде јас живеам, кандидираш за работа со резиме и одиш со авто/такси на интервју. Не дојдоа ниту од дома да ме соберат, срамота. На интервју, ќе ти пуштат достап до сервер со key, и ќе покажеш што знаеш. Навистина не знам дали имаш некакво искуство во ИТ или просто си слушнал што зборува пријателот па си решил да зборуваш глупости на форум.[DOUBLEPOST=1467556367][/DOUBLEPOST]
Друже оди нет аплицирај за работа во ит компанија без сертификат , апсолутно никој нема да те исконтактира за сериозна работна позиција , освен ако немаш некои 10 гофини про искуство во некоја апла компанија па да те соберат!

Си полагал до сеа за сертификат ? Знајш од прилика шо е pearson vue , etc?

Да, одиш на интервју нормално, али сертификатот ти е одскочна даска за тоа интервју.

Плус, зависи шо работиш, ако работиш некој супорт сигурно нема да ти побараат сертификат. А дека некој ќе те собери од улица и ќе ти остави фул пристап до сервер то сигурно нема да се случи,

Sent from my iPhone using Tapatalk
2. Во моментот кога аплицирав немав ниту 1 ден професионално искуство. На мои лични проекти сум се занимавал со Линукс. Компанијата во која работам во моментов кога го пишувам ова има 1150-1200 сервери, над 100.000 клиенти (активни).
3. Не сум полагал за ниту еден сертификат до сега. Да, знам што е Pearson Vue, но не сфатив како е повржано со тоа што ти кажав дека немам сертификат.
4. Јас ти кажав пример дека за мене тоа што немам никаков сертификат не преставуваше никаков проблем, ниту кога аплицирав за работа, ниту по време на интервјуто а најмалку пак во работа.
5. Што и да работиш на некој начин е супорт. Јас сум Систем Администратор и поддржувам сервери, кое на некој начин е супорт, нели?
6. Не знам тебе дали те собираат од улица, но во светот каде јас живеам, кандидираш за работа со резиме и одиш со авто/такси на интервју. Не дојдоа ниту од дома да ме соберат, срамота. На интервју, ќе ти пуштат достап до сервер со key, и ќе покажеш што знаеш. Навистина не знам дали имаш некакво искуство во ИТ или просто си слушнал што зборува пријателот па си решил да зборуваш глупости на форум.

k3b

Член од
17 декември 2010
Мислења
2.811
Поени од реакции
4.287
6. Не знам тебе дали те собираат од улица, но во светот каде јас живеам, кандидираш за работа со резиме и одиш со авто/такси на интервју. Не дојдоа ниту од дома да ме соберат, срамота. На интервју, ќе ти пуштат достап до сервер со key, и ќе покажеш што знаеш. Навистина не знам дали имаш некакво искуство во ИТ или просто си слушнал што зборува пријателот па си решил да зборуваш глупости на форум.[DOUBLEPOST=1467556367][/DOUBLEPOST]

Во твојов пост човек можи да се изначита еден куп глупости,

Значи јас кажав убаво дека има луѓе што работат и без сертификат , и кажав дека сертификатот ти е огромна одскочна даска за врабоување, незнам шо глупости тресиш!

Друго , сервери се одржуваат а не се поддржуваат! И систем администратор нема допирна точка со супорт! супорт = поддршка, ти си ги измешал скроз брзините.

Супорт во било која ИТ компанија со систем администратор нема никаква ДОПИРНА ТОЧКА! не се брукај со вакви глупости и сам кажуваш дека си работел како sysadmin со 1200 сервери!

Ако за тебе систем администратор претставува супорт , од утре слободно можи да си откажиш од работа

Т

Триптико

Гостин
Систем админ е најголем мангуп во фирма. Ако тој зезне, сите можат на голема пауза да одат :) Во МК, освен за програмери (иако и за ова во повеќето фирми бараат факултет во последно време), сертификати не бараат! Зошто ги потенцирам сертификатите? Замисли имаш кандидат со Електро, ПМФ, па и Машински и имаш кандидат со средно (неважно какво), ама човекот учел сам и плус одел на тренинг (или симнал од нет) и научил. Зошто им се дава предност на факултетлиите по дифолт, кога има момци и девојки кои се далеку поспремни за некои раб места од истите? Ќе повторам, не зборувам за програмирање (иако и самоуки програмери има и тоа квалитетни). Да го прашам овој над мене: која фирма во МК има 1200 сервери? Кој од тука се вработил како програмер, мрежен техничар/инжињер, јуниор админ, систем админ итн во Народна банка, во Телеком, Вип, некоја комерцијална банка и сл? Не зборете за "маалска" фирма што одржува 5 сајтови. Сертификати во МК се нешто страшно. И тоа е тоа.

Член од
15 јуни 2014
Мислења
316
Поени од реакции
301
Во твојов пост човек можи да се изначита еден куп глупости,

Значи јас кажав убаво дека има луѓе што работат и без сертификат , и кажав дека сертификатот ти е огромна одскочна даска за врабоување, незнам шо глупости тресиш!
А јас ти кажав дека не е. Не е за мене, не е за над 15 колеги со кои работам.

Друго , сервери се одржуваат а не се поддржуваат! И систем администратор нема допирна точка со супорт! супорт = поддршка, ти си ги измешал скроз брзините.
Да, извини. Во државата во која живеам и работам, нема збор „одржува“ па се користи „поддржува“ и во оваа прилика.

Супорт во било која ИТ компанија со систем администратор нема никаква ДОПИРНА ТОЧКА! не се брукај со вакви глупости и сам кажуваш дека си работел како sysadmin со 1200 сервери!
Не е точно. Техничка поддршка (супорт) и сис админи се најтесно повржани во една хостинг компанија. Не сум работел, а уште работам.

Ако за тебе систем администратор претставува супорт , од утре слободно можи да си откажиш од работа
Ако знаеш да објасниш што работи еден систем администратор, ќе се демантираш во овој облак од глупости што го напиша.

k3b

Член од
17 декември 2010
Мислења
2.811
Поени од реакции
4.287
Значи во телеком некој шо работи како супорт кај шо бараш помош со адсл-от има роот логин од некој sunos шо зависи цел телеком така ? :pos: :facepalm:

Член од
22 февруари 2007
Мислења
7.076
Поени од реакции
1.940
Пооо до кај заминала дискусијата.
Не ви требаат ни факултети ни сертификати ни ништо бе луѓе.
Доволно е ко ќе аплицирате за работа да имате нешто шо ќе го закачи за око онај шо ве регрутира.
Значи напиши пмф или финки таму во најмала рака ќе те побара да напрајш муабет, напиши искуство x години иста приказна. Сертификат исто.
Е сега работата е шо добар регрутер во 5 минути муабет можи да процени колку разбира некој.

Зато имате примери како батето со центос погоре шо немал ни школо ни ништо. Веројатно или некој кажал добар збор за него или така нешто а овај знаел доволно за да го убеди регрутеро.
Исто имате деца од факултет шо добиваат одговори ќе те контактираме ко ќе има соодветна работна позиција.

Не е се така црно и бело, доказ за некакви вештини е секако корисен али на дело се гледа кој колку го бива.

Член од
15 јуни 2014
Мислења
316
Поени од реакции
301
И 100 вида да има , пак е СУПОРТ! Супорт е супорт сусадмин е сусадмин
WTF брат? Од каде излегуваш со вакви фикс заклучоци? Не, сериозно?? На што се темели твоето мислење? Каква е организацијата во компанијата во која работиш?

k3b

Член од
17 декември 2010
Мислења
2.811
Поени од реакции
4.287
WTF брат? Од каде излегуваш со вакви фикс заклучоци? Не, сериозно?? На што се темели твоето мислење? Каква е организацијата во компанијата во која работиш?
Остај компанијата , пробај да разбериш дека супорт и систем администратор се две различни работи и немаат допирна точка

Од систем администратор зависи буквално цела компанија , а од човек кој работи суп зависат клиентите

Шо не е јасно ?

Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom