ИТ фирми и пракси во Скопје

Член од
24 март 2010
Мислења
15.419
Поени од реакции
26.598
Тоа со чуден избор на зборови е само твоја перцепција.

за мене е само начин на изразување или слобода на говор.

инаку не значи дека и интроверт не може да наштети преку некомуницирање, дифтарско понашање и слично. Ако се разбираме.
Дифтарско понашање и не знаење да се комуницира нема врска со тоа дали е некој интроверт или екстроверт. Ако е тој случајот не знае да си ја работи работата човекот, не е карактерот ништо крив.

Член од
19 март 2025
Мислења
4
Поени од реакции
12
Ова стои и до тука се слагам и со претходниот коментар.

Од друга страна, Интровертноста и екстровертноста не се само лични карактеристики, туку и стилови на комуникација. Интровертните личности понекогаш имаат потешкотии во комуникацијата, бидејќи можат да се чувствуваат анксиозно или премногу самосвесни, што може да ги спречи да ги изразат своите мисли и чувства, но тоа не значи дека не знаат да ја работат својата работа, не реков тоа. Напротив, тие можат да бидат многу компетентни и внимателни во извршувањето на своите обврски.

Проблемот настанува кога заради потешкотии во комуникација, многу “нормални” луѓе чии обврски зависат од интроверти или од тимска работа со интроверти, страдаат (условно речено) и не можат да напредуваат во кариерата.

Од друга страна, голема вина тука имаат и човечки ресурси по ИТ фирмиве кои не праат ништо, креваат раменици и најчесто изборот кој го даваат е : Или ќе толерираш некој некомуникативен и ќе се носисш со тоа само затоа што е експерт (ова експерт земете го со резерва) или ќе си одиш oд фирмата бидејќи ние (Човечки ресурси) чија работа ни е да решаваат вакви ситуации - не можеме ништо да направиме пошо дремеме на фејсбук по цел ден.

Особено во ситуација кога интровертот има пријателче (Хед) кој го штити, демек тој е жртва, како што беше посочено во примерот на Killerteam.loveable.

Член од
28 март 2025
Мислења
5
Поени од реакции
0
Гледајќи ги скриншотите од објавите посебно внимание ми оставија овие 3. Ако само промил од ова е вистина, па овие ИТ фирмиве вршат невиден тероризам и психички мобинг врз вработените, да не речам плачат за пријави и тужби. Ама тоа во некоја правна држава која за жал не е нашата.

IMG_1176.jpeg IMG_1175.jpeg IMG_1174.jpeg

Јас ја разбирам потребата некој да уцвика и да брише коментари иако сајтот на loveable беше направен првично за разоткривање на MVP masters и такви како Иван.

Сепак се испостави дека во нашиот ИТ сектор имало ммногу Ивани и на страната на работодавците и на страната на вработените, сето тоа се туркало под тепих, се додека еден ден, не излезе на површина.

на гласдор и на други места има и имало многу послободоумни коментари па останале и сеуште постојат.

Не ми е јасно само каде е проблемот во следниве конструктивни коментари. Овие се само дел од тие што успеав да ги фатам и беа на врвот како први.

Прегледај го приврзокот 446503Прегледај го приврзокот 446504Прегледај го приврзокот 446505Прегледај го приврзокот 446506Прегледај го приврзокот 446508Прегледај го приврзокот 446509Прегледај го приврзокот 446510Прегледај го приврзокот 446507Прегледај го приврзокот 446510Прегледај го приврзокот 446511Прегледај го приврзокот 446512

Член од
16 мај 2016
Мислења
473
Поени од реакции
629
Да се стабилизира малку кризава у ит, па колку само работи ке испливаат на површина :cenzura:

Amaterasu

123123113
Член од
17 април 2012
Мислења
1.262
Поени од реакции
1.335
Гледајќи ги скриншотите од објавите посебно внимание ми оставија овие 3. Ако само промил од ова е вистина, па овие ИТ фирмиве вршат невиден тероризам и психички мобинг врз вработените, да не речам плачат за пријави и тужби. Ама тоа во некоја правна држава која за жал не е нашата.
Првиов коментар е чист хејт. Нема ниту еден пример каде што укажува на што е проблемот.
Пример, вика луѓето се бркаат ако нема проекти. Добро,што треба фирмата да направи? Да ги тапша по рамо?
Кога прифаќаш да работиш во outsource фирма треба да знаеш дека тоа е една од работите кои можат да се случат.
После вика, проекти 0, за после тоа да пише дека ги гњавеле по неколку месеци за даден проект и им се бунеле ако не ги средат проектите.
Да се разбереме, врска немам за овие фирми, не ги бранам. Ама очекува некој дека кога ќе се вработи во рандом Македонска фирма и дека таму ќе биде исто ко во Гугл, се заебал.

Исто е многу битно од какви луѓе идат овие коментари. Според начинот на пишување, мене ми изгледа дека се дечки кои се нови во индустријава. Ако имаш 1 година искуство, не си кадарен да кажеш што е "глупост" и "гњавење".

Тој во вториот коментар вика дека го терале да шпионира за тоа кој прави грешки. Извини, ама ова е стандард во секоја фирма. Не смее да има покривање ако некој прави грешки. Секој тим лидер треба да води таква евиденција. За тоа треба отворено да се зборува. Ако Станко прави 2 пати повеќе грешки од Митко, треба да се испита зошто е тоа така. Сеа нормално, глупо е тоа да го прави рандом човек. Ама еве пример во компанијата кај што работам, кога правиме review, правиме секој за секого (внатре во тимот). И луѓето дефинитивно ги пишуваат грешките на другите. Така да, сите водиме листа со грешки. Нормално водиме и листа со успеси.

Исто пример со коментарот "како да зборуваш со ѕид". Нема детали за тоа.
Пример ми се има случено, иде нов лик во тимот. Дискутираме за сервис стар 4-5 години и ликов рандом вика, еј, јас мислам овој може на повеќе микросервиси да го поделиме. И сеа што треба тука да му се каже? Да му речеш нема проблем, ќе одвоиме 1 година за рефактор, затоа што тебе така ти текнало. И сеа ликот може да рече, еј Amaterasu не прифаќа фидбек, како ѕид е.

YuZe

Sic Semper Tyrannis
Член од
22 септември 2005
Мислења
2.287
Поени од реакции
2.836
Исто е многу битно од какви луѓе идат овие коментари. Според начинот на пишување, мене ми изгледа дека се дечки кои се нови во индустријава. Ако имаш 1 година искуство, не си кадарен да кажеш што е "глупост" и "гњавење".
Ова особено за новите или неискусните. Не го гледаат цел систем холистички, работат на еден сегмент и не почитуваат специфични инструкции.

Член од
17 август 2011
Мислења
10.508
Поени од реакции
18.836
Ja znam lugje so rabotat vo loka i se generalno zadovolni. Si patat od isti raboti kako i drugite it firmi kaj nas, toa sto se biro za vrabtouvanje, ama terorizam i psihicki mobing, presmesno.

Onoj pa so pisal, go terale sertifikati da polaga(AWS) koj se ustv i megju najcenetite i se zali za toa. Ja kako elektro inzinjer me teraa za kran da polagam i da mi staat konkurentska klauzula, ovoj za AWS se zali.
Автоматски споено мислење:

Првиов коментар е чист хејт. Нема ниту еден пример каде што укажува на што е проблемот.
Пример, вика луѓето се бркаат ако нема проекти. Добро,што треба фирмата да направи? Да ги тапша по рамо?
Кога прифаќаш да работиш во outsource фирма треба да знаеш дека тоа е една од работите кои можат да се случат.
После вика, проекти 0, за после тоа да пише дека ги гњавеле по неколку месеци за даден проект и им се бунеле ако не ги средат проектите.
Да се разбереме, врска немам за овие фирми, не ги бранам. Ама очекува некој дека кога ќе се вработи во рандом Македонска фирма и дека таму ќе биде исто ко во Гугл, се заебал.

Тој во вториот коментар вика дека го терале да шпионира за тоа кој прави грешки. Извини, ама ова е стандард во секоја фирма. Не смее да има покривање ако некој прави грешки. Секој тим лидер треба да води таква евиденција. За тоа треба отворено да се зборува. Ако Станко прави 2 пати повеќе грешки од Митко, треба да се испита зошто е тоа така. Сеа нормално, глупо е тоа да го прави рандом човек. Ама еве пример во компанијата кај што работам, кога правиме review, правиме секој за секого (внатре во тимот). И луѓето дефинитивно ги пишуваат грешките на другите. Така да, сите водиме листа со грешки. Нормално водиме и листа со успеси.

Исто пример со коментарот "како да зборуваш со ѕид". Нема детали за тоа.
Пример ми се има случено, иде нов лик во тимот. Дискутираме за сервис стар 4-5 години и ликов рандом вика, еј, јас мислам овој може на повеќе микросервиси да го поделиме. И сеа што треба тука да му се каже? Да му речеш нема проблем, ќе одвоиме 1 година за рефактор, затоа што тебе така ти текнало. И сеа ликот може да рече, еј Amaterasu не прифаќа фидбек, како ѕид е.
Najgolema mana e so tivko brkaat stari vraboteni a vrabotuvaat novi lugje. Ova ni najshit makedonski firmi ne go praat, i zasluzuvaat site ovie moderni menadzeri da gi vlecat po sudovi.
Se znae so e tehnoloski visok, a so targetirano brkanje od najrandom pricina. E sea treba i ligjeto da se spremni za toa, mesto 2-3 plati spogodba.

Последно уредено:
Член од
28 март 2025
Мислења
5
Поени од реакции
0
“Najgolema mana e so tivko brkaat stari vraboteni a vrabotuvaat novi lugje. Ova ni najshit makedonski firmi ne go praat, i zasluzuvaat site ovie moderni menadzeri da gi vlecat po sudovi.
Se znae so e tehnoloski visok, a so targetirano brkanje od najrandom pricina. E sea treba i ligjeto da se spremni za toa, mesto 2-3 plati spogodba.”

Точно така, затоа е впрочем забележано и во коментарите дека се работи за ЛидерШит. Изгледа Рибата смрди од главата ама наместо да си признаат, они идат со брутално бркање на стари вработени на сметка на практиканти.

кои клошари.

еве нек почнат од таа главната про-лгбт која и ќоро и сакато вработи таму.10 години искуство само во една фирма има,тоа е Лока, не видела како е на друго место, продаваат муда за бубрези и басни и лажат/замајуваат чесен ИТ кадар со глупости.

Amaterasu

123123113
Член од
17 април 2012
Мислења
1.262
Поени од реакции
1.335
Najgolema mana e so tivko brkaat stari vraboteni a vrabotuvaat novi lugje. Ova ni najshit makedonski firmi ne go praat, i zasluzuvaat site ovie moderni menadzeri da gi vlecat po sudovi.
Se znae so e tehnoloski visok, a so targetirano brkanje od najrandom pricina. E sea treba i ligjeto da se spremni za toa, mesto 2-3 plati spogodba.
Зошто ги бркаат старите вработени? Затоа што не ги сакаат повеќе? Нешто се сменило?
Можеби наоѓаат други луѓе кои работат за поевтино?
Можеби некој клиент им откажал, па превентивно бркаат луѓе, па после кога ќе најдат нов клиент нормално си бараат луѓе?

Муабетот е дека не може некој "тивко да брка луѓе" затоа што така му текнало.

Down

Aloysius Devadander Abercrombie
Член од
4 мај 2012
Мислења
4.174
Поени од реакции
7.233
Зошто ги бркаат старите вработени? Затоа што не ги сакаат повеќе? Нешто се сменило?
Можеби некој клиент им откажал, па превентивно бркаат луѓе, па после кога ќе најдат нов клиент нормално си бараат луѓе?

Како бе може да е ок да бркаат луѓе пошо немале клиент а кога имаат пак да вработуваат?

Тоа не е лош менаџмент, да живееш од кеш флоу месец за месец?

Неможе од една страна капиталистички, нема клиент те брка ко куче газдата чао пријатно а од друга страна кога има клиент, 70посто од парите кај газда у џеб, а на девелопер се фрла колку да се каже.

Ја глеате Америка и тамо така отпуштаат од денес за утре ама и фер плаќаат, платите се огромни.

А тука смешни 2к евра плата ги праите кузнае што, дај 4-5 нето па отпуштај од денес за утре, нека биде фер.

Член од
9 октомври 2022
Мислења
3.100
Поени од реакции
9.412
Како не успеавме да бидеме кинези и да научиме know how па од outsource да преминеме во креирање продукти…
Единствениот “продукт” што го напраила и продала една просечна македонска IT компанија е ефтиниот дивелопер. Секоја чест на искључоци, ама тоа е во рамки на статистичка грешка. Умира времето кога можат компаниите да си дозволат програмери на bench. Поготово сега со AI промптови, ебано богами.

Amaterasu

123123113
Член од
17 април 2012
Мислења
1.262
Поени од реакции
1.335
Како бе може да е ок да бркаат луѓе пошо немале клиент а кога имаат пак да вработуваат?

Тоа не е лош менаџмент, да живееш од кеш флоу месец за месец?

Неможе од една страна капиталистички, нема клиент те брка ко куче газдата чао пријатно а од друга страна кога има клиент, 70посто од парите кај газда у џеб, а на девелопер се фрла колку да се каже.

Ја глеате Америка и тамо така отпуштаат од денес за утре ама и фер плаќаат, платите се огромни.

А тука смешни 2к евра плата ги праите кузнае што, дај 4-5 нето па отпуштај од денес за утре, нека биде фер.
Па види, тие што работат outsource работат со месечен cashflow. Нема некој да му даде милион долари од напред па да чека 5-6 месеци да се развие софтверот. Така да кога ќе ти секне месечниот cash flow, што ќе праиш? Можеби можеш да издржиш 2-3 месеци, ама што после тоа?
Нема врска дали е лошо или добро, таа е реалноста/играта. Дефитнитивно не е хумано.
Ако одиш да работиш во outsource компанија, треба да си го мислиш тој ризик. Не дека тој ризик не постои во компанија што развива свои продукти. Едноставно, ако компанијата не се труди за тебе и ти нема да се трудиш за неа, ќе си работиш минимално колку што можеш и тоа е тоа. Ако некој ти рече да се уклучиш на meet во 10 навечер (ко што имаше некој пример погоре), ќе се уклучиш еднаш, два пати, третиот пат ќе бараш компензација. Ако даваат пари супер. Ако не ќе бараш денови. Ако не даваат тоа ќе им кажеш дека ќе работиш помалце саати. И тоа е тоа. Нема некоја голема филозофија тука.

И за самите компании не е лесно да отпуштат Х луѓе и после да најдат замени за нив.

Плус, да бидеме реални, во Македонија нема од денес за утре отпуштање. Секој во договорот има минимум еден месец отказен рок. Ако те отпуштат без причина, комотно можеш да тужиш. Знам за вакви случаеви, кај што луѓето си добија на суд и си добија соодветна компензација.
Јас работам во компанија кај што можат да ме отпуштат кога сакаат, ни причина им треба ни докази. Тој ризик ми е вкалкулиран во платата и тоа е тоа. Знам дека фирмата не се грижи за мене, ама и јас не се грижам за фирмата. Си работам професионално тие 8 саати што ми се и тоа е тоа.

Down

Aloysius Devadander Abercrombie
Член од
4 мај 2012
Мислења
4.174
Поени од реакции
7.233
Па види, тие што работат outsource работат со месечен cashflow. Нема некој да му даде милион долари од напред па да чека 5-6 месеци да се развие софтверот. Така да кога ќе ти секне месечниот cash flow, што ќе праиш? Можеби можеш да издржиш 2-3 месеци, ама што после тоа?
Нема врска дали е лошо или добро, таа е реалноста/играта. Дефитнитивно не е хумано.
Ако одиш да работиш во outsource компанија, треба да си го мислиш тој ризик. Не дека тој ризик не постои во компанија што развива свои продукти. Едноставно, ако компанијата не се труди за тебе и ти нема да се трудиш за неа, ќе си работиш минимално колку што можеш и тоа е тоа. Ако некој ти рече да се уклучиш на meet во 10 навечер (ко што имаше некој пример погоре), ќе се уклучиш еднаш, два пати, третиот пат ќе бараш компензација. Ако даваат пари супер. Ако не ќе бараш денови. Ако не даваат тоа ќе им кажеш дека ќе работиш помалце саати. И тоа е тоа. Нема некоја голема филозофија тука.

И за самите компании не е лесно да отпуштат Х луѓе и после да најдат замени за нив.

Плус, да бидеме реални, во Македонија нема од денес за утре отпуштање. Секој во договорот има минимум еден месец отказен рок. Ако те отпуштат без причина, комотно можеш да тужиш. Знам за вакви случаеви, кај што луѓето си добија на суд и си добија соодветна компензација.
Јас работам во компанија кај што можат да ме отпуштат кога сакаат, ни причина им треба ни докази. Тој ризик ми е вкалкулиран во платата и тоа е тоа. Знам дека фирмата не се грижи за мене, ама и јас не се грижам за фирмата. Си работам професионално тие 8 саати што ми се и тоа е тоа.
Па тоа ми е муабетот, месец дена ништо не ти мења, боље да бидеш на плата компензиран.

Amaterasu

123123113
Член од
17 април 2012
Мислења
1.262
Поени од реакции
1.335
Па тоа ми е муабетот, месец дена ништо не ти мења, боље да бидеш на плата компензиран.
Мислам дека просечниот Македонец не се согласува со ова. Луѓето тука повеќе сакаат да бидат вработени отколку да работат со ризик како контрактори. Ако свеста на луѓето се смени, ќе се смени и она што го нудат фирмите.

Член од
17 август 2011
Мислења
10.508
Поени од реакции
18.836

Glavnoto e so gi prekrsuvaat makedonskite zakoni za raboten odnos. Targetirano brkanje vraboteni bez tehnoloski visok place za tuzbi. Najcesto izborot koj kje leta ena licni preferenci na menadzerite, so e nekoja forma na mobing.

Pak kje kazam, ja ne gi terav da otvoraar firmi tuka i da nudat resenija, sami go praele toa. Pocituvanje na zakonite e bare minimum za site firmi.
Автоматски споено мислење:

Како не успеавме да бидеме кинези и да научиме know how па од outsource да преминеме во креирање продукти…
Единствениот “продукт” што го напраила и продала една просечна македонска IT компанија е ефтиниот дивелопер. Секоја чест на искључоци, ама тоа е во рамки на статистичка грешка. Умира времето кога можат компаниите да си дозволат програмери на bench. Поготово сега со AI промптови, ебано богами.
Ne e stvar dali mozhe ilj ne da si dozvolat. Mora da rabotat po zakoni. Firmite imaat profit, brkaat konkretni vraboteni so momentalno ne im nosat profit.

Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom