Гледајќи ги скриншотите од објавите посебно внимание ми оставија овие 3. Ако само промил од ова е вистина, па овие ИТ фирмиве вршат невиден тероризам и психички мобинг врз вработените, да не речам плачат за пријави и тужби. Ама тоа во некоја правна држава која за жал не е нашата.
Првиов коментар е чист хејт. Нема ниту еден пример каде што укажува на што е проблемот.
Пример, вика луѓето се бркаат ако нема проекти. Добро,што треба фирмата да направи? Да ги тапша по рамо?
Кога прифаќаш да работиш во outsource фирма треба да знаеш дека тоа е една од работите кои можат да се случат.
После вика, проекти 0, за после тоа да пише дека ги гњавеле по неколку месеци за даден проект и им се бунеле ако не ги средат проектите.
Да се разбереме, врска немам за овие фирми, не ги бранам. Ама очекува некој дека кога ќе се вработи во рандом Македонска фирма и дека таму ќе биде исто ко во Гугл, се заебал.
Исто е многу битно од какви луѓе идат овие коментари. Според начинот на пишување, мене ми изгледа дека се дечки кои се нови во индустријава. Ако имаш 1 година искуство, не си кадарен да кажеш што е "глупост" и "гњавење".
Тој во вториот коментар вика дека го терале да шпионира за тоа кој прави грешки. Извини, ама ова е стандард во секоја фирма. Не смее да има покривање ако некој прави грешки. Секој тим лидер треба да води таква евиденција. За тоа треба отворено да се зборува. Ако Станко прави 2 пати повеќе грешки од Митко, треба да се испита зошто е тоа така. Сеа нормално, глупо е тоа да го прави рандом човек. Ама еве пример во компанијата кај што работам, кога правиме review, правиме секој за секого (внатре во тимот). И луѓето дефинитивно ги пишуваат грешките на другите. Така да, сите водиме листа со грешки. Нормално водиме и листа со успеси.
Исто пример со коментарот "како да зборуваш со ѕид". Нема детали за тоа.
Пример ми се има случено, иде нов лик во тимот. Дискутираме за сервис стар 4-5 години и ликов рандом вика, еј, јас мислам овој може на повеќе микросервиси да го поделиме. И сеа што треба тука да му се каже? Да му речеш нема проблем, ќе одвоиме 1 година за рефактор, затоа што тебе така ти текнало. И сеа ликот може да рече, еј Amaterasu не прифаќа фидбек, како ѕид е.