Зошто не сте религиозни и зошто не верувате во Господ?

Член од
13 април 2008
Мислења
429
Поени од реакции
7
Jas ne veruvam vo Gospod zasto ne sum sigurna dali postoi a ne sum religiozna od moi pricini smetam deka se sto ke si zacrtam vo zivotot treba da si go ostvaram i ne mi treba nekoja si vera za da mi pomogne..Veruvav nekogas deka Gospod postoi ne vikam deka nikogas ne sum veruvala no mnogu pati vo zivotot imam dojdeno do vistinata deka nikoj ne moze so sigurno da tvrde deka postoi Gospod i zosto da veruvam vo nesto za sto nema cvrsti dokazi.A ti zosto misles deka sme dojdeni nie na svet?Onaka zatoa sto tvojot Gospod go sakal toa i od kade si siguren deka nie ne sme informirani?Mozno e deka ne znam za biblija kako vernicite no od cista ljubopitnost ja imam procitano kako i se sto me interesira i ne najdov ni eden dokaz vo nea za da veruvam deka Gospod postoi.Da ti kazam pravo poveke veruvam vo Dzavolot otkolku vo Gospod zasto postojat mnogu losi raboti vo svetot koi i doprva ke gi ima a ako gospod uspeal za tolku dena da go sozdade svetot za sto ne napravi da isceznat site maki i stradanja?Ako toj Gospod e tolku dobar i milosliv kako sto tvrdi i biblijata i site vernici za sto ne napravi da ziveeme vo poubav svet?

Член од
13 април 2008
Мислења
429
Поени од реакции
7
sami si ja kroime sudbinata?????

A koj drug osven nas treba da ni ja kroe sudbinata kazi mi?Se razbira samite nie odlucuvame sto ke bide so nas,nikoj drug samite sme vinovni za se sto sme postignale vo zivotot ili ne sme postignale!!!Ako cekame nekoj da ni ja skroi sudbinata "mozebi" i ke postigneme nesto vo zivotot.

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.320
kako be sami si ja kroime sudbinata, kazi im go toa na site koi te zaebavaat i ne ti dozvoluvaat da bides sloboden, na sefot koj leci kompleksi na tebe, pa zar ne gledate kolku raboti ne zavisat od nas? nekoj ko bebe go frlile u kanta za gubre i toj sam si ja kroi sudbinata neli??ili rodeni bebinja so leukemija?treba da imas preduslovi za da tokmu poradi niv mozes da bides zadovolen od svojata sudbina, a ako gi nemas, kako voopsto sam si ja krois.gluposti.

Бушавка

Differentiated by Style
Член од
4 јули 2008
Мислења
746
Поени од реакции
61
kako be sami si ja kroime sudbinata, kazi im go toa na site koi te zaebavaat i ne ti dozvoluvaat da bides sloboden, na sefot koj leci kompleksi na tebe, pa zar ne gledate kolku raboti ne zavisat od nas? nekoj ko bebe go frlile u kanta za gubre i toj sam si ja kroi sudbinata neli??ili rodeni bebinja so leukemija?treba da imas preduslovi za da tokmu poradi niv mozes da bides zadovolen od svojata sudbina, a ako gi nemas, kako voopsto sam si ja krois.gluposti.
Ке пробам да го наведам моето мислење наједноставно...Да...можеби и мојот шеф си лечи комплекси на мене, ама ако на сето тоа едноставно му викаш аха да, супер и си тераш по свое едноставно не дозволуваш да влијае на твојата психа...како да не постои. Луѓе кои те заебаваат и те прават да не се чувствуваш слободен...пак, не дозволувај да влијаат, ако се пријатели, батали ги, ако се роднини блиски, едноставно не ги сваќај толку лично работите околу тебе...не викам дека е лесно тоа, ама возможно сигурна сум дека е.

А за бебето што го фрлиле и за тоа што се родило болно...ќе поврзам со еден дел од страна 18, енергијата го бира телото, а не телото енергијата (односно душата...или како и да се нарече), значи таа енергија одбарла такво тело, треба да помине низ тоа искуство...потоа поново, друго тело....

А од каде почнала таа енергија, прво можеби била микро суштество, па растение, животно, човек...има уште натака ама да се задржам на темата...

Значи ако не се сложувате со ова...ок е, сепак е мое мислење, а имам доста читано.

Што се однесува до господ, не сум религиозна, бидејки религијата и обичаите немаат врска со господ. Верувам дека постои но нема човечки лик и не е некаде на небо, малку поинаку ми изгледа тоа.

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.320
samoto veruvanje vo bog e dokaz deka bog ne postoi, da imase bog svetot ke bese sovrsen i nie ke znaevme za nego i ke nemase potreba da barame pomos od nego protiv negovata volja, neli se e bozja volja, znaci ona sto ne postoi vo toa se veruva.

Zeng

Thinking inside the box
Член од
9 април 2008
Мислења
1.103
Поени од реакции
31
samoto veruvanje vo bog e dokaz deka bog ne postoi, da imase bog svetot ke bese sovrsen i nie ke znaevme za nego i ke nemase potreba da barame pomos od nego protiv negovata volja, neli se e bozja volja, znaci ona sto ne postoi vo toa se veruva.

Како тоа верување во нешто значи дека тоа не постои?
Ако Господ прави се како што треба и се е совршено тогаш која е поентата на животот тогаш ништо нема да научиме.

K

kat.<3

Гостин
На верата не и е потребно да биде доказ за ништо. Самата на себе е доволна кога е искрена. Божјото ветување не е дека ќе спречи лоши работи да се случуваат, но дека ќе биде до нас, кога ќе се случат.

marcus

струмички модератор
Член од
5 јули 2006
Мислења
5.378
Поени од реакции
131
Па светот и целта вселена се совршени, и некои од нас знаат за Бог..ама твојот пост јасно укажува дека луѓето не се совршени...ех тој грев...каде ли ќе бевме сега..

Грмуш

Пичкмајчин
Член од
11 октомври 2007
Мислења
1.118
Поени од реакции
90
Заради случувањата од средниот век!

Devil-King

Пациентот од Бардовци
Член од
3 февруари 2007
Мислења
1.009
Поени од реакции
67
Најбитно чоек ти е да си има самодоверба, а тие што немаат самодоверба , ниту веруваат на луѓето од преголема ограниченост се префрлаат на Апстрактни измислици како господ постои и ќе одиш во рајот или пеколот зависно од тоа шо праиш и како живееш.
Рајот е на земјата. И пеколот исто така.И двете се за луѓето.Никој не ги носи таму,самите се носат.
На пример некој ако се зезал крадел,тепал луѓе бла бла бла-праел зезнати работи-иде у затвор- Сам си го создава пеколот.
Ако некој си ја ГЛЕДА РАБОТАТА и не се замара со другите,значи знае што сака и работи на тоа да го оствари тоа што му треба 99% успехот е загарантиран и тоа е еден вид на рај она шо сам тој си го создава:P?..

kpbKENGUR

Devil's Advocate
Член од
25 јануари 2007
Мислења
5.132
Поени од реакции
201
мислам дека и официјално станувам (и станав) атеист. само да се искажам. фала.

Член од
11 октомври 2008
Мислења
52
Поени од реакции
3
Zivej go zivitot svesno da gi pravis najdobrite raboti a nesvesno da ne gi pravis losite raboti.:salut:

Kajgana Shop

На врв Bottom