- Член од
- 16 април 2014
- Мислења
- 7.315
- Поени од реакции
- 11.682
Се женам со албанка на пример.И детево в црква или в џамија ќе го носиме?
Ако имате две чисти никаде, без разлика дали си се оженил со христијанска, муслиманка....Се женам со албанка на пример.И детево в црква или в џамија ќе го носиме?
Во принцип сум либерален и не ме интересира националност или религија. Ама од чисто практични причини не би зел Албанка за сопруга. Немам ништо против нив, ама проклет е овој Балкан.Зошто, па од една страна религиските разлики, сепак ова е Балкан и тука се знае каур со каурка, муслиман со муслиманка, иако сме нели 21 век кобајаги нели мултикултурализам, либерализам, демократија блаблаблабла сепак старите конзервативни и традиционални табуа се силни и денеска исто како и во минатото, друга работа е и различната етничка припадност односно различната нација и јазик, но сепак мислам дека религијата е пресудна за овие работи (врска или брак) барем овдека на Балканов !
Пријателе, што ако се заљубите ти во неа таа во тебе?Во принцип сум либерален и не ме интересира националност или религија. Ама од чисто практични причини не би зел Албанка за сопруга. Немам ништо против нив, ама проклет е овој Балкан.
Да претпоставиме дека сум се оженил со некоја од Тетово. Ќе се родат деца, ќе излезат на улица да се играат со другите деца... Уаааа ш*иптари. Нормално дека моите деца ќе се нервираат. Ќе отидеме во Тетово кај нејзините. Уааа каури. Пак ќе се нервираат. Што да птавиме, во пракса е така.
ПС
За Тетово не сум сигурен, ама во Крива Паланка сигурно ќе биде така.
Опција број 1: Навреме да раскинеме.Пријателе, што ако се заљубите ти во неа таа во тебе?
Еве јас што мислам на твоите опции:Опција број 1: Навреме да раскинеме.
Опција број 2: Ќе стапиме во брак, ама нема да имаме деца.
Опција број 3: Ќе стапиме во брак, ќе имаме деца и ќе живееме некаде во Њу Јорк. Таму никој нема да се интересира дали моите деца се шиптaри или каури.
Што се однесува до мене, баш ми е гајле како ќе ме викаат. Шиптaр, каурин, морон... Сеедно ми е. Сум отрпнал на секакви навреди. Но децата се друго.Треба да се слуша срцето, не разум или народ.
Нека го научи "да ми го јадете к*рево" да им вика. И тие што така му викаат на детево имаат волови и крави што така ги (не)воспитале.Што се однесува до мене, баш ми е гајле како ќе ме викаат. Шиптaр, каурин, морон... Сеедно ми е. Сум отрпнал на секакви навреди. Но децата се друго.
Имам жив пример со пријател кој стапи во брак со Ромка. Што да му одговори на детето кога го прашува: „Тато, зошто сите ме викаат циганче“?