Зошто луѓето трчаат по слава?

Dzings

Premium
Член од
31 март 2007
Мислења
1.804
Поени од реакции
53
За каков вид на слава зборуваш ти?Зарем има повеќе видови?:)
Ne znam jas, toa go svativ od tvojot post! Toa beshe seir na tvoja smetka-nemoj da se pravish naivna sega!:pos2::smir:
Факт е дека од кога некој ќе се здобие со посакуваната слава ги запоставува приоритетните работи во животот и само мал дел од неговиот живот е воодушевен од целиот тој луксуз кој го има,но набрзо меракот поминува и ќе сфати дека е осамен,дека тоа што го имал претходно било многу повредно од славата.
Ni najmalku mora da znachi, stari rekle: Nov bunar kopaj na stariot ne plukaj. Taka da koj shto si gi zapustavuva svoite osnovni vrednosti e veke negoiv lichen problem i zelba! Pr: Trgnuvam od mene- shto i da napravam kaj i da sum niz drzavava so ziveenje obavezno ednash mesechno naogam eden den da ispijam kafe so starite priajteli.
Se stavam sebe kako primer, ne deka sum slaven nego da ne mislish deka ti zboram samo vo treto lice ednina!:smir:

Kvendolin

чупе од бурдите
Член од
24 март 2007
Мислења
1.003
Поени од реакции
75
Лугето чија примарна цел е да се здобијат со слава ја добиваат меѓутоа никогаш не се ценети или сакани на тој начин на кој посакуваат. Како примерите на Bacillus со Боки 13 или Парис Хилтон. Овие луге се славни мегутоа никој не ги почитува туку сите ги исмеваат или не ги поднесуваат.Затоа постојат луге кои со слава се здобиваат заслужено, поради личните вредности или таленти со кои располагаат.Нивната слава настапува спонтано. Ним првивична цел не им била славата туку добрата работа или некоја друга мотивација која ги направила славни и успешни. Значи не секоја реклама е добра реклама или позитивна популарност. Ама во денешно време токму тоа што понекогаш не буни е што многу луге во желбата за реклама би се задоволиле и со лоша.

Dzings

Premium
Член од
31 март 2007
Мислења
1.804
Поени од реакции
53
Лугето чија примарна цел е да се здобијат со слава ја добиваат меѓутоа никогаш не се ценети или сакани на тој начин на кој посакуваат. Како примерите на Bacillus со Боки 13 или Парис Хилтон. Овие луге се славни мегутоа никој не ги почитува туку сите ги исмеваат или не ги поднесуваат.Затоа постојат луге кои со слава се здобиваат заслужено, поради личните вредности или таленти со кои располагаат.Нивната слава настапува спонтано. Ним првивична цел не им била славата туку добрата работа или некоја друга мотивација која ги направила славни и успешни. Значи не секоја реклама е добра реклама или позитивна популарност. Ама во денешно време токму тоа што понекогаш не буни е што многу луге во желбата за реклама би се задоволиле и со лоша.
Eve Mawechko! Sepak imalo vidovi na slava!:pos2::smir:

Член од
16 февруари 2006
Мислења
2.830
Поени од реакции
21
Несакам слава ни било што од работите кои таа ги носи.....

Член од
19 септември 2005
Мислења
5.616
Поени од реакции
180
Зошто луѓето толку по внимание? Зошто имаат толкава потреба нивната големина да биде призната од некој друг, најчесто небитен човек за нив??? Зошто не уживаат во оној нормален, скромен, мирен живот полн со харизма и љубов???
Прави тоа што те прави среќен, но не заборавај на моралот... (велеше еден професор). Значи, ако некој го прави среќен тоа што ќе биде познат, признат, треба да се обидува да си ја исполни својата цел, но само на добар начин. Тоа што сите ќе ме познаваат како криминалец... е против моралот. Тоа што сите ќе ме познаваат по некое добро дело би ме направило среќен и би било во моралните вредности.

Читам по форумов и ми стана поприлично интересно на темата: "Овде пишуваме на зададена тема...". Приметивте ли колку стана актуелна темава по муабетот со издавање на книга??? Никогаш немало толку текстови на една тема како сега, пишува кој знае, кој незнае, кој треба и кој не треба. Зарем толку е неминовно да ве има во секоја манџа, па дури и онаму каде не ви е местото???
Јас од кога кажаа за книгата немам напишано ни еден текст (или само 1). Таков период.. не без инспирација, туку без време да ја преточам таа инспирација во некој текст. Значи, би ми било задоволство да видам свој текст во книгата, но не некој предуслов за да сум среќен...

До каде ли ќе оди човековата алчност? Зарем вистински толку многу ја посакуваме таа слава??
Не е алчност. Зошто алчност ако сакам да бидам познат по тоа што ќе им помогнам на група луѓе во било што. Едноставно добро е чувството да те прикажат во позитивно светло. Исполнува... Но, и да бидеме реалисти... во општество каде владее парата, мора да играме по правилата. Еден од условите за подобар живот е тоа да се има материални сретства. Останатите се нематериални, но, сепак, балансот меѓу нив би те направил/а посреќен/на.

Се фаќам себеси во последно време како се одрекувам од многу работи во кои порано уживав. Едноставно почнувам да си ставам сама граници на своите желби. Дали е тоа добро, незнам.
Карактерот се надградува....Карактерот можеби се изградува во пубертетот, но се надградува целиот живот.
Времето се менува.... Ако не го следиме, ќе останеме назад. Не верувам дека како поединци ти/јас можеме да средиме нешто. Затоа, останува или да се организираме да го приспособиме општеството на нас, или да се препуштиме тоа да не приспособи на себе си.

А вие? Се борите за слава, за висок статус кој речиси е бесцелен и покрај многу згазени луѓе, и покрај пропуштеното и украдено време кое сте им го должеле на вашите блиски?
Да, се борам... и им се извинувам на сите кои се нашле запоставени од мене поради тоа... но... едноставно, морам. Во секој случај се обидувам да нема „згазени“ луѓе... моралот ми го налага тоа. Сум правел и одстапки (наивност maybe) само да не повредам други. Затоа се обидувам да го анјдам најбезбедниот и за мене и за други пат до славата...

Член од
25 јануари 2007
Мислења
6.775
Поени од реакции
314
Ne znam jas, toa go svativ od tvojot post! Toa beshe seir na tvoja smetka-nemoj da se pravish naivna sega!:pos2::smir:
Зaрем заслужив сеир?:nikojnemesaka::smir:

Ni najmalku mora da znachi, stari rekle: Nov bunar kopaj na stariot ne plukaj. Taka da koj shto si gi zapustavuva svoite osnovni vrednosti e veke negoiv lichen problem i zelba! Pr: Trgnuvam od mene- shto i da napravam kaj i da sum niz drzavava so ziveenje obavezno ednash mesechno naogam eden den da ispijam kafe so starite priajteli.
Se stavam sebe kako primer, ne deka sum slaven nego da ne mislish deka ti zboram samo vo treto lice ednina!:smir:
Од моето досегашно искуство...не би се согласила дека луѓето го практикуваат тоа...иако би сакала.
Ти самиот кажуваш “еднаш месечно“...зарем е тоа доволно?
Поради таа слава ти им посветуваш само неколку часа во месецот на пријателите...зарем тоа не е запоставување?
:smir:

Член од
19 септември 2005
Мислења
5.616
Поени од реакции
180
По некои покорисни работи што можат да ти го направат животот убав.
Која е понтата да си славен,ако немаш ништо друго(пријатели,љубов,доволно време за себе лично и за семејството...)?Дали можеш да бидеш среќен?
Леле Маweчкo
Си или се правиш наивна?

Член од
25 јануари 2007
Мислења
6.775
Поени од реакции
314
Eve Mawechko! Sepak imalo vidovi na slava!:pos2::smir:
Постојат повеќе поделби...
Едно е кога ставаш граница помеѓу славата на некој кој е ценет од славата на некој кој предизвикува презир.

НО...

Не можеш славата да ја поделиш на слава кога мораш да се посветиш на неа и да запоставиш се` останато и на слава кога си популарен и растргнат на сите страни поради истата и имаш исто време за се` останато како што си имал пред да се здобиеш со неа.
Неизбешен е фактот дека од кога ќе ја имаш славата,ќе имаш помаку од останатото.:)

Dzings

Premium
Член од
31 март 2007
Мислења
1.804
Поени од реакции
53
Зaрем заслужив сеир?:nikojnemesaka::smir:
Radi tenzija de! E pa i ti odma se bunish! Moze ti shkodi?
Од моето досегашно искуство...не би се согласила дека луѓето го практикуваат тоа...иако би сакала.
Ти самиот кажуваш “еднаш месечно“...зарем е тоа доволно?
Поради таа слава ти им посветуваш само неколку часа во месецот на пријателите...зарем тоа не е запоставување?
Ne rekov deka e! Ama tolku mozam, stvarno! I site znaat deka toa e stvarno taka! Sepak: bolje ishta nego nishta! neli?

Член од
19 септември 2005
Мислења
5.616
Поени од реакции
180
Неизбешен е фактот дека од кога ќе ја имаш славата,ќе имаш помаку од останатото.:)
Зошто?

Секој си има цел. Ако мојата цел е да сум славен, ако ме прави среќен тоа што сум славен... зарем нема да си ја исполнам целта? - гледано од идеалистичко гледиште.

Секој си има цел. Ако мојата цел е да сум богат, се што посакам да имам (материално), и преку мојата слава можам да стекнам богатство... зарем нема да си ја исполнам целта? - гледано од материално гледиште.

Dzings

Premium
Член од
31 март 2007
Мислења
1.804
Поени од реакции
53
E ova e veke drugo!:smir: Sekoj uspeh si nosi i svoi zrtvi, e sega kade-kako zavisi od mnogu raboti, no najmnogu zavisi od toa koj kolku ke gi dozvoli istite!

Член од
25 јануари 2007
Мислења
6.775
Поени од реакции
314
Зошто?

Секој си има цел. Ако мојата цел е да сум славен, ако ме прави среќен тоа што сум славен... зарем нема да си ја исполнам целта? - гледано од идеалистичко гледиште.

Секој си има цел. Ако мојата цел е да сум богат, се што посакам да имам (материално), и преку мојата слава можам да стекнам богатство... зарем нема да си ја исполнам целта? - гледано од материално гледиште.
Материјализмот е лоша ствар.:wink:
Парите и славата можат да те направат среќен,НО не целиот живот...
Ќе ги имаш во изобилство,ќе имаш огромна слава и ќе ја постигнеш својата цел да бидеш обожуван/презиран (кој како ќе си нареди:)),но кога ќе стивне сета таа “богат и славен“ еуфорија ќе сфатиш дека има нешто што недостига и ќе сфатиш дека среќата во твојот живот не е само до славата.
Е сега,ако си некој на кој му е сеедно и само се граба по слава и пари...тогаш можам да кажам “ДА,ти си среќен и не ти е потребно ништо друго“...

Доволно беше или сеуште премногу наивно?:smir:

E ova e veke drugo!:smir: Sekoj uspeh si nosi i svoi zrtvi, e sega kade-kako zavisi od mnogu raboti, no najmnogu zavisi od toa koj kolku ke gi dozvoli istite!
:smir::;-):

Fabullous_178

Psychonautics:.
Член од
21 февруари 2007
Мислења
2.987
Поени од реакции
190
Слава....па да,оти да не трчаат.Колку само им се менуваат животите на лугето откако ке станат славни.Во секој случај,ги почитувам.Мислам,да бидеме реални,со мали исклучоци,на еден или друг начин,сите славни личности жртвувале нешто за да се здобијат со славата.Можеби таа жртва не била лесна,можеби тоа значело одделување од семејството,но сепак,биле одлучни,мора да им се оддаде кредит за тоа.
Е сега,не сакам да навлегувам во последиците што ги носи славата.Предозирање,нервен слом,страшни конфликти во душата,осаменост на врвот...мислам дека сите го знаеле тоа пред да тргнат на тој пат...

Член од
19 септември 2005
Мислења
5.616
Поени од реакции
180
Материјализмот е лоша ствар.:wink:
Парите и славата можат да те направат среќен,НО не целиот живот...
Ќе ги имаш во изобилство,ќе имаш огромна слава и ќе ја постигнеш својата цел да бидеш обожуван/презиран (кој како ќе си нареди:)),но кога ќе стивне сета таа “богат и славен“ еуфорија ќе сфатиш дека има нешто што недостига и ќе сфатиш дека среќата во твојот живот не е само до славата.
Е сега,ако си некој на кој му е сеедно и само се граба по слава и пари...тогаш можам да кажам “ДА,ти си среќен и не ти е потребно ништо друго“...

Доволно беше или сеуште премногу наивно?:smir:
Во претходниот пост (првиот на темава) пишав дека балансот меѓу материалното и идеалното, би ги направила среќни 99% од луѓето. Постојат премногу видови на слава за да можеш да речеш: „мора да ги откажеш пријателите, мора да заминеш од семејството, да се гледаш еднаш годишно со комшиите“:smir:

Токму тоа е битно. Балансот... (lol како будист станав)

Kajgana Shop

На врв Bottom