Атеист
Дежурен Шаман
- Член од
- 2 февруари 2010
- Мислења
- 7.682
- Поени од реакции
- 4.921
Значи повеќе вистини ималооооо............. Чудим............ постои и поинаква вистина за истите работи.
Значи повеќе вистини ималооооо............. Чудим............ постои и поинаква вистина за истите работи.
така е[DOUBLEPOST=1395324114][/DOUBLEPOST]Работава е во стилот: „...сакам да прашам....„ ама „...веќе имам одговор на прашањето...„ затоа што „...јас мислам дека сум во право...„ оти нели „...јас мислам дека е така....„.
Исус бог или Исус човек се пишманел, бил несигурен, се плашел....Па нормално ,никој не бил сигурен во тоа тврдење дека баш тој Исус бил Месијата.Особено што за времето негово низ Израилот имало и други што поучувале,а некои од нив и го носеле истото име Исус.Па затоа и во Евангелијата се оди по тој пристап по родослoвието ,за да се докаже дека навистина бил тој очекуваниот Месија.Особено е најтрагично што и самиот Исус Христос не бил сигурен во себеси,што дури и он се двоумел, на неколку места во Евангелието тоа го пишува,особено во последната молитва во Гетсиманија кога му вели на Бог,ако е можно да го одмине оваа чаша,односно страданието.Значи до толку бил плашлив и несигурен што така лесно не ја прифатил смртта.Што особено има полно ликови низ светската историја кои гинеле низ битки,војни и не го жалеле толку својот живот,па ниту се двоумеле за своето дело.
Mi go zema zborot...Значи повеќе вистини ималооооо............. Чудим..
Mico od kade znaes deka poinakvata vistina e vistinskata vistina ?Што се тиче еволуцијата, воопшто не верувам во такво нешто, туку напишав дека таквото/еволуциноистичкото гледање на нештата се вклопува во денешниот светоглед, што значи дека во некој поинаков светоглед, постои и поинаква вистина за истите работи.
Да, а тија са:Значи повеќе вистини ималооооо............. Чудим..
Од:Mico od kade znaes deka poinakvata vistina e vistinskata vistina ?
Ne Mico ne se potiram jas na edna kniga za se i sesto....Razmisluvam samostojno i go prifakam odgovorot ili relanoto objasnuvanje...I sum sloboden! Ti seuste si ubeden deka zemjta ima 4 agli i ne trkalezna....Deka dinosaurustie se boga dadeni...i mnogu drugi besmislici...Znaes deka toa ne taka ama moras poradi tvojta posvetenost kon boga...ispaga deka ti zaroben i deka moras da gi prifatis i zivees so besmislicite !Да, а тија са:
- неменливи вистини, објавени од Небесата и од Црквата, и
- менливи вистини, објавени од смртни луѓе.[DOUBLEPOST=1395326834][/DOUBLEPOST]
Од:
- верата (во Бога) и
- довербата (во Црквата).
Имено, Црквата поседува објавени вистини и има наталожено појќе од доволно искуства, за да биде сигурна што чини и што зборува.
А Ти, од кај знајш дека се‘ што ќе одвалиш, а што е ѓоамити Твое мислење, аутоматски е точно или вистинито?
И Куранот е наводно од бога објавена а и Ведите исто. Зашто ти не си Хиндуист или можда 3 во едно?Да, а тија са:
- неменливи вистини, објавени од Небесата и од Црквата, и
- менливи вистини, објавени од смртни луѓе.
Значи се работи за верување во туѓи искуства и туѓи “вистини“.Од:
- верата (во Бога) и
- довербата (во Црквата).
Да има, човечки искуства, Никакви поинакви.Имено, Црквата поседува објавени вистини и има наталожено појќе од доволно искуства, за да биде сигурна што чини и што зборува.
Да на прв поглед е така, посебно со твојот стил на читање и разбирање на библијата.Е ај сега објасни како тоа да Јован кој го крстил Исуса дека е син божји и поверувал во тоа после се попишманил па од затвор пратил ученици да го прашаат Исуса далеи е тој месијата што го очекувале или да чекаат друг??
Имам куп причини за мојот избор, исто како што имам куп причини за мојот неизбор. Очигледно е дека имам избор, нели?[DOUBLEPOST=1395351017][/DOUBLEPOST]И Куранот е наводно од бога објавена а и Ведите исто. Зашто ти не си Хиндуист или можда 3 во едно?
Тие туѓи вистини, кои го чинат колективното искуство до Црквата, се гарант за вистинитоста од учењето од Црквата. Туѓите/црковните вистини ги земам за свои, оти можам да ја проверам нивната веродостојност од личен опит.[DOUBLEPOST=1395351047][/DOUBLEPOST]Значи се работи за верување во туѓи искуства и туѓи “вистини“.
Не ни споменав поинакви...[DOUBLEPOST=1395351147][/DOUBLEPOST]Да има, човечки искуства, Никакви поинакви.
Ма секако, ја‘ уопште не сумњам во то‘...Ne Mico ne se potiram jas na edna kniga za se i sesto....Razmisluvam samostojno i go prifakam odgovorot ili relanoto objasnuvanje...
Алал да Ти е...[DOUBLEPOST=1395351232][/DOUBLEPOST]...I sum sloboden! !
Од моите 12 иљади постој, немам напишано такво нешто...[DOUBLEPOST=1395351270][/DOUBLEPOST]Ti seuste si ubeden deka zemjta ima 4 agli i ne trkalezna....
...според Твоето „размишљање„, така?...[DOUBLEPOST=1395351324][/DOUBLEPOST]...i mnogu drugi besmislici...
Да, знам дека не е така, а на форумов пишувам како е‘.[DOUBLEPOST=1395351378][/DOUBLEPOST]i..Znaes deka toa ne taka ama moras poradi tvojta posvetenost kon boga...
Живеењето според бесмислиците дава и бесмислени последици, така?...ispaga deka ti zaroben i deka moras da gi prifatis i zivees so besmislicite !
Очигледно е избор, тоа и реков. Избор, вкус... како сакаш речи го.Имам куп причини за мојот избор, исто како што имам куп причини за мојот неизбор. Очигледно е дека имам избор, нели?
Можеш? Браос. Неколку пати те прашав со личен опит да ми го докажеш потопот, некако не ти успеа.Тие туѓи вистини, кои го чинат колективното искуство до Црквата, се гарант за вистинитоста од учењето од Црквата. Туѓите/црковните вистини ги земам за свои, оти можам да ја проверам нивната веродостојност од личен опит.
Ц....Очигледно е избор, тоа и реков. Избор, вкус... како сакаш речи го.
De gustibus non est dispudandum, нели?
Ех, да си прочитал што напишав пред некоја минута, сега не би ме прашувал.Можеш? Браос. Неколку пати те прашав со личен опит да ми го докажеш потопот, некако не ти успеа.
?
Со духот, и т.н. духовни очи, односно способност за увид во својата состојба.Како изгледа тој личен опит? Како го опитуваш?
Аха, па така кажи за доверба во напишаното и за личен избор се работело. Тоа те прашував да ми кажеш.Ц....
Укусите се лична категорија и лична „вистина„ и не се подложни на коментирање и докажување (нели...) за разлика од категориите на духот, како што е верата, која е докажлива, проверлива и општочовечка одлика и потреба.[DOUBLEPOST=1395352551][/DOUBLEPOST]
Ех, да си прочитал што напишав пред некоја минута, сега не би ме прашувал.
Еве дел од мојот скорешен пост, кој дава одговор на Твоето прашање:
„...Тие туѓи вистини, кои го чинат колективното искуство до Црквата, се гарант за вистинитоста од учењето од Црквата....„
А ја‘ батка, имам доверба во Црквата. Нели...[DOUBLEPOST=1395352619][/DOUBLEPOST]
Со духот, и т.н. духовни очи, односно способност за увид во својата состојба.
И мене ме занима истото: зашто е крстен Исус?А тоа за духот, т.е. “духовнитте очи“ ќе сакаш нешто повеќе да кажеш, како со нив имаш увид во состојбата?
За да се исчисти од гревовите, ваљда џабе не го крстијаИ мене ме занима истото: зашто е крстен Исус?
А тие се?...За да се исчисти од гревовите, ваљда џабе не го крстија