Зошто е крстен Исус?

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
Работава е во стилот: „...сакам да прашам....„ ама „...веќе имам одговор на прашањето...„ затоа што „...јас мислам дека сум во право...„ оти нели „...јас мислам дека е така....„.
така е[DOUBLEPOST=1395324114][/DOUBLEPOST]
Па нормално ,никој не бил сигурен во тоа тврдење дека баш тој Исус бил Месијата.Особено што за времето негово низ Израилот имало и други што поучувале,а некои од нив и го носеле истото име Исус.Па затоа и во Евангелијата се оди по тој пристап по родослoвието ,за да се докаже дека навистина бил тој очекуваниот Месија.Особено е најтрагично што и самиот Исус Христос не бил сигурен во себеси,што дури и он се двоумел, на неколку места во Евангелието тоа го пишува,особено во последната молитва во Гетсиманија кога му вели на Бог,ако е можно да го одмине оваа чаша,односно страданието.Значи до толку бил плашлив и несигурен што така лесно не ја прифатил смртта.Што особено има полно ликови низ светската историја кои гинеле низ битки,војни и не го жалеле толку својот живот,па ниту се двоумеле за своето дело.
Исус бог или Исус човек се пишманел, бил несигурен, се плашел....
Дали Исус бил Бог или човек?

SuBZerO

Бигус Дикус
Член од
26 јануари 2007
Мислења
3.862
Поени од реакции
4.814
Значи повеќе вистини ималооооо............. Чудим.. :confused:
Mi go zema zborot... :)

Што се тиче еволуцијата, воопшто не верувам во такво нешто, туку напишав дека таквото/еволуциноистичкото гледање на нештата се вклопува во денешниот светоглед, што значи дека во некој поинаков светоглед, постои и поинаква вистина за истите работи.
Mico od kade znaes deka poinakvata vistina e vistinskata vistina ?

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Значи повеќе вистини ималооооо............. Чудим.. :confused:
Да, а тија са:
- неменливи вистини, објавени од Небесата и од Црквата, и
- менливи вистини, објавени од смртни луѓе.[DOUBLEPOST=1395326834][/DOUBLEPOST]
Mico od kade znaes deka poinakvata vistina e vistinskata vistina ?
Од:
- верата (во Бога) и
- довербата (во Црквата).

Имено, Црквата поседува објавени вистини и има наталожено појќе од доволно искуства, за да биде сигурна што чини и што зборува.

А Ти, од кај знајш дека се‘ што ќе одвалиш, а што е ѓоамити Твое мислење, аутоматски е точно или вистинито?

SuBZerO

Бигус Дикус
Член од
26 јануари 2007
Мислења
3.862
Поени од реакции
4.814
Да, а тија са:
- менливи вистини, објавени од смртни луѓе.[DOUBLEPOST=1395326834][/DOUBLEPOST]

Од:
- верата (во Бога) и

Имено, Црквата поседува објавени вистини и има наталожено појќе од доволно искуства, за да биде сигурна што чини и што зборува.

А Ти, од кај знајш дека се‘ што ќе одвалиш, а што е ѓоамити Твое мислење, аутоматски е точно или вистинито?
Ne Mico ne se potiram jas na edna kniga za se i sesto....Razmisluvam samostojno i go prifakam odgovorot ili relanoto objasnuvanje...I sum sloboden! Ti seuste si ubeden deka zemjta ima 4 agli i ne trkalezna....Deka dinosaurustie se boga dadeni...i mnogu drugi besmislici...Znaes deka toa ne taka ama moras poradi tvojta posvetenost kon boga...ispaga deka ti zaroben i deka moras da gi prifatis i zivees so besmislicite !

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Да, а тија са:
- менливи вистини, објавени од смртни луѓе.
И Куранот е наводно од бога објавена а и Ведите исто. Зашто ти не си Хиндуист или можда 3 во едно?
Од:
- верата (во Бога) и
Значи се работи за верување во туѓи искуства и туѓи “вистини“.
Да има, човечки искуства, Никакви поинакви.

liberij

ТЕРИРЕМ
Член од
3 април 2012
Мислења
2.037
Поени од реакции
1.018
Е ај сега објасни како тоа да Јован кој го крстил Исуса дека е син божји и поверувал во тоа после се попишманил па од затвор пратил ученици да го прашаат Исуса далеи е тој месијата што го очекувале или да чекаат друг??
Да на прв поглед е така, посебно со твојот стил на читање и разбирање на библијата.
Св. Јован не се пишманел воопшто, бидејќи самиот го крстил, учениците(кои без св. Јован останале сами) ги пратил заради нив самите да се убедат дека треба да го следат Христос, наместо него, кој бил во затворот во тврдината Махерон кај Мртво Море.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
И Куранот е наводно од бога објавена а и Ведите исто. Зашто ти не си Хиндуист или можда 3 во едно?
Имам куп причини за мојот избор, исто како што имам куп причини за мојот неизбор. Очигледно е дека имам избор, нели?[DOUBLEPOST=1395351017][/DOUBLEPOST]
Значи се работи за верување во туѓи искуства и туѓи “вистини“.
Тие туѓи вистини, кои го чинат колективното искуство до Црквата, се гарант за вистинитоста од учењето од Црквата. Туѓите/црковните вистини ги земам за свои, оти можам да ја проверам нивната веродостојност од личен опит.[DOUBLEPOST=1395351047][/DOUBLEPOST]
Да има, човечки искуства, Никакви поинакви.
Не ни споменав поинакви...[DOUBLEPOST=1395351147][/DOUBLEPOST]
Ne Mico ne se potiram jas na edna kniga za se i sesto....Razmisluvam samostojno i go prifakam odgovorot ili relanoto objasnuvanje...
Ма секако, ја‘ уопште не сумњам во то‘...
Е се‘а уште да видев барем еден производ од Твоето размишљање, нели...[DOUBLEPOST=1395351181][/DOUBLEPOST]
...I sum sloboden! !
Алал да Ти е...[DOUBLEPOST=1395351232][/DOUBLEPOST]
Ti seuste si ubeden deka zemjta ima 4 agli i ne trkalezna....
Од моите 12 иљади постој, немам напишано такво нешто...[DOUBLEPOST=1395351270][/DOUBLEPOST]
...i mnogu drugi besmislici...
...според Твоето „размишљање„, така?...[DOUBLEPOST=1395351324][/DOUBLEPOST]
i..Znaes deka toa ne taka ama moras poradi tvojta posvetenost kon boga...
Да, знам дека не е така, а на форумов пишувам како е‘.[DOUBLEPOST=1395351378][/DOUBLEPOST]
...ispaga deka ti zaroben i deka moras da gi prifatis i zivees so besmislicite !
Живеењето според бесмислиците дава и бесмислени последици, така?

Последно уредено:

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Имам куп причини за мојот избор, исто како што имам куп причини за мојот неизбор. Очигледно е дека имам избор, нели?
Очигледно е избор, тоа и реков. Избор, вкус... како сакаш речи го.
De gustibus non est dispudandum, нели?
Тие туѓи вистини, кои го чинат колективното искуство до Црквата, се гарант за вистинитоста од учењето од Црквата. Туѓите/црковните вистини ги земам за свои, оти можам да ја проверам нивната веродостојност од личен опит.
Можеш? Браос. Неколку пати те прашав со личен опит да ми го докажеш потопот, некако не ти успеа.
Или не се докажува тоа со такозваниот “личен опит“ кој изгледа само за оправдување служи кога треба да се претвориш од “Поставувач на неодговорени прашања“ во “Неоговарач на поставени прашања.“ Добра ти е трансформацијава.
Како изгледа тој личен опит? Како го опитуваш?

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Очигледно е избор, тоа и реков. Избор, вкус... како сакаш речи го.
De gustibus non est dispudandum, нели?
Ц....

Укусите се лична категорија и лична „вистина„ и не се подложни на коментирање и докажување (нели...) за разлика од категориите на духот, како што е верата, која е докажлива, проверлива и општочовечка одлика и потреба.[DOUBLEPOST=1395352551][/DOUBLEPOST]
Можеш? Браос. Неколку пати те прашав со личен опит да ми го докажеш потопот, некако не ти успеа.
?
Ех, да си прочитал што напишав пред некоја минута, сега не би ме прашувал.

Еве дел од мојот скорешен пост, кој дава одговор на Твоето прашање:
„...Тие туѓи вистини, кои го чинат колективното искуство до Црквата, се гарант за вистинитоста од учењето од Црквата....„

А ја‘ батка, имам доверба во Црквата. Нели...[DOUBLEPOST=1395352619][/DOUBLEPOST]
Како изгледа тој личен опит? Како го опитуваш?
Со духот, и т.н. духовни очи, односно способност за увид во својата состојба.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Ц....

Укусите се лична категорија и лична „вистина„ и не се подложни на коментирање и докажување (нели...) за разлика од категориите на духот, како што е верата, која е докажлива, проверлива и општочовечка одлика и потреба.[DOUBLEPOST=1395352551][/DOUBLEPOST]

Ех, да си прочитал што напишав пред некоја минута, сега не би ме прашувал.

Еве дел од мојот скорешен пост, кој дава одговор на Твоето прашање:
„...Тие туѓи вистини, кои го чинат колективното искуство до Црквата, се гарант за вистинитоста од учењето од Црквата....„

А ја‘ батка, имам доверба во Црквата. Нели...[DOUBLEPOST=1395352619][/DOUBLEPOST]

Со духот, и т.н. духовни очи, односно способност за увид во својата состојба.
Аха, па така кажи за доверба во напишаното и за личен избор се работело. Тоа те прашував да ми кажеш.
А тоа за духот, т.е. “духовнитте очи“ ќе сакаш нешто повеќе да кажеш, како со нив имаш увид во состојбата?

Последно уредено:

spiros

Шалом Алеихем!
Член од
7 септември 2008
Мислења
3.225
Поени од реакции
986
.

Душата која што Го одбива Христа, никогаш неможела, неможе, нити пак ќе може да го свати тоа, што за дечјото верно срце - на чедата Божји - е јасно како солза.

.

Последно уредено:

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
А тоа за духот, т.е. “духовнитте очи“ ќе сакаш нешто повеќе да кажеш, како со нив имаш увид во состојбата?
И мене ме занима истото: зашто е крстен Исус?

Kajgana Shop

На врв Bottom