Зошто во Македонија младите не отвараат бизниси ?

Ljupco Meljata

AJFON ILI ANDROID you choose
Член од
11 ноември 2007
Мислења
1.726
Поени од реакции
475
Да дојдам кај нас Цукерберг и Стив Џобс ќе изедат чотек од нашиве политичари и никогаш нема да се вратат тука ,какви пари какви инвестиции.

На прсти се броја нашите најуспешни компании шо го ебxxxxxx народот па им се умилува и после го викаат црнецот на поправен пак.

Член од
4 мај 2011
Мислења
1.296
Поени од реакции
567
Роба во вредност од 5 милјарди долари се увезува на годишно ниво, и ти пак сметаш дека куповната моќ на Македонецот е мала ?
Добро не е ни голема зборот ми беше сите тие материјални добра(една половина од нив) што ги увезуваме можеме да ги создадеме тука.
можеме да ги создадеме, ама од некоја причина е поскапо создаденото овде отколку увезеното ... пример млекото ... има увезени поевтини од на пример Битолското ...

Ljupco Meljata

Член од
11 ноември 2007
Мислења
1.726
Поени од реакции
475
Роба во вредност од 5 милјарди долари се увезува на годишно ниво, и ти пак сметаш дека куповната моќ на Македонецот е мала ?
Добро не е ни голема зборот ми беше сите тие материјални добра(една половина од нив) што ги увезуваме можеме да ги создадеме тука.
Chosen сфати дека капиталот на некои фирми е системски а не природен затоа се успешни знаат да ги молзат граѓаните.

Член од
22 февруари 2007
Мислења
7.076
Поени од реакции
1.940
Не ме заебавај за комбинирана платежна моќ. Ако некоја пуфла од Скопје со плата над македонскиот стандард, можи а купва храна за кучиња, да фрла пари за маникир и слично то е бегање од темата. Не очекувам некој ваков бот да направи нешто.

Напротив, земи ваков пример. Претпоставувам дека си студирал или дека си запознат со студентските услови па можиш да го проголташ примеров.
По мои мерила оние најдобри студенти (оние кои треба да го покријат големиот дел од тие 2%) кои доаѓаат од "провинција" генерално живеат во субстандардни услови по студентски домови. (нема да ги чепкам скопјани ама и за нив важат слични услови) Нивни најголем проблем во моментот е да си ги покријат трошоците и да го завршат факултетот за да стигнат барем на некое ниво како пуфлата од горниот пример. Каква инвестиција очекуваш од ваков чоек, СЕ БОРИ ЗА НОРМАЛЕН ЖИВОТ. Тука ти требаат инвеститори, тука ти требаат инкубатори и слично.

THE_CHOSEN_ONE

1903-2012
Член од
13 август 2007
Мислења
3.724
Поени од реакции
1.333
За условите си во право али реално гледано за старт на бизнис ти требаат некои смешни 5 илјади евра, доволно е да се соберат 3,4 другари...
А ако генијалциве со уште побрилјатните идеи до толку немаат пари нема проблем, радим на случај биче и тоа.
;)

Онаа работа мене што стварно ме иритира е тоа секогаш кога ќе се спомне бизнис инкубатор одма на ум паѓа бизнис кој е поврзан со АјТи проблематиката.
Како не се најде еден проект финансиран од невладиниве што подржува млади иноватори кои имаат идеи за прототип производи, производи кои евентуално утре би се продавале во сериски количини...

Член од
4 мај 2011
Мислења
1.296
Поени од реакции
567
за многу Македонци 5 000 евра не се смешни, туку тешко достапни ...

Член од
22 февруари 2007
Мислења
7.076
Поени од реакции
1.940
За условите си во право али реално гледано за старт на бизнис ти требаат некои смешни 5 илјади евра, доволно е да се соберат 3,4 другари...
А ако генијалциве со уште побрилјатните идеи до толку немаат пари нема проблем, радим на случај биче и тоа.
;)
Епа ако имаш пари најдобар бизнис за следните 5-10 години ти е бизнис инкубатор или инвеститор :D

сите други проблеми шо ги спомнав ќе ги трпиме и плаќаме како колатерална штета на патриотизмот

Член од
21 септември 2008
Мислења
1.082
Поени од реакции
588
Тешката бирократија и административните лавиринти се голема пречка за младите да отворат сопствени бизниси.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.885
Поени од реакции
12.420
Јас говорам за суми од 5 до максимум 10 илјади евра.
без свој имот (како залог, кредит) без пари, освен од џепарац...и без искуство и луѓе у тие бизниси. ..ситница..

S

Sagan

Гостин
Брат, тебе ептен те мачи оваа проблематика, а?
Ова е втора тема со иста проблематика и скоро ист наслов.
Невработените студенти да отвараат бизниси?

Младите во Македонија не отвараат бизниси затоа што државата произведува интелектуално импотентна младина. Ваквата младина се произведува сериски, квантитетот е поважен од квалитетот, во фабрики наречени “новоотворени дисперзирани студии“ и “знаењето е сила и моч“.

TheIks

Fork & spoon operator
Член од
1 октомври 2007
Мислења
712
Поени од реакции
469
Да не се обидуваме да најдеме ЕДНА причина зошто младите не отвараат бизниси. Едноставно, има огромен број фактори што се причина за тоа, почнувајќи од образовниот систем, менталитетот, институциите/шалтерите, банки... и на крај капиталот за почеток. Едноставно на секој чекор има пречка, проблеми и малиот број успешни мали бизниси ги оттргнуваат младите од помислата да отвараат бизнис. Од друга страна, огромен број млади фино-лепо си се вработуваат со врски и некако полесно им е да си легнат на брашното. Според мене треба родителите да не им даваат пари на децата (после 18) освен за неопходните потреби, па да мора да си бараат чаре! :cool:

Член од
22 февруари 2007
Мислења
7.076
Поени од реакции
1.940
Брат, тебе ептен те мачи оваа проблематика, а?
Ова е втора тема со иста проблематика и скоро ист наслов.
Невработените студенти да отвараат бизниси?

Младите во Македонија не отвараат бизниси затоа што државата произведува интелектуално импотентна младина. Ваквата младина се произведува сериски, квантитетот е поважен од квалитетот, во фабрики наречени “новоотворени дисперзирани студии“ и “знаењето е сила и моч“.
Точно е дека се произведува премногу ѓубре. Она шо сакам да го наречам факултетот е само една одложена чекална за завод за вработување.
Она шо го викаш импотентна младина ќе ја поделам на неколку класи. Неупотребливи , Добри работници (си го знаат занаетот ама незнаат да си го продадат продуктот), и закрај сепак има деца кои СЕ способни да го истуркаат проблемот со отворање на бизнис но како шо зборавме има разно разни пречки. Мал е процентот на такви кои се способни да го кренат бизнисот а уште помал е на оние кои можат и да си инвестираат. Па си се вработваат , си легнуваат на брашното и ништо од потенцијалниот бизнис.
--- надополнето: Aug 30, 2011 7:28 PM ---
Да не се обидуваме да најдеме ЕДНА причина зошто младите не отвараат бизниси. Едноставно, има огромен број фактори што се причина за тоа, почнувајќи од образовниот систем, менталитетот, институциите/шалтерите, банки... и на крај капиталот за почеток. Едноставно на секој чекор има пречка, проблеми и малиот број успешни мали бизниси ги оттргнуваат младите од помислата да отвараат бизнис. Од друга страна, огромен број млади фино-лепо си се вработуваат со врски и некако полесно им е да си легнат на брашното. Според мене треба родителите да не им даваат пари на децата (после 18) освен за неопходните потреби, па да мора да си бараат чаре! :cool:
Ова последното не ти беше лоша идеја. Треба да се скини големиот проблем со ѓубре по факултетите, Кога некој ќе оди на факс треба да оди за навистина да научи нешто шо ќе му поможи во бизнисот, а не да биди научник во вакуум. Со вакво растеретување и факултетите можи ќе бидат прилагодени за да си ја бркаат научната дејност.

Ljupco Meljata

Член од
11 ноември 2007
Мислења
1.726
Поени од реакции
475
Со голтари не се прави бизнис ,бизнис се прави со паметни,храбри и луѓе детерминирани за успех,а после битка сите се прават генерали.

Кај нас сите сакаат успешни и разработени фирми никој не сака млади фирми,а пази сега ова никој не сака ни млади кадри ги мрзи да ги обучуваат и научат како треба да се работи секој сака или те гледа кроз призма на пари.

секој ќе навива за Милан никој нема да навива за Лече така

Член од
22 февруари 2007
Мислења
7.076
Поени од реакции
1.940
Со голтари не се прави бизнис ,бизнис се прави со паметни,храбри и луѓе детерминирани за успех,а после битка сите се прават генерали.

Кај нас сите сакаат успешни и разработени фирми никој не сака млади фирми,а пази сега ова никој не сака ни млади кадри ги мрзи да ги обучуваат и научат како треба да се работи секој сака или те гледа кроз призма на пари.

секој ќе навива за Милан никој нема да навива за Лече така
навивање е едно соработка е друго. ако не си емирати да платиш за гатузо да те носи на дресот можиш да си платиш кај лече и исто да добиеш публицитет. истото важииво мкд не мораш да се рекламираш на оннет имаш уште стотина сајтови каде можиш да се рекламираш ама пак македониш синдром испод част му е ,или уште полошо нашето бизнисменче сака за бадијала дапомини. кажав на почеток, бизнис културата ни е батал

iksimkd

ШшшШшшШ...
Член од
31 јули 2007
Мислења
5.000
Поени од реакции
2.184
;)

Онаа работа мене што стварно ме иритира е тоа секогаш кога ќе се спомне бизнис инкубатор одма на ум паѓа бизнис кој е поврзан со АјТи проблематиката.
Како не се најде еден проект финансиран од невладиниве што подржува млади иноватори кои имаат идеи за прототип производи, производи кои евентуално утре би се продавале во сериски количини...
Молам!? Смешни? Друже, јас кога би имал 5.000 евра капитал не би работел за 7000 ден. месечна плата туку уште утре би отворил фирма. Викаш да се соберат 3-4 другари...Ај собири ги ти сите "другари" и побарај од сите ако не повеќе барем по 500 евра да ти позајмат и кажи им дека планираш да отвориш фирма со тие пари...Ќе те гледаат како шарени јагниња и на крај ќе ти кажат "Немам брат, во криза сум и јас" или "Од каде на мене 500 евра на страна..." Сигурен сум дека од 5 другари 3ца ќе те излажат, а 2ца од љубомора нема да ти позајмат... Сум имал многу вакви случаи со "другари" каде сум барал на заем сума далеку помала од 500 евра па ме одбивале, не дека немале, туку дека не сакале да помогнат, а го гледаш дека има пари, се курчи со коли, мотори, девојки, иде на одмор пет пати за време на едно лето и се прави фаца... Со еден збор другар тоа се вика Македонски Синдром!

Kajgana Shop

На врв Bottom