Зошто атеистите му се лутат на Бог

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
А, господинот сатанист, ако Сатаната си го замислува како слика на ѕид кој нема никаква моќ и сила, глупо е да се нарече сатанист и да го следи тој Сатана кој виси на ѕидот како слика. Тоа ти се вика со други зборови: ИДОЛОПОКЛОНСТВО.
Па идолопоклонците секако имаат причина да се лутат на Бог, бидејќи од темел ја разоткрива нивната вера во идоли.

Јас убаво објснив што претставува сатаната за оваа идеологија. Дефиницијата е во 9-те Сатански изјави, кој има основна интелегенција, ќе свати.
Дефинирај што е ЗЛО.
Дали злото треба од корен да се уништи? И како ќе го уништиш злото? Како ќе ги уништиш тие луѓе кои веруваат во Господ Исус Христос, ќе ги убиеш физички? или ќе им правиш маѓии?

А за испраните мозоци што тебе те мачи?
Злото не е идентична работа за сите и токму поради тоа неможе да се уништи. Тоа што за мене е зло, за некој друг не е.
И каде јас сум рекол дека ќе ги уништам оние кои верувале во господ?! Зошто извртувате работи и трескате лаги? Нели имавте една заповед која вели не лажи и не сведочи лажно?

Член од
31 јули 2006
Мислења
2.537
Поени од реакции
700
Па не се замарај. Зошт се лутиш? А, господинот сатанист, ако Сатаната си го замислува како слика на ѕид кој нема никаква моќ и сила, глупо е да се нарече сатанист и да го следи тој Сатана кој виси на ѕидот како слика. Тоа ти се вика со други зборови: ИДОЛОПОКЛОНСТВО.
Па идолопоклонците секако имаат причина да се лутат на Бог, бидејќи од темел ја разоткрива нивната вера во идоли
'Scuse me! Ако сакаш да збориш против идолопоклонство прво тргни си ја таа икона од аватарот твој и не ја користи Исис со бебето Хорус како идол на обожавање на Марија и Исус. Погледни си ја својата даска у окото пред да се буниш за раската во окото на пријателот твој!

Дефинирај што е ЗЛО.
Дали злото треба од корен да се уништи? И како ќе го уништиш злото? Како ќе ги уништиш тие луѓе кои веруваат во Господ Исус Христос, ќе ги убиеш физички? или ќе им правиш маѓии?
Хаххааааааа, а бе кај забега ти?

Член од
17 февруари 2011
Мислења
775
Поени од реакции
33
'Scuse me! Ако сакаш да збориш против идолопоклонство прво тргни си ја таа икона од аватарот твој и не ја користи Исис со бебето Хорус како идол на обожавање на Марија и Исус. Погледни си ја својата даска у окото пред да се буниш за раската во окото на пријателот твој!

Хаххааааааа, а бе кај забега ти?
Зошто, што имаш ти против Богородица? Што тебе лично ти смета?

Па пријателот сатанист напиша дека: ЗЛО СЕ ХРИСТИЈАНИТЕ, ЈУДЕЈЦИТЕ И МУСЛИМАНИТЕ. И едноставно го прашав што подразбира под зло? Зошто христијаните се зло? и како ќе го уништи тоа зло. Зошто злото е лошо, зарем не? и тоа, злото, треба да се уништи од корен да го нема повеќе. Па Алмала, можеби ти ќе одгвориш, КАКВО ЗЛО СЕ ХРИСТИЈАНИТЕ И КАКО ДА СЕ УНИШТИ ТОА ЗЛО.

S

Shellshock nam67

Гостин
сте забегале од темава ептен лекарства ви требат :pos2:, абе ојте шетајте времево е убо сте седнале филозофирате

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949

Па пријателот сатанист напиша дека: ЗЛО СЕ ХРИСТИЈАНИТЕ, ЈУДЕЈЦИТЕ И МУСЛИМАНИТЕ. И едноставно го прашав што подразбира под зло? Зошто христијаните се зло? и како ќе го уништи тоа зло. Зошто злото е лошо, зарем не? и тоа, злото, треба да се уништи од корен да го нема повеќе. Па Алмала, можеби ти ќе одгвориш, КАКВО ЗЛО СЕ ХРИСТИЈАНИТЕ И КАКО ДА СЕ УНИШТИ ТОА ЗЛО.
Пак бесрамно лажеш! Јас реков дека ги сметам за зло религиите! А не луѓето!
Ако некој рече дека алкохолизмот е зло и треба да се уништи, според твојава логика тој сака да ги уништи алкохоличарите нели!?:tapp:

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Збориш за идолопоклонство, а за аватар имаш дупли идол. Колку треба да е човек слеп за да не забележи кога зборува за себе самиот!

Тоа покушава да ти го каже.

И ај, пошто толку чатал фрлаш за уникатната ти вера, едно spot the loonie за тебе:

...или „избаците уљеза!“

Член од
28 март 2006
Мислења
17.746
Поени од реакции
12.202
Пак бесрамно лажеш! Јас реков дека ги сметам за зло религиите! А не луѓето!
Ако некој рече дека алкохолизмот е зло и треба да се уништи, според твојава логика тој сака да ги уништи алкохоличарите нели!?:tapp:
Ме интересира што претставува движењето кон кое припаѓаш (религија, секта...) и што значи за тебе зборот зло и во кој контекст.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Ме интересира што претставува движењето кон кое припаѓаш (религија, секта...) и што значи за тебе зборот зло и во кој контекст.
Не сум член на сатанската црква, но во многу аспекти се слагам со оваа идеологија.
Инаку секта по дефиниција е помала верска организација која се одвоила од веќе постоечка. Сатанизмот (оној на Лавеј) колку што знам се води како религија, бидејќи нема врска со ниедна постоечка религија.
Зло за мене е се она што ја загрозува и ограничува слободната воља на луѓето, зло е лицемерието, зло е давањето лажна надеж.....

Член од
17 февруари 2011
Мислења
775
Поени од реакции
33
Збориш за идолопоклонство, а за аватар имаш дупли идол. Колку треба да е човек слеп за да не забележи кога зборува за себе самиот!

Тоа покушава да ти го каже.

И ај, пошто толку чатал фрлаш за уникатната ти вера, едно spot the loonie за тебе:

...или „избаците уљеза!“
Што е идол?

Член од
28 март 2006
Мислења
17.746
Поени од реакции
12.202
Не сум член на сатанската црква, но во многу аспекти се слагам со оваа идеологија.
Инаку секта по дефиниција е помала верска организација која се одвоила од веќе постоечка. Сатанизмот (оној на Лавеј) колку што знам се води како религија, бидејќи нема врска со ниедна постоечка религија.
Зло за мене е се она што ја загрозува и ограничува слободната воља на луѓето, зло е лицемерието, зло е давањето лажна надеж.....
Ок.
Anton LaVey, the late founder of the Church of Satan, asserts that evil is actually good, an often-used slogan is, "evil is live spelled backwards"
...Priznaj snagu magije ako si je uspješno koristio da bi ispunio neke svoje želje ili potrebe.
....Ako ne prestane, uništi ga.
...budite okrutni i bez milosti
Да не ги цитирам сите постови и изјави од темата и од други извори. Ако е религија (мада више се појавува како окултни групи и култови) , не е зло? Или кога збориш дека религиите се зло, ги селектираш по некоја логика?

Затоа и те прашувам за поимот зло кој има филозофски, религиозен и социол. аспект. Која е таа слободна волја...дали слободната волја е над моралните норми (врз кои голем дел се базира и законодавството) во едно општество? До каде може да се оди за да се исполни жедта за слободна волја? Според самиот збор -слободна- дали до бесконечност?
Дали, за да ја задоволам мојата слобода, може да блудничам со малолетничка која со своја волја ќе биде со мене? Или со машко, со животно...нели се е тоа дел од бездимензионалната слободна волја?

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.198
Што е идол?
Знаеш ти што е идол, ама не е важно. Најдобар лек против заслепеноста на религиозните е компаративната религија. Зарем ни малку не ти е чудно што истите шаблони повторно и повторно се повторуваат низ религиската историја ?

Ни малку?

Зарем не те убива контигентноста на настанот, баш во Израел, баш пред 2000 години. Пријател, многу е сомнително. Гледај ги првите 15 минути од Zeiтgeist, oсвежи малку...

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Што е идол?
Како тоа мислиш, „Што е идол?“ Наоколу обвинуваш луѓе за идолопоклонсто како нешто примитивно и наивно, а самиот не знаеш што е идол?!?

Еве ти дефиниција - пробај да се натераш да ја разбереш:

Слика или друг материјален објект кој претставува божество на кое се однесува религиозното обожување и личност или предмет кое се обожува со слепа верба или посветеност. http://en.wikipedia.org/wiki/Idol

Идолопоклоник еден, неразбран!

Член од
17 февруари 2011
Мислења
775
Поени од реакции
33

--- надополнето ---

Мислам дека доста долго е дискутирано, иако не е доволно. Не е доволно бидејќи се работи за живот или смрт.
Но еве, ќе бидам краток. Атеистите навистина се лутат на Бога. Во светото Евангелие по Матеј, Исус вели:

Евангелие по Матеј 10. 38-39

38. и кој не го земе крстот свој и не оди по Мене, не е достоен за Мене.

39. Кој ќе ја запази душата своја, ќе ја загуби, а кој ќе ја загуби душата своја заради Мене, ќе ја зачува.

Токму поради ова. Атеистите, но и некои кои се нарекуваат христијани, НЕ САКАТ ДА ГО НОСАТ СВОЈОТ КРСТ. Бегаат од крстот. Носењето на крстот за нив претставува лудост. Но не знам дали е доволно јасно. Јасно во смисла што е КРСТ. Крст е место каде се умира. На крстот се умира. Кој е твојот крст? Што е тоа што не можеш да го поднесеш? Жената, непланираната бременост на девојката, децата, родителите... И кој може да ги трпи? Кој може да поднесува неподносливи старци, болни - хендикепирани деца? Не пријателе. Старите во дом, јас треба да работам, развод ако жената прави нешто што јас не поднесувам, какво бебе, немаме за живот а не за бебе итн. И зошто да ги поднесувам овие работи кои ме мачат. Не, ќе ги решам на свој начи.

Е, пријателе, ова се вика: не сакам да го носам својот крст. Не го сакам крстот. Со противењето на носењето на сопствениот крст, се лутите на Бог. Сакате да ја запазете својата душа, но без крстот ќе ја загубите. Еве затоа атеистие, а исто така и некои христијани се лутат на Бога.
Знаеш ти што е идол, ама не е важно. Најдобар лек против заслепеноста на религиозните е компаративната религија. Зарем ни малку не ти е чудно што истите шаблони повторно и повторно се повторуваат низ религиската историја ?

Ни малку?

Зарем не те убива контигентноста на настанот, баш во Израел, баш пред 2000 години. Пријател, многу е сомнително. Гледај ги првите 15 минути од Zeiтgeist, oсвежи малку...
Атеистите навистина се лутат на Бога. Во светото Евангелие по Матеј, Исус вели:

Евангелие по Матеј 10. 38-39

38. и кој не го земе крстот свој и не оди по Мене, не е достоен за Мене.

39. Кој ќе ја запази душата своја, ќе ја загуби, а кој ќе ја загуби душата своја заради Мене, ќе ја зачува.

Токму поради ова. Атеистите, но и некои кои се нарекуваат христијани, НЕ САКАТ ДА ГО НОСАТ СВОЈОТ КРСТ. Бегаат од крстот. Носењето на крстот за нив претставува лудост. Но не знам дали е доволно јасно. Јасно во смисла што е КРСТ. Крст е место каде се умира. На крстот се умира. Кој е твојот крст? Што е тоа што не можеш да го поднесеш? Жената, непланираната бременост на девојката, децата, родителите... И кој може да ги трпи? Кој може да поднесува неподносливи старци, болни - хендикепирани деца? Не пријателе. Старите во дом, јас треба да работам, развод ако жената прави нешто што јас не поднесувам, какво бебе, немаме за живот а не за бебе итн. И зошто да ги поднесувам овие работи кои ме мачат. Не, ќе ги решам на свој начи.

Е, пријателе, ова се вика: не сакам да го носам својот крст. Не го сакам крстот. Со противењето на носењето на сопствениот крст, се лутите на Бог. Сакате да ја запазете својата душа, но без крстот ќе ја загубите. Еве затоа атеистие, а исто така и некои христијани се лутат на Бога.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Ок. Да не ги цитирам сите постови и изјави од темата и од други извори. Ако е религија (мада више се појавува како окултни групи и култови) , не е зло? Или кога збориш дека религиите се зло, ги селектираш по некоја логика?

Затоа и те прашувам за поимот зло кој има филозофски, религиозен и социол. аспект. Која е таа слободна волја...дали слободната волја е над моралните норми (врз кои голем дел се базира и законодавството) во едно општество? До каде може да се оди за да се исполни жедта за слободна волја? Според самиот збор -слободна- дали до бесконечност?
Дали, за да ја задоволам мојата слобода, може да блудничам со малолетничка која со своја волја ќе биде со мене? Или со машко, со животно...нели се е тоа дел од бездимензионалната слободна волја?
Злото не е апсолутен феномен, туку субјективен. Различни нешта се зло за различни луѓе, јас за мене ти кажав што е зло.
Слободната воља не треба да се ограничува ни забранува никому се додека не повредува некого без причина и не нанесува штета. И ова го имам кажано и тоа многупати! Дали слободната воља треба да биде над моралните норми?! Апсолутно! Моралот е културолошка креација а не вродена особина.

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.198
Ех, како што вели татко ми, со инка не се турва...

Кој сака крст да носи, тоа е негов проблем. Јас ниту се чуствувам грешен, ниту ми е гајле за сето тоа. И не му се лутам јас на Бог, му се лутам на луѓето кои не сакаат да си отворат умот и да излезат од приказната која ја научиле, па ја верглаат... Ама и ним не им се лутам многу...

--- надополнето ---

Злото не е апсолутен феномен, туку субјективен. Различни нешта се зло за различни луѓе, јас за мене ти кажав што е зло.
Слободната воља не треба да се ограничува ни забранува никому се додека не повредува некого без причина и не нанесува штета. И ова го имам кажано и тоа многупати! Дали слободната воља треба да биде над моралните норми?! Апсолутно! Моралот е културолошка креација а не вродена особина.
Кога реалноста на моралните норми ќе почни да те шамара наваму натаму, и кога нужноста на голото преживување ќе дојде по тебе, ќе сфатиш дека занесот со слободната воља е само тоа, занес...

Kajgana Shop

На врв Bottom