Me заинтригира со ова и побарав повеќе информации на нетот, онака не премногу детално (20-тина мин.)
Никаде не најдов препорака за фрлање на првата вода, единствена препорака е температурата на водата да е 20-30тина степени пониска од точката на вриење.
Повисоки температури на водата и подолго оставање на чајот во вода резултира со испуштање на повеќе танини и
кетечин, што вкусот го прави повеќе горчлив и „сув„ (ја собира устата, како кога се јаде мушмула).
Она што ме интересира е дали ова со фрлањето на првата вода е нешто како обид да се „исчистат„ пестицидите употребувани во одгледувањето? Зошто ниту танините ниту кетечинот се штетни во количините што ги има во неколку шолји чај дневно... напротив, во многу случаи се полезни. Мене лично ми е подобар тој сув и горчлив вкус на јак чај и таков го преферирам.
Иначе, едно предупредување за сите што пијат премногу чај (или премногу јак чај): ако ова се прави доволно долго време можно е да има последици од предозирање со флуор, кој во одредени количини го има во сите видови на чајот (
Camellia sinensis) зелен чај, црн чај, бел чај, оолонг, помаранџест пеко итн итн.
Еден случај со екстремна консумација на чај (skeletal fluorosis, a bone disease caused by consuming
too much fluoride)
http://news.yahoo.com/too-much-tea-causes-unusual-bone-disease-222359924.html