Здравството кај нас

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.714
Поени од реакции
37.693
Срамно е да оправдуваш вакво понашање.
...не знам зошто не сум јасна, а дали ти оправдуваш притвор да го земат полиција со лисици (таква е процедура) ,,за тоа понашање" дали разликуваш тежина на престап и начин на казнување.

...јас цело време пишувам за дупките во законот кога се селектираат случаевите и казните и тие членови во казнениот законик се постапува по потреба и волја на обвинителство и не се гледа тежината на престап на обичниот граѓанин, а со тоа и казната.

... сакаш со пример, еве јавен врховен судија и екс правобранител зеле и си поделиле пари од по петоцифрен износ во евра Е (тоа е поткуп или мито) да влијат на некои судски процеси со олеснителна или ослободително делување, значи зеле пари однапред за да се изврши и пресуди некое дело поинаку, и?
...се ,,спогодиле" со обвинителството, што е тоа, кого прават будали? нас народот кој ќе лежи за ќебапи, све е прекинато, екс правобранител ниту седнал на судска клупа, највероватно поради неговиот етникум, ете такви ќе носат пресуди несоодветни и казни не според тежината, постои дисциплински престап на работно место, постои изјаснување на другата страна, зарем ова е прв пат што се случило, па до толку синот возбуден од успешната операција и отишол во полиција? па ќе му речам на хирургот ,,немам пари,, важно операцијата е извршена на мајката.
...односно нека направат реконструкција на целиот настан, ама точен и целосен, па нека информираат медиум.

...казни треба да има, но има тука како и на кој начин постапно, а не тука полиција со лисици да го приведе хирургот, ајде вака зошто хирургот не дава јавно изјава, може некој да му влезе во канцеларија и во фиока на бирото да уфрли обележани евра или во џебот на сакото или во мантилот? дали може? дали може негов колега да му се одмазди поради нешто во минатото и да искористи наивниот син учејќи како да постапи? може или не може?

...и пак ќе кажам, ако бил долгогодишен хирург раководител сигурно е партиски определен, денес тие функции се по партиска линија независно од искуство и стаж, кој кого му мести да го тргнат од позиција и да го оцрнат пред идење во пензија?
...дали може такво сценарио? може! каде се тука новинарите да ,,ископаат" - никаде! инфо во медиуми копи пасте исто,
...вака све е сомнително, дискутабилно барем за мене, секогаш сум за правдата да победи и секој треба да го добие тоа што го заслужува, а не тука самоубиство во кофа и затворен процес.

Последно уредено:

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
7.192
Поени од реакции
8.929
Ти и кадаиф ко од дудинка да сте паднале, аман човече, уклучи тоа мозокот ако го имаш и обиди се нормално да сфатиш што сака бјонс да каже:tapp:
Никој не се обидува да го оправда, ниту го браниме докторот за постапката за која не можеме да знаеме како точно се одвивала, која е вистината, туку за избрзаната мерка на притвор со објаснување дека има можност за бегство.
Смешно е нели!?
Да бега од држава за 150 евра :pos:
Добро, утре кога ќе "береш" душа, бека ти бараат 150-1000-2000 евра, нека ти сместат "топол" кревет во некој ходник и пак да ги правдаш.
Автоматски споено мислење:

...не знам зошто не сум јасна, а дали ти оправдуваш притвор да го земат полиција со лисици (таква е процедура) ,,за тоа понашање" дали разликуваш тежина на престап и начин на казнување.

...јас цело време пишувам за дупките во законот кога се селектираат случаевите и казните и тие членови во казнениот законик се постапува по потреба и волја на обвинителство и не се гледа тежината на престап на обичниот граѓанин, а со тоа и казната.

... сакаш со пример, еве јавен врховен судија и екс правобранител зеле и си поделиле пари од по петцифрен износ во евра Е (тоа е поткуп или мито) да влијат на некои судски процеси со олеснителна или ослободително делување, значи зеле пари однапред за да се изврши и пресуди некое дело поинаку, и?

...се ,,спогодиле" со обвинителството, што е тоа, кого прават будали? нас народот кој ќе лежи за ќебапи, све е прекинато, екс правобранител ниту седнал на судска клупа, највероватно поради неговиот етникум, ете такви ќе носат пресуди несоодветни и казни не според тежината, постои дисциплински престап на работно место, постои изјаснување на другата страна, зарем ова е прв пат што се случило, па до толку синот визбуден од успешната операција и отишол во полиција? па ќе му речам на хирургот ,,немам пари,, важно операцијата е извршена на мајката.
...односно нека направат реконструкција на целиот настан, ама точен и целосен, па нека информираат медиум.

...казни треба да има, но има тука како и на кој начин постапно, а не тука полиција со лисици да го приведе хирургот, ајде вака зошто хирургот не дава јавно изјава, може некој да му влезе во канцеларија и во фиока на бирото да уфрли обележани евра или во џебот на сакото или во мантилот? дали може? дали може негов колега да му се одмазди поради нешто во минатото и да искористи наивниот син учејќи како да постапи? може или не може?

...и пак ќе кажам, ако бил долгогодишен хирург раководител сигурно е партиски определен, денес тие функции се по партиска линија независно од искуство и стаж, кој кого му мести да го тргнат од позиција и да го оцрнат пред идење во пензија?
...дали може такво сценарио? може! каде се тука новинарите да ,,ископаат" - никаде! инфо во медиуми копи пасте исто,
...вака све е сомнително, дискутабилно барем за мене, секогаш сум за правдата да победи и секој треба да го добие тоа што го заслужува, а не тука самоубиство во кофа и затворен процес.
Не се држиш до темата. Сите црепови што бараат мито треба во ќорка, до еден, па кој сака нека биде! А верувам ги има во вукојебинава премногу! Затоа што тој муабет и малите деца веќе го знаат!

Како може криминал и нешто грозоморно да правдаш дека е нормално пошто ете не е само он има и многу други? Која болест човече!

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.714
Поени од реакции
37.693
Очигледно имаш soft spot за овој лекар, дали ти е познаник,иста партија итн.
...ниту го познавам, ниту знам било што, може да биде пис човек, јас пишувам само за ова ситуација и начин на приведување и притвор,

...јас сум паметна особа и не сум во ниедна партија, а сакам правичност ма макар дотичниот бил било која партија, пишуваме за конкретна ситуација, пишувам за слаби новинарски известувања, пишувам за можни сценарии кои се прикриваат за нечии интереси, ова притворов е срамота за наше судство, додека убијци се слободни и шетаат, прегазуваат пешак, без возачка дозвола, делуваат под наркотици и никој не одговара ни притвор ни бутур.

... и Да, кога истото го коментирам дека начинот ,,притвор" не е соодветен на прекршокот, тука нема мито и поткуп и не може да ги етикираш така па да се носи со лисици, дисиплинска постапка за ,,частење", знаеш каков одговор слушам? таа е сигурно е член ,,на ...партија" , аха, тука лежи зајакот, сами се издаваат што и како и затоа велам додека има партиски ревашизам нема да има здравство, па било која партија да се работи, ги заболело некој за частењето, па веднаш таква реакција, а бе ајде мене не можат да ме излажат, имам свое мислење и цврст став.

Член од
3 мај 2019
Мислења
19.432
Поени од реакции
10.362
Добро, утре кога ќе "береш" душа, бека ти бараат 150-1000-2000 евра, нека ти сместат "топол" кревет во некој ходник и пак да ги правдаш.
Автоматски споено мислење:

Не се држиш до темата. Сите црепови што бараат мито треба во ќорка, до еден, па кој сака нека биде! А верувам ги има во вукојебинава премногу! Затоа што тој муабет и малите деца веќе го знаат!

Како може криминал и нешто грозоморно да правдаш дека е нормално пошто ете не е само он има и многу други? Која болест човече!
Не правдам никој бе душичко, но кога би " берела " душа, се надевам дека прва работа на докторот би била да ми го спаси животот, ко во овој слѕчај, а не да ми бара прво мито и да ми ја отежнува ситуацијата.
На голема жалост, денес докторите, чест на изузетци, прво договараат цена, а после размислуваат за твојот живот.

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.714
Поени од реакции
37.693
Секоја операција носи ризик,
...ма немој, тоа мене ми коментираш? тоа се вика двоен аршин, цинизам или инфо по потреба каде одговара е вака, а каде не одговара гледаме нагоре летаат авиони!
Аман бе за операција за жолчка да го почасти, небаре којзнае каков зафат е, па уште 150 евра.
...што не искоментира тука, онака , оти чоли не е здравствен работник, па твое објаснување ќе имаше тежина.
Но,исто така и не го знаеме конкретниот случај на пациентот. Можеби има тежок дијабетес, ослабено срце, периферна васкуларна болест и ред други компликации кои може да го отежнат периодот на опоравување. Исто така може да настане компликација од операцијата и да е потребна повторна операција.
...ами што и ти не искоментира на чолисимо на нејзин коментар дека операцијата на жолчка била ,, жими даме" ? мене ли ми објаснуваш? тоа се вика цинизам, дволичност, наменски коментар, по потреба, сега испаѓа друго, само и само да биде поголема фама и тежина за нешто што не знаеш вистински како се случило, мене воопшто не ми е меродавно тоа што го кажуваат објаснив погоре и зошто, а вие се палите онака на рекла казала, а тоа не е добра особина оти немате искуство во вакви работи.

Член од
5 март 2018
Мислења
17.132
Поени од реакции
19.532
...ма немој, тоа мене ми коментираш? тоа се вика двоен аршин, цинизам или инфо по потреба каде одговара е вака, а каде не одговара гледаме нагоре летаат авиони!

...што не искоментира тука, онака , оти чоли не е здравствен работник, па твое објаснување ќе имаше тежина.

...ами што и ти не искоментира на чолисимо на нејзин коментар дека операцијата на жолчка била ,, жими даме" ? мене ли ми објаснуваш? тоа се вика цинизам, дволичност, наменски коментар, по потреба, сега испаѓа друго, само и само да биде поголема фама и тежина за нешто што не знаеш вистински како се случило, мене воопшто не ми е меродавно тоа што го кажуваат објаснив погоре и зошто, а вие се палите онака на рекла казала, а тоа не е добра особина оти немате искуство во вакви работи.
Бијонс шо и да се случило човекот го фатија со пари бележани, знаеме како функционира тоа кај нас, штом зел пари за чистење знаеме за што ги добил, за понатаму да има соодветен третман пациентот, тоа ми беше муабетот за жолчката, никој не дава за чистење на операција на жолчка 150 евра ако се поминало во најдобар ред.
На другарка моја дедо и пред некоја недела почина оти изгледа слаба беше тарифата, па го оставаа човекот сам на себе, идеа од дома го облекуваа, му даваа храна, го стануваа за тоалет, нешто што требаше тие таму да го прават а не го правеа поради х причини, човекот по неколку дена си умре.

Член од
9 август 2014
Мислења
536
Поени од реакции
1.795

Без разлика дали бил комплициран или едноставен случај, ништо не оправдува земање мито. И гајле ми е што луѓе што направиле поголем криминал се извлекле, дали биле од одредена партија или не. Тоа што му дале 8 дена притвор за ,, само " 150 евра не знаеме што е точно, можеби има уште некое потешко дело.Тоа е на полицијата и судот, не е моја бранша.
Зел хирургот пари? Да. Ако не побарал и не ги зел немаше да има вакви проблеми сега.
И не ми одговори на моето последно прашање, па затоа ќе те прашам уште еднаш. Дали си побарала частење некогаш од пациент?

Хоуп

ümid edirəm
Член од
13 април 2012
Мислења
2.627
Поени од реакции
9.811
Не бе параспур ни е здравството
Некои доктори си мислат богови се и недопирливи.
Јас не знам во која држава има доктори да се тепаат, да има афери помеѓу нив, па кодошлоци партиски па шо уште не.

Наместо да соработуваат како колеги тие очи ќе си извадат меѓусебе.
Како на пазар да се.
Есеј можам да напишам со свои очи на што бев сведок изминатиот период.
Ме прегледува доктор, нареден пат се годи во смена друг, пуфка ме напрај оти сум отишла кај др доктор да ме прегледа, као јас сакав да имам потреба да одам на болница па требаше неа да ја чекам.
Еден за еден се оговараат и тоа кај пациенти шо е најтрагично, муабети од типот остај ја таа ништо не разбира, другата иди и вика кој бе она ороспивчето, врска нема ...и така во круг.
Ете такви не лечат.
Во истата болница сме.
Ти пак добро си завршила. Јас да земам да зборам низ што се не имам поминато и поминале блиски луѓе..

Еве пример како твојот, пред една година, една другарка одеше на прегледи кај онаа ич не можам да се сетам како се викаше стара, плава. Гинеколог. И девојкава трудна, си оди кај неа цела бременост и пука водењакот и ја породиле тие што биле на смена, следниот ден оваа наперченава одбила да ги прегледа неа и бебето и да ги пушти ако се е вп ред или ако не е да им укажи помош нормално. Вака и рекла "абе оди кај тие што те породиле шо имам јас врска со тебе ајт таму, цела бременост ти ја водам уредно и како што треба ти се пораѓаш кај други". И не ме замарај.
До кој степен треба да си ненормален прво како човек, како лаик, па после како доктор да кажеш вакво нешто за пороѓај? Таа следната смена беше, значи требаше да се затне другарка ми да почека вештеркава да дојде.
Нормално за што се наалути, зошто општопознато е дека мора да се почасти докторот и екипата, па оваа се напизди сега џабе губеше време, друг ги зеде парите.

Член од
5 март 2018
Мислења
17.132
Поени од реакции
19.532
Во истата болница сме.
Ти пак добро си завршила. Јас да земам да зборам низ што се не имам поминато и поминале блиски луѓе..

Еве пример како твојот, пред една година, една другарка одеше на прегледи кај онаа ич не можам да се сетам како се викаше стара, плава. Гинеколог. И девојкава трудна, си оди кај неа цела бременост и пука водењакот и ја породиле тие што биле на смена, следниот ден оваа наперченава одбила да ги прегледа неа и бебето и да ги пушти ако се е вп ред или ако не е да им укажи помош, зошто не се породила. Вака и рекла "абе оди кај тие што те породиле шо имам јас врска со тебе ајт таму, цела бременост ти ја водам уредно и како што треба ти се пораѓаш кај други". И не ме замарај.
До кој степен треба да си ненормален прво како човек, како лаик, па после како доктор да кажеш вакво нешто за пороѓај? Таа следната смена беше, значи требаше да се затне другарка ми да почека вештеркава да дојде.
Нормално за што се наалути, зошто општопознато е дека мора да се почасти докторот и екипата, па оваа се напизди сега џабе губеше време, друг ги зеде парите.
Само снимање со телефон, како гугутки седат после тоа.

Хоуп

ümid edirəm
Член од
13 април 2012
Мислења
2.627
Поени од реакции
9.811
Што е најтрагично, плаќаме еден куп пари за здравство, а еве едно дете да треба да извади крв за проверка, треба упат од матичен, па чекање редици во лабараторија, па чекање некој ден за резултатите, па одење и пак чекање, на ред, па пауза чекај, па некоја нервозна ќе се погоди и на крај со се тоа малтретирање ќе ти удрат и за партиципација некоја стотка.

Во плодност, без закажување, кога сакаш, носиш дете, те дочекуваат сите љубезни, насмеани, земаат крв ОДМА, резултати за 5 минути и за се тоа плаќаш 200 денари.

Член од
6 ноември 2024
Мислења
553
Поени од реакции
959
Во истата болница сме.

Еве пример како твојот, пред една година, една другарка одеше на прегледи кај онаа ич не можам да се сетам како се викаше стара, плава. Гинеколог. И девојкава трудна, си оди кај неа цела бременост и пука водењакот и ја породиле тие што биле на смена, следниот ден оваа наперченава одбила да ги прегледа неа и бебето и да ги пушти ако се е вп ред или ако не е да им укажи помош нормално. Вака и рекла "абе оди кај тие што те породиле шо имам јас врска со тебе ајт таму, цела бременост ти ја водам уредно и како што треба ти се пораѓаш кај други". И не ме замарај.
Слободно напишете име и презиме и каде работат, не се плашете никој нема да ве гони за ништо.

Хоуп

ümid edirəm
Член од
13 април 2012
Мислења
2.627
Поени од реакции
9.811
Слободно напишете име и презиме и каде работат, не се плашете никој нема да ве гони за ништо.
Немам проблем да напишам, само не можам да се сетам. Мислам Чупуровска, Чипуровска некако така, плава, стара, гинеколог. Ете ова јас лично од другарка го слушнав и и верувам, а и сама таа ми кажуваше дека и на други т.е на сите така им правела, и кога ќе ги породела сама си барала ај сега да почастиш. За тоа само муабети можеби се мада не верувам, а за случајот со другарка ми јас гарантирам дека е вистина.

И тоа девојчето Викторија што и скокале на стомак да излезе бебето и кога веќе станало ризично, место царски се откажале, не било во ред умрело. И уште и велеле што се замислуваш мори ти која си? И пази, не сме ние криви што бебето фалично е и така ќе умреше.
Имаше таа пишано на фб и уште се судат со нив.
Ненормална работа бебето фалично и така ќе умреше да ти рече здравствен работник.
За моите лични искуства ми треба време да ги напишам, за време на короната тоа што се случи со моја баба го имаше и на сите портали споделено. И од тогаш до сега еден куп негативни искуства имам со такви.

Член од
5 март 2018
Мислења
17.132
Поени од реакции
19.532
Немам проблем да напишам, само не можам да се сетам. Мислам Чупуровска, Чипуровска некако така, плава, стара, гинеколог. Ете ова јас лично од другарка го слушнав и и верувам, а и сама таа ми кажуваше дека и на други т.е на сите така им правела, и кога ќе ги породела сама си барала ај сега да почастиш. За тоа само муабети можеби се мада не верувам, а за случајот со другарка ми јас гарантирам дека е вистина.

И тоа девојчето Викторија што и скокале на стомак да излезе бебето и кога веќе станало ризично, место царски се откажале, не било во ред умрело. И уште и велеле што се замислуваш мори ти која си? И пази, не сме ние криви што бебето фалично е и така ќе умреше.
Ненормална работа бебето фалично и така ќе умреше да ти рече здравствен работник.
За моите лични искуства ми треба време да ги напишам, за време на короната тоа што се случи со моја баба го имаше и на сите портали споделено. И од тогаш до сега еден куп негативни искуства имам со такви.
Чипуровска изиграва морална не сакаше да ми препиши рецепт за терапијата шо ја земам, сум немала извештај од трансфузиолог, претходно докторката ми рече не мора да го носам насекое извештајот бидејќи ќе ме водат како на контрола и внесена сум посекако во системот,пет минути ја кошташе да провери во компјутерот дека сум внесена и морам да примам терапија, ме врати три пати бремена. Ако му дајш под рака ни извештај ни ништо не ти бара, то ме нервира.
За сестрите во Гинекологија имам само пофални зборови, ме услужиле досега за се што ми требало и односот им е многу коректен, фини се многу

Член од
6 ноември 2024
Мислења
553
Поени од реакции
959

Реди имиња, не дешавки.

Хоуп

ümid edirəm
Член од
13 април 2012
Мислења
2.627
Поени од реакции
9.811
Чипуровска изиграва морална не сакаше да ми препиши рецепт за терапијата шо ја земам, сум немала извештај од трансфузиолог, претходно докторката ми рече не мора да го носам насекое извештајот бидејќи ќе ме водат како на контрола и внесена сум посекако во системот,пет минути ја кошташе да провери во компјутерот дека сум внесена и морам да примам терапија, ме врати три пати бремена. Ако му дајш под рака ни извештај ни ништо не ти бара, то ме нервира.
За сестрите во Гинекологија имам само пофални зборови, ме услужиле досега за се што ми требало и односот им е многу коректен, фини се многу
Мене ми вадеше конци и наеднаш стана замина и дојде со 20 тинејџери, на пракса демек еве како се вадат конци. Ни дали може ни дека јас гола, ме гледаат тие ко теле и од толку што имам слушано за неа кога ги изваде ја прашав да не треба нешто? Само тоа искуство го имам јас со неа фала богу едно е.
Реди имиња, не дешавки.
Ете ти го презимето де, не се пет гинеколози со тоа презиме, се знае која е. Како да ти редам имиња без да знаеш за што ги кажувам нема смисла. И сега ќе одговара дека ја кажавме на форум. Секако. Таа еден век поминала така, јас и ти ќе ја разрешиме.

Kajgana Shop

На врв Bottom