Здравството кај нас

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.606
Поени од реакции
37.544
Заби можеби, све друго шанси нема.
...ич, дојди да видиш со сопствени очи, не знам зошто не веруваш јавно, кога длабоко во себе знаеш дека е така, мене ми е криво да наши осигуреници што живеат овде, не можат да дојдат на ред од навала посебно во поедини месеци од дијаспорците.

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.785
Поени од реакции
5.060
Не е тоа споредбата. Швајцарец на 90 години ќе добие процедури во вредност од 100 000 евра на терет на фондот без проблем.

Македонецот и услугите што коштаат 50 евра на 50 годишна возраст - НЕ ГИ ДОБИВА!

Не е се баш во парите, ти како што мислиш! Има нешто и во културата, сељачизмот, сјебаното општество и нефункционирањето на институциите во државата!
Јас земам 25000 денари лекови секој месец од фондот а сум осигурен преку биро. За 8 души вработени трошам. Плус секој втор е вработен значи за 16 души јадам во фондот. Не за џабе сум луд. :pos:

Диле Јоргачев

Одделение за заштита на народот
Член од
3 април 2017
Мислења
8.693
Поени од реакции
28.204
И да соберат се што можат од лекови, особено антибиотици, зошто во странство не им даваат да си прават аптека дома.
Забите приватно ги прават сите,не на терет на фонд.Антибиотици и лекови други да,али со црвена рецепта на приватно,фул си плаќаат.Еве сега јас земав Амоксиклав две паковања али со црвена рецепта.Таму ке треба да закажувам,па од работа слободен ден,па зашто,па како,па што...Вака тука само вртам кај матичната и кажувам што рецепти да ми спреми.А тешко на рие заби државно што прават :shook:

Член од
14 ноември 2013
Мислења
7.285
Поени од реакции
22.981
Забите приватно ги прават сите,антибиотици и лекови други да,али со црвена рецепта на приватно,фул си плаќаат
Имаат родители и останати роднини кои ги зимаат фондовски и им ги праќаат или им ги даваат на рака кога се тука.

Диле Јоргачев

Член од
3 април 2017
Мислења
8.693
Поени од реакции
28.204
Имаат родители и останати роднини кои ги зимаат фондовски и им ги праќаат или им ги даваат на рака кога се тука.
Мислам дека не е за бесплатно,туку дека е процедурата полесна.Таму Хелекс или Флузепам треба да се окозам за да ми препишат

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
6.934
Поени од реакции
8.572
...ич, дојди да видиш со сопствени очи, не знам зошто не веруваш јавно, кога длабоко во себе знаеш дека е така, мене ми е криво да наши осигуреници што живеат овде, не можат да дојдат на ред од навала посебно во поедини месеци од дијаспорците.
Косоварите ако ги рачунаш ко дијаспорци тогаш не знам што да ти кажам. Другото све глупости изнапиша.

Член од
14 ноември 2013
Мислења
7.285
Поени од реакции
22.981
Мислам дека не е за бесплатно,туку дека е процедурата полесна.Таму Хелекс или Флузепам треба да се окозам за да ми препишат
Секако, фондовски или приватно тука што сакаш можеш да си земеш.

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.606
Поени од реакции
37.544
... ај за лекови, ама за оператива, некој колено, некој хернија, некој камен во бубрег/ жолчка, дерматолошки проблеми, ако е толку јако, културно и ефтино здравството таму каде живеат или работаат, кој такво доаѓаат специјално за такви здравствени услуги и им го зема терминот на обичниот наш граѓанин кој не може да поткупи и да добие предност,
... да не сум погрешна сватена, не велам да не дојдат, ама ме нервира тоа фалењето како во дијаспора било вакво такво супер здравство, ама не по желби туку како ќе кажат тие, дете на 7 години со очигледни здравствени проблеми да чека со недели да му се даде барем некоја лабораториска анализа, а бе ајдее, родителот ако треба на Марс ќе иде, а не пак да допатува во МКД само за лабораториски анализи!
... токму денес во разговор со еден дијаспорец долетал преку Атлантикот за лабораториски анализи само да ги направи комплет и пак ќе се враќал назад, објаснувајќи ми ги колку поевтино му се исплаќа на таков подвиг отколку таму да чека!

Диле Јоргачев

Член од
3 април 2017
Мислења
8.693
Поени од реакции
28.204
... ај за лекови, ама за оператива, некој колено, некој хернија, некој камен во бубрег/ жолчка, дерматолошки проблеми, ако е толку јако, културно и ефтино здравството таму каде живеат или работаат, кој такво доаѓаат специјално за такви здравствени услуги и им го зема терминот на обичниот наш граѓанин кој не може да поткупи и да добие предност,
... да не сум погрешна сватена, не велам да не дојдат, ама ме нервира тоа фалењето како во дијаспора било вакво такво супер здравство, ама не по желби туку како ќе кажат тие, дете на 7 години со очигледни здравствени проблеми да чека со недели да му се даде барем некоја лабораториска анализа, а бе ајдее, родителот ако треба на Марс ќе иде, а не пак да допатува во МКД само за лабораториски анализи!
... токму денес во разговор со еден дијаспорец долетал преку Атлантикот за лабораториски анализи само да ги направи комплет и пак ќе се враќал назад, објаснувајќи ми ги колку поевтино му се исплаќа на таков подвиг отколку таму да чека!
Немој да измислуваш работи што не се десиле и да шљапаш глупости,не разгораваш со поздрав топол,прибери се.Ако ти е целта преку провокации да ја "живнеш" темава,онда ок

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.606
Поени од реакции
37.544
Косоварите ако ги рачунаш ко дијаспорци тогаш не знам што да ти кажам. Другото све глупости изнапиша.
...косоварите ги сметам за населба на МКД ниту ги земам во превид за овие примери, а колку глупости изнапишав повели дојди на клиника да ги видиш историите/исписите.

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
6.934
Поени од реакции
8.572
Атланктикот е друга приказна, таму дијаспорците се енормно лакоми за пари и гледаат да не плаќаат здравствено пошто не им е задолжително.

Од европските дијаспорци, треба да е човек луд да иде во МК да прави дури и обичен рентген а да не зборам за друго.

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.606
Поени од реакции
37.544
Немој да измислуваш работи што не се десиле и да шљапаш глупости,не разгораваш со поздрав топол,прибери се.Ако ти е целта преку провокации да ја "живнеш" темава,онда ок
..оффф, боли вистината, не сум јас крива бате, закани не кон мене, форумов не е твоја имовина, таму најди си некого додека месиш и лупни го со тестото ако си нервозен!

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
6.934
Поени од реакции
8.572
..оффф, боли вистината, не сум јас крива бате, закани не кон мене, форумов не е твоја имовина, таму најди си некого додека месиш и лупни го со тестото ако си нервозен!
За европските дијаспорци ништо не е вистина од ова што го напиша.

Здравственото осигурање е задолжително и покрива тоа што е потребно!

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.606
Поени од реакции
37.544
Атланктикот е друга приказна, таму дијаспорците се енормно лакоми за пари и гледаат да не плаќаат здравствено пошто не им е задолжително.
Од европските дијаспорци, треба да е човек луд да иде во МК да прави дури и обичен рентген а да не зборам за друго.
...а бе све нешто е „друга приказна“ , јас ја кажувам ситуацијата како е токму сега со таква навала што турбо се работа со дијаспорците, сакате верувајте сакате не, исто како што сите партиски вработени со договор на дело си ја зеле октомвриската плата од кои пола се дома не идат на работа, а додека редовните вработени во здравство се уште ја чекаат, ама тие што ги услужуваат дијаспорците преку ред некако не им е важен датумот на исплата на платата!
За европските дијаспорци ништо не е вистина од ова што го напиша.
Здравственото осигурање е задолжително и покрива тоа што е потребно!
...ти да не си ЕУ здравствен координатор, жити се, јас пишувам од прва рака, ти „не е вистина“ за дијаспората, ај крај не можам со вас, сакам промени за арно, вие не не арно си е!

Kajgana Shop

На врв Bottom