...а бе све нешто е „друга приказна“ , јас ја кажувам ситуацијата како е токму сега со таква навала што турбо се работа со дијаспорците, сакате верувајте сакате не, исто како што сите партиски вработени со договор на дело си ја зеле октомвриската плата од кои пола се дома не идат на работа, а додека редовните вработени во здравство се уште ја чекаат, ама тие што ги услужуваат дијаспорците преку ред некако не им е важен датумот на исплата на платата!
...ти да не си ЕУ здравствен координатор, жити се, јас пишувам од прва рака, ти „не е вистина“ за дијаспората, ај крај не можам со вас, сакам промени за арно, вие не не арно си е!
..оффф, боли вистината, не сум јас крива бате, закани не кон мене, форумов не е твоја имовина, таму најди си некого додека месиш и лупни го со тестото ако си нервозен!
..оффф, боли вистината, не сум јас крива бате, закани не кон мене, форумов не е твоја имовина, таму најди си некого додека месиш и лупни го со тестото ако си нервозен!
Камо среќа да знаев да готвам,богат човек ке се сторев.Него ти за нормална ли се сматраш и очекуваш дека некој ке ти поверува дека од Америка 48 саати пат и летови менување до тука за крвна анализа? Па поише патот ке ги кошта
Камо среќа да знаев да готвам,богат човек ке се сторев.Него ти за нормална ли се сматраш и очекуваш дека некој ке ти поверува дека од Америка 48 саати пат и летови менување до тука за крвна анализа? Па поише патот ке ги кошта
...ич, дојди да видиш со сопствени очи, не знам зошто не веруваш јавно, кога длабоко во себе знаеш дека е така, мене ми е криво да наши осигуреници што живеат овде, не можат да дојдат на ред од навала посебно во поедини месеци од дијаспорците.
Фала, не. Што сум го видел со свој очи во Македонија одеќи со пријатели и роднини како поддршка низ болници ми е доста за навек. А камо ли доброволно да идам за операција.
Делумно точно. Во Македонија во принцип секој лек можеш да го доибиеш ако го платиш, овде не. Значи не е до тоа дека е нешто подобро едноставно дрогата е лесно достапна. Диазепами, Хелекси...
Забите приватно ги прават сите,не на терет на фонд.Антибиотици и лекови други да,али со црвена рецепта на приватно,фул си плаќаат.Еве сега јас земав Амоксиклав две паковања али со црвена рецепта.Таму ке треба да закажувам,па од работа слободен ден,па зашто,па како,па што...Вака тука само вртам кај матичната и кажувам што рецепти да ми спреми.А тешко на рие заби државно што прават
Диле, па ако немаш потреба од тие лекови оти ги земаш? Ако имаш потреба, ќе ти препише докторот и овде. Ја иначе обратно сум носел лекови на пријатели од овде со приватна рецепта оти не биле достапни во Македонија. Ете пример: после операција докторката му кажува на пациентот таа и таа крема да си ја користи, арно ама е нема во Македонија. Преку неа или од Германија да ја земе ако познава некого. Ја пошто имам пријател матичен све ми препишува макар на приватен рецепт.
...а бе све нешто е „друга приказна“ , јас ја кажувам ситуацијата како е токму сега со таква навала што турбо се работа со дијаспорците, сакате верувајте сакате не, исто како што сите партиски вработени со договор на дело си ја зеле октомвриската плата од кои пола се дома не идат на работа, а додека редовните вработени во здравство се уште ја чекаат, ама тие што ги услужуваат дијаспорците преку ред некако не им е важен датумот на исплата на платата!
...ти да не си ЕУ здравствен координатор, жити се, јас пишувам од прва рака, ти „не е вистина“ за дијаспората, ај крај не можам со вас, сакам промени за арно, вие не не арно си е!
Абе кажи дека е некој од САД, тоа може да биде оти таму без осигурање си наебал, огон е све приватно да плаќаш. За Европа Кадаиф убо рече, све покриено. Ама пошто си тераш инает твојот пример е паушал за цела дијаспора, а не е.
Делумно точно. Во Македонија во принцип секој лек можеш да го доибиеш ако го платиш, овде не. Значи не е до тоа дека е нешто подобро едноставно дрогата е лесно достапна. Диазепами, Хелекси...
Па да и тие лекови но повеќе мислев на антибиотици и тоа посериозни. Целиот систем е гнил и треба од корен да се менува; не се само дијаспора, доаѓаат луѓе кои одат до Грција на одмор 7 дена и си носат цели листи небаре ќе одат 7 месеци во ДР Конго.
Имав случај, доаѓа цела фамилија да се пријави и океј муабет, запознавање ова она. На крај викаат добро е што најдовме доктор, ќе праќаме лекови, Х ќе оди во У, таму не даваат антибиотици како кај нас. Детето се сели на Западtm а каурското останува во него, бегаат луѓето во држави каде што нели функционирал системот а ги носат со нив корупцијата и дисфункционалноста.
Исто розови рецепти, тоа не знам дали го контролира некој, колку што знам стојат во аптека 1 месец и после во канта одат. Пример матичен има право по пациент да издаде 3 кутии дијазепам преку Фонд месечно, на розова рецепта ако пациентот мењава аптеки за никој да не се посомнева, може 30+ да издаде и никому ништо.
Па да и тие лекови но повеќе мислев на антибиотици и тоа посериозни. Целиот систем е гнил и треба од корен да се менува; не се само дијаспора, доаѓаат луѓе кои одат до Грција на одмор 7 дена и си носат цели листи небаре ќе одат 7 месеци во ДР Конго.
Имав случај, доаѓа цела фамилија да се пријави и океј муабет, запознавање ова она. На крај викаат добро е што најдовме доктор, ќе праќаме лекови, Х ќе оди во У, таму не даваат антибиотици како кај нас. Детето се сели на Западtm а каурското останува во него, бегаат луѓето во држави каде што нели функционирал системот а ги носат со нив корупцијата и дисфункционалноста.
Исто розови рецепти, тоа не знам дали го контролира некој. Пример матичен има право по пациент да издаде 3 кутии дијазепам преку Фонд, на розова рецепта ако никој не го открие може 30 да издаде.
Има огромна разлика во цената на приватен рецепт во запад и МК.
Аналгин во МК 10 таблети = 50 денари
Аналгин во Германија (со приватен рецепт, без рецепт купуење, јок) = 420 денари
Информираме дека по барање на Министерот за здравство, денес до Министерството за здравство се поднесени оставки од двајца директори на универзитетски клиники. Станува збор за директорката на Универзитетска клиника за детски болести, проф. д-р Аспазија Софијанова и директорот на Универзитетска...
Информираме дека по барање на Министерот за здравство, денес до Министерството за здравство се поднесени оставки од двајца директори на универзитетски клиники. Станува збор за директорката на Универзитетска клиника за детски болести, проф. д-р Аспазија Софијанова и директорот на Универзитетска...
Пази што слушнав, во една јавна здравствена институција имало многу работа за време на ковид и 1/3 од вработените дале отказ за да одат во странство или приватно дека повеќе им се исплатело па остантите имале повеќе работа. Се собрале останатите и му рекле на директорот или ќе прекинеш да ни даваш работа или и ние си одиме. Директорот се согласил и не работеле. Нов кадар нема невработен и немал избор и сега институцијата во пракса не функционира.
Да, затоа почина еден млад дечко од сепса на заб. МК сум биден кај најдобрите стоматолози и едноставно не им се работи. Ако не им посичиш на кој заб имаш кариес нема ни да го заприметат експертите. Работната етика е на нула. Гордоста со својата работа е на нула. Не е до парите.
Да, затоа почина еден млад дечко од сепса на заб. МК сум биден кај најдобрите стоматолози и едноставно не им се работи. Ако не им посичиш на кој заб имаш кариес нема ни да го заприметат експертите. Работната етика е на нула. Гордоста со својата работа е на нула. Не е до парите.
Има и друга страна на монетата, да ти каже дека пола заби ти се со кариес а тебе ниеден заб не те боли а и кариес не се гледа на ниеден од тие заби на рентген снимката.
Оваа страница користи колачиња за персонализирање на содржината. Со продолжување на користењето, се согласувате со нашата политика за користење колачиња.