За 300 евра на суд, или да не ризикувам?

Член од
28 февруари 2007
Мислења
65
Поени од реакции
11
more kakvo plakjanje..... ke odam na sud. znam deka pogresiv ama sepak mi e prv prekrsok. 4 godini vozam i vo amerika vozev nekade nemav problemi a tuka..... mizerija. ova so kaznive samo za vlasta e dobro. inaklu da zimav barem 1000 evra plata kako sto e vo drzavite kade kaznite se isti kako tuka do sea 5 pati ke ja platev ama... se se pluknam da ova nasava drzavna politika, t.e. partiska !
p.s. moja greska e. da ama sepak spored uslovite na patot policijata trebase da ima malku tolerancija. stanuva pat so 3 lenti, prav t.e. glaven. ama jebi GA !
go znaete ona ne mozi na samarot pa udri na magareto
--- надополнето: Jun 20, 2011 7:34 PM ---
mi rekoa da cekam da mi stigne na adresa izvestuvanje i togas za rok od 3 dena da podnesam zalba, potoa od bilo kakvi priocini (zdrastveni ....ili bilo kakvi ) da go odlozuvam sudskio proces,

sot e mnoguy 300 evra mnogu e... ova drzava e luda. so plata od nepolni sto evra ... kazna od 300- mater da i ebam na politicarive sto si gi polnat dzebovite.

Член од
12 април 2010
Мислења
1.602
Поени од реакции
890
more kakvo plakjanje..... ke odam na sud. znam deka pogresiv ama sepak mi e prv prekrsok. 4 godini vozam i vo amerika vozev nekade nemav problemi a tuka..... mizerija. ova so kaznive samo za vlasta e dobro. inaklu da zimav barem 1000 evra plata kako sto e vo drzavite kade kaznite se isti kako tuka do sea 5 pati ke ja platev ama... se se pluknam da ova nasava drzavna politika, t.e. partiska !
p.s. moja greska e. da ama sepak spored uslovite na patot policijata trebase da ima malku tolerancija. stanuva pat so 3 lenti, prav t.e. glaven. ama jebi GA !
mi rekoa da cekam da mi stigne na adresa izvestuvanje i togas za rok od 3 dena da podnesam zalba, potoa od bilo kakvi priocini (zdrastveni ....ili bilo kakvi ) da go odlozuvam sudskio proces,

sot e mnoguy 300 evra mnogu e... ova drzava e luda. so plata od nepolni sto evra ... kazna od 300- mater da i ebam na politicarive sto si gi polnat dzebovite.
како прво крив си и малце приглуп ко што можам да забележам.
значи ем знаеш дека си погрешил ем сакаш да одиш на суд за да им кажеш дека ти е прв прекршок(а ти појма немаш колку нив ги боли курот што тебе тоа ти бил прв прекршок).

би ти препорачал да си платиш 150 евра дури имаш време,во странство за вакви прекршувања како почетник можеш да налепиш на суспензија.

и тоа со застарените дела не си играј бајрам со умот,ќе заминеш во странство..но кога тогаш ќе се вратиш...уште на граница ќе ти ја пресметаат казната со камата.

Член од
28 февруари 2007
Мислења
65
Поени од реакции
11
pa toa za na sud mi bese preporacano od pravni lica, i od lica na koi sto takvi nesta im e sekojdnevna rabota. ama ako eve ti na primer si barem malku poupaten od niv so iskustvo ili "pamet" kazi poprecizno kako treba.
i decko pripazi na ponesuvanjeto i izrazuvanjeto. od tolku komentari nikoj do sega nikoj ne navredil a ti nenako prepameten mi izgledas. koga vekje si zemas pravo da komentiras bidi pristoen.... ne se site od sarenite "kravi"

Misery

30% off
Член од
3 април 2011
Мислења
1.598
Поени од реакции
2.394

Утре кога ќе ти го згази детето или пријателот некој кој шиба со 120 на место пропишано за 60 ќе видиш само за власта е добро. Казните се поради прекршок - ако не сакаш да плаќаш нема да правиш прекршоци.
И партиска политика ? Сериозно ?
Државен буџет се полни од казните не нечиви џебови.
И казните не се многу бидејќи се казни за сечива безбедност. Кој си ти за поради тебе па некој да ризикува да е згазен со 80 километри на час на место каде треба да се вози со 50 км/час ?
Сега поштено плати си додека е 150 евра пошто судски трошоци ќе те фатат изгор . На крај краева - ако ти е прв прекршок нека ти пишат казнени поени бе - шо се замараш со плаќање.

Член од
25 мај 2007
Мислења
6.662
Поени од реакции
949
За несовесните возачи и непочитувањето на знаците јас би гласал за поголема казна од тие 800 евра, можел некој да страда од вашите неколку киломтри поголема брзина.

Член од
18 октомври 2010
Мислења
1.824
Поени од реакции
6.093
pa toa za na sud mi bese preporacano od pravni lica, i od lica na koi sto takvi nesta im e sekojdnevna rabota.
Пошто приметувам дека често се прави оваа грешка, па еве овде мало објаснување - правни лица се фирми, она на што вие мислите кога викате правни лица, всушност се правници. Значи ептен смешно делува вака кога ќе прочитам, затоа најдобронамерно укажувам на грешката. :)

*те цитирав зошто тука видов, инаку не се однесува само на тебе ;)

Член од
2 април 2006
Мислења
14.363
Поени од реакции
3.069
pa toa za na sud mi bese preporacano od pravni lica, i od lica na koi sto takvi nesta im e sekojdnevna rabota. ama ako eve ti na primer si barem malku poupaten od niv so iskustvo ili "pamet" kazi poprecizno kako treba.
i decko pripazi na ponesuvanjeto i izrazuvanjeto. od tolku komentari nikoj do sega nikoj ne navredil a ti nenako prepameten mi izgledas. koga vekje si zemas pravo da komentiras bidi pristoen.... ne se site od sarenite "kravi"
Ако ги фатиш на бирократски фирми и да помине некако, океј. Ама твојот случај не е валиден на суд, те фатиле со 84, те казниле правилно и тоа е тоа. А за фори како партии, буџет, неам пари и слично, ќе кажуваш кога ќе си возиш 50 на место каде што е дозволено 50.

S

Stef Bachatero

Гостин
Оваа не е Бугарија па да ги почерпиш брат.Има некои но се ретки.На чист муабет се разбира ако нека ти пише,па другпат со памет.Само се сеќавам кога патував накај Скопје со татко ми и немавме каиш а пред тоа застанавме на паркинг да се издуваме.Полицаецов не стопира и татко ми му вика за што не казнивте бре роџу,дека од Куманово е татко ми и сите се познаваат.Овој на тоа не потклекна па сакаше да не казни 50 евра.Татко ми му рече епа ај казни не за тоа што сега пред малку бевме да се издуваме во природа.Цајканов рече и за тоа може слатко се насмеа и не пушти без казна.

Член од
17 март 2009
Мислења
65
Поени од реакции
34
Не треба да гледаш дека си возел +4. Имаш среќа што за -6 не ти одзеле и возачка на некое време, казната на страна.

Duduk

Korg Maniac
Член од
8 јули 2009
Мислења
953
Поени од реакции
99
Мене ми лупнаа 400e бидејќи немам 2 години возачко искуство а возам после 23:00. И ми се заканија со одземање на возачката на суд.
И ја незнам што да праам и не знам дали е точно тоа дека ќе ми ја одземат возачката на суд во случај ако не ја платам казната. Ај и мене сеа посоветувајте ме :)

Член од
18 октомври 2010
Мислења
1.824
Поени од реакции
6.093
Стварно не знам дали ќе ти ја одземат, тоа ќе одлучи судот, ама најпаметно ти е да се појавиш на суд, па ќе видиш таму како ќе течат работите. Во принцип судиите се поразбрани луѓе од полицијата, па можеби ќе успееш да се спасиш.
А за во иднина, почитувај ги забраните за да избегнеш вакви замарања ;)

Член од
18 октомври 2010
Мислења
1.824
Поени од реакции
6.093
Ова озбилно или..?
Досега не сум имал работа со судија, па не ми е јасно некако. :D
Абе ова го кажувам од искуство, и лично и од пријатели, што не значи дека е со сигурност така. Значи ме чукна еден на паркинг додека одев рикверц, ама човекот да ти работел во МВР. Мислев дека сме комшии, па ќе завршиме работа, ама џандар ко џандар средил за на суд. И ми стига мене покана како обвинет?! Си отидов на закажаниот ден, и ја објаснив ситуацијата на судиката, и она ми вика шибај, завршена работа, немаш проблем. Ај за ова ќе си речеш не бев крива, ама еве друг случај. Јас претицував и третата кола таман да ја претицам, тргна да врти и нормално го зачукав, а бељата да биде поголема, удрив џип од МО (на Орце Николов, баш кај генералштаб), и уште ми вика тој дај 300 евра, или да викаме полиција, викам викај полиција! И дојде, направија записник, ми стигна покана за суд, отидов, судија постар ме сослуша, секако нели влијае и што сум девојче :p и истото како првиот случај, ми вика ајде не се секирај, само пази во иднина.
Значи тоа ми беше муабетот, стварно се фини доколку си разумен, а и ако ти е првпат, сигурно ќе ти прогледаат низ прсти.

Член од
22 јуни 2011
Мислења
1
Поени од реакции
1
lugje samo sto mi pisaa kazna od 300 evra, mi rekoa dokolku ja platam za rok od 8 dena ke bide 150. edni prijateli podupateni so pravni raboti mi rekoa da odam na sud i da podnsam zalba. me fatija so 84 km/h na mesto kade bilo 50 dozvoleno. neli od 10 do 30 km/h e 45 evra ili 20 kazneni poeni, se raboti samo za plus 4 km. pomagajte, preporacajte sto da pravam da ne si go podnapolni drzavava svojot budzet so moite tesko zaraboteni pari.... :S dali da odam na sud ? do sega imam samo edna opomena za kais i toa e se. me sopirale precesto. ponekogas i 2 pati vo 3 dena. sekogas sum bil ispraven i se.
И да платиш 150 евра во рок од 8 ден и да не платиш пак ќе те повикаат на суд од причина што согласно член 376 од ЗБСП се изрекува прекршочна санкција забрана на управуванње на моторно возило во рок од 3 месеци до една година за прекршоци за кои е предивена глоба во износ од 300,400 или 480 евра во денарска противвредност. Имено доколку платиш 150 евра во рок од 8 дена, судот ќе смета дека го признаваш делото и ќе ти изрече санкција. Од мене го имаш следниов совет, да не ја плаќаш казната па кога ќе те повикаат на суд на првиот распит побарај одлагање поради тоа што сакаш да ангажираш адвокат. На вториот закажан распит ќе побараш одлагање поради здраствени причини а во меѓувреме ќе најавиш дека ќе доставиш и писмена одбрана. Писмената одбрана ќе ја доставиш на неколку дена пред одржување на распитот така што судот ќе нема време да ја разгледа и така ќе се одложи и тој распит. На овој начин можеш да влечеш една гоина и некој месец, па после со жалба да влечеш за да настане апсолутна застареност која е 3 години од денот на самиот прекршок. ( НАПОМЕНА : ако се падне кај експедитивен судија не поминуваш ).
Нареден пат кога полиција ќе сака да ти пише казна во записникот потпиши се на следниов начин: Јас ( име и презиме ) не се согласувам со создржината на овој записник.

Kajgana Shop

На врв Bottom