Заушки

LiverpoolFC

Captain Fantastic!
Член од
10 ноември 2007
Мислења
864
Поени од реакции
15
Пред една недела ме болеше вратот, температура 39 качив, грлото што да ти кажам.. одма на лекар отидов и таа паметната докторка ми вика почекај ден два ако отечеш во вратот имаш заушки, ако не немаш.. а имав само една вакцина па тие 2 дена се мрднав, секој 15 мин се глеав у огледало... и на крај испадна само гнојна ангина, си примив пред некој ден вакцина 2ра и сеа галје си неам :) Бар се надевам!

Г

Гоццццце

Гостин
A ако имаш контакт со дете шо е во период на инкубација на вирусот? :) Тој мој другар бил кај негов другар во неделата, а типот фатил заушки во фторникот. Може ли да ни го пренесе?

m.marko21

-STR8-
Член од
16 мај 2008
Мислења
1.177
Поени од реакции
75
Гоце па се зависи од твојот имунитет,јас на школо седев со двајца што заболеа од заушки но кај мене не се појавија.Сепак ако имаш некои од симптомите (покачена температура, болки позади уво ...) оди на лекар и испитај се.

Член од
28 декември 2008
Мислења
1.356
Поени од реакции
184
вакцинирањето е дозволено за родени 01.02.1989 и помали, а јас сум 31.01.1989- за еден ден не ме фаќа, али сеа сум хепи зш некако прелажав таму и ме боцнаа денес, неам гајле
Иначе кој прати ракомет како за информација има петмина заболени од Вардар Про:
Младен Ракчевич, Марко Симович, Обрад Радулович, Стефан Вујович и тој пикерот Кисиљ...така да најверојатно прво коло со металург ке биде одложено:toe:

Член од
31 јануари 2009
Мислења
258
Поени од реакции
12
дали на некој заболен од заушки први симптоми му биле црвени образи и отоци на истите ? :S преска како што стнаав од спиење глеам дека образите ми станале жар црвени и мал оток на левиот образ :|

Член од
24 ноември 2008
Мислења
1.035
Поени од реакции
44
дали на некој заболен од заушки први симптоми му биле црвени образи и отоци на истите ? :S преска како што стнаав од спиење глеам дека образите ми станале жар црвени и мал оток на левиот образ :|
тоа тие од спиењето, :pos2: иначе јас ги имам прележано заушките во една друга епидемија шо изби далечната 95/ 96 и пеколни се морам да кажам нит можеш да голташ нит да јадеш ништо

Zaphod Beeblebrox

Поранешен покул Божино
Член од
7 јуни 2008
Мислења
16.676
Поени од реакции
21.233
вакцинирањето е дозволено за родени 01.02.1989 и помали, а јас сум 31.01.1989- за еден ден не ме фаќа, али сеа сум хепи зш некако прелажав таму и ме боцнаа денес, неам гајле
Иначе кој прати ракомет како за информација има петмина заболени од Вардар Про:
Младен Ракчевич, Марко Симович, Обрад Радулович, Стефан Вујович и тој пикерот Кисиљ.
..така да најверојатно прво коло со металург ке биде одложено:toe:
Море се срби се заразиле со заушки. Ке да и кај нив нешто грешки со вакцини имало.

Член од
31 јануари 2009
Мислења
258
Поени од реакции
12
тоа тие од спиењето, :pos2: иначе јас ги имам прележано заушките во една друга епидемија шо изби далечната 95/ 96 и пеколни се морам да кажам нит можеш да голташ нит да јадеш ништо
се надевам дека си у право ќе почекам следните неколку дена да видам што ќе произлезе имав воспаление и оток на лимфните жлезди вчера ( а тоа се јавуе поради воспаление и инфекција на други жлезди, уво ,грло , нос) а уште ми се црвени образите и иам оток на левата страна , се надевам дека не се заушки :nesvest::nesvest::nesvest::nesvest::nesvest:

а температура иам 36.4 дали прв симптом на заушки е висока температура ???/????

Sacansi*

Oh, crystal ball!
Член од
4 април 2008
Мислења
2.746
Поени од реакции
68
Од спиење би требало да ти се црвени образите, и мене ми се така понекогаш, ама ако спијан онака преку ден.. :smir:

Црвено

Am I pissin' u off-fa-fa?
Член од
12 септември 2007
Мислења
1.227
Поени од реакции
81
Знае ли некој да ми каже нешто повеќе за борова вода? Зошто препорачуваат од неа да се ставаат облоги додека имаш заушки?

Член од
16 јануари 2009
Мислења
85
Поени од реакции
3
Знае ли некој да ми каже нешто повеќе за борова вода? Зошто препорачуваат од неа да се ставаат облоги додека имаш заушки?
Burow's solution' is a pharmacological preparation made of aluminium acetate dissolved in water. It was invented in the mid-1800s by Karl August Burow, an ophthalmologist.
The preparation has astringent and antibacterial properties and is used to treat a number of skin conditions such as insect bites, rashes caused by poison ivy and poison sumac, swelling, allergies and bruises. Burow's solution is traditionally applied in cold compresses over the affected area.
Burow's solution is available over the counter as a generic preparation. Bayer also manufactures a modified form of the preparation under the commercial name Domeboro.
по нашки ама раскажано, раствор на алуминиум ацетат , (глацијална етаноична к-на, погоре непомната) во вода. Ја измислил Буров , негде спомнат како хирург, негде како офталмолог.има астрингентни i antibakterijalni својства. овде го даваат за намлување на отоците, а може да се дава и за каснувања од инсекти уртикарии од коприви, отровни бршлени , чешања, модрици ( крвни подливи) и сл. Бајер го произведувал под име Домеборо.
инаку порано само ветеринарите го даваа , у поново време и „хуманите“ доктори

Член од
25 јануари 2007
Мислења
6.775
Поени од реакции
314
Кај мене во клас само еден има заушки и што е најтрагично, отечен беше уште од петокот со мислата дека си истегнал лигамент. :/
Кој баксуз треба да си за во време на епидемија да ти дадат погрешна дијагноза?! :tapp:

Член од
3 декември 2008
Мислења
66
Поени од реакции
4
Незнам зашто народов кренал узбуна? Заушти ова заушки она ако те фати ќе лежиш дома 2 недели и толку. Пред 2 дена се разболев и мајками како ненормална одма да не те боли вратот да не те боли глава, вилица ова она ме напати.

Член од
22 август 2006
Мислења
497
Поени од реакции
1.000
их нервозно и досадно поминаја 10 дена лежеф а вакциниран сум два патИ :tapp::nesvest::nesvest:

еднаш 4.1993 и еднаш 6.1997 :tapp::tapp::tapp:

кизнај шо вакцини клавале ....ccc и пак тој ксмет да ме фати мене :/

*pumpkin*

addicted to blue
Член од
28 август 2008
Мислења
716
Поени од реакции
23
их нервозно и досадно поминаја 10 дена лежеф а вакциниран сум два патИ :tapp::nesvest::nesvest:

еднаш 4.1993 и еднаш 6.1997 :tapp::tapp::tapp:

кизнај шо вакцини клавале ....ccc и пак тој ксмет да ме фати мене :/
пошо мајка ми работи на вакцини......со сигурност знам дека имало пропусти во вакцините, посебно 1988 во книшките ни пишуваме дека сме примиле а устави не сме примиле пошо тоа било некоја друга!!!!така иди ти провери си што точно те вакцинирале!!!

Kajgana Shop

На врв Bottom