Застрашувачот!

Serpico

Сковинистратор / I'm Batman
Член од
25 јануари 2007
Мислења
11.166
Поени од реакции
691
Зборувавме за Кутриот Јас.

Сега сакам да подискутираме за еден друг тип на луѓе, чие битисување би можело да се смести во категоријата - Застрашувачи!

Насилни его-центрици со суета до плафон, знаат само еден начин на решавање на работите а тоа е нивниот начин. За несреќа на останатите, нивниот начин подразбира психофизичко малтретирање на својата поблиска околина се до остварување на замислената цел, која пак најчесто е крајно хедонистичка.

Секогаш имаат џокер во ракавот... ако за Кутрите тоа беше емпатијата, за застрашувачите е сосема логично - стравот.

Што можеме пак, со нив? "Пусти будалу"? Ќе им објаснуваме дека не е во ред да се практицира наметнатиот а не стекнатиот авторитативен систем? Или, кај што има сила = нема правдина?

Јас со ваквите луѓе се справувам на различен начин. Еден од ефикасните е да не се справуваш со нив, туку елегантно да ги изигнорираш. Сепак, доколку продолжат со својата песна, обично се подбивам со нивните изјави давајќи им до знаење дека нивните проповеди не допираат до мене и уште повеќе, се помалку веќе видени и благопатетични.

Најчесто, никако не им удоволувам. Освен кога од "застрашувачи" ќе преминат во "кутар јас", па ме фаќаат на сентименталност :)
 

Dzings

Premium
Член од
31 март 2007
Мислења
1.804
Поени од реакции
52
Vo sekoj sluchaj podobro e od kutriot jas! LoL!
Vaka ne nastapuva chovek so slab karakter, vaka ne razmiluva nekoj ne odluchen. Ovie se silni luge po dusha i nema bash taka lesno izleguvanje na kraj. Vo odredeni situacii i jas koristam vakov nachin za neshto, ama vo malku poinakva verzija od napishanive, pozitivna strana e toa shto so takov nastap moznost za diskusija i vrtenje na muabet okolu ne postoi! Inaku beganjeto ne e reshenie za nishto neli? Taka da mislam za da se spravish so vakov chovek ili so vakov nastap edinstveno e so ist takov nastap i nikako poinaku, so pozidrazan muabet, pa dobiva toj shto poveke zboruva(isto kako onaa reklamata hehehe!). Vo princip dobra osobina kaj lugeto, se do onoj moment duri ne predizvikuva nikakva shteta na sogovornikot!
 
Член од
14 август 2007
Мислења
93
Поени од реакции
0
Jas najcesto gi ignoriram vakvite luge. Mrazam nasilnici i ne veruvam deka so nasilstvoto moze da se resi bilo kakov problem.
I vsusnost sosem sprotivno mislam deka ovie luge se mnogu slabi mislam nesto vo nivniot karakter fali ili pak nemaat dovolno samodoverba vo sebe deka ke resat nesto po smiren pat pa moraat da primenuvaat sila.
 

doti4nata

Drama Queen
Член од
25 септември 2005
Мислења
3.390
Поени од реакции
35
Десен клик. Игнор!
Тоа е мојот начин... Што има да се замарам со некоја, најчесто, неписмена будала што не знае да збори, па се дере и се труди предизвикувајќи страв да го добие тоа што го сака... А ако премногу замарам најчесто го активирам мојот остар јазик и тогаш е или конечно крај на „дискусијата„ или станува насилен па морам да го викам бато:nesum: :kesa: :kesa:
 

Setsuko

Модератор
Член од
29 јануари 2006
Мислења
6.488
Поени од реакции
5.965
Ова е инспирирано од „Целестинското пророштво“ на [SIZE=-1] Џејмс Редфилд? :)
[/SIZE]
 

Tanurovski

How you doin'
Член од
21 јуни 2007
Мислења
56
Поени од реакции
4
Десен клик. Игнор!
Тоа е мојот начин... Што има да се замарам со некоја, најчесто, неписмена будала што не знае да збори, па се дере и се труди предизвикувајќи страв да го добие тоа што го сака...
Исто и кај мене. Испробан рецепт кој работи кај 90% од случаите, нешто слично како кај "Кутриот јас" луѓе.
 
Член од
16 февруари 2007
Мислења
2.778
Поени од реакции
8.228
Јас со ваквите луѓе се справувам на различен начин. Еден од ефикасните е да не се справуваш со нив, туку елегантно да ги изигнорираш.
Ова гледам повеќето го напишале како одговор.Ама дефинитивно не ја разгледале специфичноста на проблемот.Мора да знае човек да се справи со таква личност чие его вришти од секоја пора и има за цел вашето да го доведе на минимум.Како ќе игнорирате такви луѓе ако такви се вашите родители,или шефот на работа.Или па у школо имате некој тип кој обожава да ви ги тегне гаќите до глава?Како ќе го игнорирате или избегнете?Нема начин.Таквиот родител веќе ви врзал шамар,шефот веќе ви бапнал суспензија,соученикот веќе ве избумбарил.Таа игнор политика е глупа.:toe:
Мислам дека овде само дипломатија врши работа.Треба да го тргнете егото настрана и да пристапите на таа личност на начин на кој нема да бидете наметливи,а ќе му ја пренесете пораката и ќе ја свати.Исто мора да бидете себични и да работите за таа личност да не вежба еготрипови на вас..остатокот од светот нека гледа за себе:pipi:

Сепак, доколку продолжат со својата песна, обично се подбивам со нивните изјави давајќи им до знаење дека нивните проповеди не допираат до мене и уште повеќе, се помалку веќе видени и благопатетични.
Они како појава се патетични,со самото тоа себенабивање авторитет и моќ која се должи на обичен комплекс на висока вредност кој пак неможат да го остварат на друг начин поради некои други ограничувања,па мора вака.Арно ама,гледајќи во нијанси мора да се признае дека има една екстрема на такви луѓе во која ако се подбиваш со нив и со нивниот начин на однесување на кој тие гледаат како нешто свето кое ако треба и со крв ќе го бранат,тогаш мора бар физички да си спремен да се носиш со нив.Многу луѓе не се.Затоа и овие најчесто имаат некоја варијанта на моќ која би им дозволила однапред да бидат Алфа суштества.Агресијата секогаш оди заедно со стравот и надмоќта.Значи Пико или е посебен или си фатил работа со *цензура цензура цензура*,па може да ги дупи. :)

Најчесто, никако не им удоволувам. Освен кога од "застрашувачи" ќе преминат во "кутар јас", па ме фаќаат на сентименталност :)
Иако ова беше оној joke-ефект,сепак би напоменал чисто ради реда дека скоро е невозможен таков драстичен пресврт во карактерот на еден застрашувач.Освен,можеби,кога ќе остаре и кога нема да може да ја држи чашата,нема до WC да може да отиде ќе треба децата да му мењаат пелени...значи завршен чин,кога застрашувачот ќе се претвори во билка.
 

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Со Raziel се согласувам за она дека игнор политика кон овие луѓе е лоша тактика(доколку вие сте им метата),зошто на тој начин само ќе продолжат да ве тормозат,додека ве гледаат пред очи.Таквите момци(има и девојки) немаат капацитет да размислат,немаат со што да размислат:).Но за да станете нивна мета мора со нешто да ги инспирирате или да се контрите,или мутаво да реагирате,или да се обидете да им станете пријател.Игнор политика е добра,но пред да ве земат на пик.Затоа имајте свое јас,не коментирајте премногу,не влегувајте во вербални расправии,уште помалку во физички.
Ме вадат од кожа таквите фаци,избегнувам да ми бидат во близина,не сум била на пик досега,обично добро стојам со (нај)застрашувачите,тие луѓе никогаш не се менуваат.Леле пред очи ми дојде една фаца од Охрид:)
 
Член од
3 август 2006
Мислења
92
Поени од реакции
1
Ова е инспирирано од „Целестинското пророштво“ на [SIZE=-1] Џејмс Редфилд? :)
[/SIZE]
Да и во Целестинино се дава и одговорот како да се постапи со контролните драми.
Првиот начин е и вие да влезете во контролна драма Застршувач и на агресија да одговорите со агресија на тој начин борејќи се за превласт во дадената ситуација (дали ќе биде како две кучиња што си 'ржат или ќе прерасне во физицка пресметка зависи од од двајцата нормално).
Одогворот што е во Целестинино упатува на тоа дека секој човек кој е влезен во контролна драма дали е тоа Застршувач, Јаден Ја, Испитувач или Таинствен, треба да се соочи со контролната драма во која е влезен и со тоа да се прекине таа контролна драма.

Темата за контролните дарами е поширока а мене ме мрзи да пишувам така да ќе го оставам ова за друг пут....... Тој што го интересира може да си ја прочита Целестинино Пророчанство која што верувам дека ќе му го смени погледот на животот
....
 
Член од
23 март 2007
Мислења
2.370
Поени од реакции
61
Vakvite luge se samo navidum taka silni i mokni, a vnatresno se slabici i koga im vratis so slicna ili pogolema merka na arogancija i bezobrazluk se krotat ko jagninja....
Tie deluvaat po principot "Plashi se od mene:))"
 

glufce

French Toast
Член од
15 јануари 2006
Мислења
827
Поени од реакции
8
Овие луѓе најчесто се среќаваат во крзнено-бундест облик обидувајќи се да си пренесат некои крволочно-животински особини а воедно и да ги применуваат... Во случај да не го изедеш целото јадење ќе ти го истурат во врат... А ако го изедеш ќе ти ја скршат чинијата од глава.

Сепак, ignorance is bliss (освен во случаи кога горенаведената личност ти се мафта пред нос, па мораш да се симнеш на ниво на крзнено-бундесто суштество).
 
R

Razorblade Kiss

Гостин
Wошите дечиња...ах,ретро момент во главава.
Црвови_во_оклоп генетско модифицирани влекачи...не ме чепкаат,дали бидејќи не сум им примамлива мета или штознам јас.Ма кого залажувам,тука се,само,кога би морала да бирам од вошите деца во градинка и мршите денес,би ги избрала првите.Барем се искрени и знаеш дека ако сакаат да ти соблечат гаќи и да се случи public humiliation,тоа и ќе ти се случи,порано или подоцна,во блиска иднина.А понатаму,со оние другите,не само што вербално ќе те соголат,туку и ќе те претворат во ќилимче на кое Welcome не е напишано правилно.
Како со нив...хмм...од вошите дечиња се бранев со уличарски факултет:)Но од овие другиве,не знам искрено.Ама дефинитивно не би го земала игнор како решение.Велите игнор,но да почувствувате на ваша кожа такво нешто,100% сум уверена дека колку и да сте толерантни,во еден момент во мислите ќе ви се вртат слики на вас како му го виткате вратчето на насилникот.Посилно е од нас тоа.
Како што рече Леандра,молчењето и држењето понастрана од муабети со тематика-ако јас велам дека е црвено,и ти ќе велиш така,јасно?(а ти го гледаш зелено) е најдобро решение.Ма,пушти две напред:)Денот е поубав така...да знаеш дека некој за момент си го направил паметњакович мухаха
 

Setsuko

Модератор
Член од
29 јануари 2006
Мислења
6.488
Поени од реакции
5.965
Да и во Целестинино се дава и одговорот како да се постапи со контролните драми.
Првиот начин е и вие да влезете во контролна драма Застршувач и на агресија да одговорите со агресија на тој начин борејќи се за превласт во дадената ситуација (дали ќе биде како две кучиња што си 'ржат или ќе прерасне во физицка пресметка зависи од од двајцата нормално).
Одогворот што е во Целестинино упатува на тоа дека секој човек кој е влезен во контролна драма дали е тоа Застршувач, Јаден Ја, Испитувач или Таинствен, треба да се соочи со контролната драма во која е влезен и со тоа да се прекине таа контролна драма.

Темата за контролните дарами е поширока а мене ме мрзи да пишувам така да ќе го оставам ова за друг пут....... Тој што го интересира може да си ја прочита Целестинино Пророчанство која што верувам дека ќе му го смени погледот на животот
....

Да, баш на тоа мислев.
Ја има книгата и на македонски јазик (има и филм работен според нејзе [SIZE=-1]The Celestine Prophecy)[/SIZE], добро се објаснети оние контролни драми и како да се справивиме ако сме во улога на „кутриот јас“ да не предизвикуваме надменост кај „застрашувачот“ кој на сметка на нашата збунетост и плашливост ја надоградува својата моќ над нас слично како и „испитувачот“ кој се обидува да не збуни.
Како да украдеме енергија и да го зголемиме своето енергетско поле во судир со други личности, да останеме стабилни, присебни и поедноставно ќе се справиме со она што ни го наметнуваат.
Сега има продолжение со десетиот увид, ако не се лажам и со единаесетиот, во секој случај доста интересни и корисни работи може да најдете таму доколку ве интересира ова.
 
Член од
30 јануари 2005
Мислења
7.397
Поени од реакции
1.308
Не не, игнорирањето Е решение. Има три вида однос кон секој човек.
1. Го сакаш
2. Го мразиш
3. Го игнорираш
Првите значат дека се интересираш за нив, и таргетираниот исто така ќе ти посвети внимание (какво и да е, позитивно или негативно). Но со индеферентен однос, со игнорирање никој нема да те забележи.
Примерот на Разиел со децата во училиште ќе го земам. Една “бубалица“, не ги игнорира насилниците со своето молчење и согласување со се. Тие знаат дека тој ги мрази, и му враќаат со ќотек. Она што “бубалиците“ треба да го прават е да почнат да социјализираат со светот и да изгледаат нормални, и да им стават во очи слика на насилниците дека воопшто не ги тангира нивното однесување.
Значи наравоучение, Игнорирањето секогаш пали (особено со овие луѓе), а повлечените деца треба да дигнат глава и да видат дека освен книгите, има свет таму надвор... некаде... далеку.
 

ada

Модератор! ок?
Член од
21 август 2006
Мислења
5.706
Поени од реакции
566
Таквите застрашувачи во психологијата ги нарекуваат и емотивни вамппири. Се хранат со туѓиот страв, бес, одушевување и сл. Уствари главна цел им е да бидат алфа и омега во животот на луѓето околу нив и другите да ги доживуваат како богови, али ако првичниот план за сеопшто обожавање им пропадне онда се задоволуваат и со предизвикување на бес, страв и фрустрација, т.е ако не можат со позитивна афирмација, ја одбираат негативната.
И поради тоа за нив е најдобро решение игнорирање. На почетокот ќе ги интензивираат своите методи на емотивно цицање, али после извесно време ќе кренат раце. Едноставно нема да можат да го издржат игнорирањето, затоа што тоа за нив е најголемиот страв. Им нема ништо пострашно од тоа да не добијат било каква реакција од околината. Затоа драги форумџии, храбро стиснете на копчето игнор и ослободете се од овие наметливци:icon_lol:
Инаку најголемата трагедија со овие луѓе е што нема начин да им се удоволи. Иако се што сакаат да бидат обожавани и забележани, кога некој им дава љубов, во нив проработува огромниот само-сомнеж, па стануваат окрутни, а кога некој им покажува страв или бес повторно одат во крајност и пак стануваат окрутни. Како што типот на жртви е своевиден тип на мазохист, така и застрашувачите се своевидни садисти.
И уште ова:).На форумов има член кој е школски пример за ваквата категорија на луѓе. Но да не го посочувам, паметни сте ќе го препознаете:pipi:
 

Kajgana Shop

На врв Bottom