Закон за поводник и заштитна маска

Член од
22 декември 2011
Мислења
1.291
Поени од реакции
1.285
Целта на целиов муабет ми е да укажам на потребата да се употребуваат поводник и маска. Ако сопствениците на кучиња не го почитуваат законот, и не ставаат поводник и маска на сопствените кучиња... со какво (морално) право очекуваат други да го почитуваат законот и нивниот имот (кучињата).
Ванлок, ако некој е паркиран на место кај што не смее да се паркира, дали тоа ти дава за право да му ја искршиш колата? Не! Твое право (и морално и законски) е да викнеш пајак служба или полиција. Толку од муабетот.
 

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
22.350
Поени од реакции
29.825
Хаха... никако најважното да се каже!
Ако веќе правиш ваква паралела, правилниот заклучок е: паркирај ја колата правилно и на место означено за паркинг, или во спротивно сноси ги последиците и најмногу сам(а) на себе лути се, затоа што:
- некој ти ја удрил колата (ако е паркирана на улица) или
- некој ти ги дупнал гумите пошто му бил блокиран приодот кон гаражата или...

Види, секој може да води инат и да се понаша куртонски... идејата е да се понашаме цивилизирано и да ги почитуваме законите. А законот вели власниците на кучиња во јавност мора на своите миленици да им стават маска и да ги водат на поводник.
 
Член од
22 декември 2011
Мислења
1.291
Поени од реакции
1.285
Ванлок, законот е нов. Сеуште не се спроведува како што треба, па со тоа имаш и луѓе кои не го почитуваат. Имаш сопственици на кучиња кои не ни знаат дека законот е донесен. И пак ќе ти напоменам, не можеш преку ноќ да научиш 17 годишно куче да носи маска, не само што не можеш туку нема ни да сакаш. И за таквите случаеви (кога станува збор за чивава) сигурна сум дека нема да му изречат казна зашто чивавата нема маска на нејзе... ајде сега да не глумиме лудило. Се знае која е таргет групата за пишување казни за неносење маски и поводници.
 

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
22.350
Поени од реакции
29.825
Кога го носеле законот требало да мислат на проблемите со навикнувањето на 17годишните кучиња? Тоа е примарна задача на тој закон?
Требало можеби да почекаат да починат сите стари кучиња? Што со тие кучиња што во меѓувреме ќе остарат? Или да се почне со издавање на дозволи за неносење на маска за „многу стари кучиња„?

Пази те молам, не „глумам лудило„ само сакам да ти покажам дека реалноста е сосема поинаква од твојот ограничен агол на гледање на овој проблем. Тоа е проблемот, што работите ги гледаш само од сопствен агол.

Ајде ако веќе ситничариме, баш сега читам за луѓе кои посвојуваат 10-12 годишни службени работни кучиња и ги реадаптираат и социјализираат, за инхибиција на касањето и за сите аспекти на обично домашно живеење. Во споредба со тоа, колку е тешко домашно играчка-куче кое е генетски селектирано за инхибиција на нагоните, да го навикнеш на носење маска?
Се е можно само треба желба и треба работа.
Или во спротивно плаќање казни и ризикување да се дешаваат немили настани.
--- надополнето: 29 јануари 2014 во 13:49 ---
Ванлок, ако некој е паркиран на место кај што не смее да се паркира, дали тоа ти дава за право да му ја искршиш колата? Не! Твое право (и морално и законски) е да викнеш пајак служба или полиција. Толку од муабетот.
Еј морав, како порачано десетина минути после твојот пост го гледам ова:
;)
http://www.sitel.com.mk/mk/foto-shto-se-sluchuva-koga-kolata-vo-skopje-kje-ja-parkirate-pred-nechij-vlez






Ова чисто да илустрирам што се дешава кога не се почитуваат закони и ќе се налета на некој со проблеми (или во случајов на некој што му дошло преку глава).
 
Член од
22 декември 2011
Мислења
1.291
Поени од реакции
1.285
Еј морав, како порачано десетина минути после твојот пост го гледам ова:
;)
http://www.sitel.com.mk/mk/foto-shto-se-sluchuva-koga-kolata-vo-skopje-kje-ja-parkirate-pred-nechij-vlez






Ова чисто да илустрирам што се дешава кога не се почитуваат закони и ќе се налета на некој со проблеми (или во случајов на некој што му дошло преку глава).
И сега, сликиве во ситуацијава ја оправдуваат реакцијата на кокошката? Не Ванлок, не ја оправдуваат, туку само укажуваат на тоа колку болесници се шетаат по улица.
И колку што знам постои закон против ова, па пак глеаш некој не го почитува. Што значи, не можеш да очекуваш сите да почитуваат носење на маска. И ми збориш за кучиња од 10-12 години, туку санува збор за куче од 17. Има разлика.
Прво и основно, законот кај нас не е добро дефиниран. Второ, нема како да се испочитува до крај согледувајќи ги околностите на средината во која живееме. Што значи- законот кај нас е колку да се донесе закон, и за таквите како тебе да имаат како да си какнат- е па има закон! Да, има закон, голем дел од нас го почитуваат. Но тие што немаат услови да го почитуваат, не го почитуваат. Додека живеев позади Олимписки базен, невозможно беше да го почитувам законот, земајќи во предвид, дека секое мое искачање, 20 кучиња ми се пуштаа на улица. Да почитувам закон, само затоа што е донесен, а немам услови за да го спроведам истиот- е па не може!
 

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
22.350
Поени од реакции
29.825
Пак се фаќаш само еден аспект на целата работа. И тоа најбаналниот, најекстремите моменти.
Јас ти велам еве што се дешава кога двете страни ги игнорираат законите, а ти одма зазимаш една таква страна. Баш тука е поентата, да не си на ниедна екстремна страна. Кај екстремите се дешаваат грдите работи.

Никаде не стигнуваме со оваа дискусија, колку да се трудам ти си правиш проекции каде си жртва и потоа се браниш беспотребно. Барем нивото на дискусијата да ти беше малку повисоко... ;)

^^
законот кај нас е колку да се донесе закон, и за таквите како тебе да имаат како да си какнат
 
L

Lu

Гостин
Poentava mi e Lu, deka so vakvi incidenti, se pomalku luge ke bidat motivirani da im stavaat maski na kucinjata, bez razlika dali se raboti za kucinja koi se opasni bez maska ili ne se. Ne e potpolno opravdana nitu pak normalna reakcija na bilo kogo da sutira kuce samo zatoa sto toa se doblizilo do nego - ima mnogu poprikladni i pobezbedni (za lugeto) reakcii od toa. Nikoj nema pravo da napadne (udri, klocne itn...) kuce ako toa ne napravi provokacija ili pretstavuva direktna opasnost za nekogo. I ako vo takov slucaj incidentot ne zavrsi so teska povreda na kuceto, tuku so vozvrakjanje vo vid na kasnuvanje i povreda na toj sto go sutnal kuceto, togas sto? Koj e kriv togas? Ako toa e tvoja Astra a ne pinc od 5 kila?
Ако кучето само си поминувало и не се стрчало накај жената, тогаш она несмеела да го шутне (притоа и усмрти од шутот).
Сопственикот треба да поднесе тужба против жената.

Но доколку кучето се стрчало накај жената и притоа лаело или се обидувало да ја касне (немора да се работи за случајот со жената и чивавата, ова е општ пример) тогаш во ваква ситуација дефинитивно виновен е сопственикот на кучето, бидејќи никој не е должен да се вознемирува од некое куче што му се стрчало.
Можеби некој се плаши од кучиња или едноставно несака кучиња ... затоа треба да се ставиме и во нивна кожа.
 
Член од
22 ноември 2011
Мислења
376
Поени од реакции
454
Vanlok jas rekov znaeme deka se raboti za staro kuce samo od pisanite podatoci sto ni bea na raspolaganje. Nejse, ne treba drug da znae, ne i bilo rabota na taa zena da znae dali e kuceto staro ili ne,opasno ili ne tuku toa e rabota na sopstvenikot na kuceto. Toa sto jas go pisav (ne mesaj sega alfa statusi,toa e generalno povrzano no so konkretniov slucaj nema vrska) deka sekoj sto cuva kuce gi znae tie raboti - pomalku ili poveke e navistina taka. Ne se raboti za obuka sto treba nekoj da ti ja napravi koga ke zemes kuce,tuku ednostavno go "sobiras" uspat so cuvanjeto na kuce i ne se raboti za nekoe posebno znaenje tuku povekje zapazuvanje na nekoi raboti vo odnesuvanjeto. Vidi, toa i ti kje go naucis so novoto kuce :) znaci, isto kako sto na primer znaes kako vo odredena situacija ke izreagiraat na primer tvojot tatko,majka,brat,sestra,blizok prijatel/prijatelka itn..... ne oti imas doktorat po psihologija, tuku bidejki gi poznavas od sto minuvas mnogu vreme so niv.Epa isto e so kucinjata,duri i polesno bidejki kako se mnogu popredvidlivi od lugeto. Da, ima i takvi sto ne se tolku svesni za odnesuvanjeto na nivnoto kuce i poloso, takvi sto se i te kako svesni i namerno go ostavaat kuceto taka da se odnesuva a od takvite luge proizleguva i opasnosta po nivnite kucinja, po drugi kucinja i luge. Megjutoa eve vo kontekstov na slucajov,a sto ako kuceto sto isplasenava gospogja go sutnala bilo stoznam - rotvajler, doberman i sl? Toa kuce nemase da ugine odudarot sigurno, no dali gospogjata ke bese zdrava i citava? I da nosi maska i da e na povodnik pa vo najmala raka kje nosese taa isto tolku modrinki kako i kuceto. I zakonot nema da e bas na nejzina strana prosto zatoa sto - da go kontoliram kuceto da ne pretstavuva opasnost na javna povrsina e isklucivo moja obvrska, ako nekoj ne saka kucinja e isklucivo negov problem, ne e moj,i ako pritoa od negovata reakcija sam se stavi vo opasnost ne e moja vina. Vakvi slucai imalo po nasite sudovi i bi se zacudil kolku pati zakonot e na strana na sopstvenikot na kuceto. Milijarda situacii mi se slucile so luge koi se plasat i so luge koi ne sakaat kucinja i veruvaj vtorite se tie so spoeni zicki koi se skloni na nasilstvo i ke vidis, ke ti se slucuva i tebe, tie luge ne gi interesira dali ti e kuceto vrzano, dali ima maska, dali e opasno -- ednostavno ne sakaat da imaat bilo kakvo kuce vo nivna blizina. NO zakonot e jasen i za toa, dokolku e kuceto pod kontrola, nikoj nema pravo da ti zabrani da go setas kuceto na javni povrsini. Zenata ne morala da go sutne kuceto, mozela isto taka i da vikne da si go sobere covekot kuceto neli?​
I sega eve da, da sme zdravi i zivi, ako vo slucajov se ispostavi deka kuceto bilo bez provokaciija sutnato, kolku od lugeto ke sakaat da stavat maska na kuceto? Ovde ne se raboti samo za obvrskite na sostvenicite na kucinja, tie imaat i prava. A ako sopstvenikov na kucevo imal spoeni zicki i i go smenil licniot opis na zenava?​

--- надополнето: 30 јануари 2014 во 00:19 ---
Poentava mi bese Lu, vakvite slucai treba da se ispitaat i strogo da se sankcioniraat, bez razlika cija vina bilo. Bitno e sto vakvi situacii ne smee da se dozvoli da se slucuvaat, bez razlika koj ja predizvikal situacijata.
Jas licno vo slucajov mislam deka zakonot treba da e na strana na kuceto bidejki stepenot na opasnost vo koj gospogjava mislela deka se naogja, e mnogu pomal od nejzinata reakcija i posledovatelnata steta koja taa ja predizvikala. Mozebi ke moze da se izvadi na samoodbrana ako nema drugi svedoci na slucajot i ako bide nejziniot zbor protiv negoviot. No sepak, i ako kuceto bilo bez povodnik i maska,toa e samo prekrsok ako zenata ne bila povredena od kuceto,i toa ne ja namaluva stetata koja taa ja predizvikala.
Mislenjeto go baziram na ova pod pretpostavka deka sopstvenikot na kuceto ne laze :
[QUOTEдодека го шетал кучето, неговата сосетка го клоцнала животното многу силно во градите, по што тоа одлетало неколку метри Веднаш го однесовме Тото на ветеринар, кој утврди тешки повреди на градите. Го негувавме неколку дена, секој ден го носевме на ветеринар, а тој попладне доаѓаше кај нас. По шест дена поминати во болка и агонија, Тото умре. Пријавивме во полиција, а имаме и сведоци за настанот. Тото на возраст од 17 години, без заби, со слаб вид и ослабена мускулатура не би можел да нападне никого. Личноста што го уби во никој случај не беше загрозена од нашето куче за да го шутне како топка – вели Максимовски.[/QUOTE]
--- надополнето: 30 јануари 2014 во 00:46 ---
Uf, slikive kasno gi vidov pa morav i da gi iskomentiram Vanlok :) Ako slucajov bi imal sudski rasplet vsusnost bi bil ist kako i slucajot so kuceto. Zakonot bi bil na stranata na sopstvenikot na voziloto IAKO toa bilo nepravilno parkirano. Mnogu prosto reakcijata i predizvikanata steta e mnogu pogolema od prekrsokot, taka da iako sudot moze da mu izrece na sopstvenikot kazna za nepravilno parkiranje, sepak storitelot ke mora mnogu poveke da ja plati nanesenata steta na voziloto, kolku i da smetal deka reakcijata mu e opravdana :) Sekogas postoi i drug nacin na reakcija bez da podlegneme na nasite nasilni nagoni, pa neli sme posuperiorni od zivotnite de? :)
Toa e ubavinata na zakonot, pravilno da gi sankcionira incidentite koi veke se slucile, zatoa sto nemoze se da se spreci i vakvi raboti ke se slucuvaat. No jas mislam deka samo so pravilno sakcioniranje ke bidat motivirani site da gi pocituvaat zakonite.
 

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
22.350
Поени од реакции
29.825
Повторно и повторно, случајот со тетката и чивавата го покажав исклучиво како пример што се случува кога законите не се почитуваат.
Како пример дека законите треба да се почитуваат.

Се понатаму се шпекулации пошто се што знаеме е кратка изјава на сопственикот на чивавата. Кој не го познаваме и кој не мора да биде олицетворение на вистината, аватар на искреноста. (барем за судот нема да биде)

Zakonot bi bil na stranata na sopstvenikot na voziloto IAKO toa bilo nepravilno parkirano. Mnogu prosto reakcijata i predizvikanata steta e mnogu pogolema od prekrsokot, taka da iako sudot moze da mu izrece na sopstvenikot kazna za nepravilno parkiranje, sepak storitelot ke mora mnogu poveke da ja plati nanesenata steta na voziloto, kolku i da smetal deka reakcijata mu e opravdana :) Sekogas postoi i drug nacin na reakcija bez da podlegneme na nasite nasilni nagoni, pa neli sme posuperiorni od zivotnite de? :)
Et tu, Uluru? :)

Пак погрешно сфатено. И ова со исшкртаната кола е само пример што се дешава кога двете страни ги игнорираат законите, и решаваат сами да спроведуваат правда.

Нормално дека шкртачот ќе наебе ако некогаш отиде на суд. Но поентата е дека најверојатно никогаш нема да отиде на суд. Секојдневно има милион кражби каде се кршат стакла и обиваат возила и 999 случаи од 1000 никогаш не се решаваат.

Сопственикот на возилото блокирал нечија гаража, што е противзаконски. Уште полошо, тоа е екстремно иритирачко нешто -да не можеш да излезеш со автомобил затоа што некое сељачиште ти ја блокирал гаражата.
Тој со блокираната гаража (или со блокирано возило на паркинг, или слично) му пукнал филмот и му ја исшкртал колата на претходниов.

Во таков случај со кола ова можеби е решение, пошто има тупи луѓе -сељачишта без осет што не разбираат друго освен акција пошто така се воспитани. Или така или ќе продолжи да ти ја блокира гаражата, да не можеш да излезеш кога ќе искочи нешто итно (или не-итно).
Но за живи битија никогаш не би направил вака. Ама тоа сум јас, а има многу други кои ги немаат моите скрупули.

Така да треба да се знае дека секогаш кога се крши некој закон (пишан или непишан), секогаш има друга страна која исто така е потенцијален кршач на некој закон. Нешто што може да има последици по првата страна.
Има разлика дали е тоа автомобил или куче. Пошто тој ќе го префарба автомобилот, ама кучето не го враќаат од мртвите.

Тука е целата поента. Почитување на законите и почитување на правилата на добро однесување.
- Имаш автомобил, паркирај го место за паркирање
- Имаш куче, стави му поводник и маска и не го оставај да замара други луѓе. Има паркови за кучиња (или барем посоодветни места од улиците), каде кучињата можат да се истрчаат без поводник и каде нема да сметаат на никој.
 
Член од
22 ноември 2011
Мислења
376
Поени од реакции
454
E ako de :) Te razbiram jas mnogu dobro , samo sakam da kazam deka i ednata ii drugata situacija se veke sluceni i sega ostanuva da se resavaat posledicite od niv. I taka e za se,samo sto postoi nekoj zakon, neznaci deka site ke go pocituvaat, a ponekogas pa nastanuvaat situacii koga ednostavno kolku i nekoj da vnimava, nastanite mu se von kontrola.
No sepak, zakonot e tuka da bide praveden za site, zar ne ja narekuvaat pravdata slepa? A kako sto nie uporno se stavame vo evoluciski posuperiorni bitija od zivotnite, taka i ne treba da si dozvoluvame nasilni ispadi neli? A ako veke si dozvolime, red e toj luksuz i da go platime, barem jas taka mislam.. Niedna suma nema da mu go vrati kuceto na covekot, no sepak treba da ima sankcija za smrtta na kuceto. Na kraj ako za nekogo kazna od 400 evra e dovolna motivacija da mu stavi maska na kuceto, treba da ima i solidna paricna motivacija za nekoj da ne si dozvoluva sutiranje na mali kucinja.
Eve ke sporedam so primer od Viktorija ako se slucese ova tamu, (ne se nosat maski, osven za utvrdeni opasni kucinja) sopstvenikot na kuceto ako ne bilo vrzano MOZEBI ke bil kaznet (kaznata e 200 AUD) a gospozata samo od drzavata ke popiela kazna od 24000 AUD PLUS zatvor do 2 godini.Privatnata tuzba od sopstvenikot baska. Pa ti vidi dali ti se isplati da go sutnes kuceto.
 

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
22.350
Поени од реакции
29.825
Справување со „случени„ инциденти и ситуации е гасење пожар. Колку рано и да се изгаси пожарот, штета веќе се има случено. Затоа не сакам калкулации од видот кој помалку ќе „се заебе„ и кој повеќе ќе изгуби.
На страна што (за разлика од држави како Аустралија) во оваа држава правото и законот и не функционираат како што треба и добар дел од делењето правда функционира во сопствена режија. Па после кој е полуд и кој ќе оди подалеку со дивјаштвото. Страшното е што и нормални луѓе биваат вовлечени во кругот, зошто некогаш на насилство мора да се одговори со насилство.

Заклучокот е секогаш ист, и тука и било каде: Почитување на законите и почитување на правилата на добро однесување.
 
Член од
22 ноември 2011
Мислења
376
Поени од реакции
454
Epa zatoa treba motivacija! Bitna razlika megju Makedonija i Avstralija e sto koga vo Makedonija se slucuva nesto vakvo, site si gledaat seir i da znaat koj e krivec nema da go prijavat, a vo Avstralija vednas ke se najdat bar 20 dusi da go prijavat. Ne e deka Avstralijancite so pokulturni, kolku sto znaat deka sigurno ke gi stigne kazna.
 

Marchelo93

Дипломиран Џаболебар
Член од
10 јули 2011
Мислења
1.931
Поени од реакции
1.997
Ај бе не мудрувајте многу ако не е на ланец,и нема маска,а се осеќа загрозена од кучето има право на самоодбрана,откај да знае жената дека има кучето 17 години и ќе цркне од едно зарогуење.И не се правете наивни баш тие малите кучиња како пудлици,пинчеви,чивави се најживчани кучиња и лаат и ржат по кој стигнат.Пред 1-2 години шетав братучедка,девојче 7 годишно у дворон на Борис економското,тркнав за минута да зеам цигари,коа гледам едно џукелиште од среден раст и ржи,и лае девојчево пребледедено,пишти.Ако го дофатев не да го шутнам,на место ќе го расцветав.Да немаше џандари у близина и на тој газдата неписмен ќе му објаснев некои работа.О даа и бидете сигурни дека не си попи тужба гадниот,и не си плати казна.Што ме интересира мене дека кучето било старо и не можело да го научиш да носи маска,не ме интересира бе.Имам другарка и знам што значи фобија од куче,девојчето ако види куче пред влез,ја врти цела зграда од страв за да влезе дома.И ако таква особа се најде во тесно како мислиш ќе реагира,у афект секако све може да направи.Кој не почитува закон,а богами ни полицијата казнува,тогаш јас ќе си ги бранам правата како ќе стигам,коа не важи закон ни за тој,нема ни за мене.
 

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
22.350
Поени од реакции
29.825
^^
За ова зборувам, друга перспектива на гледање на работите. Непочитување на законите (пишани или непишани) носи понатамошна ескалација во непочитување и насилство.

За тоа кучињата со поводник и со маска, и нема да има несакани ситуации.
 
Член од
22 декември 2011
Мислења
1.291
Поени од реакции
1.285
^^
За ова зборувам, друга перспектива на гледање на работите. Непочитување на законите (пишани или непишани) носи понатамошна ескалација во непочитување и насилство.

За тоа кучињата со поводник и со маска, и нема да има несакани ситуации.
Ванлок, не разбираш некои работи. Не станува збор за перспектива ваква или таква. Станува збор за човечно однесување. Комотно на фраерот погоре можам да му одговорам- па што ми е мене гајле за тоа ако она има фобии, нека не се доближува она до кучето ако и е страв.... али не, нема да му го речам тоа. Нејзината фобија, дали кучето имало или немало маска, постои и ќе постои. Не знаеш колку ми припаѓале у зграда и по улица (што од страв што од глуматање лудило, веруј се познава), а кутрово куче мое и на ремче и со маска. Имало еден тон фраери исти какој овој погоре, што ми доаѓале и ми се урлале да си идам на друго место, пошто на некоја од девојките им било страв, али најинтересно е што ти се силат... као сега ќе те тепам (а нашле црква да се крстат) ако не си идеш... така да, на тој што му е страв, ќе му биде страв, па сакал ти и у транспортер шетај си го кучето. Ќе земеш куче и ќе сфатиш за што ти се збори тука. Секад се наоѓаат некои такви преплашени, секад се наоѓаат мачо фраери, и ако тргнеш по тоа да им угодуваш на сите... си свршил работа.
Баш сега тазе имав дешавка со една таква комшика. Се симињам со кучево со лифт (пошо и е фрка да иде по скали и е стара) и доаѓа оваа и ми се дере, ми се сили онака, зашто ја кучето у лифт да го возам, она децата нејзини ги возела у лифт и не сакала да и се возат со кучето. Фино лепо и ги покажав скалите, пошо на втори спрат живееме и двете. Пак ќе ти кажам, никад, ама баш никад, нема да им угодиш на сите.
Значи не станува збор како гледаш на работите и дали почитуваш закони или не. Човечкото од нас сме го изгубиле во вакви ситуации (за кои постои начин со фино да се решат).
 

Kajgana Shop

На врв Bottom