Законот на Телема

alf

Член од
28 јануари 2010
Мислења
1.611
Поени од реакции
1.160
Глупости... нема што да ми кажиш и најлесно е ова. Нормално сите други се слепи освен ти, абе ајде.
Возрасен маж си, син чуваш и воспитуваш, ваков ли сакаш да биде ко тебе?
Сонце...
Тој е сонце во моите очи,а мојот син уште не ги отворил очите за да ми каже што гледа тој во мене.Сине мој.

Не е за жал, тие што рушат им даваат смисла и поттик на оние кој градат.
Вечните спротивставени страни не се аномалија, туку битна и суштинска поставеност. Без спротивставеност нема предизвик а без предизвик нема ни смисла во постоењето.
Така е кога се гледа од таа страна на која стоиш ти,ај погледни од другата.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.255
Поени од реакции
12.266
Тој е сонце во моите очи,а мојот син уште не ги отворил очите за да ми каже што гледа тој во мене.Сине мој.
Ај семејство... еден иницијант рече еднаш „МАРШ ПОДАЛЕКУ ОД СВОИТЕ СЕМЕЈСТВА АКО САКАТЕ ДА МЕ СЛЕДИТЕ“! ;)

Назад на темава. Ова е Стелата на откровението, пронајдена во храмот на Хатшепсут, жената-фараон. Моментално Стелата се наоѓа во музејот во Каиро, а порано се наоѓала во музејот во Булак со каталошки број 666. На грчки напишано Стела е 52. Напишано Стела 666 (каталошкиот број) се добива 718 кој има толку прекрасни и страшни значења.
Предна страна​
Задна страна​

Член од
17 јануари 2012
Мислења
1.044
Поени од реакции
644
Значи бедна едукација (поточно отсуство на истата) ги направила тоа што се денес и не очекуваме премногу да направат и со нивните потомци иако би требало наредната генерација да е подобра од родителите...

Штета што те мрзи...
Баш така за жал.
Место секоја следна генерација да ја надмине претходната тие го прават баш спротивното но на крај на краевите секој си е одговорен за своите постапки а они нема да го положат тестот на времето.

Не е штета. Сепак моментално ме мрзи зошто немам потреба од таква литература (суште немам деца) Не реков дека нема да прочитам само нема сега ;)

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Човече изгледа си живеел во некоја утопија.
Значи пази го случајов. Играат деца фудбал пред зграда доагаат постари деца кои седоговориле да играат фудбал на друго место ама им фали фудбал. Им го бараат фудбалот на помаливе децазада изиграат и потоа ке им го вратат. Помаливе не сакаат да им го дадат. Поголемиве се изнервируваат им удираат по два шамари и две клоци и им го зимаат фудбалот и им кажуваат дека сега нема да им го вратат.
И како би се заштитил ти од ваква ситуација сам.
Мојата поента беше за деца на приближно иста возраст, нормално дека нетреба да стоиш настрана ако некој поголем го нападне твоето дете, ниедна крајност не е добра.
--- надополнето: 26 април 2012 во 21:53 ---
А таа друга страна е....?

alf

Член од
28 јануари 2010
Мислења
1.611
Поени од реакции
1.160
А таа друга страна е....?
Стоиш од странат,односно внатре во јајцето во кое постои спротивности и во тоа гледаш предизвик,а без предизвик нема смисла за постоење.

Другата страна да гледаш како птица.

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Стоиш од странат,односно внатре во јајцето во кое постои спротивности и во тоа гледаш предизвик,а без предизвик нема смисла за постоење.

Дај бе напиши нешто што има смисла.

Аман, не уби со метафори и алегории...

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.255
Поени од реакции
12.266
Liber III vel Jugorum

0. Behold the Yoke upon the neck of the Oxen! Is it not thereby that the Field shall be ploughed? The Yoke is heavy, but joineth together them that are separate --- Glory to Nuit and to Hadit, and to Him that hath given us the Symbol of the Rosy Cross!
Glory unto the Lord of the Word Abrahadabra, and Glory unto Him that hath given us the Symbol of the Ankh, and of the Cross within the Circle!
1. Three are the Beasts wherewith thou must plough the Field; the Unicorn, the Horse, and the Ox. And these shalt thou yoke in a triple yoke that is governed by One Whip.
2. Now these Beasts run wildly upon the earths and are not easily obedient to the Man.
3. Nothing shall be said here of Cerberus, the great Beast of Hell that is every one of these and all of these, even as Athanasius hath foreshadowed. For this matter is not of Tiphereth without, but Tiphereth within.

The Unicorn is speech. Man, rule thy Speech! How else shalt thou master the Son, and answer the Magician at the right hand gateway of the Crown?
The Horse is Action. Man, rule thine Action. How else shalt thou master the Father, and answer the Fool at the Left Hand Gateway of the Crown?
The Ox is Thought. Man, rule thy Thought! How else shalt thou master the Holy Spirit, and answer the High Priestess in the Middle Gateway of the Crown?

Thus bind thyself, and thou shalt be for ever free.

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
:)
Ипси ќе разбере,
А ти,оди на друг подфорум,каде не убиваат со метафори.:facepalm:
Гледаш што ти е конструктивна критика, веднаш напиша нешто смислено, иако не многу интелегентно. Па дури и сликичка стави. Тоа е мал чекор за човештвото, но голем скок за тебе...

alf

Член од
28 јануари 2010
Мислења
1.611
Поени од реакции
1.160
Гледаш што ти е конструктивна критика, веднаш напиша нешто смислено, иако не многу интелегентно. Па дури и сликичка стави. Тоа е мал чекор за човештвото, но голем скок за тебе...
Кој знае што би правел без "интелектуални" и конструктивни критичари како тебе кој умираат на метафори.:)

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
17. Исто така, Пресветиот се спушти на мене и здогледав бел лебед, којшто плови по синилото.
18.Седнав на неговите крилја и еоните протекуваа.
19. И така лебедот леташе, се спушташе и се извишуваше, па сепак не стигнавме никаде.
20. Малото лудо момче што јаваше со мене, му проговори на лебедот и рече:
21. Кој си ти што пловиш и леташ, што се спушташ и извишуваш напразно? Погледај, сите еони поминаа; од каде дојде? Каде ќе одиш?
22. И смеејќи се го прекорив, велејќи: Од никаде! Никаде!
23. Бидејќи лебедот молчеше, тој одговори: Тогаш, ако нема цел, зошто е ова вечно патување?
24. А јас ја потпрев главата на Главата на Лебедот и се насмеав велејќи: Зар нема неизговорлива радост во овој бесцелен лет? Зар не е загрижен и нестрплив оној што сака да постигне некоја цел?
25. А лебедот и понатаму молчеше. Ах! а ние пловевме во бесконечната Бездна. Радост! Радост! Бел лебеду, носи ме секогаш горе на твоите крилја!
;)

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Ипси,све повеќе наликуваш на Хепта,наместо одговор да постираш цитати.:(
Како тој да ти е "татко"!:P
Со твој зборови,ако може.
:)
Кога некоја поента е доловена на толку добар начин, зошто да измислувам "топла вода"?
Оваа тема не е писмена по македонски јазик или "Прашања до Ипси".

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.255
Поени од реакции
12.266
We realize then that Initiation does not consist in “coming to God” or receiving “the grace of God” insofar as we consider a God separate or “above” ourselves, but rather, in the New Aeon, each person coming to a fuller, truer understanding of the Self is what constitutes Initiation. This is because “Initiation means the Journey Inwards” (Little Essays Toward Truth, “Mastery”), and the Godhead we seek is not something other than our True Selves. As Crowley writes, “Behold! the Kingdom of God is within you, even as the Sun standeth eternal in the heavens, equal at midnight and at noon. He riseth not: he setteth not: it is but the shadow of the earth which concealeth him, or the clouds upon her face” (“De Lege Libellum”). Again, we assert that this Self is always present, even at the beginning of the Great Work of coming to know it, although we normally function in and revert to the state of identifying with our minds and bodies (i.e. our normal ego-conception of the self).

New Aeon Initiation: Self as Redeemer

P.S. Мали есеи кон вистината (Little Essays Toward Truth) ја има на македонски во книжара „Топер“!

Kajgana Shop

На врв Bottom