Законот на Телема

Член од
7 март 2009
Мислења
1.173
Поени од реакции
846
Без дилема Сонцето е неживо небесно тело исто и Земјата.
Абе ајде? Од каде овој заклучок? Змејата е преполна со живот,личи на прекрасна бавча
стварно му даде јак одговор,вие таму јака школа имате во О.Т.О се гледа,затоа сакам да сум член
Тоа не е одговор туку погрешно размислување темелено на дебилана т.е. вечерна школа-ние ОТО у бивша ЈУ го викавме часот по Општо-Техничко-Образование,хаха

H

Hyperion VI

Гостин
Абе ајде? Од каде овој заклучок? Змејата е преполна со живот,личи на прекрасна бавча

Тоа не е одговор туку погрешно размислување темелено на дебилана т.е. вечерна школа-ние ОТО у бивша ЈУ го викавме часот по Општо-Техничко-Образование,хаха
:) Немој така,после ќе ти се појави Краули на сон,ќе те измачува :) :)

D

dARK_ElementaL

Гостин
Незнам, они нека си кажат. Не ми се јасни...
Ти кажа @Хептаграм XI во еден од неговоте постови:
Од каде идеја дека Сонце не е симбол за нешто друго, туку како небесно тело што го гледаме секој ден? :)

Си ја читал
Книгата на Законот? Таму пак за ѕвезди се зборува, сигурно не е некој Сириус Б... се споменуваат имиња кои тебе ти се сигурно познати како богови од Египет... но како што Крстот не е само симбол на христијанството, така и другите симболи не означуваат тоа што другите сметаат дека означуваат. Тоа е тајна... се разоткриваат стварите полека, според степенот на искуство и разбирање на стварите во светот.

Какво е ова намерно ограничено размислување само со цел да ми покажеш дека твојот став за Телема е дека е обично верување кое се базира на невистини и фантазија? Што да правам јас со твојот цврст став дека Телема е неточна?
Затоа ова е тролање...

Истото важи и за другите симболи за кои не знаеш што означуваат, освен она што ти знаеш дека е сонце, месечина, вода, оган, разбирање или волја...
Без дилема Сонцето е неживо небесно тело исто и Земјата.
По која основа ?
Автоматски споено мислење:

Може мислат дека се извор на животот! Барем во таа насока се движи мојата логика.
Некои да (општо зборам), во нивните убедувања го имаат тоа.

Последно уредено од модератор:
H

Hyperion VI

Гостин
Ти кажа @Хептаграм XI во еден од неговоте постови:

По која основа ?

Некои да (општо зборам), во нивните убедувања го имаат тоа.
Браос,убо ве учат во ОТО,све изделкајте,салата од зборови,па после кабалата и таротот ќе обединат.И ние шо не разбравме=глупи,тие шо мафтаат со глава ќе им ги земете парите и ќе ги "иницирате" во 0 и I ?

D

dARK_ElementaL

Гостин
Браос,убо ве учат во ОТО,све изделкајте,салата од зборови,па после кабалата и таротот ќе обединат.И ние шо не разбравме=глупи,тие шо мафтаат со глава ќе им ги земете парите и ќе ги "иницирате" во 0 и I ?
Јас не сум член на ОТО. Ниту ме интересира да бидам, ниту па сум Телемит. Само имам до некаде слични убедувања со Телемата, ништо повеќе, ништо помалку.

H

Hyperion VI

Гостин
Јас не сум член на ОТО. Ниту ме интересира да бидам, ниту па сум Телемит. Само имам до некаде слични убедувања со Телемата, ништо повеќе, ништо помалку.
Добро бе Елементал,не пцуев мајка :) ,а штом си со слични уверувања,чекај двојца "јеховини" сведоци од ОТО,да ти затропаат на порти и да ти дадат LIBER AL книшка(оти"вистината",само еднаш чука на врата). :)

Дали Ра-Хоракти ги возљубува своите чеда подеднакво?...Прочитајте кај неговиот пророк Алистер Краули?
(Диктирано од Ајваз,читајте во новиот 666ти број на "Темпларска тула"*)

Последно уредено:
D

dARK_ElementaL

Гостин
Добро бе Елементал,не пцуев мајка :) ,а штом си со слични уверувања,чекај двојца "јеховини" сведоци од ОТО,да ти затропаат на порти и да ти дадат LIBER AL книшка(оти"вистината",само еднаш чука на врата). :)
Ми дошле и јеховини од јеховини па не ме убедиле да станам и јас јеховин. Зошто ОТО па би ме убедиле. Кај мене на врата не е забрането да тропаат членови на ОТО. Дали е ОТО, МПЦ, ИВЗ, дали е телемит, муслиман, таоист, рисјанин кај мене е добредојден се додека не ја нарушува мојата приватност. Се додека не ми наметнува негов начин на живот ако сака и во Оптимус Прајм нека верува:)

H

Hyperion VI

Гостин
Ми дошле и јеховини од јеховини па не ме убедиле да станам и јас јеховин. Зошто ОТО па би ме убедиле. Кај мене на врата не е забрането да тропаат членови на ОТО. Дали е ОТО, МПЦ, ИВЗ, дали е телемит, муслиман, таоист, рисјанин кај мене е добредојден се додека не ја нарушува мојата приватност. Се додека не ми наметнува негов начин на живот ако сака и во Оптимус Прајм нека верува:)
Поштуем,сум идел на крсни слави и кај гностичари од ЕГЦ,на атеистички имендени рисјански слави итд.Битно е да се почитуваме,луѓе сме,во право си.

H

Hyperion VI

Гостин
Тажно е да се гледа како некој сака да си ги лечи фрустрациите и повреденото его на овој начин....
Неваспитани

Тажно е да се гледа како некој сака да си ги лечи фрустрациите и повреденото его на овој начин....
Зафркни тоа:(,дали и вашата црква ги снижи даноците,оти гледам дека сите спуштаат давачки,како е кај вас?Ме интересира оти и јас си водам автокефална Гностичка Црква,па сакам да чујам заради верниците.96 96/96

Последно уредено:

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.319
Поени од реакции
12.334
Отсекогаш ме интересирал Алистер Краули,кои се условите за да се учленам во вашата секта,ако работите за време на пандемија,Поздрав,а за ова со Бафомеет,браос,ја мислев дека е нешто поврзано со темпларите,софија,ама оно да ти било Краули,стварно нњ знаев дека е толку јак:)
Многумина ги интересира Кроули, од x нивни причини кои не се битни за другите ... но Кроули не е услов за да се биде дел од О.Т.О. :)
Парадокс... :)

Поврзан е симболот Бафомет и со Темпларите, па и со другите пред нив, дури и Египет и нивните мистерии може да ги пребаруваме за овој симбол ... и исто така може да се сретне теорија како со користење на атбаш методот Бафомет може да се замени со Софиа...
Ама пак мене ми е тоа некако како романтична сказна во однос на Темпларите за да ги поврзат со гностиците и нивните симболи за Софиа како Мудрост или еврејскиот концепт на божественост познат како Шекина... не знам, премногу замрсена историја во времиња кога сите биле едни против други, на површината...

Бафомет дали навистина се пишува на хебрејски BPhVMTh за да може со замена на буквите да биде ShVPhIA што е напишано со еврејски букви, не грчки?
Ништо не значи овој збор на хебрејски... но ајде, може да се претвора од еден јазик во друг и добиваме Софиа - Мудрост. Или може и да ги разместуваме буквите па сосема трето да се добие, или ако се земе како нотарикон, како што прави Елифас Леви и додава свои интерпретации на симболот :)

Во Liber XV или Гностичката миса на E.G.C. стои:

„И верувам во Змијата и Лавот, Тајна над Тајните, во Неговото име БАФОМЕТ“
- Liber XV, Кредо
Па тука може да се зборува за мудрост, софиа, шекина, змијата... премногу симболи, нели? А бесцелно кажани за мноштвото кое не ги интересира ништо од ова.

Во една од A.'.A.'. изданијата во Класа А наречена Liber A’ash vel Capricorni Pneumatici вели вака:

„Now shalt thou adore me who am the Eye and the Tooth, the Goat of the Spirit, the Lord of Creation. I am the Eye in the Triangle, the Silver Star that ye adore.
I am Baphomet, that is the Eightfold Word that shall be equilibrated with the Three."
- Liber A'Ash, 17-18
И ова е направено малку покасно (изменувањето на изговорот и пишувањето на зборот) од моментот кога Кроули го зема Бафомет како мото, иако Кроули никогаш јавно не го промени истото и остана Baphomet X - O.H.O. на Ordo Templi Orientis, за кое мислам дека има добра причина зошто не го променил... но тоа е долга сказна која не е за на форум, ами за tete-a-tete разговори.

Заради ова, Кроули е многу јак :)

93 93/93

Последно уредено:
H

Hyperion VI

Гостин
Многумина ги интересира Кроули, од x нивни причини кои не се битни за другите ... но Кроули не е услов за да се биде дел од О.Т.О. :)

Поврзан е симболот Бафомет и со Темпларите, па и со другите пред нив, дури и Египет и нивните мистерии може да ги пребаруваме за овој симбол ... и исто така може да се сретне теорија како со користење на атбаш методот Бафомет може да се замени со Софиа...
Ама пак мене ми е тоа некако како романтична сказна во однос на Темпларите за да ги поврзат со гностиците и нивните симболи за Софиа како Мудрост или еврејскиот концепт на божественост познат како Шекина... не знам, премногу замрсена историја во времиња кога сите биле едни против други, на површината...

Бафомет дали навистина се пишува на хебрејски BPhVMTh за да може со замена на буквите да биде ShVPhIA што е напишано со еврејски букви, не грчки?
Ништо не значи овој збор на хебрејски... но ајде, може да се претвора од еден јазик во друг и добиваме Софиа - Мудрост. Или може и да ги разместуваме буквите па сосема трето да се добие, или ако се земе како нотарикон, како што прави Елифас Леви и додава свои интерпретации на симболот :)

Па тука може да се зборува за мудрост, софиа, шекина, змијата... премногу симболи, нели? А бесцелно кажани за мноштвото кое не ги интересира ништо од ова.

Во една од A.'.A.'. изданијата во Класа А наречена Liber A’ash vel Capricorni Pneumatici вели вака:

И ова е направено малку покасно (изменувањето на изговорот и пишувањето на зборот) од моментот кога Кроули го зема Бафомет како мото, иако Кроули никогаш јавно не го промени истото и остана Baphomet X - O.H.O. на Ordo Templi Orientis, за кое мислам дека има добра причина зошто не го променил... но тоа е долга сказна која не е за на форум, ами за tete-a-tete разговори.

93 93/93
Зафркни тоа:(,дали и вашата црква ги снижи даноците,оти гледам дека сите спуштаат давачки,како е кај вас?Ме интересира оти и јас си водам автокефална Гностичка Црква,па сакам да чујам заради верниците.96 96/96

93 93/93
Благодарам за исцрпното објаснување и препорачаното четиво,кое веќе одамна ми е прочитано,(Liber A’ash vel Capricorni Pneumatici), секако мене не ми е местото тука,се извинувам што тролам,ќе си направам посебен thread,"хуморот во религијата и окултните друштва" :) Живи,здрави и сѐ најдобро.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.319
Поени од реакции
12.334
Незнам, они нека си кажат. Не ми се јасни...
И пак нема да сме јасни и наместо јас „да проповедам“ :), вие проповедате, за симболите и што означуваат истите во книгите кои ја обработуваат философијата и учењето на Законот на Телема...
Хаос... ама што да се прави, тука сме да напишеме по нешто не да убедуваме било кој што е вистинското значење на овие или оние симболи :)

1601931258339.png

H

Hyperion VI

Гостин

И пак нема да сме јасни и наместо јас „да проповедам“ :), вие проповедате, за симболите и што означуваат истите во книгите кои ја обработуваат философијата и учењето на Законот на Телема...
Хаос... ама што да се прави, тука сме да напишеме по нешто не да убедуваме било кој што е вистинското значење на овие или оние симболи :)

Each one of us has thus an universe of his own, but it is the same universe for each one as soon as it includes all possible experience. This implies the extension of consciousness to include all other consciousness. Мислам дека на ова алудираше?(колку што ме држат сеќавања од претходен живот)Дај Боже и на пракса да беше така :) :)

Kajgana Shop

На врв Bottom