Законот на Телема

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.201
Поени од реакции
12.194
@thehighpriestess , @Ipsissimus - ако не ви е проблем - не го хранете тролот со одговори кои не му се потребни. :)
За да не се загадува темата со површни и небитни ствари, а за кои има посебни теми.

Темата е секако Телема, тоа што тајни Редови кои го прифатиле законот на Телема проучуваат и ги содржат тајните на старите учења - не значи дека треба на секој да му се оправдува некое учење, посебно кога веќе има крут став дека за него овие ствари се излишни и непотребни, без основа :)

Не сме стариот еон. Ако за некој нема знаење во езотериските пракси - нека му биде, што можеме ние?
Да се оправдуваме? :)

D

dARK_ElementaL

Гостин
И во кој Бог веруваш? По што си гравчиња? Пилешки изнутрици? Тарот? Јас сум 13ти левел Друид со +7 клаб :D
Ете и јас ќе кажам, по 100-ти пат:

Верувам во еден таен и неискажлив ГОСПОД; И во една Ѕвезда во заедницата на Ѕвезди, од чиј оган сме создадени и во кој ќе се вратиме. И во еден Татко на Животот, Тајна над Тајните, во неговото име ХАОС, единствениот намесник од Сонцето на Земјата; И во еден Воздух, хранител на сè што дише.
И верувам во една Земја, Мајката на сите нас, И во една Утроба, во која се зачнати сите луѓе и во која ќе се упокојат. Тајна над Тајните, во нејзиното име БАБАЛОН.
И верувам во Змијата и Лавот, Тајна над Тајните, во неговото име БАФОМЕТ.
И верувам во една Гностичка Католичка Црква на Светлината, Животот, Љубовта и Слободата, чијшто збор на законот е ТЕЛЕМА.
И верувам во заедницата на Светци.
И како што храната и пијалокот дневно се менуваат во нас во духовна супстанца, верувам во чудото на Мисата.
И признавам едно Крштавање со Мудрост со помош на кое го постигнуваме Чудото на Инкарнацијата.
И го признавам својот Живот за еден, индивидуален и вечен, кој бил, е и ќе биде.

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.785
Поени од реакции
5.060
@thehighpriestess , @Ipsissimus - ако не ви е проблем - не го хранете тролот со одговори кои не му се потребни. :)
За да не се загадува темата со површни и небитни ствари, а за кои има посебни теми.

Темата е секако Телема, тоа што тајни Редови кои го прифатиле законот на Телема проучуваат и ги содржат тајните на старите учења - не значи дека треба на секој да му се оправдува некое учење, посебно кога веќе има крут став дека за него овие ствари се излишни и непотребни, без основа :)

Не сме стариот еон. Ако за некој нема знаење во езотериските пракси - нека му биде, што можеме ние?
Да се оправдуваме? :)
Вопшто не тролам. Не навредив никого и не мислам тоа да го направам. Поентата ми е да отворам дискусија за Окултизмот и за тие верувања или грашам нема врска Телема со Тарот, Кабала и Астрологија?
Автоматски споено мислење:

Верувам во еден таен и неискажлив ГОСПОД; И во една Ѕвезда во заедницата на Ѕвезди, од чиј оган сме создадени и во кој ќе се вратиме. И во еден Татко на Животот, Тајна над Тајните, во неговото име ХАОС, единствениот намесник од Сонцето на Земјата; И во еден Воздух, хранител на сè што дише.
И верувам во една Земја, Мајката на сите нас, И во една Утроба, во која се зачнати сите луѓе и во која ќе се упокојат. Тајна над Тајните, во нејзиното име БАБАЛОН.
И верувам во Змијата и Лавот, Тајна над Тајните, во неговото име БАФОМЕТ.
И верувам во една Гностичка Католичка Црква на Светлината, Животот, Љубовта и Слободата, чијшто збор на законот е ТЕЛЕМА.
И верувам во заедницата на Светци.
И како што храната и пијалокот дневно се менуваат во нас во духовна супстанца, верувам во чудото на Мисата.
И признавам едно Крштавање со Мудрост со помош на кое го постигнуваме Чудото на Инкарнацијата.
И го признавам својот Живот за еден, индивидуален и вечен, кој бил, е и ќе биде.
1. Прво Сонцето е нежив објект и нема човечки карактеристики
2. Исто важи и за земјата
3. Појма немам кој Бафомет ваљда некој антички Бог
4.
5.
6.
Пола вери ги набојаа...Ваљда си Пантеисти. Не е битно името. Ако една не е точна и не е вистина незначи ако сите невистини на куп прават вистина. Тука се невистини на куп...

Последно уредено:

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.201
Поени од реакции
12.194
Тролаш, пристапуваш на темава (чија основа и симболизам ни малку не ти е позната) со напад и постојано зборување како ништо од ова не помага и е неточно и обично верување, а не знаеш ништо за Телема. Што сакаш јас да направам во однос на твојот став за Телема?
Да те разубедам, да ти докажам нешто?
Да те направам Телемит? :)
Не е ова стариот еон...
Нов еон е врз човештвото.

За тебе
Телема е исто како старо-еонските религии. А за разликата е зборувано и тука и на мојот блог, како и во многу книги.
Никој не бара од тебе или било кој на Земјата да врува во богови, демони, што и да е... дали ритуалите функционираат и зошто се такви какви што се, останува на тебе, на мене и другите кои ги интересираат стварите дали нештата се такви какви што се, да истражуваат...

Не може да отвориш на оваа тема дискусија за окултизам. Нема да расправам за окултизам (окултно=скриено) со тебе. За тоа има други теми... но и таму нема да расправам за тоа.
Има други кандидати кои дрдорат за тие ствари по форуми... со нив тоа расправајте.

Од каде идеја дека Сонце не е симбол за нешто друго, туку како небесно тело што го гледаме секој ден? :)

Си ја читал
Книгата на Законот? Таму пак за ѕвезди се зборува, сигурно не е некој Сириус Б... се споменуваат имиња кои тебе ти се сигурно познати како богови од Египет... но како што Крстот не е само симбол на христијанството, така и другите симболи не означуваат тоа што другите сметаат дека означуваат. Тоа е тајна... се разоткриваат стварите полека, според степенот на искуство и разбирање на стварите во светот.

Какво е ова намерно ограничено размислување само со цел да ми покажеш дека твојот став за Телема е дека е обично верување кое се базира на невистини и фантазија? Што да правам јас со твојот цврст став дека Телема е неточна?
Затоа ова е тролање...

Истото важи и за другите симболи за кои не знаеш што означуваат, освен она што ти знаеш дека е сонце, месечина, вода, оган, разбирање или волја...

Сакаш да ти го објаснам симболизмот и како „се напредува преку таротот и алхемијата“? :)
Тоа нема никогаш да го направам. Не оди тоа така... ќе зборуваме глупости од нашиот универзум до кај ни е чергата, и ќе се обидеме другиот да добие trigger за да зборне нешто повеќе за да не мора јас да се заморувам и да размислам сам за стварите.

Ќе мора да отвориш книги и да се запознаеш со симболизмот во Телема и самата философија за да ти се расчистат стварите околу ова што го прашуваш или имаш погрешен став во однос на симболите.

П.С.
Тоа што за тебе симболите означуваат тоа што означуваат и немаш познавања од овие теми - не ги прави стварите неточни.

Последно уредено:
Член од
20 јули 2016
Мислења
7.785
Поени од реакции
5.060
Тролаш, пристапуваш на темава (чија основа и симболизам ни малку не ти е позната) со напад и постојано зборување како ништо од ова не помага и е неточно и обично верување, а не знаеш ништо за Телема. Што сакаш јас да направам во однос на твојот став за Телема?
Да те разубедам, да ти докажам нешто?
Да те направам Телемит? :)
Не е ова стариот еон...
Нов еон е врз човештвото.

За тебе
Телема е исто како старо-еонските религии. А за разликата е зборувано и тука и на мојот блог, како и во многу книги.
Никој не бара од тебе или било кој на Земјата да врува во богови, демони, што и да е... дали ритуалите функционираат и зошто се такви какви што се, останува на тебе, на мене и другите кои ги интересираат стварите дали нештата се такви какви што се, да истражуваат...

Не може да отвориш на оваа тема дискусија за окултизам. Нема да расправам за окултизам (окултно=скриено) со тебе. За тоа има други теми... но и таму нема да расправам за тоа.
Има други кандидати кои дрдорат за тие ствари по форуми... со нив тоа расправајте.

Од каде идеја дека Сонце не е симбол за нешто друго, туку како небесно тело што го гледаме секој ден? :)

Си ја читал
Книгата на Законот? Таму пак за ѕвезди се зборува, сигурно не е некој Сириус Б... се споменуваат имиња кои тебе ти се сигурно познати како богови од Египет... но како што Крстот не е само симбол на христијанството, така и другите симболи не означуваат тоа што другите сметаат дека означуваат. Тоа е тајна... се разоткриваат стварите полека, според степенот на искуство и разбирање на стварите во светот.

Какво е ова намерно ограничено размислување само со цел да ми покажеш дека твојот став за Телема е дека е обично верување кое се базира на невистини и фантазија? Што да правам јас со твојот цврст став дека Телема е неточна?
Затоа ова е тролање...

Истото важи и за другите симболи за кои не знаеш што означуваат, освен она што ти знаеш дека е сонце, месечина, вода, оган, разбирање или волја...

Сакаш да ти го објаснам симболизмот и како „се напредува преку таротот и алхемијата“? :)
Тоа нема никогаш да го направам. Не оди тоа така... ќе зборуваме глупости од нашиот универзум до кај ни е чергата, и ќе се обидеме другиот да добие trigger за да зборне нешто повеќе за да не мора јас да се заморувам и да размислам сам за стварите.

Ќе мора да отвориш книги и да се запознаеш со симболизмот во Телема и самата философија за да ти се расчистат стварите околу ова што го прашуваш или имаш погрешен став во однос на симболите.

П.С.
Тоа што за тебе симболите означуваат тоа што означуваат и немаш познавања од овие теми - не ги прави стварите неточни.
Ок јас сум искрен незнам многу т.е.знам многу малку за Телема. Во основа видеото и малку на Википедија. Во основа не сакаш да одговориш за Астрологија и Тарот....ајде незнам зошто е оваа тема кога авторот на видеото зборува за Тарот и Кабала овде се одбегнува дискусија за тоа.
Еве друга тема т.е. подтема.
Девојката зборува за Гајдијан Ангел АГА.
Каков ангел е тоа?
Кој му се својствата?
Каде се наоѓа?
Дали комуницира со луѓето?
Како личи?
Еве друг поента.
Зошто Телема е религија?
Кои и се ретуалите?
Тарот, гледање на карти?
Кабала?
Нешто еврејско?
За секое прашање има одговор...или нема?

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.201
Поени од реакции
12.194
За секое прашање има одговор...или нема?
Има. :)
Некои ги има и тука на форумов наназад расправано... ќе мора да побараш да видиш кои ги има, кои не...
Секако не се сум одговорил или зборувал за се поврзано со Телема, ниту пак доволно или добро за да не треба некој да истражува самиот за да види дали сепак праведно и добро сум објаснил... :)

Денес е време кога човек постојано напредува, Телема не е догма - на почеток разбираш онолку колку што си имал искуство, потоа како што се зголемува видокругот, се менуваат старите сфаќања и разбирања, се побиваат, нови се оформуваат, попрактични и подобри... итн итн...

Телема за некои е религија за некои не... мислам дека најдоа помирување како философско-религиозна матрица...

П.С. Тарот, кабала, евреи - има теми за тоа на подфорумов, разгледај. Тоа се опширни теми на кои никој не може да ти даде задоволителен одговор без ти да седнеш да се заморуваш за да имаш реално познавање од темите :)

D

dARK_ElementaL

Гостин
1. Прво Сонцето е нежив објект и нема човечки карактеристики
2. Исто важи и за земјата
3. Појма немам кој Бафомет ваљда некој антички Бог
4.
5.
6.
Пола вери ги набојаа...Ваљда си Пантеисти. Не е битно името. Ако една не е точна и не е вистина незначи ако сите невистини на куп прават вистина. Тука се невистини на куп...
1. Не можеш да бидеш сигурен дали Сонцето е жива или нежива ствар. Тоа си испраќа светлина и топлина на Земјата кои нас ни користат. Дали е живо и не, тоа ќе го прави она што го прави.
Не мора да се однесува на Сонце во буквална смисла на зборот. И Митра го викале Непобедено Сонце, па на релјефите е претставен во форма на човек.
2. Исто и Земјата. Не можеш да знаеш дали е она жива, како Eywa во Аватар, или не. Ако не ти рекла ,,Здраво" додека шеташ надвор не значи дека не е жива, интелигентна сила.

3. Никад не си чул за Бафомет?

- Телемитската доктрина ги смета божествата на различните култури и религии за отелотворување на специфични божествени, архетипски и космички сили. Разните религии на човештвото се темелат на универзалната вистина и студиите по компаративна религија се важни за повеќето Телемити.

За тоа дали @Хептаграм XI е пантеист не знам, ќе треба него тоа да го прашаш.

Последно уредено од модератор:

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.201
Поени од реакции
12.194
- Телемитската доктрина ги смета божествата на различните култури и религии за отелотворување на специфични божествени, архетипски и космички сили. Разните религии на човештвото се темелат на универзалната вистина и студиите по компаративна религија се важни за повеќето Телемити.
"Телемитската теологија смета дека сето манифестирано постоење е плод на интеракција на два космички принципа: бескрајно проширен, сеприсутен Простор-Време Континиум; и атомски, индивидуално искажан Принцип на Живот и Мудрост. Преплетувањето на овие два принципи му овозможува раст на Принципот на Свеста кој владее со Постоењето.
Во Книгата на Законот, божествените Принципи се претставени со тројството на древните Египетски Божества: Нуит, Божицата на Бесконечниот Простор; Хадит, Крилестата Змија на Светлината; и Ра Хоор Куит (Хорус), Сокологлавиот Соларен Господ на Космосот.

Телемитската доктрина ги смета божествата на различните култури и религии за отелотворување на специфични божествени, архетипски и космички сили. Разните религии на човештвото се темелат на универзалната вистина и студиите по компаративна религија се важни за повеќето Телемити."
- Теологија на Телема

Baphomet e мото на Кроули како O.H.O. (Надворешен Водач на Редот) на Ordo Templi Orientis, на пример :)
А сешто може да се прочита за симболот Бафомет по нет и книги - се зависи кој автор(итет) читате.

H

Hyperion VI

Гостин
Отсекогаш ме интересирал Алистер Краули,кои се условите за да се учленам во вашата секта,ако работите за време на пандемија,Поздрав,а за ова со Бафомеет,браос,ја мислев дека е нешто поврзано со темпларите,софија,ама оно да ти било Краули,стварно нњ знаев дека е толку јак:)

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.785
Поени од реакции
5.060
1. Не можеш да бидеш сигурен дали Сонцето е жива или нежива ствар. Тоа си испраќа светлина и топлина на Земјата кои нас ни користат. Дали е живо и не, тоа ќе го прави она што го прави.
Не мора да се однесува на Сонце во буквална смисла на зборот. И Митра го викале Непобедено Сонце, па на релјефите е претставен во форма на човек.
2. Исто и Земјата. Не можеш да знаеш дали е она жива, како Eywa во Аватар, или не. Ако не ти рекла ,,Здраво" додека шеташ надвор не значи дека не е жива, интелигентна сила.

3. Никад не си чул за Бафомет?

За тоа дали @Хептаграм XI е пантеист не знам, ќе треба него тоа да го прашаш.
Без дилема Сонцето е неживо небесно тело исто и Земјата.

Kajgana Shop

На врв Bottom