Законот на Телема

S

SpaceTraveler

Гостин
Текстот на песната што следува е извадок од „Магика, Книга 4“, дел III.
Одлично направено :love:

Не знам дали си имал прилика да слушнеш нешто од овој бенд, гледам само две песни имаат закачено на youtube. Не само затоа што темите се Телемитски туку и како музичари ми се допаѓаат. Прекрасно!

S

SpaceTraveler

Гостин
Многу ме интересира една работа во врска со Јогата, како дел преку кој што Телемитот си ги одмерува силите и го смирува умот. Зошто Јога? Дали било такво времето на Кроули? Почетоци на Јога во западот и Велика Британија. Можам да забележам дека Кроули одлично ја познавал Јогата, не само што напишал цела книга за неа туку и во другите книги можеме да видиме како тој зборува за неа и тоа постојано спомнува термини на санскрит пример во Магика без Солзи.

Посебно нешто што ме интересираше беше од делот на:

Асана

Сметам дека нема потреба да кажувам што е асана, веќе пишува на блогот на Хептаграм и за Асана и Пранајама. Туку ме интересираше во врска со Кроули тој практикувал 4 асани, кои јас не можам да ги најдам во ниту еден систем на Раџа Јогата. Асаните што тој ги изведувал се прилично тешки, колку и да изгледаат едноставно. Посебно се интересирам пример лично за себе, јас сметам дека полулотусот или пак Padmasana е добра и соодветна за мене, не е некоја екстремна положба и затоа ми е подобна за медитација и одмор. Кроули исто така вели дека е потребно да најдеме своја положба во која што би можеле да се одмараме што е можно подолго. Јас лично на Јогата гледам како предизвик и би сакал да надминам многу во неа, но се плашам од можни физички последици. Зошто? Пример што би се случило со моето тело доколку истраам 4 часа во Padmasana, рекордот на полу лотус ми е 2ч. и 45м. но навистина не бев задоволен од тоа затоа што умот ми беше расеан цело време иако телото ми беше скоро не подвижно. Во Padmasana на почетокот знае да биде агонично и болно, но со текот на времето станува удобно и следуваа некои прекрасни чувства. Обично истрајувам 1ч. и ништо повеќе поради страв дека би можел да повредам некој нерв или мускул или тоа што самата циркулација и нејзиното запирање би направила некаква компликација - додека Јогините велат дека си мајстор на положбата доколку истраеш 3 часа. Што мислите од научен аспект дали е во ред да се ескпериментира со Јогата на тој начин и дали се можни некакви физички компликации?

Пранајама:

Во едно од писмата во Магика без Солзи - Кроули пишува дека 10-20-30 не дава резултати дури и да се практикува со месеци. Дали ова се однесува на темпото на пранајамата? Потоа вели дека доколку се зголеми на 10-20-40 резултатот е подобар и поголем. Што значи дека во еден круг треба да се вдишува 10 OM-a, да се држи здивот 20, а да се издишува 40?!
Nadi-Shodana знае да биде прекрасна пракса, но јас знам да се почувствувам морбидно и на 3-6-12 не пак на 10-20-40.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.203
Поени од реакции
12.195
За да не го копирам целиот есеј (бидејќи не е мал), мислам дека тука ќе најдеш едно мое размислување во врска со тоа „зошто јога“.

Во писмото кое го споменуваш од Магика без Солзи, се зборува за тоа дека понекогаш колку и да вежбаш правилно, никако нема да ја постигнеш целта, но со малку напор за промена на вежбата и може да се постигне повеќе.
Нормално има луѓе што постојано пак ги менуваат правилата на игра и пак ништо не добиваат :)
Ова ти е меч со две острици, а се нема цврста подлога каде да се држи мечот!

„Water will never boil, however long you keep it at 99° C. You may find that a Pranayama cycle of 10-20-30 brings no result in months; put it up to 10-20-40, and Dhyana comes instantly.
When in doubt, push just a little bit harder.
You have no means of finding out what are exactly the right conditions for success in any practice; but all practices are alike in one respect; the desired result is in the nature of orgasm.“
--- Magick Without Tears, A. Crowley, Chapter XXXIII

Со ова ти се одговорени сите прашања од погоре.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.203
Поени од реакции
12.195
Интересно...
Сигурно има луѓе кои ќе прокоментираат сенешто, ете [линк] од каде идеја за видеото, со некои дообјаснувања за да биде појасно колку што се може повеќе...

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.203
Поени од реакции
12.195
Бхакти јога дадена во Багават Гита, но и во „Книгата на Законот“ може да се најде истата, на нов јазик, кој што одговара на јазикот на времето кога е предаден Новиот Закон на Телема! :)

„Тие кои се со мислите и со животот концентрирани на Мене, просветлувајќи се еден со друг,
и кои постојано зборуваат за Мене,
таквите се среќни и весели.
На тие кои се постојано стабилни,
и ме слават со љубов,
им ја давам моќта на умот,
со која доаѓаат до Мене“
--- Багават Гита, Книга X, Стих 9-10

Следуваат извадоци од „Книгата на Законот“:

„Слушајте го мојот пророк! следете ги искушенијата на моето знаење! барајте ме само мене! Тогаш радостите на мојата љубов ќе ве искупат од сета болка. Тоа е така: Се колнам со сводот на моето тело; со моето свето срце и јазик; со сѐ што можам да дадам, со сѐ што сакам од сите вас.“
--- Книга на Законот, I:32

„Исто така, исполнете се со љубов по волја, како ви е волја, кога, каде и со кого ви е волја! Но секогаш за мене.“
--- Книга на Законот, I:51

„Призивајте ме под моите ѕвезди! Љубовта е закон, љубов под волја. И не дозволете им на будалите погрешно да ја сфатат љубовта; зашто има љубов и љубов.“
--- Книга на Законот, I:57

„Јас давам незамисливи радости на земјата: сигурност, не верба, за животот, над смртта; мир неискажан, одмор, екстаза; ниту пак барам некакви жртви.“
--- Книга на Законот, I:58

„Пеј ми ја восхитната љубовна песна! За мене пали мириси! За мене носи скапоцени камења! За мене пиј, зашто те љубам! Те љубам!
Јас сум ќерката на Зајдисонцето со сини клепки; јас сум голата брилијантност на сладострасното ноќно небо.
Кон мене! Кон мене!“
--- Книга на Законот, I:63-65

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.203
Поени од реакции
12.195
Ги имам причитано тие стрипови, не се интересни.
.
Никој никаде не рекол дека треба да се интересни Светите Книги на Телема. :)
Дека се поучни, се. Дека содржат тајни, содржат. Дека ќе ти го подобрат разбирањето на Новиот Еон, ќе ти го подобрат. Дека ќе те спречат да поставуваш прости прашања, да, ќе ти помогнат да не создаваш илузии :)

П.С. Алан Мур мислам дека е многу инспириран од Телема и делата на Кроули, како што ти ги нарекуваш „стирпови“ (сигурно бидејќи се кратки дела сите Libri).

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Дека ќе ти го подобрат разбирањето на Новиот Еон, ќе ти го подобрат.
Хепта,

како да го разбереме новиот еон, кога во него нема ништо ново, туку све е старо и веќе видено?

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Хепта,

како да го разбереме новиот еон, кога во него нема ништо ново, туку све е старо и веќе видено?
Дали е старо и веќе видено жената да биде рамноправна со мажот? Дали е старо и веќе видено човекот да не се прогонува и казнува поради своето верување и убедување? Дали е старо и веќе видено на човекот да не му се забранува на кој начин ќе се облекува? Дали е старо и веќе видено човекот да може да мисли и да се изразува слободно без да се грижи дека поради тоа ќе биде казнет? Дали е старо и веќе познато робството да биде забрането? Дали е старо и веќе познато да живееме во секуларен свет?

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Дали е старо и веќе видено жената да биде рамноправна со мажот? Дали е старо и веќе видено човекот да не се прогонува и казнува поради своето верување и убедување? Дали е старо и веќе видено на човекот да не му се забранува на кој начин ќе се облекува? Дали е старо и веќе видено човекот да може да мисли и да се изразува слободно без да се грижи дека поради тоа ќе биде казнет? Дали е старо и веќе познато робството да биде забрането? Дали е старо и веќе познато да живееме во секуларен свет?

Дали лагата е стара или нова? Дали фантазирањето е старо или ново? Дали ласкањето е старо или ново? Дали бегањето од реалноста е старо или ново? Дали хомосексуланоста е стара или нова? Дали дрогирањето е старо или ново?

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Дали лагата е стара или нова? Дали фантазирањето е старо или ново? Дали ласкањето е старо или ново? Дали бегањето од реалноста е старо или ново? Дали хомосексуланоста е стара или нова? Дали дрогирањето е старо или ново?
Денеска живееме во време каде сето тоа што го наброив е реалност, истото не било пред 112 години. Што значи атрибутите на новиот еон ниту се стари ниту веќе видени, бидејќи истите биле забранувани, за истите се казнувало и истите стануваат реалност со доаѓањето на новиот еон.

Kajgana Shop

На врв Bottom