- Член од
- 30 јули 2014
- Мислења
- 5.523
- Поени од реакции
- 18.390
Дајте некој квалитетен материјал да читнеме за Хоронзон..
Не те разбрав...Дајте некој квалитетен материјал да читнеме за Хоронзон..
Поентата е дека без разлика кое име ќе користиш за божественото, ако не се стремиш да ја осознаеш суштината, тогаш ќе почнеш да ја обожаваш "формата" за сметка на суштината. Тоа е поентата на "создавањето" идол!Добро. Ако не може поопширно за нас христијаните, објасни им на атеистите. Објасни им на хиндуистите за споредбата на Луцифер и Брама, на муслиманите - за Левијатан и Аллах и на будистите за Белиал и Буда.
Обиди се да ја објасниш Телемата на својата мачка или куче...Филозофијава е исклучиво за луѓе или...? Ме интересира како гледа на животните и нивната волја.
Интересна ми е филозофијава пошто ми се поклопува со мојата единствена константа т.е прави што ти е волја, но не ја нарушувај волјата и слободата на другите.Обиди се да ја објасниш Телемата на својата мачка или куче...
Не сум запознаен ниту пак со иницирана мачка во мистериите на Телема
Или прашањето е поврзано со крвта и жртвување на животни и како тоа оди со чистата волја?
Можеби одговорот лежи во разбирање на Кабс и односот на истото со Ку!
Ах ти си Викан нешто, вештер?
Волјата како метафизички концепт е присутна во се, дали човекот, животното или можеби некој вонземјанин ќе допре до неа и ќе успее својата свесна волја да ја синхронизира со чистата вистинска волја, тоа е веќе друга работа.Филозофијава е исклучиво за луѓе или...? Ме интересира како гледа на животните и нивната волја.
Нешто не се разбираме. Пак се фаќаш за вештерки, жртви и слични глупости. Или го прашувам погрешниот човек или телемата е чисто за човечката волја.[DOUBLEPOST=1420319823][/DOUBLEPOST]Ах ти си Викан нешто, вештер?
Небитно, навистина.
Бидејќи си сериозен во прашањава, ете одговор како гледа О.Т.О. како Ред на жртвувањето на животни:
Дали во вашите ритуали е вклучено жртвување на животни?
Ниту еден од иницијациските ритуали на О.Т.О. или еклезијалистичките ритуали на EGC не вклучува жртвување на животни на ниеден начин. Како и да е, О.Т.О. не зазема морален или религиозен став во однос на практиката на жртвување на животни per se. Жртвувањето на животни е стара и легитимна религиозна традиција која историски се практикувала од постојните религиозни системи, вклучувајќи го Класичниот Паганизам, Јудаизмот, Исламот и многу други Африкански и Афро-Карипски религии. - Најчесто поставувани прашања
Значи лично јас како Телемит не сакам туѓа крв на мојот олтар, тоа е мојот начин. Можеби има по светот некои Телемити кои жртвуваат што знам, голубиИако се сомневам бидејќи во првото поглавје на „Книгата на Законот“ убаво пишува:
„Мојот мирис е од смолести дрвја и гуми; и нема крв во него: поради мојата коса дрвјата на Вечноста.“ - Liber AL, I:59
П.С. И оф-топик во врска со прашањата кои се поставуваат:
Законот на Телема не постои за да задоволува нечии вкусови или да се калеми во однос на оделни индивидуални погледи за да некој биде задоволен.
Или го прифаќаш според своето разбирање и живееш според него или го отфрлаш. Законот сепак е за да се даде секому!
Е тоа ме интересира. Дали се обработува тој концепт на толку опфатно ниво или не?Волјата како метафизички концепт е присутна во се, дали човекот, животното или можеби некој вонземјанин ќе допре до неа и ќе успее својата свесна волја да ја синхронизира со чистата вистинска волја, тоа е веќе друга работа.
Волјата и Љубовта како концепти, се....нешто како скица, идеја од која произлегува манифестацијата на физичките сили и карактеристики, што значи ако ги категоризираме хиерархиски, тие се пред физичките закони, т.е. тие се концептот што стои позади физичките закони.Е тоа ме интересира. Дали се обработува тој концепт на толку опфатно ниво или не?
Воопшто не е глупост крвта. И е поврзана со философијата на Телема, за чистата волја на се што дише на Земјата во овој еон. Не ме разбра што ти кажав... Но нека биде како што ти мислиш.
Не е тешко да се разбере Законот на Телема. Само треба човек да прочита некое телемитска книга и да подразмисли...@Хептаграм XI ОК е, сфатив. Човеко-центрично размислување.