Законот на Телема

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Добро. Ако не може поопширно за нас христијаните, објасни им на атеистите. Објасни им на хиндуистите за споредбата на Луцифер и Брама, на муслиманите - за Левијатан и Аллах и на будистите за Белиал и Буда.
Поентата е дека без разлика кое име ќе користиш за божественото, ако не се стремиш да ја осознаеш суштината, тогаш ќе почнеш да ја обожаваш "формата" за сметка на суштината. Тоа е поентата на "создавањето" идол!
Што значи дали ќе му се молиш на Исус, Алах, Браман....или било кој друг, ако не продреш низ симболиката и ако немаш Разбирање што е тоа кое го обожаваш, ќе создадеш идол, ќе го обожаваш незнаењето, заблудата, лагата и ќе ја промовираш како вистина.

Член од
20 јули 2014
Мислења
311
Поени од реакции
302
Филозофијава е исклучиво за луѓе или...? Ме интересира како гледа на животните и нивната волја.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.319
Поени од реакции
12.334
Филозофијава е исклучиво за луѓе или...? Ме интересира како гледа на животните и нивната волја.
Обиди се да ја објасниш Телемата на својата мачка или куче...
Не сум запознаен ниту пак со иницирана мачка во мистериите на Телема :)
Или прашањето е поврзано со крвта и жртвување на животни и како тоа оди со чистата волја?
Можеби одговорот лежи во разбирање на Кабс и односот на истото со Ку!

Член од
20 јули 2014
Мислења
311
Поени од реакции
302
Обиди се да ја објасниш Телемата на својата мачка или куче...
Не сум запознаен ниту пак со иницирана мачка во мистериите на Телема :)
Или прашањето е поврзано со крвта и жртвување на животни и како тоа оди со чистата волја?
Можеби одговорот лежи во разбирање на Кабс и односот на истото со Ку!
Интересна ми е филозофијава пошто ми се поклопува со мојата единствена константа т.е прави што ти е волја, но не ја нарушувај волјата и слободата на другите.
Односно животните, не тролам. Сериозен сум. Ме интересира пошто и тие имаат барем малку сопствена волја, не е се во инстинктите. Прашањето ми е како се гледа на животните и нивната волја и дали воопшто се има пристапено на оваа проблематика во телемата или е чисто човечка психологија.
Капиш? Не се заебавам.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.319
Поени од реакции
12.334
Ах ти си Викан нешто, вештер?
Небитно, навистина.

Бидејќи си сериозен во прашањава, ете одговор како гледа О.Т.О. како Ред на жртвувањето на животни:

Дали во вашите ритуали е вклучено жртвување на животни?
Ниту еден од иницијациските ритуали на О.Т.О. или еклезијалистичките ритуали на EGC не вклучува жртвување на животни на ниеден начин. Како и да е, О.Т.О. не зазема морален или религиозен став во однос на практиката на жртвување на животни per se. Жртвувањето на животни е стара и легитимна религиозна традиција која историски се практикувала од постојните религиозни системи, вклучувајќи го Класичниот Паганизам, Јудаизмот, Исламот и многу други Африкански и Афро-Карипски религии. - Најчесто поставувани прашања

Значи лично јас како Телемит не сакам туѓа крв на мојот олтар, тоа е мојот начин. Можеби има по светот некои Телемити кои жртвуваат што знам, голуби :) Иако се сомневам бидејќи во првото поглавје на „Книгата на Законот“ убаво пишува:

„Мојот мирис е од смолести дрвја и гуми; и нема крв во него: поради мојата коса дрвјата на Вечноста.“ - Liber AL, I:59

П.С. И оф-топик во врска со прашањата кои се поставуваат:
Законот на Телема не постои за да задоволува нечии вкусови или да се калеми во однос на оделни индивидуални погледи за да некој биде задоволен.
Или го прифаќаш според своето разбирање и живееш според него или го отфрлаш. Законот сепак е за да се даде секому!

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Волјата како метафизички концепт е присутна во се, дали човекот, животното или можеби некој вонземјанин ќе допре до неа и ќе успее својата свесна волја да ја синхронизира со чистата вистинска волја, тоа е веќе друга работа.

Член од
20 јули 2014
Мислења
311
Поени од реакции
302
Ах ти си Викан нешто, вештер?
Небитно, навистина.

Бидејќи си сериозен во прашањава, ете одговор како гледа О.Т.О. како Ред на жртвувањето на животни:

Дали во вашите ритуали е вклучено жртвување на животни?
Ниту еден од иницијациските ритуали на О.Т.О. или еклезијалистичките ритуали на EGC не вклучува жртвување на животни на ниеден начин. Како и да е, О.Т.О. не зазема морален или религиозен став во однос на практиката на жртвување на животни per se. Жртвувањето на животни е стара и легитимна религиозна традиција која историски се практикувала од постојните религиозни системи, вклучувајќи го Класичниот Паганизам, Јудаизмот, Исламот и многу други Африкански и Афро-Карипски религии. - Најчесто поставувани прашања

Значи лично јас како Телемит не сакам туѓа крв на мојот олтар, тоа е мојот начин. Можеби има по светот некои Телемити кои жртвуваат што знам, голуби :) Иако се сомневам бидејќи во првото поглавје на „Книгата на Законот“ убаво пишува:

„Мојот мирис е од смолести дрвја и гуми; и нема крв во него: поради мојата коса дрвјата на Вечноста.“ - Liber AL, I:59

П.С. И оф-топик во врска со прашањата кои се поставуваат:
Законот на Телема не постои за да задоволува нечии вкусови или да се калеми во однос на оделни индивидуални погледи за да некој биде задоволен.
Или го прифаќаш според своето разбирање и живееш според него или го отфрлаш. Законот сепак е за да се даде секому!
Нешто не се разбираме. Пак се фаќаш за вештерки, жртви и слични глупости. Или го прашувам погрешниот човек или телемата е чисто за човечката волја.[DOUBLEPOST=1420319823][/DOUBLEPOST]
Волјата како метафизички концепт е присутна во се, дали човекот, животното или можеби некој вонземјанин ќе допре до неа и ќе успее својата свесна волја да ја синхронизира со чистата вистинска волја, тоа е веќе друга работа.
Е тоа ме интересира. Дали се обработува тој концепт на толку опфатно ниво или не?

Последно уредено:

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Е тоа ме интересира. Дали се обработува тој концепт на толку опфатно ниво или не?
Волјата и Љубовта како концепти, се....нешто како скица, идеја од која произлегува манифестацијата на физичките сили и карактеристики, што значи ако ги категоризираме хиерархиски, тие се пред физичките закони, т.е. тие се концептот што стои позади физичките закони.
Во Liber II, за волјата е дадена дефиниција, која меѓу другото вели дека таа е динамички аспект на битието и дека таа е дел од Божјата а со тоа и еднаква на неа. Од ова може да заклучиме дека секое битие поседува чиста волја, но таа е длабоко во сржта на битието и не сите живи суштества својата свесна волја ја ускладуваат со својата чиста - вистинска волја.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.319
Поени од реакции
12.334
Воопшто не е глупост крвта. И е поврзана со философијата на Телема, за чистата волја на се што дише на Земјата во овој еон. Не ме разбра што ти кажав... Но нека биде како што ти мислиш.
@Ipsissimus добро кажано, и да додадам:
Законот на Телема е Закон за Човекот. Ние може да го прошириме и до билките и грутката земја, но не гледам фајде од сето тоа ако човекот не е центарот и ако човекот не го применува Законот. :)
Законот дојде од сили кои денес владеат со човештвото... кога човештвото еволуира, еволуира и планетата!

Најдобро (и скратено) тука е дадена должноста која доаѓа од Законот.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.319
Поени од реакции
12.334
@Хептаграм XI ОК е, сфатив. Човеко-центрично размислување.
Не е тешко да се разбере Законот на Телема. Само треба човек да прочита некое телемитска книга и да подразмисли...

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.319
Поени од реакции
12.334

... бројот на Нашата Дама е Сто и Педесет и Шест.
Ако ги замениме овие бројки, со соодветните еврејски букви добиваме:

• Куф – 100 – ק – Адут XVIII ( Месечина ) за која е запишано: In her higher aspect, she occupies the place of the Link between the human and divine, as shown in Atu II.
  • Нун – 50 – נ – Адут XIII ( Смрт ) за која е запишано: In alchemy, this card explains the idea of putrefaction, the technical name given by its adepts to the series of chemical changes which develops the final form of life from the original latent seed in the Orphic egg.
  • Вав – 6 – ו – Адут V ( Хиерофант ) за која е запишано: … the main reference is to the particular arcanum which is the principal business, the essential, of all magical work; the uniting of the microcosm with the macrocosm.
И не заборавајте ова се само мои Руах-размисли...

--- БАБАЛОН, Осврт кон Бројот

Kajgana Shop

На врв Bottom