Законот на Телема

Член од
3 јуни 2013
Мислења
1.944
Поени од реакции
1.192
http://en.wikipedia.org/wiki/Thelema Како што гледам Телемата е регистрирана како религија,односно како религиозен систем.Има своја света книга,свои празници.Нормално дека нема еден основач,таа имала свој пат на оформување кој оди многу поназад од 1904 год.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
http://en.wikipedia.org/wiki/Thelema Како што гледам Телемата е регистрирана како религија,односно како религиозен систем.Има своја света книга,свои празници.Нормално дека нема еден основач,таа имала свој пат на оформување кој оди многу поназад од 1904 год.
http://iao131.com/2013/06/05/is-thelema-a-religion-or-not/

Aleksandar Nevski

Окултисти свих земаља ... чувајте се! Доваѓам!
Член од
9 октомври 2011
Мислења
1.074
Поени од реакции
350
А ние толку време се расправаме со хепта и ипси кои тврдат дека нивното не било религија. Сега сум збунет.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.183
Поени од реакции
12.160
Ова на видеото што се чита е есеј напишан од А. Кроули за должноста на човекот, кој што е поместен во „Препород на Магиката“.
Преводот на есејот (скратен) може да го најдете тука (без некои дообјаснувања).
Целиот се наоѓа на официјалната страница на О.Т.О. Америка. Линк.

На почетокот на овој подфорум беше поставен како линк, но мислам дека вреди да се повторат некои работи кои по се изгледа ги заборавате или воопшто не ги знаете!

Член од
3 септември 2010
Мислења
6.412
Поени од реакции
9.036
Дали Скерлетната жена од Ѳелемата е иста со жената облечена во пурпур и скерлет од Јовановото Откровение?

1. This is the secret of the Holy Graal, that is the sacred vessel of our Lady the Scarlet Woman, Babalon the Mother of Abominations, the bride of Chaos, that rideth upon our Lord the Beast.
2. Thou shalt drain out thy blood that is thy life into the golden cup of her fornication.

"Glory unto the Scarlet Woman, BABALON, the Mother of Abomina- tion, that rideth upon the Beast, for She hath spilt their blood in every corner of the earth, and lo! She hath mingled it in the cup of Her whoredom."

4 And the woman was arrayed in purple and scarlet colour, and decked with gold and precious stones and pearls, having a golden cup in her hand full of abominations and filthiness of her fornication: 5 And upon her forehead was a name written, MYSTERY, BABYLON THE GREAT, THE MOTHER OF HARLOTS AND ABOMINATIONS OF THE EARTH.

А жената беше облечена во пурпур и скерлет и накитена со злато, со драгоцени камења и бисери. Во раката своја држеше златна чаша полна со гнасотија и нечистотија од блудството нејзино.
А на челото ѝ беше напишано името: "Tajна, Великиот Вавилон, мајка на блудниците и на земните гнасотии".

4 καὶ ἡ γυνὴ ἦν περιβεβλημένη πορφυροῦν καὶ κόκκινον καὶ κεχρυσωμένη χρυσίῳ καὶ λίθῳ τιμίῳ καὶ μαργαρίταις, ἔχουσα ποτήριον χρυσοῦν ἐν τῇ χειρὶ αὐτῆς, γέμον βδελυγμάτων, καὶ τὰ ἀκάθαρτα τῆς πορνείας τῆς γῆς, 5 καὶ ἐπὶ τὸ μέτωπον αὐτῆς ὄνομα γεγραμμένον· μυστήριον, Βαβυλὼν ἡ μεγάλη, ἡ μήτηρ τῶν πορνῶν καὶ τῶν βδελυγμάτων τῆς γῆς.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.183
Поени од реакции
12.160
Може да користиш дузина јазици за откровението, мене ми е сето тоа само далечен звук на „ бакар што ѕвони, или кимвал што ѕвечи.“.

„All I get is that the Apocalypse was the recension of a dozen or so totally disconnected allegories, that were pieced together, and ruthlessly planed down to make them into a connected account; and that recension was re-written and edited in the interests of Christianity, because people were complaining that Christianity could show no true spiritual knowledge, or any food for the best minds: nothing but miracles, which only deceived the most ignorant, and Theology, which only suited pedants.“ - The Vision and the Voice

Ако ги споредиш имињата, да - исто е.
Но другото - не. Не ни помислувам да правам паралели со тој загадочен текст од христијанската догма со Liber Cheth или Liber 156 !

Ете пример: дали e иста улогата на жената во Телемата и жената во христијанството?
Така ќе видиш сличноста во имињата, но разлика во суштината. :)

Видете ја Гностичката Миса и можеби ќе Ви биде појасно. ;)
Тоа не може да го надминете, бидејќи - е тајна.

П.С.
Се менува Дрвото на Животот. Не може постојано човештвото да користи исти формули за Иницијација.

Aleksandar Nevski

Окултисти свих земаља ... чувајте се! Доваѓам!
Член од
9 октомври 2011
Мислења
1.074
Поени од реакции
350
Охохо ... подранивте со анти-Православни пораки кои ги издаваат вистинските дамери кои велат дека ви пречи Божиќ - Раѓањето Христово. Епа ви го честитам истото уште од сега, пошто ви се брза, нали...

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.183
Поени од реакции
12.160
Анти староеонски формули е подобро да се каже. Така православието оди во ист кош со сите други. Нема ексклузивитет.

И да видиме што вели Liber 418 која нема да ја разбереш:

And Satan is worshipped by men under the name of Jesus;
and Lucifer is worshipped by men under the name of Brahma;
and Leviathan is worshipped by men under the name of Allah;
and Belial is worshipped by men under the name of Buddha.

Поздрав до вас, кои немате ништо со разбирањето на боговите.
Одете верувајте во што сакате и нормално, правете што ви е волја и тоа нека биде целиот Закон.
Љубовта е закон, љубов под волја.

Последно уредено:
Член од
3 септември 2010
Мислења
6.412
Поени од реакции
9.036

Ќе може ли поопширно за ова? Се споменуваат ли овие тврдења и на други места освен во Liber 418 и во Плачот на 3-от Етир, мислам на неутрални извори? На што се базираат ваквите тврдења и дали може да се каже дека се втемелени или во прашање е некаква алегорија според етимологијата на имињата?

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.183
Поени од реакции
12.160
Ќе може ли поопширно за ова? Се споменуваат ли овие тврдења и на други места освен во Liber 418 и во Плачот на 3-от Етир, мислам на неутрални извори? На што се базираат ваквите тврдења и дали може да се каже дека се втемелени или во прашање е некаква алегорија според етимологијата на имињата?
Не, не може поопширно за вас христијаните.
До тука е. Бидејќи не мислам залудно да се заморувам.

За повеќе, мора да зачекориш на патеката - дури и за еден христијанин важи тоа!
Немој да ме прашуваш која е таа патека, тоа само ќе потврди дека воопшто немате познавање од темава а прашувате заради тоа што не ви чини темава или она што е запишано за вашето убедување во животот :)

Телема бре луѓе - научете се што можете да знаете! :)

Член од
3 септември 2010
Мислења
6.412
Поени од реакции
9.036
Не, не може поопширно за вас христијаните.
До тука е. Бидејќи не мислам залудно да се заморувам.
Добро. Ако не може поопширно за нас христијаните, објасни им на атеистите. Објасни им на хиндуистите за споредбата на Луцифер и Брама, на муслиманите - за Левијатан и Аллах и на будистите за Белиал и Буда.

За повеќе, мора да зачекориш на патеката - дури и за еден христијанин важи тоа!
Немој да ме прашуваш која е таа патека, тоа само ќе потврди дека воопшто немате познавање од темава а прашувате заради тоа што не ви чини темава или она што е запишано за вашето убедување во животот :)

Телема бре луѓе - научете се што можете да знаете! :)
Црниот болд: Aко имам познавање од темава, зошто би те прашувал? За да видам колку знаеш?

Синиот болд: Зошто си полн со предрасуди? Прашувам зашто сакам да знам.

Црвениот болд: Како да научам кога ти фундаменталните работи не ги кажуваш. Од кого да научам за Ѳелемата според тебе? Од шамани, од дервиши, од факири...? Те прашувам уште еднаш, дали тврдењето дека Сатаната е обожуван од луѓето во ликот на Исус има некоја реална поткрепа и може да се најде и на некое друго место освен во текстовите на Кроули, и ако може - каде? А ако не може - зошто не може?

Последно уредено:

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Добро. Ако не може поопширно за нас христијаните, објасни им на атеистите. Објасни им на хиндуистите за споредбата на Луцифер и Брама, на муслиманите - за Левијатан и Аллах и на будистите за Белиал и Буда.

Црниот болд: Aко имам познавање од темава, зошто би те прашувал? За да видам колку знаеш?

Синиот болд: Зошто си полн со предрасуди? Прашувам зашто сакам да знам.

Црвениот болд: Како да научам кога ти фундаменталните работи не ги кажуваш. Од кого да научам за Ѳелемата според тебе? Од шамани, од дервиши, од факири...? Те прашувам уште еднаш, дали тврдењето дека Сатаната е обожуван од луѓето во ликот на Исус има некоја реална поткрепа и може да се најде и на некое друго место освен во текстовите на Кроули, и ако може - каде? А ако не може - зошто не може?
Ниеден телемит не дава ука за џабе.

Плати, па клати.

Иницирај се, ќе ти кажат се што сакаш.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.183
Поени од реакции
12.160
Не сум со предрасуди, само видено е веќе. Ете го @Donald Sikert е таков пример. Исти сте. Досадно ми е веќе со такви да муабетам.
Како да научиш? Разгледај ја темава, ќе видиш каде да научиш!
И најбитно: ќе дознаеш дали треба да научиш! :)

Јас на учител ти личам? Не сум учител, само давам патокази - ако не ги гледаш, треба да размислиш дали јас грешам некаде или не е оваа работа за тебе.
Имаме зборувано за фундаментални работи, основните - но за повеќе мора сами да учите, не јас да ви раскажувам!

Сто пати реков зошто сум тука, но скокате и зборувате сешто. Прашувате сешто.
И реков:

Не сум јас крив што не разбираш. Не можам да направам да разбереш, тоа е твоја работа. Тоа е ваша работа.

P.S. Терион не ти е авторитет во однос на магика и постигнувањето на/по патеката?

Kajgana Shop

На врв Bottom