Законот на Телема

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.183
Поени од реакции
12.160
„Кроули убаво направил во своето време.

Го кренал показалецот кон човекот и рекол: Прави што ти е волја! Дознај која е твојата највнатрешна природа и задоволи го тој глад за соединување и искуство низ животот. Ниту еден бог нема да се откаже од тебе ако го спознаеш божественото во себе и се однесуваш божествено. Твоето највнатрешно скриено е богот кој што го бараш и кој што е дел од Нуит (универзум, бесконечност, хаос…, што сакате може да ви преставува Нуит. Само внимавајте да не ги измешате просторните ознаки, од тоа следува болка. Тоа е нагласено и во Книгата на Законот).

Или како што велам јас: Нека Хадит (ѕвездата која што гори во секое срце) ужива во бесконечните прегратки на Нуит (сферата чиј обем е бесконечен)“.

--- Мала лекција за оние што прашуваат , Хептаграм XI

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614

Како инаку ако не сериозно за овие работи?
Ако некој го интересира сето ова, мора сериозно да се пристапи... инаку, јалова е работата уште од старт.
Почни од самиот себе си во однос на Законот на Телема... и добиваш одговор.

Пред некое време напишав есеј за ова, поточно за моите виртуелни пријатели-шпиони, кои немаат ништо заедничко со мене, за робовите кои не работат ништо, а само дрдорат без да се слушнат од силното тропање на ланците низ еоните.

Повелете, разгледајте тука за робовите, може да го избришете она „пријатели“ - пак се добива истата основа.
Ок. Јас пак, мислев дека си сериозен.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.183
Поени од реакции
12.160
Ок. Јас пак, мислев дека си сериозен.
Ах, сарказам... зарем јас сум битен тука и дали сум или не сум сериозен. Битно е што ти не си сериозен и не се заморуваш со Телема, а ми доаѓаш тука да ми „попуваш“. Има кај да го правиш тоа нели.. христијанин доаѓа на темава и зборува сешто само не за темава.
Ајде приберете се... ајде :)
Ти ништо не мислиш, како што гледам тука по писанијата...

Ете повторно за робовите и несериозните:

Ако некој го интересира сето ова, мора сериозно да се пристапи... инаку, јалова е работата уште од старт.

Пред некое време напишав есеј за ова, поточно за моите виртуелни пријатели-шпиони, кои немаат ништо заедничко со мене, за робовите кои не работат ништо, а само дрдорат без да се слушнат од силното тропање на ланците низ еоните.

Повелете, разгледајте тука за робовите, може да го избришете она „пријатели“ - пак се добива истата основа.

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Ах, сарказам... зарем јас сум битен тука и дали сум или не сум сериозен. Битно е што ти не си сериозен и не се заморуваш со Телема, а ми доаѓаш тука да ми „попуваш“. Има кај да го правиш тоа нели.. христијанин доаѓа на темава и зборува сешто само не за темава.
Ајде приберете се... ајде :)
Ти ништо не мислиш, како што гледам тука по писанијата...

Ете повторно за робовите и несериозните:

Абе убаво што си пишуваш есеи. Не се сомневам во нивниот квалитет. Само, јас немам време да ги читам.

Мене ми падна интересно ова:
А и сакаме да го потикниме поединецот самиот да ги разбира работите, не се да му е сервирано.
Од тоа нема да произлезе ништо добро.
Не бев сигурен дека една од вашите цели е цитираното. Ми делуваше несериозно.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.183
Поени од реакции
12.160
Да имаш прочитано барем една книга за Телема ќе знаеше дека напишаното не е шега и немаше да заморуваш со сарказам.
Но штом немаш време, прва задача треба да ти е да направиш да имаш време за читање (ако те интересира Телема) инаку залудно е зборувањето тука...
Го сметам твоето пишување на темава како на човек што сака да исмее нешто со кое не е запознаен бидејќи не го интересира истото... Quo vadis човеку со вакви муабети?

Тоа е ниско ... И бесцелно.

Член од
12 ноември 2014
Мислења
40
Поени од реакции
10
The Mass of the Phoenix

Self-Mutilation Controversy

Critics of this ritual often cite the cut that the practitioner makes on their chest as self-mutilation. It should be noted that the practitioner does not have to slice into their skin and draw large amounts of blood. Lon Milo DuQuette wrote that "nowhere is it indicated that pain, scarring, or injury is a required element of the ceremony."[2] The practitioner need only scratch their skin lightly and increase the pressure enough for a tiny droplet of blood.
There are also those who consider doing the ritual astrally (within their minds). Some consider this a safer and more practical alternative to marking their skin.[3] Although the legitimacy of this method is questionable, it is still to be considered.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.183
Поени од реакции
12.160

Во „Книга на Лаги“ - на македонски јазик, постои поглавје кое фрла светлина врз Ритуалот на Фениксовата Миса.
Поточно 62-то поглавје, ако не се лажам :)

Демек вие ќе ја изведувате Мисата, па да ви разјаснам :cautious:

Aleksandar Nevski

Окултисти свих земаља ... чувајте се! Доваѓам!
Член од
9 октомври 2011
Мислења
1.074
Поени од реакции
350
Во „Книга на Лаги“ - на македонски јазик, постои поглавје кое фрла светлина врз Ритуалот на Фениксовата Миса.
Поточно 62-то поглавје, ако не се лажам :)

Демек вие ќе ја изведувате Мисата, па да ви разјаснам :cautious:
Колку точен наслов на книга. Таа да не е репер на целата ото заедница? И после ние сме криви што ве обвинуваме за лажговци и сеачи на лаги :P

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.183
Поени од реакции
12.160
Вашата кривица е што сте робови и верувате дека сте грешни и барате некој надворешен спасител кој што воскреснува за да ви ја спаси крвта.
Друго за ништо не сте криви. Ништо не е променето: ќе бидете она што сте и ништо повеќе ништо помалку.

Книга на Лаги или Прекини е насловот на книгата. Мислам дека има некаде што означува тој наслов и зошто книгата носи наслов Liber 333 :cool: Но за тоа нема да зборуваме со еден роб на старо-еонските учења за смртта ;)

Прочитајте ја книгата, можеби и ќе разберете нешто и ќе научете повеќе за симболизмот во философијата на Телема. :)

Aleksandar Nevski

Член од
9 октомври 2011
Мислења
1.074
Поени од реакции
350
...
Прочитајте ја книгата, можеби и ќе разберете нешто и ќе научете повеќе за симболизмот во философијата на Телема. :)
Не фала, Лагите не ме интересуват. Јас ја љубам вистината!

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.183
Поени од реакции
12.160
Не фала, Лагите не ме интересуват. Јас ја љубам вистината!
Понекогаш мора и лаги да читаш за да научиш нешто повеќе.
Ти како слеп за стап се држиш до своето со кое мавташ наоколу и осудуваш други, а воопшто немаш поима за другото.
Лудости се тоа.
Но нека биде твојата волја :) Таков е векот сега... Телема.

Aleksandar Nevski

Член од
9 октомври 2011
Мислења
1.074
Поени од реакции
350
Понекогаш мора и лаги да читаш за да научиш нешто повеќе.
Ти како слеп за стап се држиш до своето со кое мавташ наоколу и осудуваш други, а воопшто немаш поима за другото.
Лудости се тоа.
Но нека биде твојата волја :) Таков е векот сега... Телема.
Е како не читам лаги, нели дискутираме по цели денови на најразлични теми?

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.183
Поени од реакции
12.160
Е како не читам лаги, нели дискутираме по цели денови на најразлични теми?
Не дискутираме, јас ова не го нарекувам дискусија. А треба и ти да си поправиш идеите околу овие работи.

Како да дискутирам со некој кој што не прочитал ниту една книга од Кроули или било кој друг Телемит? НИту пак некој официјален документ со кои ќе си ја поткрепи критиката, без разлика дали е позитивна или негативна?
Од сајтови што некој рекол нешто за ова или она?
Потребно е вие индивидуално да прочитате, размислите и пресудите...
Неукост... и омраза е опасна комбинација. Раѓа зло.

Туку јас и покрај твојата игнорантност и нездрава омраза, се обидувам да ти покажам што да разгледаш и потоа да пресудиш.
А ти? Си тераш христијански филм(мавташ со библијата и со крстови по сите нарекувајќи ги секако) и ми кажуваш глупости кои јас морам да ги читам за да те поправам, иако знам дека ти нема да прочиташ ништо, ќе останеш неук за овие работи.
Но сепак, други ќе видат и ќе прочитаат - а тоа е најбитно.

Kajgana Shop

На врв Bottom