Законот на Телема

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.184
Поени од реакции
12.168
Само објаснував, што се лутиш веднаш? Туку, имаш ли нешто за старословенската митологија?
За да објаснуваш мора да си ги изведувал овие ритуали и да го знаеш нашиот хиероглифски систем.
Не вака... со копирања.

Не. Јас лично не ја сакам старо-словенската митологија. Одбивна ми е.
Премногу е митологија, нема пракса за мене.

Иако можеби има Телемити кои се заморуваат со тој пантеон, со старо-словенската азбука итн итн за да изградат некој вид на старословенска кабала. :)
Не знам дали постои систем на иницијација таму ниту би можел да го споредам со Телемата, како закон на новиот еон.

Ќе мора друг да прашаш за тоа.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.184
Поени од реакции
12.168
Nemam korist da spamiram vasi dokumenti se ova
Арно му кажа, тој тебе ќе те напаѓа за Телема, кога ти најдобро знаеш!

Туку совет: Разбери ги симболите кога веќе читаш наши „документи“.
Најдобро е така. :)
Бидејќи не може нашиот систем на хиероглифи да го објаснуваш со старо-еонски системи. Ќе направиш грешка!

Имаш и книги на македонски јазик! ;)

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Прави што ти е волја и тоа нека биде целиот закон!

Од 12 до 14 декември во Скопје ќе ни гостува нашиот драг Брат Carl Abrahamsson од Шведска заедно со неговиот бенд Cotton Ferox!

Планот за гостувањето е следен:

- јавно предавање во МКЦ
- концерт на бендот во МКЦ
- предавање само за Браќа и Сестри од О.Т.О.

Организатор на настанот е Здружението на граѓани АЛЕФ во соработка со PMG Recordings.

За сите детали благовремено ќе информираме.

Љубовта е закон, љубов под волја!

Член од
3 септември 2010
Мислења
6.415
Поени од реакции
9.044
За да објаснуваш мора да си ги изведувал овие ритуали и да го знаеш нашиот хиероглифски систем.
Не вака... со копирања.
После моето објаснување, @thorse не постави ниедно прашање, што значи мене ми требаше само еден единствен пост за да разбере, а кога ти му објаснуваше ти требаа десетици постови и пак не разбра ништо.

Премногу филозофски објаснуваш. И што фајде ако никој не може да те разбере, исто ти се фаќа како ништо да не си објаснил. Разбери дека твоето објаснување бара екстремно добра начитаност. Зарем мислиш дека на форумов сите се експерти по филозофија, религија и етнологија?

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
После моето објаснување, @thorse не постави ниедно прашање, што значи мене ми требаше само еден единствен пост за да разбере, а кога ти му објаснуваше ти требаа десетици постови и пак не разбра ништо.

Премногу филозофски објаснуваш. И што фајде ако никој не може да те разбере, исто ти се фаќа како ништо да не си објаснил. Разбери дека твоето објаснување бара екстремно добра начитаност. Зарем мислиш дека на форумов сите се експерти по филозофија, религија и етнологија?
Да сметаш дека ритуалот на Сатурн имал акцент врз деца.....е или провокација или ограничен интелектуален капацитет. Буквално толкување на симболични текстови е екстремно глуп потег, и филозовски и лаички да објаснуваш, залудно е во таков случај.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.184
Поени од реакции
12.168
Но јас не сум задоволен со твоето објаснување на оваа тема за Телема бидејќи тоа објаснување воопшто нема врска со Ритуалот на Сатурн од Елевзинските мистерии на А.Кроули, и те поправив дека не оди тоа така.

Тоа што тој не поставил прашање, можеби е така бидејќи не си му интересен или те разбрал како нему му чини без да прави разлика од симбол до симбол.
Да оставиме тогаш ти да објаснуваш за Телемата, штом подобро искуство имаш од мене и подобро објаснуваш.

Некои луѓе се на темава само за да заморуваат без да имаат волја да отворат книга и да научат нешто повеќе. Што, тука на форумов треба се да објасниме и вие да заминете задоволни дека знаете нешто без да прочитате повеќе книги?
Тешко тоа.
Или сте наслушнале нешто и сега ќе кршиме копја да се разубедуваме? Досадно стана тоа, на почетокот беше интересно додека се испегла малку од малку информацијата за Телемата.

Мора да се философира и да се опфати од повеќе страни тоа што се објаснува. Бидејќи - ништо не е само црно ниту само бело!

П.С. И човек што стигнал да прашува за Телема би требало да го интересираат и некои други работи, а не само омразата да го турка да дрдори сенешто собрано од нет, без да провери дали има нешто вистина од тоа што го прочитал.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Прави што ти е волја и тоа нека биде целиот закон!

Од 12 до 14 декември во Скопје ќе ни гостува нашиот драг Брат Carl Abrahamsson од Шведска заедно со неговиот бенд Cotton Ferox!

Планот за гостувањето е следен:

- јавно предавање во МКЦ
- концерт на бендот во МКЦ
- предавање само за Браќа и Сестри од О.Т.О.

Организатор на настанот е Здружението на граѓани АЛЕФ во соработка со PMG Recordings.

За сите детали благовремено ќе информираме.

Љубовта е закон, љубов под волја!
Информации за јавното предавање на 12-ти:

„Што е сонот? Индоктринирани сме да веруваме во психолошки модел кој ги гледа соништата како траги на копнежи или фрагменти од сеќавања. Но и покрај тоа, нашиот јазик исто така го поистоветува поимот „сон“ со идеал или нешто за кое вреди да се стремиме. Дали овде постои парадокс? Во ова предавање, магико-антропологот Карл Абрахамсон го насочува светлото кон новите (или можеби дамнешни?) теории на сонот и нивните можни примени во креативниот современ живот.“
"What is a dream? We have become indoctrinated to believe in a psychological model which regards dreams as traces of desires or fragments of memories. Yet our language also equates "dream" with an ideal and something worth striving for. Is there a paradox here? In this lecture, magico-anthropologist Carl Abrahamsson shines the light on new (or perhaps ancient?) dream theories and their possible applications in a creative contemporary life."

Кој е Карл Абрахамсон? / Who is Carl Abrahamsson?
"Carl Abrahamsson is a pioneer of occulture whose life adventure has seen him forge a personal and lasting bond with Church of Satan founder Anton LaVey, contribute as a Thelemic thinker in OTO, administer TOPYSCAN and TOPYEUROPE at the height of Thee Temple ov Psychick Youth, as well as working with Genesis Breyer P-Orridge in the guises of Psychic TV/Thee Majesty with his own White Stains project. He is the founder of the respected journal The Fenris Wolf and the publishing house Edda (with Fredrik Söderberg). He is a writer, curator, conspirator, photographer, documentary film maker, and indefatigable agent of change.”

Настанот ќе се одржи во Џебно Кино во склоп на Младинскиот Културен Центар.
Датум: 12.12.2014
Почеток: 19:00
Влез: Слободен

Повеќе за предавачот можете да прочитате тука: Carl Abrahamsson

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.184
Поени од реакции
12.168
прв пут слушам за овој
А уште за колкумина не си слушнал...
Не си единствен секако, има и други како тебе.

Ете сега ќе слушнете - затоа е и сето ова.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.184
Поени од реакции
12.168
Интересно прашање.
За тоа одлучува Патријархот на EGC.

Не можам со точност и едноставно да ти одговорам зошто Кроули не го додал Њутн во листата, а да не заминеме во теории...

Можеби ако се проучува Гностичката миса може да се најде некоја врска на светците и нивната работа и живот со EGC и Телема.

Тука ја има целата листа.

Windfucker

Телемит, Темплар, Масон, Сциентолог во целибат
Член од
30 април 2010
Мислења
8.459
Поени од реакции
15.326
Мирко Попов-Гомнарот е Телемит?[DOUBLEPOST=1416125454][/DOUBLEPOST]
!

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.184
Поени од реакции
12.168
Не знам дали е гомнар тој Мирко Попов, но не е инициран во О.Т.О. , според моите сознанија :) Не му се нервирај. :)
А дали е Телемит, треба да го прашаш.

И соработката на АЛЕФ со PMG се мислам дека e заради свирката на Cotton Ferox, во чиј состав е и Карл Абрахамсон.

Затоа :)

Kajgana Shop

На врв Bottom